Бихте ли разменили дома си за Коледа? | webcafe.bg
Webcafe

Бихте ли разменили дома си за Коледа?

Webcafe.bg , По The Independent
22.12.2010, 12:48 (обновена 24.12.2010, 14:48)
къща

Малка спретната къщурка с две липи отпред...

Размяната на домове съществува от почти толкова време, отколкото има и Интернет - и се е превърнала в популярен начин да спестите пари, да сведете до минимум главоболията и да празнувате като местен човек по начин, който не би бил възможен при отсядане в хотел.

Но отстъпването на вашия дом на непознат, докато прекарвате седмица-две в нечия друга къща може да бъде доста обезпокоителнo. Ами ако тяхната къща е мръсна? Или обявеният изглед към морето е всъщност строителна площадка? Или ако докато си изкарвате приятна почивка в Тайланд или Италия, вашите гости са заети да съсипват дома или да плячкосват фамилните сребърни прибори?

Размяната на домове "трябва да се прави с подходящите хора и да бъде добро изживяване", коментира серийният предприемач Деби Уоскоу, която стартира Luxe Home Swap през януари т.г., след като забелязва, че пазарът за размяна на домове е узрял за иновации. "Някои от сайтовете за размяна на домове изглеждаха доста зле, без марка. Нямаше нищо, което да привлече потребителите като мен, които определено биха направили размяна на домове, но само при подходящите условия."

Мила ваканция...

Вдъхновена от филма "Ваканцията" ("донякъде страшен, но все пак относително вдъхновяващ"), в който две жени с проблеми с мъжете разменят домовете си в различни страни, срещат местни мъже и се влюбват, Уоскоу се заема да създаде професионално изглеждащ сайт за размяна на домове "с марка", който да е ориентиран към домовете от среден и висок клас.

От стартирането на сайта, той е "огромен хит сред потребителите, който се разраства с огромни темпове", казва Уоскоу, която поддържа Luxe Home Swap на база бизнес модел с абонаменти, който по нейни думи е подобен на сайтовете за онлайн запознанства. "Можете да разглеждате колкото пожелаете, за да видите какво се предлага, но се налага да платите, за да участвате - с други думи, необходимо е да включите вашия дом, за да участвате в размяната - и трябва да платите 100 лири за една година присъствие в каталога."

Дали апартаментът ми е достатъчно добър?

Всичко това звучи много лесно и ефективно - и при преглеждането на сайта става ясно, че стандартът на имотите е много висок. Но какво става, ако платите за участие, включите вашия дом и се подготвяте за размяна, но имотът ви не е достатъчно добър? "Ние не правим предварително отсяване, но можем да бракуваме имоти", коментира Уоскоу. "Можем да помолим някого да напусне сайта и да му върнем парите, но това никога не се е случвало. Всъщност заради марката, изгледа и оформлението на сайта имаме обратния проблем, като голяма част от комуникацията е в духа на "Дали апартаментът ми е достатъчно добър?"."

Притежателите на малки апартаменти с една или две спални не би трябвало да се притесняват да се свързват с хора с по-големи домове в провинцията, край морето или в подножието на планините, коментира Уоскоу, която често е свидетел на нещо, което тя нарича "асиметрична размяна". "Наблюдавали сме как много лондонски домове - с една или две спални в Челси, Мерилибоун, Айлингтън и други централни локации - постигат невероятни размени - и много от споделените впечатления на сайта са именно за такива случаи."

Каква е тайната на успешната размяна на домове?

И можете ли да бъдете уверен, че човекът, с който извършвате размяната, е честен и надежден? "Ключът за всичко е в комуникацията". твърди Уоскоу. "Това, което става, е че хората по принцип разменят около 20 електронни писма, преди да се ангажират с размяна, и разговорите по въпроса минават и офлайн. Изграждате си мнение какви са хората."

Самата Уоскоу досега е разменяла дома си четири пъти. "Не оставяме на открито семейните сребърни прибори - ако оставяте скъпи предмети в къщата, приберете ги вътре в къщата или ги изнесете от имота. Но просто се опитваме да дадем на хората наистина хубаво изживяване - оставяме мляко, сок и бутилка шампанско в хладилника, но и ние също сме благоразумни. Имаме човек, който държи ключа, който в нашия случай е чистачката - която ги посреща с ключа, показва им обстановката, идва да почисти няколко пъти - и ми изпраща SMS, за да знам, че къщата все още е на мястото си."

Домовете не са единствените неща, които хората обменят в рамките на размяната

"Ако става дума за активна почивка, хората разменят и ски или друга екипировка - възможно е да бъде и повече от самата къща", казва Уоскоу, която винаги иска кола в рамките на размяната и разменя и бебешки вещи. "Не би трябвало да носите детската кошарка, стерилизатора за биберона или количката - всичко вече си е там; това е просто великолепно."

Размяната на домове пести пари, свежда главоболията до минимум и позволява на участниците в нея да живеят в "дом далеч от дома" в различни дестинации по цял свят. За да се получи тя, е да опознаете първо човека, с който правите размяната, да махнете или заключите всички ценни вещи - и да разполагате с някой, който да наглежда къщата, докато отсъствате. Направете това - и можете да бъдете сигурни, че ви очаква наистина специална почивка; кой знае, може дори да се влюбите в някой местен човек.

Oще: великобритания  дом  коледа  размяна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.08.2014, 15:32

2 Emily Georgieva.100000728149244 | 27.12.201422:08

Как ли пък не! Не! Не! Не!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 25.12.201023:34

Да.
   

оценка

+1 -0