Дясната версия на Карл Маркс | webcafe.bg
Webcafe

Дясната версия на Карл Маркс

Джордж Монбио, Guardian
11.03.2012, 10:22 (обновена 14.03.2012, 14:35)
Айн Ранд

Ценностната система, построена от Айн Ранд, от чиято смърт се навършиха 30 години, никога не е била толкова популярна и влиятелна...

Вероятно не са случайни твърденията, че това е най-страшната философия, създадена от поствоенния свят. Според нея егоизмът е нещо добро, алтруизмът е зло, съчувствието и съпричастието са ирационални и разрушителни. Бедните заслужават да умрат, а богатите заслужават неконтролируема власт.

Вече сме опитвали да живеем под това кредо - и сме се проваляли катастрофално. Въпреки това ценностната система, построена от Айн Ранд, от чиято смърт се навършиха 30 години на пети март, никога не е била толкова популярна и влиятелна.

Идеология, според която никой не е длъжен нищо никому

Ранд е дете на богато руско семейство, което емигрира в САЩ. Чрез романите си (като "Атлас изправи рамене") и документалните си книги ("Добродетелта на егоизма") тя обяснява философията си, наречена обективизъм.

Основният й постулат е, че движещата морална ценност на човешките същества е личният интерес. Ранд твърди, че не дължим нищо на никого - дори на собственото си семейство.

Тя нарича бедните и социално слабите "отпадъци" и "паразити" и осъжда всеки, който се опитва да им помогне. С изключение на полицията, войската и съдилищата, тя вярва, че правителството не трябва да има никаква друга роля: нито в гарантирането на социална сигурност, нито в здравеопазването и образованието, публичната инфраструктура и транспорт - никакви регулации и никакви данъци.

"Библията" на съвременния капитализъм рисува героичен образ на милионерите

"Атлас изправи рамене" (Atlas Shrugged), публикувана през 1957 г., изобразява САЩ, препъвани от държавната намеса, в които героичните милионери се борят срещу нация от мързеливци.

Милионерите, които са в ролята на Атлас, крепящия на раменете си света, прекратяват усилията си, като резултатът от това е сривът на нацията. Тя е спасена  чрез нерегулираната алчност и егоизъм от един от героичните плутократи - Джон Галт.

В книгата бедните измират като мухи заради държавните програми и собствения си мързел и некадърност. Тези, които се опитват да им помогнат, отиват в газовите камери. В известен откъс от книгата си Ранд твърди, че всички пътници във влак, обгазен с отровни изпарения, заслужават своята съдба.

Един от тях например е учител, който учил децата да бъдат екипни играчи. Сред пасажерите има и майка, омъжена за държавен служител, която се интересувала от децата си; друга жертва е домакинята, която "вярвала, че има правото да избира политици, за които не знае нищо".

Макар и изгодна само на елита, книгата необяснимо е обожавана от масите

Философията на Ранд е философия на психопата, мизантропична фантазия за жестокост, отмъщение и алчност. Въпреки това, както показва Гари Вайс в новата си книга "Нацията на Айн Ранд", тя се е превърнала в новата дясна версия на това, което някога беше Карл Маркс за левите: полубог начело на хилядолетен култ. Според ново проучване, почти една трета от американците са чели "Атлас изправи рамене", а книгата се продава в стотици хиляди екземпляри всяка година.

Игнорирайки евангелисткия атеизъм на Ранд, Чаената партия в САЩ я взима присърце. Нито един техен митинг не е завършен без плакати с думите "Кой е Джон Галт?" и "Ранд беше права".

Ранд, твърди Вайс, предоставя обединяваща идеология, която "е дестилирала неясния гняв и нещастие в усещане за целеустременост". Ранд е рекламирана оживено от телевизионни водещи като Глен Бек, Ръш Лимбау и Рик Сантели. Тя е духът-водач на републиканците в американския Конгрес.

