Мъка, мъка, Македония | webcafe.bg
Webcafe

Мъка, мъка, Македония

Webcafe.bg, по БНТ, Агенция Фокус, БТА и
11.12.2012, 22:26 (обновена 12.12.2012, 14:15)
Македония

Скопие отново няма дата за преговори с ЕС

България минира добросъседските отношения с Македония за дълго време напред. С решението си да не посочи дата за започване на преговори на ЕС с Македония. Същото реши и Съветът по общи въпроси и външни отношения на ЕС - отново. Освен Македония, няма дата и за Сърбия, отлага се и споразумението за асоцииране с Косово.

Австрийският държавен секретар Райнхолд Лопатка предупреди, че ЕС рискува да изгуби доверието към себе си и разширяването, ако държи Македония в очакване.

Българският президент Росен Плевнелиев пък коментира: "България протяга ръка към Македония в името на една обща цел и аз вярвам, че взетите решения ще бъдат правилни...".

Съветът на министрите на външните работи от съюза реши въпросът за Скопие - заедно с Белград и Прищина - да бъде разгледан едва през пролетта на 2013-а - и то при спазването на три условия. На заседанието министърът на външните работи Николай Младенов обяви декларацията си, изпратена миналата седмица на македонския му колега Никола Попоски, в която са описани конкретните действия, които София иска Скопие да изпълни, за да получи възможност за продължаване на пътя към ЕС.

В крайна сметка е взето решение идната пролет Европейската комисия да обяви доклад за постигнатото от Македония в три области - реформите в Македония, напредъка в развитието на двустранните отношения и постигането на напредък в спора за името с Гърция.

След като се запознае с доклада, Европейският съвет ще вземе решение, с което да упълномощи Комисията да започне да изработва рамка за преговори с Македония и да започне предварителния преглед на законодателството в страната приоритетно в областите правосъдие и вътрешни работи, вътрешен ред и сигурност.

Според Николай Младенов решението на Съвета означава, че въпросът с добросъседските отношения вече се превръща във въпрос на наблюдение от европейските институции и от страните членки.

Условията са три и Македония ги знае - създаване на добросъседски отношения с подписването на споразумение, създаване на общи работни групи в ключoви области, например икономическо сътрудничество и културно и историческо наследство, както и показването на решителност и добра воля за прилагането на постигнатите споразумения.

До юни 2013 г., ако има подобряване на междусъседските отношения, тогава ще се определи дата за Македония, заяви Младенов.

България предложи на Македония двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекрати антибългарската кампания и подмяната на исторически факти.

Блокада

Българската позиция предизвика истинска канонада в македонските медии. "Плевнелиев и Борисов не искат Македония в ЕС", е заглавието на електронното издание "Плюс инфо". "Плевнелев и Борисов отблъснаха Македония" - на скопската телевизия А1Он.

"България - главен противник на ЕС за интеграцията на Македония", пише телевизия Телма. "България не пуща и е против членството на Македония в ЕС", пише онлайн изданието "Максим". "България няма да поддържа дата за преговори", пише"Курир", "България няма да посочи дата за Македония", пишат "Утрински весник", Радио Сводобна Европа и МТВ1, "София поръча: Добросъседски отношения пък тогава дата за ЕС", пише "Дневник".

"България и официално се обяви срещу датата; Борисов и Плевнелиев обвиняват в пропаганда и кампании", пише електронното издание еРепортер, "И българите с гръцко вето за Македония", пише Нова Македония, "България между страните, които няма да подкрепят Македония", пише"Прес 24", "България наместо да помага, поставя условия, пише електронното издание "Денешен".

"България изкопа гроба на Македония" - под това заглавие скопската телевизия Канал 5 публикува информацията си за българската позиция на Европейския съвет.

"Вече е известно, че Македония ще остане без дата през декември. Гърция все пак намери съюзници, за да блокира преговорите с Македония. България и Франция застанаха зад гръцките тези - Македония първо трябва да си оправи отношенията със съседите и след това да влиза в преговори с Брюксел.

Половин час преди да започне срещата на министрите на външните работи на ЕС, българският министър на външните работи Николай Младенов заяви, че София ще настоява за концепцията - "дата за дата". По примера на Черна гора, като временна рамка на страната ще й се дадат следващите шест месеца. До юни 2013 г., ако има подобряване на междусъседските отношения, тогава ще се определи дата за Македония.

Македония все пак има и големи поддръжници на датата като една от тях е Австрия.
"Тази страна е кандидат от 2005 г. и изпълнява всички критерии. Това означава, че трябва да определим дата за началото на преговорите, както четири години заявява и Европейската комисия", каза държавният секретар на австрийското Министерство на външните работи Райнхолд Лопатка.

За започване на преговори на Македония с ЕС се обявили още - Великобритания, Финландия, Полша, Унгария.

Плюс инфо: Плевнелиев и Борисов не искат Македония в ЕС

"Плевнелиев и Борисов не искат Македония в ЕС" - под това заглавие електронното издание Плюс инфо съобщава за българската. "Четири часа преди обявяването на становището на ЕС дали ще бъде определена дата за започване на преговори на нашата държава, днес за втори път се обади официална София, която заяви, че дори и датата за започване на преговорите с Македония да е поддържана от повечето страни-членки на ЕС, тя ще гласува "против" или "въздържал се".

Европейската комисия четири пъти дава становище, че Македония е подготвена за начало на преговорите, но Съветът не се съгласява с това, припомня "Плюс инфо".

