Да гласувам или да стрелям | webcafe.bg
Webcafe

Да гласувам или да стрелям

Веселин Николов
08.12.2012, 18:49 (обновена 11.12.2012, 16:45)
Европейска комисия

Възгледите на един 17-годишен за ЕС

Спомням си еуфорията, когато България беше приета в Европейския съюз. Денят на официалното подписване. Същият ден имах имен ден. Чувствах се горд и велик. Даже в училище имахме плакати със знамето на съюза и информация за него.

С двама симпатяги решихме да го направим на самолетче и да проверим как ще лети. Накрая целият клас бяхме на педагогически съвет, защото всички тържествено се бяха подписали върху самолета, а госпожата по английски беше уволнена, защото беше допуснала подобно нещо да бъде направено в нейния час. Самолетчето не прелетя повече от два метра и накрая се приземи в тоалетната.

Никога не съм хранил особено топли чувства към Европейския съюз. Разбира се, чувствам се по-спокоен, когато храната, която ям, е миналата всички европейски изисквания, а в метрото топлината е доста приятна, особено ако навън е -10.

Все пак, не се кефя, когато ми увеличават часовете по математика, химия, биология еtc., за да се покриват определения брой часове от европейските образователни програми.

Европейския съюз според ме е просто по-лесен начин едни държави да бъркат по-лесно в джобовете на други и да ми взимат бонбонките, докато ги пълнят със семки.

Тъпичко е да ти разправят колко си европеец и колко европейска е държавата, а цените на билетите за музикален фестивал в Западна Европа да са колкото минималната работна заплата. Съединението прави силата, а ние, българите-европейци, сме единни единствено в сивотата на безпаричието.

В България е сиво, независимо колко процента и дали е по-тъмно или по-светло. Не знам дали в Западна Европа на месните продукти трябва задължително да пише дали са направени от истинско месо или не, а ако са, да са по-скъпи. Знам, че тук армията купува розови БМВ-та, а прототип на Джеймс Бонд може да се окаже почти всеки от висшето духовенство.

По-често срещам или чувам за корупция и престъпления, отколкото виждам циганин, а живея в мизерничък квартал. Оправдателните присъди за големите босове са повече от скапаните предавания по телевизията.

Не искам Бай Ганьо да ми седне в хола с вмирисани крака и да започне яде глави лук, а после да превърне апартамента ми в кочина, но това се котира от рейтинга. Простотията дефилира с походка стил Gangnam, по мръсния лепкав, миришещ на вкисната бира тротоар и набира все повече фенове . Всичко това се случва и аз няма как да се почувствам повече, въпреки че съм гражданин на държава членка на ЕС.

Ясно е, че в България нещата стават все по-скапани от '89 насам и че поглеждаме към ЕС, за да напълним погледа с надежда. Ясно е, че образователната система върви към светлите бъднини в Брюксел, заграбвайки способни студенти със себе си.

Докато ние, българите, гледаме на този съюз като път към нещо по-добро, политиците ни го виждат като начин да гушнат повечко пари с по-малко усилия. От друга страна се вбесявам, когато погледна цифрите и видя, че АЕЦ "Козлодуй" е носил повече пари за България, отколкото повече от половината централи във Франция.

Някак оставам с усещането, че за хората от западните държави, ние българите сме втора ръка хора и най-вероятно съм прав, щом ни изобразяват като кенеф. Европейския съюз е с две лица, като бог Янус. Едното ни се усмихва приветливо, а другото ни се надсмива и повръща от погнуса, когато първото каже нещо хубаво.

Издухва си цифките с молбите и проектите ни, когато му ги представим, и ни товари на гръб огроми купища негативни доклади. После ни бие камшика на магарето, пращайки ни пак на полето да пасем,а ние сме доволни и горди, мислейки си, че онова е било градивна критика и че всъщност сме на правилния път.

Пътувал съм достатъчно, за да мога спокойно да кажа, че в съседна Турция например отношението към българите е изключително топло и искрено. Липсват впитите в мен погледи, сякаш съм сифилистичен мияч на кенефи, пиещ кръв.

Обратно на антитурската пропаганда, провеждана от ЕС и прекрасно усвоена от нас, Турция е всъщност е една доста цивилизована държава. Отдавна ни е надминала икономически и продължава да се развива с бързи темпове в синхрон с филмовата им индустрия.

Спокойно, българино, алкохол се продава навсякъде, дори самите продавачи стават още по-лъчезарни, когато разберат, че ще напиват "комша". Ако попаднете на по-светски продавачи може и да те почерпят нещо.

