На ръба на живота | webcafe.bg
Webcafe

На ръба на живота

ема ивановаЕма Иванова
17.07.2014, 18:06 (обновена 09.12.2016, 16:21)

1 от 10 снимки Назад Напред

инициатива за здраве

Един ден сред инжекционните наркомани на София

Има едни болни българи, за които никой не се грижи, правата им постоянно се потъпкват от институциите и са жертва на ежедневна дискриминация. Нещо повече - всеки техен ден е като последен - състоянието им е трудно лечимо, а обикновено нямат здравни вноски. И ако питате кого не приемат спешните центрове, въпреки че по закон са задължени, това са точно те.

Инжекционните наркомани

Може и да сте чували оправдания от страна на медицински лица, които не желаят да лекуват зависими. Мисленето "Те сами са си виновни" или "Дават пари за дрога, а не могат да си платят здравните вноски" е достатъчно разпространено, за да застраши живота на инжекционния наркоман в същата степен, в която и дрогата.

Ежедневие сред рисковите групи

С намерението да видя доколко е вярно, че има хора, които "сами са си виновни", прекарах един ден в буса на мобилния екип на фондация "Инициатива за здраве" - организация, спонсорирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария през програма на Министерство на здравеопазването

Пътувам с Юлия Георгиева и Райна Дянкова - двете са част от екипа, който обикаля с буса на фондацията от понеделник до петък из местата в София, където се събират "рискови" групи. Юлия работи като аутрич" работник в "Инициатива за здраве" от 10 години. Райна Дянкова е социален работник от 1985 година, а във фондацията е от самото й начало, отпреди 17 години.

И двете са добре познати лица сред хората от улицата и се радват на голямо доверие.

Работата им е насочена към употребяващи наркотици, а преди време и към проституиращи мъже и жени."Екипът всъщност изпълнява много важна задача- да бъде връзка между обществото и хората, които употребяват наркотици ", обяснява Юлия.

Те раздават ключови за хигиената на рисковите групи предмети: различни размери спринцовки (като най-търсените обикновено са „десетките", но доста от хората директно искат „двайстки"), игли, капачки, лимонтозу, дезинфекциращи кърпички, презервативи и лубриканти.

В добрите времена, когато програмата е била финансирана по-добре, са раздавали и вода за инжектиране. Всички тези неща са необходими за по-хигиеничната употреба на хероин или за безопасен секс.

"В аптеките отказват да дават спринцовки и игли на много от тези хора", разказва Юлия. "Особено ако изглеждат занемарено".

А повечето изглеждат така.

Не мога да снимам. Хората, които употребяват хероин или са в метадонови програми, се оказват изключително чувствителни към вниманието на журналисти и репортери. Всеки от тях има минало или настояще, с което не се гордее.

Нещо повече: доста от зависимите осъзнават, че са сериозно болни и имат нужда от помощ. Един е излязъл туку-що от затвора. На друг краката са се подули, заради тромби, причинени от инжектиране във феморалната вена (слабините). Той разказва, че заради тромб кракът му е гноясал и е забелязал бели червеи. На съвета да иде в "Пирогов", мъжът казва, че е ходил, но са го изгонили. Точно по причините, описани в началото на текста.

Бичът на HIV

Два пъти седмично екипът извършва и кръвни тестове. Юлия отбелязва, че сред "клиентите" на "Инициатива за здраве" за последните няколко години новозаразените серопозитивни са намалели значително: от 40% новозаразени с HIV през 2010 г. в изследваните групи, през 2013 г. процентът на новозаразените е спаднал на 15%.

"Хубавото на тази програма е, че имаме поглед върху здравето на рисковите групи. Но в страната има няколко хиляди души, които дори не знаят, че са носители на HIV. Това обикновено са хетеросексуални мъже и жени, чието поведение няма кой да следи", казва Юлия.

