Героизъм с белезници на ръцете | webcafe.bg
Webcafe

Героизъм с белезници на ръцете

Захарина Въжарова
16.12.2014, 15:06 (обновена 19.12.2014, 07:26)
Йордан Опиц

Снимка: © TV7

Бил примерен, работил е и е изписал затворническия параклис. Иначе продължава да мисли, че с право е убил човек, защото убитият бил наркоман и имал две условни присъди

Библията не казва рисувай икони, за да бъдеш добър човек. Но пък казва простичкото „не убивай". Въпреки това според българските псевдопредстави за християнство убиец, който рисува икони, трябва да бъде оневинен на всяка цена дори когато е застрелял човек с незаконно оръжие. Дори когато при убийството може да се говори за всичко друго, но не и за самоотбрана.

След като цялата група фенове във Facebook не убеди вицепрезидента да помилва Йордан Опиц, който през 2007 година застреля 26-годишния Мариан Янчев, заподозрян в опит за кражба в жилищна сграда, Опиц беше освободен предсрочно от затвора. Бил примерен, работил е и е изписал затворническия параклис. Иначе продължава да мисли, че с право е убил човек, защото убитият бил наркоман и имал две условни присъди. А Опиц рисува икони и има една, но ефективна.

Широка обществена подкрепа

Когато казусът с Опиц вреше и кипеше, настоящият министър на културата Вежди Рашидов също се обяви в негова защита. Групата „Да защитим иконописеца Йордан Опиц и да помогнем да възтържествува правдата" обединява над 5 000 души във Facebook, убедени, че да убиеш е отнемеш живот е право, което ти се полага свише.

Колко от тези, които не използват Facebook мислят така, можем само да гадаем. В подписката, която призоваваше за помилването му, 2 000 души подкрепиха излизането му от затвора само след два месеца. А за митинга, който беше организиран в подкрепа на Опиц през 2012 година, участие бяха заявили проф. Николай Василев, проф. Павел Герджиков, писателят Никола Инджов, композиторът Хайгашод Агасян и художникът проф. Панайот Панайотов.

И Опиц влезе в затвора като герой и излезе с фанфари само след половин излежана присъда.

„Искам всички хора да знаят, че това момче, Бог да го прости, не е починало вследствие на произведения от мен изстрел. Нямаше какво да направя друго", каза той след излизането си. Дори даде съвет на парламента да разпише ясни правила за неизбежна самоотбрана, въпреки че в случая с неговото престъпление дори не може да се говори за самоотбрана.

Да стреляш или не

Дебатът не е около правото на всеки да носи оръжие по американски модел, нито е за действия при самозащита. Защото оръжието на Опиц е било незаконно и умишлено преправено от газово на бойно въпреки закона. Както и стрелбата не е била при самозащита, въпреки че ВМРО насочи дебата в тази посока и продължава да се бори за разширяване на обхвата на неизбежната отбрана, докато според правозащитници по-важно е полицията да работи, защото обхватът на самоотбраната и сега е достатъчно широк и ясен.

Въпросът е на какво основание излезе от затвора Йордан Опиц, след като само пред съда признава вината си, но пред медиите и обществото е убеден, че да убие е геройство и дори призовава парламента да регламентира кога може да го прави. Нещо като правилата за лов и риболов.

Явно целта на затвора не е да превъзпитава и да учи престъпилия закона как да не го прави отново. А е просто място, на което да се отсяда временно, ако те хванат. Това явно е моралната мяра и на обществото, и на политиците, ако съдим по министъра на културата - дори според закона да е едно, личното мнение е по-важно. И медийния образ.

Дайте после да плюем колко ни е гадна държавата и да разнасяме икони по пътищата срещу катастрофи, вместо да установим правила, които да спазваме.

„В тази държава се води война между закона и престъпността", казва Опиц. Затова в рамките на бг-представите за правова държава е окей всички да се сдобием с незаконни оръжия и да тръгнем на уроци по иконопис. Така е морално. Това е правда.

