Всичко в името на Серж | webcafe.bg
Webcafe

Всичко в името на Серж

Галя Горанова, в. "Сега"
07.06.2014, 09:00 (обновена 10.06.2014, 08:30)
Сергей Станишев

Трагедията на живия труп БСП нямаше да е от кой знае какво значение, ако не засягаше националните съдбини

"Есть такая партия!" (Има такава партия!) е историческата фраза, с която Ленин прави заявка за властта през 1917 г. и слага началото на победоносния възход на болшевиките и съпътстващия го терор. В онези смутни времена, когато никой не иска да управлява, червеният вожд утвърждава, че в Русия има партия, готова да поеме властта, и това е болшевишката партия.

"Есть такая партия", утешаваха се в прехода и бесепарите по време на периодично устройваните гонки на "комунисти". И неизменно се чугунизираха още повече в името на собственото си оцеляване.

Този стаден синдром на червените избиратели роди феномена на несменяемия соцлидер. Всяко изборно поражение бе представяно като етапно и така 10 пъти! А междувременно чугунът в червените глави се втвърдяваше с обичайните призиви за обединение, стягане на редиците и "сега не е време за оставки".

"На тези избори се случи нормалното - Сергей ги загуби"

е най-точното описание на ситуацията в БСП след евровота, дадено от "класика" Румен Петков.

Партията се оказа големият губещ, каквито и оправдания да си търси. Десетият поред разгром обаче не е основание за лидера Сергей Станишев да подаде оставка. Няма и кой да му я поиска. Следизборната парализа в редиците на БСП и неспособността на многохилядната й членска маса да премести мебела, в който се спъва за десети път, е убийствена диагноза. Тя показва, че няма такава партия! И че я няма много отдавна! Щом организмът е престанал да реагира на болка и унижение, възниква основателният въпрос дали изобщо е жив.

Изчерпаното въображение на червената върхушка за сетен път прибягна до познатия сценарий. Загубата си е загуба. Лидерът "знае как да си понесе отговорност". А беловласият батальон отново е свикан под знамената с обичайните тромби : "задават се предсрочни избори, смяна на лидера ще отслаби още повече БСП ", "няма да се дадем на шантажа на ДПС", "в името на националния интерес може и с ГЕРБ да се съюзим" и прочее репертоар на социалистическата чалга.

Всъщност зад този "дълбок" следизборен анализ се крие една простичка причина - нежелателни са резки движения, преди Сергей да бъде трудоустроен като еврокомисар. Цялата партия е впрегната за постигането на висшата цел - всичко в името на Серж, всичко за благото на Серж!

Една стогодишна партия е заложник на егото на лидера си, а целият политически процес в България е заложник на безпомощната БСП

Соцпартията е като вакуум в политическото пространство, който не може да служи за контрабаланс на популистката десница на Борисов. В опустелите степи на БСП върлуват хуните на Бареков, безчинстват националисти и соцреваншисти. А на върха един празен човек реди своите кариеристични политически пасианси, достигайки нечувани висоти на падението. Както разбрахме вчера, той и Мартин (Шулц) преговаряли за голямата коалиция, която ще управлява ЕС.

А на местно ниво той внезапно прогледна, че поне в последните 10 години демокрацията у нас е полулегална, и отчаяно се вкопчи в задължителното гласуване. Станишев предложи неособено ясни политически решения за идната половин година, при положение че като лидер на партията мандатоносител не знае дали правителството на Орешарски ще оцелее във вота на недоверие другата седмица.

Изглежда, българският политически живот има своите особености и за разлика от природата, търпи празни пространства.

Трагедията на живия труп БСП

нямаше да е от кой знае какво значение, ако не засягаше националните съдбини. Агонизиращият мастодонт е запушил с туловището си лявата ниша и нито дава признаци на живот, камо ли на борба, нито оставя на други да водят сражението. Тази патова ситуация е пагубна за политическото равновесие между ляво и дясно, социално и либерално.

Пълната парализа на БСП и лицемерната й върхушка на практика гарантират служебна победа на политическите опоненти. Наглостта на Станишев и пълната немощ на подчинените му са главната причина за възпроизводство на статуквото, а не АБВ и заплахите на ГЕРБ.

Отрицателният кадрови подбор през годините доведе дотам, че в БСП останаха само пенсионери и кариеристи от типа "Неков". Идеите за социална справедливост бяха сведени, по силата на господстващата посредственост, до мизерни "добавки за пенсионери" и "енергийни помощи". Слаба утеха е за беззащитните, които имат по-големи очаквания от левицата, че едни кариеристи изместват други от листите.

Никога досега БСП не е изглеждала по-окаяна

И е съвсем закономерно да бъде унижавана дори от собствения си коалиционен партньор ДПС. Да си спомняте макар и едно силно послание на Станишев за последните 13 години, откакто води БСП? Ще остане в аналите с публичното си извинение за възродителния процес на "Орлов мост" и с целувките на Местан...

А най-добре го рече самият Доган преди 7 години: "Когато има разминаване между виртуалния и реалния статус на една политическа партия, на прага се появява една предкризисна красавица, която недвусмислено поставя въпроса "или, или". Ние трябва да избираме или примиряване с безгрижието на дадения момент, или мъжкото начало при управлението"...

Отнесено към БСП, това изказване издава жестока гавра със столетницата... И предизвикването на предсрочни парламентарни избори е само началото...

Oще: бсп  европейска комисия  избори  кариера  парламентаризъм  пламен орешарски  предсрочни избори  сергей станишев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 07.06.201412:47

Това, дето го е описала Галя Горанова като характерно за членовете на БСП - "стадния синдром", не сеотнася само за нашите комунисти, нито само за сега. Мисля че е същностна характеристика на "избирател на БСП(к)". И следствието несменяем лидер е познато от историята на застойния период, и последствията.
   

оценка

+4 -0