Неведнъж съм превключвал на сателитния канал на БНТ с единствената цел да проумея защо не става за гледане | webcafe.bg
Webcafe

Едно зомби, наречено БНТ

Сандо , Блогуващият с пилци
19.05.2011, 13:08 (обновена 20.05.2011, 13:12)
Село

Снимка: © Sofia Photo Agency

Могло също така човек да се разходи по зелени маршрути. Хубаво, но пасбището бе по-скоро кално-кафяво и приличаше на наклонено летище в региона на Новосибирск...

Неведнъж съм превключвал на сателитния канал на БНТ с единствената цел да проумея защо не става за гледане. Дали заради скапаното качество на излъчването, дали заради лошо подбраните декори или некачествените гримове, човек често има усещането, че гледа нискобюджетен филм на ужасите със зомбита и тонове кетчуп, разлят върху разпарчетосаните жертви на поредната епидемия, превърнала човечеството в лепкав ад.

А ролята на зомбитата обикновено се изпълнява от неувяхващите, вечни, незаменими, непоклатими, вездесъщи и досадно некадърни представители на соцестрадата, чийто паразитизъм е развит до такава степен, че от самата култура е останала само черупката, а вътре в нея ври от тонове самодоволни гадинки.

И филмите... Едни и същи филми, откакто съм се родил до ден-днешен... Някои от тях може би са кадърно направени, но нито един не е актуален и не говори на новите поколения за съвременните проблеми. Никой не говори със сегашния език на съвременна България.

Да не би такава България, разбирай съвременна, за някои хора просто да не съществува? Защо не искат да ми говорят, да ме заинтригуват, да ме запленят? Да не би и мен да са ме отписали окончателно - нищо, че живея зад граница?

И ако е така, защо се опитват толкова бързо и охотно да зачеркнат емигрантите от списъка на хората, достойни за внимание? Вече сме няколко милиона оттатък плета все пак... И дори понякога правим настойчиви опити да напомним, че все още ни има.

Означава ли това, че управляващите имат интерес от емиграцията и я поощряват, а чрез допотопната и некадърно скроена телевизия индиректно ни казват: "Стойте си там, тук не ни трябвате"?

Да, това би било логично, но и би означавало, че всички тези милиони емигранти са изпъдени съвсем целенасочено като несъответстващ на новосъздадената система материал, защото са хора, отказващи да пасат трева.

В същото време министър Цветанов изрича поредната нелепост - бил, моля ви се, убеден, че българите-емигранти щели да се завърнат в родината си... И то не заради сините му очи и буйния перчем, ами от носталгия... Виж, кай, как испанците се завърнаха, когато Испания дръпна икономически. Паралелът с Испания ме зарадва особено много - там обаче икономическият бум е реалност, а в България освен бум на чалгата друг бум няма.

А, щях да забравя, има и бум на премиерите без квалификация - вече три мандата подред щафетата се предава от разжалван цар през комсомолец до пожарникар, но това е един друг въпрос. Въпреки това българите все пак щели да се завърнат, когато им се предостави възможност да работят...

В същото време обаче аматьорският подлистник The Economist изкара българите най-мързелив народ в Европа с най-ниска ефективност на труда и с най-много дни отпуска, празници и болнични. Което пък означава, че за момента българите в България съвсем не са мотивирани да работят - може би заради ниското заплащане, което на този етап е най-ниското в ЕС и дори диша праха на държави извън ЕС (и без съответните европейски благинки), но също така потопени в мрачния балкански контекст, като например Хърватия и Турция.

Ето затова престанах да гледам бг-телевизия - имам чувството, че ме мислят за ливада. И за капак на всичко веднъж попаднах на цял един документален филм за някакво пасбище в Габровско с една грозна къща-хотел по средата на ожулената от студ земя и с прехвърчащи снежинки наоколо.

Журналистът правеше неистови опити да интервюира няколкото души, попаднали в този апокалиптичен декор по някакво наистина фантастично (в смисъла на Кафка) стечение на обстоятелствата, но те пък не искаха да говорят много-много...

Един отчаян грък искрено се запита защо, по дяволите, е дошъл чак дотук. Други пък обясняваха, че могло да се карат ски... Но нито имаше натрупал сняг, нито необходимите съоръжения, така че не им повярвах.

Могло също така човек да се разходи по зелени маршрути. Хубаво, но пасбището бе по-скоро кално-кафяво и приличаше на наклонено летище в региона на Новосибирск. Общо на няколкото квадратни километра пасбище преброих пет-шест души (сигурно е имало и други, но са се били скрили на топло в къщата или са останали извън кадър).

Е, може би е хубаво там да се пасат овци, обаче междувременно водещият видимо зъзнеше и се задъхваще при всяка крачка в усилието си да не замръзне, рецитирайки етимологичните обяснения за произхода на фамозното име на пасбището - така и не го запомних.

И всичко това бе с английски субтитри... За да не си помисли някой случайно попаднал на предаването англоговорящ, че става дума за философски размисли на тема "След свършека на света". Не догледах предаването докрай, а и оттогава не съм пускал БНТ, защото предаванията за пасбища са предназначени единствено за онези, дето пасат трева.