Oще: затвор  йордан опиц  мариан янчев  опиц  правосъдие  съд  убиец  убийство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

37 niemen | 18.12.201417:55

Застрелял е в гръб невъоръжен човек, при това с незаконно притежавано оръжие. Нищо не може да оправдае Опиц. Добре поне, че рисува икони, защото ако беше в бизнеса с некролозите, сигурно щеше да стреля с картечница.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

36 Шрайка | 18.12.201415:20

Галина, точно тази ми "опитност" ме кара да съм циничен.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

35 Galina Aleksandrova | 18.12.201414:59

Какъв късмет значи, че съм попаднала на друг опитен в институционалните лабиринти гражданин Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

34 Шрайка | 18.12.201414:51

Как да обясниш на човек по какъв начин работят институции...
----------------------------------

Не е необходимо да ми обясняваш. От дълги години работя предимно с институции. И знам как работят, какво ги стимулира и какво им пречи ;)
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

33 Galina Aleksandrova | 18.12.201414:31

Шрайка, тръгнах да ти отговарям, но осъзнах, че започвам спор с поредния, вярващ в световната конспирация. И обвиняващ всички, освен себе си, разбира се Усмивка
Как да обясниш на човек по какъв начин работят институции и как да си търси правата, когато той изначално не вярва, че има права и че институциите работят? Отговор - никак.
Затова няма да си губя времето в празнодумстване. Със здраве Много щастлив
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

32 John Smith | 18.12.201414:07

"Ако вследствие на някакво произшествие водачът изчезне и не бъде незабавно заместен, тълпата отново се превръща в разединена и несъпротивляваща се общност.'
Густав Льо Бон
Начи нямаме водач , щом сме разединени Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

31 Шрайка | 18.12.201413:43

Обществото по принцип сме ние
-------------------------------------------

Много идеалистично гледаш на нещата, поради което си идеална мишена за манипулация. Това, че "обществото сме ние" е една опорна точка, която след като ни е внушена, ни кара да обвиняваме за всичко себе си и никога истинските кукловоди. Обществото се състои от много овце, глупави и лесно водими, по-малко на брой овчари, овчарски кучета, вълци и няколко господаря. Понятието "общество" в смисъла който влагаш не съществува и целта на господарите е то никога да не се роди.

Обществото, такова каквото е в момента, се държи умишлено на ниво "тълпа". Цивилизациите до момента са били създавани и ръководени от една малка аристокрация и никога от тълпите. Силата на последните им стига само да рушат. За това и ги използват. За това се правят митинги, протести, шествия - за да превърнат индивидите в тълпа. Отделният човек може да приеме противоречието и спора, тълпата не ги понася никога. Тълпите натрупват не интелигентност, а посредственост. Техните черти са стихийността, невъздържаността, жестокостта и възторзите от подвизите на примитивните създания. Тълпата е стадо, което не би могло да мине без господар. Tълпите са неспособни да имат някакви мнения извън внушените им. Тълпите никога не са били жадни за истини. Те се отвръщат от неизгодната им очевидност и предпочитат да обожествяват грешката, ако грешката ги привлича. Който умее да заблуждава, лесно ги завладява; който се опитва да ги извади от заблуда, винаги им става жертва.

Така че, Галинче, не се заблуждавай че аз и ти сме виновни, не си мисли че от мен и теб нещо зависи. Не, ние сме овцете. И най-много да израснем до овчарски кучета. Или да станем вълци, но тогава ще ни отстрелят!

П.П. За да не излезе, че се смятам за много интелигентен, длъжен съм да кажа, че в горното си мнение съм използвал думи на Густав Льобон.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

30 Galina Aleksandrova | 18.12.201412:50

Обществото по принцип сме ние и нашата работа не се изчерпва с това да изберем някой си и да седнем да му гледаме сеира, да цъкаме и да си казваме на 4 очи колко по-добре ще се справим. Тука в коментарите е ясно, че всички сме честни, коректни, активни граждани. Въобще на теория България трябва да върви прекрасно, защото има прекрасно гражданско общество. Държавата обаче не върви и това не е заради ония, които ти си избрал (ако въобще си отишъл да гласуваш).
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

29 Шрайка | 18.12.201411:21

Имам един въпрос - а когато обществото не си върши работата, какво правим?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Напускаме го, а то се разпада. Което се и случва Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

28 Boicho Boichev | 18.12.201411:17

Че нали го осъдиха, за какво ревете?Законът го осъди, излежа си наказанието, според същия закон сега излязъл от затвора.А колкото до греховете- да се краде също е гряхр, както и да се убива
   

оценка

+5 -1