Откъде се е зародил митът за кемтрейлс | webcafe.bg
Webcafe

Откъде се е зародил митът за кемтрейлс

Webcafe.bg, PSmag
11.08.2014, 00:25 (обновена 12.08.2014, 08:35)
кемтрейлс

Снимка: © getty images

Защо правителството да има интерес да трови населението си, като пръска химикали от самолет? Няма смислен отговор

Преди няколко месеца видео, озаглавено "Хванахме ли ви? Пилот забравя да ИЗКЛЮЧИ КЕМТРЕЙЛСА преди да кацне" бе качено в YouTube. Тъй като оригиналът вече е премахнат, точният брой гледали го не е известен, но видеото натрупа достатъчно интерес, за да бъде определено като "вирусно видео" от Discovery News.

Популярността му е необичайна за кратък и нискокачествен YouTube видеоклип на тема кемтрейлс

Видеото трае само 40 секунди, като първите от тях са неразбираеми. Бързо обаче става ясно (или по-скоро, мъгляво ясно), че гледаме запис на самолет, спускащ се за кацане нощем. Зад него има няколко ивици изпарения. Самолетът преминава покрай няколко електрически стълба и към 25-та секунда, вече е стабилно на земята.

В този момент операторът на камерата се отдръпва назад и се измества нагоре, показвайки като панорама кондензацията, останала в небето.

За повечето хора тази кондензация изглежда стандартен страничен продукт от летене в изглеждащи като мъгла условия. Горещите газове от самолета се смесват с атмосферата с по-ниска температура около него, което създава водна пара. (Признаваме си, не че знаем как точно се случва това и описваме този процес, защото го знаем наизуст. Чели сме за него в Интернет, и звучи смислено, така че го обясняваме тук накратко.)

Но за човека, който е публикувал видеото, тези 40 секунди показват нещо много по-зловещо

Не че той не смята, че съчетанието от горещ и студен въздух създава влага, или че (въпреки че не би трябвало да говорим от негово име), всеки самолет, който изпуска пара, има някакви зли цели.

Не, според него реалната кондензация не би трябвало да се задържа толкова дълго, и някои самолети изпускат много повече от просто горещ въздух.

Зараждането на конспиративната теория за кемтрейлсите (думата "кемтрейл" е комбинация от химикал и "контрейл" - дири от кондензация в небето) като цяло може да бъде проследено до 1996 г.

Тогава за първи път американските военновъздушни сили са обвинени, че използват военни самолети, за да "пръскат" американски граждани с мистериозни субстанции, което според конспиролозите се доказва от необичайните дири от изпарения, оставащи в небето.

"Зловещият доклад" на военните

Вероятно неслучайно 1996 е и годината, в която доклад, озаглавен "Климатът като засилващ фактор на силата: как да контролираме климата през 2025" е представен (и придобил голяма публичност) от студенти в американския университет на ВВС.

Като задача към авторите на изследването, главнокомандващият на военновъздушните сили изисква от тях да "изследват концепции, възможности и технологии, които са необходими на САЩ, за да останат водещата аерокосмическа сила в бъдеще."

Въпреки че във въведението на доклада ясно се заявява, че той не отразява официални правителствени политики и че вариантите за промяна и контрол на климата, описани в него, са "измислено представяне на бъдещи ситуации/сценарии," някои го приемат като доказателство, че правителството на САЩ активно работи, за да контролира и манипулира климата на Земята.

Следи от тези теории се запазват и досега, този път свързани с митичния ХААРП, който според сегашните български конспиролози бил причина за многобройните дъждове, земетресения и наводнения тази година.

Твърденията от кемтрейлс активистите са и мъгляви, и всеобхватни.

Не е особено ясно например защо правителствата биха имали интерес да тровят собственото си население, или ако го правят, защо не биха използвали по-ефективен метод от пръскането на нещо от височина 10 километра и да се надяват, че то ще има ефект - но общата, доминираща теза е, че кемтрейлсите причиняват болести и манипулират съзнанието на хората.