Твърде малко от почитателите на обективизма обаче го познават в подробности


Като всички философии, обективизмът е възприеман предимно от хора, които никога не са чели нищо за него. От онази страна на Атлантическия океан хората просто го чувстват: например в настоятелните искания за премахване на прогресивното данъчно облагане за много богатите, или пък сред презрителните блогъри, които се подиграват на съчувствието и емпатията, атакувайки усилията светът да бъде превърнат в едно по-добро място за живеене.  

Не е трудно да разберем защо Ранд се харесва на милиардерите. Тя им предлага нещо, което е жизнено важно за всяко успешно политическо движение: усещането, че са жертви. Тя им показва, че са ощетявани от неблагодарните бедни паразити и потискани от хиперрегулацията и контрола на държавата.

По-трудно е да видим какво дава тя на обикновените членове на Чаената партия, които биха страдали от оттеглянето на правителството. Ала толкова голяма е степента на неинформираност, която насища това движение и толкова преобладаваща в САЩ е бездната между реалност и очаквания, че милиони хора охотно се предлагат за доброволци като изтривалки за обувките на милиардерите.

Идеолог, който не се придържа в края на живота си към собствените си идеи

Чудно колко от тях биха продължили да се кланят на олтара на Айн Ранд, ако знаеха, че в края на живота си тя е разчитала и на здравни, и на социални осигуровки. Тя категорично се е борила и срещу двете програми, тъй като те са представлявали всичко, от което тя се отвращава - т.е. от държавата, месеща се в живота на гражданите си. Но системата й на убеждения не е устояла на реалностите на възрастта и влошеното здраве.

Но те имат и много по-сериозна причина да се отрекат от философията й: както разкрива документален филм на Адам Къртис миналата година, един от най-доверените членове на близкия й приятелски кръг е бил не друг, а бившият шеф на американския федерален резерв Алън Грийнспан.

Сред есетата, които той пише за Ранд, са и такива, публикувани в книга, на която двамата са редактори, наречена "Капитализмът - непознатият идеал". В нея ще откриете обяснена в пълни подробности философията, която той внася в управлението си.

Няма нужда от регулация на бизнеса - дори на строителните компании и на големите фармацевтични концерни, твърди той, "тъй като "алчността" на бизнесмена, или по-точно казано, стремежът му към печалба... е ненадминат защитник на потребителя".

Що се отнася до банкерите, тяхната нужда да спечелят доверието на клиентите си гарантира, че те ще действат достойно и почтенно. Според него нерегулираният капитализъм е "морално превъзхождаща система".

Можем да открием следите на Ранд и в последвалата политика на Фед

Веднъж озовал се в горните редици на властта, Грийнспан прилага философията на своето гуру до последната буква, орязвайки данъците на богатите, дерегулирайки банките чрез либерално законодателство, отказвайки да ограничи хищническото кредитиране и търговията с деривативи, която в крайна сметка почти срути системата.

Голяма част от тези негови стъпки вече са документирани, но Вайс разкрива, че поне в САЩ Грийнспан е успял успешно да "ретушира" историята.

Въпреки многото години, които е прекарал до нея и въпреки някогашните му признания, че именно Ранд е била тази, която го е убедила, че "капитализмът не само е практичен и ефективен, но и морален", той я споменава в своите мемоари само с твърдението, че тя е била мимолетна младежка връзка - и изглежда това сега е официалната версия.

Вайс обаче изтъква силни доказателства, че дори днес Грийнспан остава нейн лоялен възпитаник, отричайки частичните признания на своя провал пред Конгреса.

Дарвинистка система на икономически естествен подбор

Пропита с философията на Ранд, новата десница и от двете страни на Атлантическия океан продължава да настоява за оттеглянето на държавата, дори когато руините на тази политика са пред очите им.

Никой не е изненадан, че бедните затъват, а свръхбогатите оцеляват и просперират. Айн Ранд наистина би одобрила това, което се случва сега.

