В Чечня само жените стават камикадзета - често против волята си | webcafe.bg
Webcafe

Русия, Палестина...:Защо жените стават камикадзета?

Webcafe.bg , По RUEF 89
05.04.2010, 19:14 (обновена 06.04.2010, 16:55)
мюсюлманки, жени, бурка

Нито един мъж в Чечня не е участвал в самоубийствен атентат - за разлика от жените, които често го правят против волята си

Две жени отнеха живота на 40 души в московския метрополитен - освен собствения си.

Въпреки силния шок, терористичните актове с участието на жени-самоубийци не са рядкост в днешно време. Защо жените решават да се жертват? Отговорът е в зависимост от конкретните региони и борбата, която се води в тях.

В повечето случаи основен мотив както на мъжете, така и на жените е стремежът да извършат жертва в името на отмъщението. Загубилите съпрузите си, братята си или родителите си палестинки, ливанки, чеченки имат само едно единствено желание - да отмъстят. И в името на това са готови доброволно да се разделят с живота.

Опакованото с експлозиви човешко тяло е най-ефективният и смъртоносен убиец.

Тя се взриви, оставяйки 41 внуци

През 2006 г. голям шум предизвика случай, когато възрастна палестинка се взриви пред група израелски войници. Фатима Наджар остави 9 деца и и 41 внуци, а във видеото, заснето преди смъртта й, казва, че иска да се пожертва заради Бог и своята страна. Малко преди самоубийството й, били убити двама от синовете й. По време на погребението й една девойка коментира така постъпката й: "Всички ние ще умрем: жени, деца, мъже..."

Професор Миа Блум от Международния център за изследване на тероризма към Университета в Пенсилвания заяви наскоро, че броят на жените-самоубийци продължава да расте и поради друг факт - те са предпочитани заради скромността и незабележимостта си.

"Жените са използвани за подобни нападения и акции, тъй като могат свободно да се придвижват сред тълпата и това не впечатлява никого... Американски войник ми е разказвал, че те не трябва да гледат жените в лицето дори когато правят обиски".

Белгийката Мюриел стана самоубийца в Ирак

Увеличението броя на терористичните актове, извършени от камикадзета в Ирак, естествено е съпроводено и с нарастване на жените-камикадзета. През 2005 г., 38-годишната белгийка Мюриел се взриви, заедно с пълен с експлозиви автомобил, близо до полицейското управление на иракския град Баакуба. Загинаха петима служители на реда и четирима мирни граждани.

В изследването си за психологията на жените-смъртници професор Акбал ал-Гарби от Тунис прави извода, че участието на мюсюлманките в подобни акции може да се обясни с техния стремеж към равноправие:

"В някои феодални и племенни системи на мюсюлманското общество джихадът е единственият начин за жената да се отличи с нещо друго, което е извън традиционната й роля на майка и съпруга, един вид нов начин на живот. С цената на живота си жените-камикадзета посмъртно попадат на плакати и изображения, посветени на героите, пожертвали се в името на  народа си".

Причината не винаги е в религията

Публикувана в  Le Devoir статия, където се цитира анализ на политолога от Чикагския университет Робърт Пейп хвърля малко светлина:

"Г-н Пейп е анализирал 462 терористични акта с участието на самоубийци, извършени по цял свят в последните 25 години и отнели живота на стотици, ако не и хиляди души в Ливан, Чечня, Шри-Ланка, Израел...В над 50% от случаите извършителите са били светски хора. Най-често към подобна тактика прибягва марксистката организация от Шри Ланка "Тамилски тигри". 48 от  разгледаните 462 атентата са извършени от жени, чиято възраст не превишава 25 години ". 

По същия начин бойците от Кюрдската работническа партия отдавна използват жени в своите операции. Първият терористичен акт с участието на жени-камикадзета става през 1985 г. и по никакъв начин не е свързан с религията.

"Умирайки, убивам израелци!"

Ливанката Сана не е била свързана, нито пък е била член на което и да е ислямистко движение, но е членувала в просирийска партия. 17-годишното момиче насочила напъткания си с експлозиви автомобил към военен конвой. Загинали двама израелски войници и един цивилен гражданин - ливанец.

Два часа преди взрива Сана обяснила пред видеокамерата, че иска да умре, убивайки израелци, да умре за страната си.

В Близкия изток шахидките се появяват по-късно. В Йерусалим първата жена-камикадзе взривява пояса с експлозиви, с който е опасана, през август 1995 г. Убива шестима.

Ислямистите спорят за ролята на жените

27 януари 2002 г 28-годишната медицинска сестра Уафа Идрис (някои я определят като първата палестинка-камикадзе) се взриви в центъра на Йерусалим. Загина един възрастен израелец, а десетки други бяха ранени.

Още други девет палестинкиизвършиха подобни самоубийствени атентати след нея.

Смъртта на тази сподвижница на ФАТХ (отговорност за терористичния акт пое военното крило на Бригадата на мъчениците на Ал-Акса) внесе смут и раздор сред членовете на движението. Членовете на семейството й казват, че за тях самоубийството й е било съвсем неочаквано.

В адресирано през 2009 г. писмо на съпругата му Умайна до"сестрите-мюсюлманки" ролята на жените се обяснява по иначе:

"Джихад - това е задължение на всеки мюсюлманин, независимо мъж или жена, но пътят на борбата за жената не е лесен, тъй като й е необходим спътник мъж, както изисква законът".

Освен това тя обяснява, че за жената има много възможности да изпълни своя дълг на добра мюсюлманка:

"Ние трябва да се отдадем в служба на джихада и да правим това, което се иска от нас - т.е. да оказваме финансова подкрепа, да помагаме с практическиумения, да събираме информация и мнения, да участваме в боеве или даже доброволно да се принесем в жертва".

Чечня: отчаяние и психотропни вещества

От 2003 г. чеченките станаха заплаха за Русия. Тези жени са отговорни за много терористични актове (взрив на рок-концерт в Москва, държане на заложници в театъра на Лубянка).  "Черните вдовици" обаче са движени по-скоро от отчаяние, отколкото вяра или религиозен фанатизъм.  

В своето разследоване "Невести на Аллах" Юлия Юзик разказва за огромната разлика в отношението към камикадзетата в Чечня: тук мъжете не смятат да се принасят в жертва. Що се отнадя до жените, те извършват атентатите под въздействието на психотропни вещества,  а техните бомби се взривяват дистанционно от мъже:

"В Русия обичат да сравняват Чечня с Палестина, тъй като там също има жени-камикадзета. Но разликата е в това, че в Чечня нито един мъж не се е взривил. Мъжете твърде много ценят и пазят живота си. В Чечня гинат само жени - и често против волята си. Мъжете ги управляват от разстояние, като страхливци".

Oще: атентаторки  джихад  палестина  самоубийци  чечня  шахидки 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.08.2010, 07:20

2 Anti-Bog | 17.08.201006:52

Фанатизъм има само при вас -Аллахаджиите диви,прости и изостанали.
При християните КАМИКАДЗЕТА НЯМА!
Нито при будисти,6интоисти,евреи - само при вас вселенска измет!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2010, 00:35

1 Love | 17.08.201001:20

За съжаление фанатизма на всякъде води до прояви отвъд религията,до изопъчаване на патриотизма и вярата.
   

оценка

+0 -0