За затварянето на Националния център по наркомании

Първата спирка на буса по традиция е "Зеленото кафе" на „Пиротска". Макар че отскоро е затворено, там се събират хероиновозависими или лекуващи се в метадоновата програма, която се помещава в сградата на Националния център по наркомании (НЦН).

Именно това е центърът, който Министерство на Здравеопазването смята да закрие, а половината от екипа му - да премести в сградата на Центъра по обществено здраве.

В буса, с Юлия Георгиева разговаряме за плановете, които има министерството за НЦН. Тя смята, че с намерението да закрие центъра, министър Таня Андреева показва некомпетентност. "В известна степен именно НЦН е мястото, което служи като посредник между неправителствените организации и Министерство на здравеопазването".

Тя твърди, че там работят професионалисти, които могат да окажат помощ в тежката битка за здравето на тези, които са подвластни на наркотиците.

Инициали, възраст, квартал

Докато говорим, Райна раздава спринцовки и игли на хората, които идват. Всички до един - около 20 души на „Зеленото", са познати на екипа. Въпреки това, анонимността им е гарантирана. Те представят себе си само с инициали, възраст и квартал.

Повечето от хората, които идват за спринцовки и игли, са дружелюбни, но има и случаи, в които абстиненцията е толкова силна, че стават агресивни.

М. от Филиповци например виси половин час пред буса и моли за доза и макар и на майтап, не е смешно. Н. от Люлин пък иска 5 спринцовки от 20-кубиковите и още от по-големите. "Петдесетки" обаче не се раздават.

Живот в Коньовица

Бусът се премества в района на църквата "Св. Св. Петър и Павел" в Коньовица. Църквата е оградена с висок зид, "за да не влизат наркоманите", по думите на Юлия.

Въпреки че мястото, където спира бусът, изглежда "лошо" - със схлупени къщи, на съседната улица има съвсем нови сгради и магазини. 20-ината души, които минават през буса за близо двата часа, през които оставаме в района (възрастова група 20-45 години), са в доста лошо състояние.

Подути крайници, потекли по младите лица слюнки - тук абстиненцията изглежда по-страшно, отколкото на „Пиротска". Докато някои се бодат зад трафопоста (те си намират хероин веднага, след като получат спринцовки от буса), други разхождат децата си отпред. И абсолютно всички се познават и са наясно с бизнеса тук.

Не можеш да обричаш болни хора на смърт

Наблюдавайки тези хора, ми става напълно ясно колко нелепо е да твърдиш, че някой "сам си е виновен", когато говориш за болест. Мизерията, неразбориите и липсата на подкрепа от страна на държавата, поведението към наркозависимите като към вредни хора, или в най-добрия случай като към чужд проблем - показва дълбоката криза в отношението ни към самите себе си.

И ако не са самоотвержените хора от неправителствения сектор, както и специалистите от НЦН, наркозависимите са обречени на смърт.

Затова е важно да се знае, че Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария ще напусне България в края на годината, защото страната е членка на ЕС и се подразбира, че подобни програми ще имат друго финансиране.

Тогава и работата на "Инициатива за здраве" ще спре.

И ако не се вземат други мерки, е много вероятно HIV-епидемията да се развихри със страшна сила сред употребяващите хероин, проституиращите и малцинствата. И не само.

Oще: игли  министерство на здравеопазването  наркозависими  наркомани  нцн  рискови групи  спринцовки  фондация  хероин 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2013, 13:42

35 Верчето Михова | 25.07.201415:23

Аз живея в близост до този център. Гледката на мутанти вече ми е рутина. Те са навсякъде вкл. и по детските ни площадки. Направихме подписка, заснеха репортажи по телевизиите и за малко се кротнаха нещата, но за малко... Тези мутове със сигурност нямат желание да се лекуват! Разните сълзливи членове на НПО-то що не вземат например да си изведат детето на разходка и на площадката да заварят надрусани прасета, или да отидат на пазар и да срещнат поне няколко такива не-човеци да им просят пари, цигари или откровено да се опитват в абстиненцията си да ги оберат. Сутрин като тръгваме за детска и ми идва да взема калашника и само да сменям пълнителите. ТОЗИ ЦЕНТЪР НЯМА МЯСТО ПРИ НАС! Такива клиники трябва да са извън населени места и да си окошарват вересиите.
П.С. На приятел с проблем алкохолизъм, който беше отишъл там за помощ му бяха отговорили"Абе, момче, ти щом сам идваш при нас значи не си за тука и ще се оправиш сам. Я, ги виж онея, дето се въргалят на пода!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