В Рим ме гледаха като крадец в магазините и отрепка в музеите. Някак всички се плашат, щом чуят България и се събужда злобата в тях.

Европейският съюз цели да изгради една единна европейска общност. Няма тайна, една общност с химн, знаме, законодателни и правителствени органи, валута и език си е направо държава.

Остава въпросът дали искам да съм част от държава, която не ме иска. В която другите ми съграждани да искат да ми дадат шанс само като чистач или евтин бачкатор.

За да се развива Европейския съюз, освен от шефове и интелигентни хора, способни да ръководят проекти с огромен мащаб, се нуждае и от бачкатори. От хора, които ще вдигнат тежкото и ще изчистят мръсотията. Затова сме и кенеф, за да има къде костюмираният европеец да пусне едно лайно,без да се притеснява.

Само след няколко месеца и аз ще мога да гласувам. Ще имам правото да дам своя вот за ОНЗИ, който смятам за най-способен и достоен да управлява Република България.

Често ни сравняват с Румъния, но от социална гледна точка  румънците са далеч по-цветни от нас. Може Мангалия да звучи доста по-неприветливо от Съни Бийч, но след Чаушеску тамошните политици не си позволяват такава безпарднонна наглост като нашите.

България е скромна по територия държава, но с големи претенции. С минало, посипано със злато и облечено в пурпур и кожа, и настояще, крепящо се на стероидни бицепси, тайни, източвания и схеми.

Тук нещата стоят така: първи е Атлас Борисов, който крепи небето над България, за да не падне и да срути метрото, след него са другите палячовци и тарикати на дребно. Накрая сме ние, Буко Баламата и компанията му от шимпанзета. Политиците превърнаха лъжата в изкуство и ежедневие.

Мандат след мандат се появява някой нов, а управленията им са продължения на все един и същ филм, носещ заглавието "Гранде Фиаско" от нашата страна на екрана, но с хепи енд от тяхната.

На мен ми остават още няколко месеца да реша дилемата дали ще стрелям или ще гласувам.

Oще: българи  българия  гласуване  гражданин  ес  избори  политици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.12.2012, 17:02

16 Teodora Alexandrova | 11.12.201217:08

Според мен написаното е доста на място и има резон в него. Ако спрете да критикувате и да недоволствате срещу развитието на другите, и погледнете малко своето, може би нещата в държавата ни ще потръгнат. И явно такива като "Атлас Борисов" ще са бъдещето на тая скапана държава, защото явно ви е кеф да ви мачкат, манипулират и да се подиграват с вас, а такива будни млади хора ще си бият камшика по чужбина. Проблемът ви не е във въпросния 17-годишен, а в собствените ви нерализирани мечти, понеже не става цял живот да се лижат дупенца и да си строим магистрали, по които дори нямаме пари да пътуваме. Така че ходете да направите едно кръгче на МЕТРОТО, което е запланувано още по времето на Тодор Живков, яжте ГМО лайна и бъдете щастливи и злобни! Усмивка)
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.12.2012, 11:59

15 Дъб | 11.12.201212:02

Повърхностен и разпокъсан коментар, който не се опира на никакви фактически аргументи, но за сметка на това е пълен с кухи лозунги, които се опират на субективните усещания и опит (не особено голям) на автора.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.03.2011, 11:10

14 Данаил-Danail Дамянов-Damyanov | 11.12.201200:00

чудесен коментар.браво за критичното мислене
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

13 Оня Дето Го Трият | 10.12.201214:41

Прави впечатление, че обикновено на най-големите маргинали все ЕС им е крив.
За останалите нормални хора ЕС е възможност - пътувания, екскурзии, бизнес, допир до по-развити общества....
А автора, дали на 17 или на 47, все някой друг ще му е крив.
И обикновено съвсем не този, който наистина е! Идея
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

12 MacAllister | 10.12.201213:53

М-да, авторът е "17" годишен като (почти) всички българи - готови на всичко, за да отложат порастването си. Повече от това няма какво да се каже.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 10.12.2012, 11:38

11 HristoSH | 10.12.201212:22

Еми автора да измисли некав друг избор. Може да отидем при Евроазийския на Путин и Китай(ако САЩ не прилапа Китай преди това). Да ама там няма да може да блещулеви такива като написаното тука. Няма как да промениш миналото, винаги ще сме на губещата страна на 20ти век а и честно си заслужаваме много от сререотипите за нас. ЕС е минималното зло(ако въобще може да се нарече такова) и ще се промени коренно за да оцелее. А автора да престане да мисли че света ми е длъжен кото некак африкански емигрант и да порасне.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.11.2012, 14:36

10 Стако | 10.12.201212:06

Чудесна статия, браво. Макар да съм съгласен, че ЕС не мога да ни оправят до голямата степен вътрешните работи - сами трябва да си ги оправим.

