Чернокожата учителка, която стана пер на Англия | webcafe.bg
Webcafe

Чернокожата учителка, която стана пер на Англия

Webcafe.bg, по материали от чуждестранни издания
02.08.2013, 13:23 (обновена 06.08.2013, 17:05)
Дорийн Лоурънс

Дорийн Лоурънс, която вече 20 години се бори срещу расовата омраза, стана пер на Англия

Списъкът на британците, наградени със званието пер на Англия за заслуги пред обществото беше публикуван в лондонската преса. Сред трийсетте човека в него има представители практически на всички водещи политически партии: четиринадесет консерватори, десетина либерални демократи, петима лейбъристи и една представителка на партията на "зелените".

Влязоха както политици от кариерата, така и бизнесмени, журналисти, интелектуалци. Но най-голямо внимание сред новоприетите членове на горната камара на парламента привлече баронеса Дорийн Лоурънс, чернокожата шейсетгодишна учителка, известно име в борбата с расовата нетърпимост.

За лейбъристите, които по традиция контролират значителна част от политиката на "големия Лондон", баронеса Лоурънс е несъмнено знакова фигура. Тя се ползва с авторитет дори в средите на идеологическите противници на британските социалдемократи.

Расовата нетърпимост уби сина й

По волята на съдбата мисис Лоурънс влиза в политиката преди 20 години - в резултат на лична трагедия. През пролетта на 1993 г. синът й - 20-годишният студент по архитектура Стивън, е убит от банда неонацисти в Лондон. Скиновете нападнали младежа, който чакал на спирка на градския транспорт.

След убийството, което предизвика огромен обществен резонанс, Дорийн Лоурънс става политически активист, създавайки редица обществени инициативи в защита на правата на цветнокожите.

Именно в резултат на кампанията, която семейство Лоурънс повежда, 6 години след убийството, през 1999 г. докладът на сър Уилям Макферсън изведе проблема за "институционалния расизъм" във връзка с начина, по който полицията е разследвала убийството на Стивън. Но го изведе и в органите на реда и образованието, здравеопазването и социалните услуги, макар че подобна дискриминация не е характерна само за публичния сектор.

Институционалният расизъм беше определен като дискриминационен тип обслужване, обусловен от "неосъзнати предразсъдъци, незнание, безсмислие и расистки стереотипи, които поставят малцинствените социални групи в неравностойно положение", заимствайки дефиницията на Стокли Кармайкъл  от САЩ, дадена 40 години по-рано.

Двама от петимата заподозрени за убийството на Стивън - Гари Добсън и Дейвид Норис, са признати за виновни близо 20 години след стореното.

Ключова фигура

Дорийн Лоурънс е постоянен член на съвета на наблюдателите към Министерството на вътрешните работ, освен това стана ключова фигура в обществените организации Liberty и Stop Hate UK.

И нейна е заслугата днес престъпления, извършени по мотив на расова ненавист (в частност, и убийство), да се разглеждат от съда като априори тежки. През 2012 г. Дорийн Лоурънс взе участие и в откриването на Олимпийските игри в Лондон, носейки едно от знамената.

Британските медии отбелязват, че баронеса Лоурънс влиза в Камарата на лордовете в качеството си на "активно работещ член" - и за тази стъпка тя е била убедена от парламентаристът от Лейбъристката партия и министър на труда в правителството в сянка Садик Хан, а предложението на Хан поддържаше и лидерът на лейбъристите Ед Милибанд.

Според британските наблюдатели, в горната камара баронеса Лоурънс има всички шансове да стане лидер на лейбъристкото малцинство и да продължи своята работа на активен правозащитник на по-високо ниво.

Oще: великобритания  дорийн лоурънс  камарата на лордовете  перове  престъпление  расизъм  расова ненавист  син  убийство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 04.08.201311:09

"баронеса Лоурънс"
##########################

Някакси ми се струва, че човека казал "вярвайте в бога, но пазете барута сух" сега се върти в гроба muhihihihi
вероятно това вече му е дошло у повече дори и след бесилката на позора. що викат некои о времена о нрави
   

оценка

+0 -0