Oще: айн ранд  алън грийнспан  атлас изправи рамене  бедни  богати  джон галт  държава  елит  интерес  капитализъм  милионери  обективизъм  републиканци  сащ  философия  чаена партия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.04.2014, 13:58

42 Martin Tarpev | 05.04.201414:02

МНОГО ОТ КРИТИЦИТЕ НА АЙН РАНД НЕ СА ПРОЧЕЛИ НИТО ЕДНА НЕЙНА КНИГА

http://martintarpev.wordpress.com/2013/04/15/%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE/

ОБЕКТИВНО ЗА АЙН РАНД

http://martintarpev.wordpress.com/2012/12/08/%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.01.2011, 22:10

41 Само Левски | 14.03.201220:58

Освен да добавим, че тази статия е публикувана във в-к Гардиън, откровено левичарска британска жълтурка.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.02.2012, 07:56

40 Miroslava | 14.03.201205:05

@лорде, светът отдавна е разбрал, че капитализма е нещо не достатъчно добро, че е нещо несправедливо, НО и не е измислил нещо по-справедливо, което да движи действителността ни. Алтернатива, която да работи на практика за сега няма. Иначе УТОПИИ и красиви теори бол.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.10.2011, 23:15

39 lord_slim | 13.03.201223:28

Аз лично не виждам някакви ясни икономически идеи и послания,пък да се сравнява с Маркс е идиотско.Светът рано или късно ще разбере,че капитализмът е една ужасяваща система,където политиците,едрият бизнес и лидерите на организирана престъпност са тясно свързани.Българското население е подложено на ужасна мизерия.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

38 deowin | 13.03.201216:41

Много ме кефят коментарите от тип 'книгата не съм чел, но сега авторитетно ще се изкажа, че статията е много права!'.. Смее се

Статията е откровено лайнометна, в последните 5-6 години стана адски модерно да се плюе по Ранд. Освен това има и няколко очевидни фактологически грешки - Грийнспан няма как да се определял данъчна политика, защото като шеф на Фед няма такива правомощия. Както някой вече спомена, Ранд съвсем не се и опитва да представи богатите хора като жертви, това би било коренно противоположно на основните й тези, че жертви са слабите, а богатите и успелите са велики и героични.

За сведение - чел съм й двете книги и няколко от статиите. Според мен философията й е твърде опростена, за да бъде релевантна към реалния свят. Общо взето е приказка за възрастни. Също дразни нежеланието да обърне внимание на някои съвсем реални аспекти от човешката натура - например употребата на физическо насилие, което тя остро заклеймява и.. толкова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

37 fata morgana | 13.03.201213:11

В момента, в днешната БГ реалност е много лошо, че продължава да се бърка комунизма като доктрина и обществен строй и онази тъмна секта, която произлезе от него като взе само най-лошото. Наричам тези хора секта, защото в тях виждам именно едно от движенията Нова Епоха – хора, които вярват в нещо различно от християнството, но го упражняват без ясна доктрина. Партията е учела едно време своите ръководни кадри на следните неща: важно е да има хляб за всички и неизменен ред и законност. Има един начин масите да се държат под контрол: цялата възможна информация за личния им живот да се измъква, да им се вменява чувство на малоценност и вина и да бъдат смазвани психически. Информация се предоставя само между техни хора, които са длъжни да си помагат и да бъдат братя във всичко. Всичко това е разглеждано като нещо положително от гледна точка на целите, които е имало: ред в държавата и хляб за всички по-равно. Явно, добър или лош, този строй падна. Но ценностите на ръководните кадри останаха. И те нямат никаква причина да ги преосмислят, защото никой от тях не е неудачник. Методите не само, че си останаха, а и набраха сила. Християнстовото като културно-морално учение е в историята. Вече всички усвоихме ценностите на партията, и то при положение, че те нямат никакво друго покритие освен, че са ценности на хората по върховете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

36 Levitt Hostel | 13.03.201210:03

Отдавна не бях чел по-примитивна и злобна статия. Иначе Монбио е излъгал почти за всичко - от биографията на Айн Ранд; Айн Ранд е родена през 1905 в Санкт Петербург в заможно семейство; баща й е собственик на аптека, която след Болшевишката революция му е отнета, а семейството е изпратено да живее първоначално в Украйна, а впоследствие в Крим.
Айн Ранд никога не е разчитала на социални помощи; книгите и са най-продаваните в САЩ след Библията.
В множество статии и есета Айн Ранд сама признава, че има крайни позиции, но те са мотивирани от популярните по това време в Европа (особено в Германия и Франция) марксистки и маоистки философии.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

35 Крив Макарон | 13.03.201209:29

Джон,

мисля, че ако уточним значението на "егоизъм" ще сближим позициите си.

