Има ли алтернатива дългото майчинство у нас | webcafe.bg
Webcafe

Има ли алтернатива дългото майчинство у нас

Мила Цанкова, в. Сега
22.11.2012, 07:59 (обновена 23.11.2012, 08:11)
майки с деца на протест

Снимка: © БГНЕС

В ЕС плащат малко време след раждане, но с години подпомагат родителите и финансово, и с политики...

България има най-дългото високоплатено майчинство в ЕС, а може би и в целия свят - 410 дни, които ГЕРБ не намали дори по време на кризата.

Това е постоянният аргумент на социалния министър Тотю Младенов да отказва на българските майки увеличение на детските надбавки и на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 г., които от 2009 г. са замразени на 35 лв. и на 240 лв.

Остават толкова и за 2013 г. Младенов дори вече заговори за премахване на плащането от 240 лв. за втората година срещу по-високо майчинство през първата. Сега то е 90% от средния осигурителен доход за 24 месеца назад, а идеята е да стане 100%.

Изграждането на нови детски ясли и градини, които ГЕРБ обещава вместо по-високи обезщетения, не е решение. В тях децата се приемат след 10-месечна възраст, а заради липсата на достатъчно персонал изискването на директорите е те да могат да ходят стабилно. Това ще рече, че дори при място в яслата някои малчугани няма да могат да тръгнат и на годинка. Новите ясли пък могат и да не заработят, тъй като заради унизителното заплащане - около минималната работна заплата, трудно се намират медицински сестри и педагози за яслите.

Вече не може да се разчита и на бабите, на които с новите изисквания за пенсия остават им около 15 години работа, когато се родят първите им внучета. Затова нека видим как са решени нещата по света и можем ли да използваме чуждия опит.

Навън майчинството наистина е късо - средно около 20 седмици в европейските страни, обаче там има куп други политики, които стимулират семействата да раждат деца, сигурни за бъдещето им.

В Швейцария например майките получават обезщетения за 4 месеца в размер между 80 и 100% от заплатата според договора с работодателя. И там има дефицит на детски ясли, но са създадени няколко помощни варианта.

Единият е т.нар. maman de jour - или "дневна майка". Това е жена с дете, която се наема да гледа вкъщи още 2-3 след специално разрешение. Тази практика се прилага и във Франция и други държави и е доста близка до т.нар. в България "майчински кооперативи".

У нас те се практикуват в последните няколко години и са за малко по-големи деца - от 3 г. нагоре. Въпреки многократните опити да бъдат регламентирани по някакъв начин обаче, управляващите категорично отказват да го направят с единствения страх, че тези нови формирования ще имат претенции за държавно финансиране. А и поради липсата на ресурс за контрол. Друго решение на демографския проблем за швейцарките е специална клауза в здравната застраховка на детето, която е задължителна и осигурява при нужда повикване на детегледачка за 20-ина часа в годината. Малко е, но е нещо.

Платеното майчинство във Великобритания продължава до 39 седмици (към 9 месеца), през които жената има право да работи до 10 дни или да се обучава с цел "поддържане на връзка с работното място". Обезщетенията се определят по различни схеми, но всички изисквания са по-ниски от българските. Самонаетите жени например получават обезщетение, ако са се осигурявали поне 26 седмици (6 месеца) през контролен период от 66 седмици (17 месеца).

Размерът му се равнява на 100% от дохода от кои да е 13 седмици, през които трябва да е бил минимум 30 паунда (73.25 лв.) на седмица. Право на отпуск по майчинство имат и жените, които са работили поне 26 седмици от последните 66 при един работодател. Те вземат 135.45 паунда (330.71 лв.) седмично, или 90% от усреднения си седмичен доход от работодателя, който после си получава парите от държавата. При осиновяване на дете осиновителите имат право дори на повече платен отпуск - 52 седмици, а условията са същите като при биологични родители.

У нас обезщетението се полага при цяла година осигуряване, а се взема доходът за 24 месеца назад. А увеличението на периода за изчисляване на майчинството от 12 месеца до две години, което предприе ГЕРБ, намали размера му с над 50 лв. до 370 лв. Осиновителите пък не се ползват от по-голямо или по-дълго обезщетение.