34 Xaoc | 21.07.201418:21

Веселина, аз така и не затънах, за разлика от мои близки приятели. Може би съм от онзи 1 или под 1 процент от хората, които не се пристрастяват към нищо.
Може би съм пристрастен към живота. Не знам. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

33 Мъц | 20.07.201416:49

@30 asdf

1. Увреден не означава "болен".
2. В статията никъде не се споменава че въпросните социални работнички информират някой за каквото и да било, нито пък им искат стари спринцовки преди да им дадат нови.

Звучи добре така както си го написал/а. Щеше да е още по-добре ако го правеха ама не го правят. Щеше да е хубаво да им искат бележка че са се явили в консултативен център където могат да им помогнат. Щеше да е хубаво да искат "амбалаж" преди да дадат нови спринцовки и игли. Така поне нямаше да се търкалят спинозни и хепатитни спринцовки по градинките където играят деца. Щеше да е хубаво ама не го правят. По-лесно е да се пуснеш по кривата на най-малкото съпротивление и да си цоцаш пари от държавата т.е. от хората които са избрали да работят и плащат данъци вместо да се друсат. Пак те питам, защо не раздават иглите и спринцовките след консултация в кабинет където да говорят с човек който може да им помогне? Ще ти кажа защо. Защото твоите "болни" не дават пет пари за това което си причиняват и това което причиняват на околните. Което само по себе си обезсмисля съществуването на тая НПО. Единствената причина да ходят до този бус е авантата която ще им спести лев или два или колкото струва игла и спринцовка и спестено веднага ще вложат в дрога. Как им помагат така? Мислиш ли че има дори един от така наречените "клиенти", който като си сложи дозата си мисли: "тази игла вече не е стерилна, няма да се друсам докато не дойде буса и взема нови"?

3. И наркомана не боцка с намерение да умре. И боцкащия и плюскащия обаче знаят какво си причиняват. И двамата имат право на лечение, както и двамата имат право да умрат ако това са избрали. Лично аз не бих плакал нито за единия нито за другия, но това съм аз. Ти ги спасяваш като им даваш инструментите с които се самоубиват. Не ми обяснявай че нещо което е личен избор е болест. И не ми обяснявай че раздавайки игли и спринцовки на наркоманите е помощ за лекуването им.

PS
Choose your future. Choose life. But why would I want to do a thing like that? I chose not to choose life. I chose something else. And the reasons? There are no reasons. Who needs reasons when you've got heroin?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

32 John Smith | 20.07.201409:14

абсTиненция - прочетох, разбрах- умирало се... Шокиран
Начи е болест Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

31 John Smith | 20.07.201408:55

Аз , Другари, съм много деструктивен спрямо мене си. Пия, пуша , много работя...направо си таковам таковата. Та мисълта ми е, няма ли някое НПО дето да ми носи по бутилка виски ( от хубавото), кутия цигари(от хубавите) и да работи вместо мен. Да ме спаси от самия себе си....Имам нужда Отегчен
А сега да питам сериозно, щото не разбирам от наркотици :
От абсиненция умира ли се? Ако те оставят на необитаем остров ,кат Робинзон Крузо примерно, ще умреш ли от наркотичен глад?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

30 asdfsd | 20.07.201404:00

Картинка на болен мозък означава, че е болен. Харесай си какъвто искаш източник.
Тия НПО не 'премахват зависимост', това са някви социални работници, които имат задачата да обикалят, да информират къде и как се премахва зависимост и да се отървават от старите спринцовки. Пък колко го крепят тоя бент - толкова.
И разбери, че затлъстелия не плюска с намерението да умре от плюскане. Има това право, но има и правото да бъде лекуван.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