Един от симптомите, които според конспиролозите е причиняван от кемтрейлс, звучи изключително противно и странно - и се чувстваме изключително неловко изобщо да го споменаваме тук, защото почти гарантирано след като го прочетете, ще почувствате, че се случва и на вас: много хора, които вярват, че са били изложени на кемтрейлс, започват да вярват също така, че малки, подобни на нишки влакна израстват от кожата им.

Т.нар. "Моргелонова болест" според учените изобщо не е реална

Във всеки случай не и по начина и формата, под която считат, че тя протича. Названието й се използва и от хората, които вярват, че страдат от нея, и от тези, които казват, че убеждението, че страдаш от нея, е същинското заболяване.

Много (реално почти всички) лекари и учени я считат просто за форма на имагинерно паразитно заболяване - вид психоза, при която пациентите вярват, че са заразени с паразити или други организми, които всъщност не присъстват в организма им.

Под натиска на Интернет общност от активисти (създадена от майка, която диагностицирала 2-годишния си син с това "заболяване"), Центровете за контрол и превенция за заболяванията в САЩ предприемат разследване на "Моргелоновата болест", и публикуват резултатите от него през 2012.

Учените не откриват никакви "каузални медицински състояния" или "инфекциозни агенти", и вместо това свързват симптомите на пациентите с имагинерно паразитно заболяване. (Някои от пациентите вероятно са имали и други потенциални допринасящи за бълнуванията им фактори - 50% от тях са дали положителен резултат в тест за наркотици.)

И все пак сериозна част от Интернет продължава да говори за Моргелоновата болест - и за заплахата от така наречените кемтрейлси като цяло - и да си вярва

Има дори страници, публикуващи "превантивни диетични препоръки" и рецепта за нещо, наречено "Чай за пролетна чернодробна детоксикация", който според автора е "полезен, ако сте дали положителен тест за тежки метали."

Много от авторите в тези сайтове и форуми публикуват снимки на самите себе си, взети от слайдове от микроскоп: части от кожа, петънца и нишки, обикновено със странен цвят, както изглеждат повечето неща, наблюдавани при огромно увеличение.

Може да ги гледате до безкрайност (не че ви го препоръчваме - все пак всичко това си остават непотвърдени теории), но надали това ще промени нещата. Пък и всъщност точно от това има нужда и всяка самоуважаваща се конспиративна теория, нали?

Ако не друго, можем да се възхитим на категоричността и последователността на позициите им: две групи с противоположни убеждения, гледащи едно и също, всяка от тях убедена, че другата пропуска реалната му същност.

Oще: военни  кемтрейлс  конспирация  отрова  правителства  субстанция  химикал  химикали 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

20 Mako | 14.05.201718:23

Горещите газове от самолета се смесват с атмосферата с по-ниска температура около него, което създава водна пара. (Признаваме си, не че знаем как точно се случва това и описваме този процес, защото го знаем наизуст. Чели сме за него в Интернет, и звучи смислено, така че го обясняваме тук накратко.)
===========================

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.05.2015, 09:35

19 Илия | 14.05.201713:22

Невежеството е голям бич на хората! Простотията е следващата степен! Ха сега започнете да твърдите, че земята е плоска и че слънцето се върти около нея!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.08.2015, 18:22

18 Kikinda | 14.05.201712:20

Много бих искала наистина да са глупости и бабини дивитини, но... имаме къща в Родопите и забелязваме много тревожен бял прах, който се трупа по мебелите, посудата. Също и някакъв адски трафик на самолети и набраздено с бели следи небе - бразди, които траят с часове. Междувременно боровинките изчезнаха, пчелите и те се омитат.
Да, може и да си въобразяваме и да ни се присънва, но тази същата къща е семейна и си я посещаваме редовно от деситилетия. Нямаме спомени от такъв бял прах из посудата и мебелите, нямаме никакъв спомен от такъв въздушен трафик, предизвикващ такова набраздено от следите небе. И другото, което забелязахме, че през нощта, на силна светлина се виждат едни бели частици с нишки, и не само. Все едно се намираме под вода и гледаме планктон.
За мен кемтрайлс са ФАКТ! И такива платени статии, като тази, ще се отразят на по-елементарния слой от бг общество.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2014, 16:10