В Русия съществува т.нар. "маткапитал". За 2012 г. той е в размер на 387 000 рубли (18 682 лв.), като през последните години продължава да се увеличава и през 2014 се очаква да достигне 430 000 рубли (20 774.26 лв.) Сумата се изплаща за раждане или осиновяване на второ дете и може да бъде похарчена за подобряване на условията на живот на семейството.

Маткапиталът може да послужи за погасяване на ипотечен заем, осигуряване на образование за което и да е дете от семейството, ремонтни и строителни дейности по дома, а в Калининград властите разрешават с тези пари да се купи дори автомобил. Родителите на деца с увреждания в Русия имат право на 4 дни платен отпуск всеки месец.

В Германия има надбавка за отглеждане на дете, която се изплаща на майката или на бащата, при условие че те живеят заедно, гледат си го сами и получаващият помощта родител работи по-малко от 30 часа седмично, т.е. загубил е част от дохода си, за да се грижи за детето. Тази помощ се дава, докато детето стане на 14 месеца. За осиновени деца до 8 г. тя се изплаща пак 14 месеца от датата на идването на детето в домакинството. Семействата с няколко малки деца получават и бонус за братя и сестри. Самотните родители могат да получават помощ за отглеждане на дете като заместване на дохода за период до 14 месеца.

В Дания жените прекъсват работа 4 седмици преди раждането и остават вкъщи от 2 до 14 седмици след това. После имат право на още 32 седмици, които майката и бащата могат да си поделят. Част от тях могат да се ползват по всяко време до 9-годишната възраст на детето. Срещу по-ниско обезщетение 32-те седмици могат да се удължат до 46. Ако се трудят почасово, родителите могат да получават обезщетението си по-дълго време. Право на обезщетение за майчинство и раждане или осиновяване имат всички жени, които са работили поне 120 часа през последните 13 седмици преди получаването на съответния отпуск или са самостоятелно заети лица. И в Дания за осиновяване се плаща по-дълго - 46 седмици без условия.

У нас Илияна Кълева - единствената българка, осиновила четири деца, 3 от които на над 5 г., е на път да загуби правото да получава детски за тях, понеже с увеличението на заплатите в "Бърза помощ", където е лекар, ще премине границата от 350 лв. на член от семейството.

Детските надбавки в Дания са за всички деца на редовни данъкоплатци. Диференцирани са по възраст. Преценено е, че нуждите на по-малките деца са по-големи, затова и детските до 2 г. са 190 евро на месец, от 3 до 6 г. - 150 евро, а от 7 до 17 - 119 евро. Сирачетата в Дания получават специална допълнителна издръжка от 165 евро на месец за всяко дете без майка или баща. Ако детето е лишено и от двамата си родители, то получава по 331 евро месечно. У нас за сирачетата имат пенсии, които се изчисляват от дохода на починалия родител, но ако той няма достатъчно стаж, се отпускат по доста сложна процедура и според дохода на домакинството социални пенсии от 100 лв. на месец. Едва от догодина за загубилите един родител деца ще има детски от 35 лв. независимо от дохода.

На местно ниво властите в Дания могат да дават добавки на родители, които гледат децата си у дома вместо в детски градини - до 85% от парите, които се дават на дете в общинска детска градина. У нас кметът на София Йорданка Фандъкова категорично отказва да дава пари на семействата, за чиито деца няма място в детските градини, като твърди, че е по-добре с тях да строи нови заведения.

Платеното майчинство в Белгия е 15 седмици, но право на такова имат всички - работещи, безработни, майки с увреждания. Трябва само да са си внасяли поне 6 месеца минималния размер на съответните осигуровки. Там за жените до 21 г. осигуровката е по-ниска, а след това се увеличава, тъй като над тази възраст е по-голяма вероятността да се роди и съответно да се ползва обезщетението. У нас 3.5% плащат всички - и мъже, и млади жени, и по-възрастни, които вече не биха ползвали обезщетение.

Отпускът по майчинство в Италия трае общо 5 месеца, през които се заплащат 80% от последната получавана заплата. На него имат право - и са длъжни да го използват, всички майки, заети по трудово правоотношение. Още 6 платени месеца могат да се ползват по желание до навършване на 8 години. Такива права имат и родители на осиновени и приемни деца. Семействата с 3 деца или осиновили дете получават държавна помощ от около 130 евро на месец в продължение на 13 месеца.