Oще: бнт  зомби  пасбища  поколения  филми 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

37 Скапаняк | 23.05.201120:17

И малко политика... Всички се нахвърлиха срещу Сидеров. Заговори комунистическата съвест на всички партии съставени от ченгета. И на мен Сидеров не ми харесва, но той единствен се осмели да каже нещо против ислямските килимчета, които постепенно завземат тротоарите край джамията. А бе, мюсюлмани с мюсюлмани, вие имате по 5 намаза на ден и хората не могат да минават от там. И това се случва в центъра на София, столицата на страна с жители клани и поробвани от турската сган... Страната, която се гордее с Батак и Априлското въстание. Коомунистическата сган винаги е била от еничари и ибрикчии...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

36 Скапаняк | 23.05.201120:10

За Aleksandar Kuyumdzhiev:

Ти си чедо на комунистически род и няма какво да правиш в България - поемай към братския СССР!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.01.2011, 08:55

35 Nikola Ninoshev | 23.05.201110:53

Аз пък, телевизия се опитвам да гледам колкото може по-малко. Само някой мач и евентуално някои новини от време на време. Отдавна спрях да се оставям да ме заблуждават с глупости по ТВ-то. Преди доста години, един дядка от квартала разправяше, че телевизията била промиване на мозъци , и че ти насочват вниманието само към това, което те искат да виждаш, а не ти показват това, от което ти реално се интересуваш и искаш да видиш. Е , преди 2-3 годинки осъзнах какво искаше да каже дядката тогава. Всичко , което гледаме по ТВ е МАНИПУЛАЦИЯ!!! Като ми се гледа нещо си го гледам в интернет...има си сума ти му стрийминг, торент тракери... Все ми е тая какво дават по ТВ...Да живее Интернет Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 23:34

34 soze13 | 23.05.201108:03

Горкия ревльо! Набил на майната си, избрал да живее в друга страна, но има наглостта да дава на останалите тук наклон на к..а?! Каква телевизия ще гледаме и какви репортажи ще се дават по нея, решаваме само и единствено ние....гражданите на тази страна! На който не му харесва, е свободен да направи като теб...свят широк - държави много, все ще се намери по една за вкуса на всеки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

33 Thea Atanasova | 22.05.201118:29

Честно казано идея си нямам какво дават по БНТ... не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

32 skd911 | 22.05.201102:24

Е добро ютро........ колко още години трябваше да минат за да разбереш че БНТ не става за гледане. Освен това БНТ Сат, що горе става, защото макар да дават стари филми, поне дават Български филми. По родната БНТ дават само турски сериали и изключително тъпи предавания. Аз лично не съм пускал БНТ от миналата година, когато гледах световното по нея.

Колкото до призивите на нашите управници, да се връщат Българите от чужбина, това са пълни глупости. Те искат да се върнат работещи хора и хора с пари, за да им ги вземат, било то парите, било то да ги направят ратайчета на мизерна заплатка.

Нашите управници искат да дойде някой от чужбина, искат свежа кръв, защото Българите в България, вече не искат да работят за тия мизерни заплати и в тия мизерни условия. Те искат да дойде който и да било........ дори имаше идея да предоставят убежище на Японците засегнати от Фокушима, само и само да дойде някой да бачка........ щото бачкатори в България вече не останаха. Икономиката потъва с бесни темпове........ на практика вече нямаме икономика. Просто седи там някаква бутафория, наречена "икономика".

Никой нормален човек който се е уредил в чужбина не би се върнал........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2011, 20:58

31 emigrant | 21.05.201121:21

към номер 24 може би си прав че ние емигрантите не сме нормални но точно тези ненормалници изпращат всеки месец пари на майки,бащи,братя,сестри и такива марзеливци като теб които не изкат да работят( а мотива е че малко плащат) на което аз не вярвам могат да седят по кафетата по цял ден а за сателита не само емигрантите го ползват а и в българия се ползва масово така че не се изказваи неподготвен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

30 boris | 21.05.201118:03

Е нищо де, поне е написано смешно Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2010, 17:04

29 Lubo Ivanov | 21.05.201117:37

Първо , за глупавото сравнение на автора със летището в Новосибирск..."Толма4ово' е летище по световни стандарти, с много дълга писта, и приема самолети по вси4ки степени на ИКАО...световен кръстопът за вси4ки европеиски/азиатски авиокомпании ,летящи за /и от Азия, за Япония,Китай, Корея.....Второ..какво има по другите тв канали..Бтв/Нова......една американска бездуховна помия нон стоп, и всеки ден,турски сериини филми .,а за езика на 'комиците' и за мизерната игра какво да се каже...интересува ги само пииплметража, нищо друго цензура
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2011, 15:17

28 Aleksandar Kuyumdzhiev | 21.05.201115:21

БНТ имат и хубави предавания.Такива каквито няма никъде другаде.Четах 1 коментар за промиване и алабала.Нереалистичните американски бози ли да гледам?Или пък може би БайГандьо(Байландо) и още куп простотии. БНТ не е комерсиална телевизия.Тя е социална.Правете разлика.Днес гледах Малките Истории по БНТ и много ми хареса предаването.Махнете си очилата там има друг свят.
   

оценка

+0 -0