Нарамвайте пешкира, братя студенти | webcafe.bg
Webcafe

Нарамвайте пешкира, братя студенти

Стефания Христова
25.10.2010, 10:04 (обновена 26.10.2010, 17:30)

Че са ни кирливи революциите - кирливи са. В началото на 2009 г. плахите опити на студентите да накарат управляващите да обърнат внимание на проблемите в Студентски град завършиха с няколко разбити бръснати глави. Медиите завъртяха лицата на "революционерите" и малцината, застанали под плакати "Библиотеки, а не дискотеки", останаха с неприятното усещане, че са били употребени за незнайно каква цел. Така, както са били употребявани преди и други млади хора (спомнете си подпалването на Партийния дом - тази неизменна част от митологията на прехода у нас).

Че са ни кирливи революциите - кирливи са. Ако върнем лентата назад, не са май много моментите, с които можем да оборим Петко Славейковите думи: "Не сме народ, а мърша"...

Има обаче и нещо сбъркано в това да си мислим, че винаги някой ни използва за нещо. Дали пък тази мнителност не е точно онова, което оставя всичките ни революции неосъществени?

Ако питате мен, всяка революция тръгва именно от пешкира. Тръгва тогава, когато на човек му писне да си топли вода с бързовара и да се мие с канче. Когато му спират тока вечер и има време в тъмното да мисли по-мащабно - например за всичко сбъркано в родното образование.

Пък и какво да се лъжем - далеч по-приятно е да слушаш лекция в отоплена зала. Дребнавост ли е или битовизъм - не знам, обаче знам, че парното, водата и скромната стипендия не са привилегия, нито особени социални благинки. Да стискаме кълки, казва колегата Рачев, ама докога и за какво? Защото докато мине кризата, на Софийския университет вече и името му няма да значи много...

Не е трудно да се сети човек, че ръководството на СУ няма само да си признае греховете. Ето защо мястото на студентския протест е пред министерството на образованието - за да се намеси държавата и да види какво се случва зад стените на Алма Матер.

Да види това, за което всеки ден си говорим по коридорите на СУ и да даде отговор на въпросите, които си задаваме. Като например, защо въпреки намалените пари (и намаляващият от година на година брой на абитуриентите - бел.р.), непрекъснато се увеличава броят на приетите студенти, за които после държавата трябва да осигури средства?

Нека не забравяме и че не сме единствените, засегнати от орязването на бюджета за образование - още една причина да протестираме именно пред вратите на МОМН. Дано само не останем криворазбрани - това далеч не означава, че демонстрираме лоялност към ръководството на университета.

И ако перифразирам колегата Рачев - много по-логично изглежда да се изкорени първопричината за проблема или главата на гущера, а не неговата опашка, която при всяко едно откъсване регенерира. Защото с махането на преподаватели на хонорар и лишаване от учеби практики може и да преживеем финансовата криза, но ще отворим още по-голяма такава в и без това закъсалото висше образование.

Дали ентусиазмът и енергията ни и този път ще бъдат употребени от някой фалшив реформатор - това зависи изцяло от нас, т.нар. целокупно студентство.

Нарамвайте пешкира и нека този път се борим за една чистичка революция!

Oще: протест  студенти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.10.2010, 18:52

3 Siyanieto | 26.10.201020:27

Срамни коментари, платени от някоя "политическа" партия! Платени коментари на "хора", които дори не могат да си напишат правилно името на български език!
Мдаааа... лесно се управляват идиоти, слушащи чалга и гледащи биг брадър!
Не се управляват мислещите интелигентни и образовани хора - тях няма как да манипулираш - те, мислят!
От '89г. насам наблюдавам ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА - да убием мислещите, защото простака живее на първа сигнална система и е лесно управляем!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2010, 10:22

2 Мирослав Джоканов | 26.10.201010:34

Колеги, замислете се какво точно искате да постигнете с този протест. Първото ви искане, до колкото разбирам, е да се гарантира цялостта на учебната година. А всъщност защо решихте, че има опасност тази цялост да се наруши и да се стигне до дървена ваканция? Само заради едната спекулация и слух, че уж щяло да има дървена ваканция ли? Никой обаче не застана с името си зад тези думи. Напротив, на заседанието на Академичния съвет от 13.10.2010г. Илчев ясно декларира, че той не е заявявал подобна опасност и не смята да го прави.

Настоящата университетско ръководство и Академичен съвет трябва да бъде подменено от критично мислещи хора, а не от социалисти, които все още вярват, че солидарното разпределение на ресурси води до ефективност.

И не ми казвайте, че протест пред Министерски съвет няколко месеца преди местните и президентските избори няма да се използват за политически цели. Най-малкото на последния протест от 20.10.2010 г. присъстваха не малко представители на БСП-младежи.

Университетите в България от години са механизми за източване на публични средства. Това няма да спре, докато студентите не осъзнаят в какъв театър участват. А докато това се случва ВУЗ-овете в България ще продължат да имитират дейност и да бълват некадърници, чиято производителност е в пъти по-ниска от средноевропейската.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2010, 17:29

1 N!P | 25.10.201016:22

каква стачка , бг студента е най неграмотния и най некъдърния в цялата слънчева система, нищо не се прави ако не му се плати
а общежитията -трагични и разрушени..сигурно от преподавателите?
трябва да се спрат всички стипендии и да се дават само за успех..и какви братя с а ти студентите? дрогирани и напушени копеленца
   

оценка

+0 -0