17 Borislav Sotirov.791588616 | 15.01.201517:41

Душици златни, не им били нормални следите. Цял живот бяха нормални, сега прочетоха нещо, изгледаха някоко малоумни клипа и изведнъж забравиха, че следите винаги са си били такива. Въпросът е много прост - самолетите въздействат на атмосферата с изгорелите си газове и на подходяща височина/влажност/температура/ предизвикват образуване на нормални перести облаци.

Това е, винаги са били такива и като им ги покажеш същите следи от детството на родителите ни, по снимки - конспиралните истерици, почват да плюят на кръв. Хей днес заснеха директно и отблизо нашия изтребител, как прави такива следи без никакви цистерни и пръскалки.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.04.2013, 21:30

16 Meteora Meteora | 17.09.201411:11

Бабината ти на припек!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

15 LaForce | 17.09.201410:04

Бездарна анти-истинна пропаганда.
Те затва и ще загубят лошите, защото не са чели вече патриарсите си.
Ако бяха чели щяха да знаят, че пропагандата не работи, поне не за дълго, ако изопачава реалността, базира се на неверни предпоставки или е некоректна към целевата си аудитория.
Само забележете: автора не познава физическите процеси които представляват кондензацията и въобще промяната на състоянията на водата, но знае, че не е вярно това което му казват, знаещите.
" -Нещо там разлики в температурите, парно съдържание и некви такива глупости за които нищо не знам - следователно съм прав и това е нормално! и всеки който казва нещо което не ми харесва е луд, глупак и смейте му се - ха ха." - СЛЯПА ВЯРА! базирана на какво? - на празната дума на авторитета - безличния медиен авторитет.
Е Аз знам доста за състоянията на водата и за преходите и мога да Ви уверя, че голяма част от явленията наблюдавани всеки ден в небето над всеки от нас е много вероятно да не са продукт на системата - водна пара - въздух.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

14 dedogo6 | 17.09.201409:02

Аре пак се почна... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.02.2012, 00:10

13 Красимир Великов | 17.09.201408:16

Следите са са нистина ненормали за самолет .
Аз съм бил във ВВС по време на излитане и кацане на боен самолет ..... такива неща не се наблюдават ,наблюдава се само една лека мъгла която се разсейва в рамките на една минута .
Гледал съм филмите от замунда и на истина нещо се пуска отгоре аз съм от Силистра тук има въздушен коридор и редовно се наблюдават такива следи .
Има връзка колкото и странно да звучи между тези следи и болестите по доматите ..... предполагам и по хората .
Домати което е в оранжерия дава плод това което е под открито небе и падат всевъзможни химий от горе не става .
От филмите разбрах ,че има повишени нива на алуминиеви съединения които процетно многократно надвишават нормалните нива в атмосферата .
За съжаление нямам начин да измеря нивата в нашата област .
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

12 Kenny McCormick | 18.08.201410:24

Естествено, че не са обикновени следи от конденз. Това са пр*дни на малки, сладки, бели еднорози и реактивната следа след Nyan котката.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 01.07.2014, 19:08

11 venkobul | 18.08.201409:33

Не споря с никого но все пак според мен това не са нормални следи от конденз след двигателите на самолет А и много пилоти се изказват че това не е така Каква е истината това е друг въпрос За тези които се интересуват

http://kolibka.com/download.php?mid=10633
http://kolibka.com/download.php?sid=10633
   

оценка

+1 -1