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви: "За мен остава учудващ казусът - как може в една страна, която иска да бъде част от европейското семейство, да е грях, да е проблем, да е причина за уволнение, ако човек заяви своите етнически корени. Хората, които във всички наши съседи имат своето българско самосъзнание, трябва да получават и ще получават подкрепата от българската държава".

"Нямаме интерес Македония да бъде изолирана и да се връща назад. Искаме тя да върви напред, но това означава още по-стриктно спазване на ангажиментите от нейна страна", подчерта Николай Младенов.
Той отрече българската позиция да има връзка с предстоящите догодина парламентарни избори в България.

Говорителят на гръцкото външно министерство Григорис Делавекурас съобщи преди броени дни, че  Гърция няма да позволи започване на преговoри с ЕС, без преди това да има решение на проблема, "който Атина има македонското име и идентичност".

Позицията на Гърция остава твърда и непроменена, заяви Делавекурас, посочвайки, че условието за започване на преговори било изпълняване на всички критерии и условия, определени единодушно от Съюза.

Oще: българия  гърция  ес  македония  медии  николай младенов  преговори  скопие  членство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.11.2010, 20:25

35 Боби Перу | 18.12.201213:21

Що е то къпан македонец?-Чист българин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2010, 20:25

34 Боби Перу | 18.12.201213:21

Що е то къпан македонец?-Чист българин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

33 deowin | 13.12.201221:51

>инфантилни изјави дека всушност Бугарите не биле признати во Р.Македонија

Има две възможности - или дискриминацията на българите е Македония е измислица, в която българите вярват, както вече казах, от едната злоба и ирационален каприз, или е всъщност реален факт, който, доволно естествено, не се харесва на българите. Тук намирам за уместно да ти припомня за бръснача на Окам.

>и дека сме немале добрососедски односи

Това, според теб, не е ли факт?
Ако всъщност наистина се съмняваш, можеш лесно да го провериш като.. хм.. например, прочетеш мнения на българи относно македонците? Нужен ли ти е съвет къде можеш да намериш такива?

Остатъкът от коментара ти е просто лично мнение, не виждам да си се опитал да го защитиш.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 11:19

32 petufi | 13.12.201219:16

@deowin: Евидентно е дека има голема дискрепанција во нашите ставови. Р. Бугарија како де-факто земја членка на Европската Унија, а со тоа и по подразбирање поддржувач на човековите права одбива повеќе пати да ги признае Македонците како малцинство, а потоа ете дава инфантилни изјави дека всушност Бугарите не биле признати во Р.Македонија и дека сме немале добрососедски односи. Е како ќе имаме добрососедски односи со таква иронична реторика?

И да ти одговорам на прашањето, заради ирационалната политиката на Груевски и леката фрустрација и неспособност на Бугарите да се соочат со фактите од новата историја ( онаа од Втората Светска Војна и Евреите ) доведе до тоа Р. Бугарија во ЕУ да поставува услови од позиција на моќ кои сигурно дополнително ќе ги влошат добрососедските односи, затоа што во најмала рака тоа делува репресирачки и многу потсетува на Грција. Значи место политика на екви-дистанца со соседите како во времето на Глигоров и Желев, сега со овие политички гарнитури се создаваат повеќе поделби на историска база отколку прагматично дејствување и напредок на Балканот.

Конечно, тоа не го менува фактот дека избегнувате елаборација околу фактот дека Македонското малцинство официлјално не фигурира во Р. Бугарија.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 13.12.201217:18

>непризнавањето на Македонците во Р. Бугарија

petufi, хайде вместо да се правиш на ударен с мокър парцал се замисли - какви са причините България, първата държава, която призна независимостта ви, да води сегашната си външна политика към вас по точно този начин?
Ей-така, от едната чиста злоба и каприз ли сега не подкрепяме членството ви в ЕС, или може би има някаква по-сериозна причина?
Отговори си на този въпрос, и чак тогава помисли дали ще говориш за непризнаване на македонци от България.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.03.2011, 22:22

30 shliuza | 13.12.201216:53

„Нека утрешните поколения знаят, защото времето отминава, а нашата преходност е налице, че ние направихме Вътрешно-македонска революционна организация не за да правим две Българии, а защото нямаме една целокупна! Македония без българите, огън да я гори! „
Иван Михайлов
Удивителна Идея Удивителна
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

29 AlahAkbar | 13.12.201215:45

Другарю сърбизиран българин, много сте кух ...
Кви македонци, кви пет лева ... Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 11:19

28 petufi | 13.12.201214:07

@deowin: Ова што си го напишал не може да се оквалификува како коментар.

@Amor Mio: Не менувај ја темата, јас пишував за непризнавањето на Македонците во Р. Бугарија. Ако имаш валидни аргументи околу тоа прашање слободно кажи ги, во спротива не кажувај се пред светот колку си цивилизиран и политички обоен.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

27 Amor Mio | 13.12.201209:25

И още нещо си запишете в историчарските книги - докато македонското правителство хвърля народна пара да се лае към нас, албанците ви работят в гръб.
Така поставен въпроса не виждаш ли, че собственото ви правителство ви забива ножа?
А ние българите - какво - ние искаме да спрете да лаете.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

26 Amor Mio | 13.12.201208:47

О, да! Помнете, фиРОМИ, но и си вземете поука повече да не крадете идентичност. В много страни кражбата на идентичност е престъпление.
   

оценка

+0 -0