Съвсем скоро изчетох "Бягство от свободата" на Ерих Фром. Той разглеждаше два типа свобода. Положителната "свобода да" твориш, да мислиш самостоятелно, да осъзнаеш себе си като личност, едновременно уникална, но и неразривно свързана със заобикалящият свят и природата.
В негативния смисъл на "свобода от" заобикалящият свят, свободата се явява самоизолазия, бягство което води до усещане нищожност и безслие, а в последствие става причина за зависимости. Зависимост от хазарт, наркотици, работохолизъм, подчинение пред авторитети и т.н.
Егоизмът беше разглеждан като проява на негативната свобода. Очуждение и преследване на лични интереси и враждебно отношение към света.
Това разбиране се явява и общоприето за значението на понятието "егоизъм". От тук вероятно идват и противопоставянето на нашите възгледи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2011, 21:04

34 PaRaBoLiC | 13.03.201202:14

Добре, че не дочетох статията, нямам толкоз врме за губене. Предполагам всички които са чели Ранд или притриват кълки на работа само и само да се приберат в дома и да си продължат от там дето са стигнали ще ме подкрепят. Статията е изключително ама изключително черногледа и бастунска! Не ти харесва и това е, трай си! И на мен не ми харесват жълтите таксита, бяхюа по яки като бяха лилави у Велико Търново ама на жълти са. Все едно да оплюем Хъшове и да го отпишем от учебниците по литература, щото знайш ли Вазов е писал за някви дето бистрят БГ политиката по румънските кръчмиг и продължават ли продължават да пият. Понякога драги, не е важно кво си написал а как си го написал. Просто да ползваш сложни думи дето ги има в уикито не значи нито че си автор нито ,че си добър журналист. Колко искам само 20 те хиляден речник на Вазов , и на Ранд също ама на, и аз като журналистчето не съм чел толкоз книжки и резултата е налице 1000 - 2000 макс. Да не казвам ,че по вестниците пишат само с около 500 + "сложниците".
Драги, Ранд е променила живота на много,включително и моя и не егоизма и другите там пороци изтъкнати се възхваляват. На тях даже не им се обръща внимание в прав текст. Порицава се мързела и отчаянието ! Движещите сили към гибелта на един човешки ум, не само един. Но съвета ми е следния, прочетете статията , и прочетете Атлас.., Изворът, ... после пак прочетете статийката на това вундеркиндче от хамериката. Нека видим тогава дали ще се джавкате и плюете по ранд. Пък квае била в живота ... то затва има 200 вида порно ,че да може всички да сме доволни, но нима имаме ниско мнение за себе си ?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 16:28

33 Lazare Lazarov | 13.03.201202:13

До Елена Димитрова. ... Вероятно няма да повярвате, но малцина биха ми повярвали, че не съм намерил епитет, с който да изразя впечатлението си от изказването ви. Прегледах набързо и останалите коментари, но такъв като вашия... рядко съм срещал. И то се води, че сте жена, съдейки по името, и то на възраст, съдейки по снимката ви... Явно много ви е гнус от себе си, за да говорите за друга представителка на пола ви, която определено не познавате, с прозвища като "razvratnica", "pachavra" и... останалите предпочитам да забравя.
Най-печалното и най-страховитото е, че същества като въпросната госпожа се имат за интелигенти, толеранти, европейци, и че като връх на всичко са гласоподаватели.
   

оценка

+2 -0