29 Мъц | 19.07.201421:54

@28 asdf
Да. Явно доста държат да убедят всички че това е хронично заболяване, щом са повторили това което си цитирал, два пъти в статията. Друг е въпроса с какви аргументи. Как ти звучи това (пак от същата статия): Imaging studies have shown evidence of tissue malfunction in the brains of those with addiction, and in the hearts of people with heart disease. В превод: щом е кръгло и има дупка, значи е геврек. Не се позовавай на щатски източници, особено по теми здравеопазване, финанси и свобода на словото. Цялата статия прилича на пауърпойнтска презентация с която някой от NIDA се е явил пред комисия за да иска увеличаване на финансирането. Което ни връща на нашето НПО от статийката под която пишем. "Тогава и работата на "Инициатива за здраве" ще спре. И ако не се вземат други мерки, е много вероятно HIV-епидемията да се развихри със страшна сила сред употребяващите хероин, проституиращите и малцинствата. И не само."
Уффф че страшноооо! Добре че има НПО което да крепи тоя бент.

Колкото до: "Как си си причинил дадено заболяване не може да е аргумент дали изобщо да ти се помага. Как ти звучи: плюскал си като свиня = засегната сърдечно-съдова = било е избор да умреш = умри."
Те не им помагат да премахнат зависимоста си. Те им помагат да продължат да друсат. А "плюскал си като свиня = засегната сърдечно-съдова = било е избор да умреш = умри.", ми звучи като личен избор т.е. звучи ми добре. Ако някой иска да плюска до смърт, това е негово право. Дори не е против закона. Сигурен съм че когато проблема с наднорменото тегло стигне мащабите на същия в сащ, ще се намери НПО което да раздава кетчуп и салфекти.

PS
Choose your future. Choose life. But why would I want to do a thing like that? I chose not to choose life. I chose something else. And the reasons? There are no reasons. Who needs reasons when you've got heroin?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

28 asdfsd | 19.07.201420:03

Да им раздават чиста спринцовка и презерватив може да се окаже и във ваш интерес...

Мъц: Addiction is a chronic disease similar to other chronic diseases such as type II diabetes, cancer, and cardiovascular disease.
Ето тук, максимално кратко:
http://archives.drugabuse.gov/about/welcome/aboutdrugabuse/chronicdisease/

"А защо да не умрат?"
Как си си причинил дадено заболяване не може да е аргумент дали изобщо да ти се помага. Как ти звучи: плюскал си като свиня = засегната сърдечно-съдова = било е избор да умреш = умри.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

27 Veselina Jecheva | 19.07.201417:37

колкото и цинично да звучи, за НПО-тата наркоманите са източник на доходи, защото това е техният бизнес, подобно на НПО-та, подпомагащи цигани или бездомни кучета. в техен интерес е наркомани да има винаги и да им се раздават спринцовки и игли, което само удължава агонията им.
Хаос, плюс и от мен! ако не е прекалено лично, как се измъкна?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

26 Xaoc | 19.07.201416:40

"предпочитам държавата да му дава и хероина" - откъде мислите, че идва хероина? Всичкият хероин идва от едно и също място - мутри и дилъри с политически чадър. Тоест държавата неофициално стимулира наркоразпространението, а официално тръби, че се бори с това. Що за лицемерие?
А това да лекуваш наркоман с наркотици е другата гигантска измама. Има само един познат ефективен начин да се откажеш от хероина - пълна изолация от всякакъв вид алкохол и наркотици за дълго време и постоянно и често физическо натоварване. Комуните, които бяха създадени у нас имаха един огромен недостатък - хората които бяха там нямаха контрол. Тоест всички там бяха еднакво податливи и сред тях нямаше човек, които не е бил наркоман.
   

оценка

+1 -0