Добре е управляващите у нас, преди да орежат т.нар. високоплатено майчинство, което излиза средно под скромните 370 лв. на месец, първо да пресеят и въведат добрите европейски практики за стимулиране на раждаемостта.

Segabg.com

Oще: държава  майки  майчинство  раждане 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.02.2012, 20:56

9 Kalinka_Malinka | 22.11.201221:25

Напълно съм съгласна с Борачо - работата на майките е да си гледат децата, за да може от тези деца да излязат свестни хора. За съжаление обаче виждам много млади майки, които само киснат по кафенетата с цигара в ръка и клюкарстват, вместо да възпитават децата си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2012, 16:23

8 mirodes | 22.11.201218:55

Една колежка вече 6-а година не е на работа.Това при две деца-2 години платено майчинство и една неплатено.Каза че щял да прави трето -още 3 години.А през това време не назначават никой на нейно място и ние мъжете вършим и нейната работа.Тя така може да роди и 10 деца и направо да се пенсионира.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

7 паяка | 22.11.201216:48

БОРАЧО - ПРЕЗИДЕНТ! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

6 Кака Мара | 22.11.201216:31

Бен, то на мангалките и без това по- дърта мангалка им гледа децата.Така че единицата" мангал de jour" по принцип я има, че даже е и доразвита на " денонощен мангал".Това е защото циганките раждат масирано в периода 12-18 г и свекървите им( обичайно под 30-те) никак не им се доверяват...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

5 Borracho | 22.11.201216:07

Вие (авторката и политиците) мислете как да направим така, че татковците да могат да си издържат семействата без да трябва и жената да се юрка да работи за да свържете 2та края. Щото така написана статията, ми звучи по следния начин:
" То пълно с апетитни работни места, добре платени, а тея патки тръгнали деца да гледат по къщите си!"
То и децата и обществото за това са такива мега-изпростели скотове. Щото от много зор всички да работят да изкарат за хляб са занемарили училище и възпитание и семейни връзки. После се чудим защо хората в белите държави се поздравяват, усмихват се и се грижат за своите си, докато наще се избиват с коли, наркотоци и бой още от училищата.
Ма не - важното е майките да работят за по 400 лева на някой селяк, вместо да си възпитават децата. Не 1 година, а 10 години трябва да е майчинството поне!
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

4 mima | 22.11.201215:24

Хубави са тези данни, обаче е добре и да се знае какъв процент от майките на малки деца въобще работят и какъв процент работят на пълен работен ден. Все пак нека не забравяме, че с малки изключения в изброените страни семейството може да се издържа доволно и само с една заплата (на таткото или на майката). Броят на детските градини въобще няма да доведе до решение на проблема, особено в България, където стандартният работен ден в частния сектор е по 10 часа (без възможности за половин ден или почасова работа).
Малко встрани от темата, някъде беше публикувана и новина, че според Дянков трудовият резерв на България били майките и циганите. Да плачеш ли, да се смееш ли!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

3 Ben Dover | 22.11.201214:54

Единият е т.нар. maman de jour - или "дневна майка". Това е жена с дете, която се наема да гледа вкъщи още 2-3 т.нар. в България "майчински кооперативи".
==================
Сега,хубаво е принципно да има майчински,но остава проблема с мангалите,щото не може да се размножават като зайци и да живеят от помощи.
За това предлагам за тях да направим копие на maman de jour,но ще се казва мангал де жур.Общо взето всички циганки ще си оставят детето на една дърта(много е важно да е дърта)циганка.Пък тя ще ги пуска да мият прозорци на коли.Хем ще доработва допълнително.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.10.2011, 13:43

2 Вера | 22.11.201213:13

Аз смятам, че отпускът по майчинство е оптимален. Не мога дори и да си представя, че едно дете по-малко от година мога да го оставя на грижите на някакъв външен човек, наречен "гледачка". Детето ми е по-важно от работата! Работа мога и да си намеря друга, дете - не, пък и без това не умирам от кеф да им работя на капиталистите... Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

1 Зеленото човече | 22.11.201210:37

За съжаление факт е, че българките остават прекалено дълго в майчинство. Но проблемът е друг – няма достатъчно достъпни детски градини и цената на детегледачките често надхвърля средната месечна заплата. Ако се оправи системата, тогава майките могат да се връщат на работа и след първата година.
   

оценка

+1 -0