До всички коментиращи крайно негативно (което много ме разочарова) : Вие не сте добре, бе хора. Толкова сте негативни... не бъдете масите. Това ни е един от основните проблеми. Дори момчето да греши, пък дори и да е 47 годишен мъж, какво значение има?! Пак е форма на пробуждане - досег към промяната и бъдещето! А вие какво? Плюете. Ето заради такива като вас няма да се оправим. Много добре трябва да си оправте начина на мислене, преди да коментирате. Просто е жалко! Това е едно младо момче, което се пробужда и осъзнава дилемите на живота в България! И ако пита мен - стреляй. Защото няма за кого да гласуваш, а има крайно много хора, които си просят да ги застреляш по няколко пъти.

Крайно разочарован от обществото... и тук ли съм заобиколен от идиоти?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

9 pepe | 10.12.201205:21

Бички, ти къде си видял да пише, че това, че сме част от ЕС означава, че вече не трябва сами да си оправяме вътрешните /пък и в голяма степен външните/ работи в държавата и да си решаваме проблемите?
Ако това някой в България си го е въобразил, че е така, то това едва ли е вина и проблем на ЕС.
Така че не говорете глупости, че ЕС бил виновен, че някойси си бил въобразил... /нещоси/.
Ако бяха руснаците сигурно щяха да ни назначат Генерал-губернатор с изключителни правомощия. Това ли очаквахме от ЕС? Ама сериозно бе хора, що се правите на глупаци? Ами това, че ЕС не ни назначават Генерал-губернатор би трябвало да се брои за плюс от тяхна страна, не е ли така? А и само означава, че ако ЕС се разпадне или по някаква друга причина се окайем извън, нещата ще станат много по-лоши. И руски Генерал-губернатор би бил една от по-малките злини Усмивка.
Ми ние май наистина това искаме - да ни управляват. Нищо чудно, че някой хора вече си мечтаят и за турския султан.
Или някой наистина сериозно вярва, че която и да било страна, но особено такава малка - от най-малките като човешки ресурс, страна, като България може да си съществува съвсем отделно и независимо? Вие сериозно ли бе? Това още по времето на пътя на коприната го е нямало "бе другари". Ако някой ми даде за пример Швейцария, значи наистина си няма идея за какво говори - и в исторически план, и по отношение на географията /трябва да си много самонадеян, зада се изстъпаниш "на кръстопътя на народите" и да решиш да си направиш къщата на него, че и дувар да си вдигнеш, ама това е дълга тема/ и от гледна точка на съвременната политика.
Нали призовавате за слагане на край на тъпите оправдания, бе Патриоти, и за поемане на отговорност и други подобни, а после същите хора се жалвате, как Европейския съюз ви бил виновен, щото ви ограничавал и ви принуждавал. И как точно ви принуждава уе? Дошли са с "танковете" ли? Или ни изпращат наблюдатели, опитват се по възможно най-учтивия начин да ни съветват, и където наистина се цапим здраво най-много временно да ни спрат парите по някой проект - не за друго, а зада не позволят на нашите собствени честни приватизатори да ги заграбят.
Оня ден чета статия, която твърди, че министъра ни на финансите, наглеца Дянков, обявил, че даването на допълнителни пари за Коледа на пенсионерите зависело от това, дали ще получим пари от ЕС. Значи излиза, че пенсиите на българските пенсионери вече ги плаща ЕС...
Няма да продължавам нататък, че ми идва да почна да ви обиждам грубо...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.04.2011, 22:41

8 Agrael | 09.12.201222:59

Авторът е на 17 колкото аз съм космонавт!!! (по-скоро на 47 с тежка носталгия по кебапчетата по 10 ст)

На ЕС му е хубавото,че можеш сравнително лесно да станеш чистач в Дания за 2500 евро заплата и 7 часа работен ден.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 09.12.201221:55

пепе

ЕС просто продължи удобното традиционното мислене на българина, че някой ще ни оправи от вън. ЕС беше една следваща хероинова инжекция в съзнанието на нацията, че няма да се наложи да вземаме правилни или неправилни решения, а някой добър идва от вън с неговите перфектни закони и правила и започва живота....
   

оценка

+0 -0