Как се мре от „домашна” ракия и кой защитава ментето | webcafe.bg
Webcafe

Как се мре от „домашна” ракия и кой защитава ментето

Иван Бакалов, e-vestnik.bg
30.12.2015, 11:23 (обновена 30.12.2015, 17:04)
Алкохол

Снимка: © Getty Images

Четирима умряха в Якоруда от ракия менте и трима берат душа в болницата. И без специална експертиза се разбира че е от метилов алкохол, който се получава от лошо сварена ракия.

Но в ракията има и други отрови, които не убиват веднага, а бавно. От тях са умрели много повече хора. Случаят е илюстрация как нелегално варен алкохол може да убива бързо. Онези случаи, в които не умират веднага, обаче остават неразкрити.

Откъде идва този алкохол?

Неотдавна имаше рехави протести в защита на казаните за ракия тук-там из страната, заради ограничителни поправки в закона, приети от парламента. Телевизиите ги отразиха обилно, незаслужено преекспонирано. Но те поддържат мита за правото на народа да си вари ракийка. Макар че в България отдавна няма села със селски фамилии, в които традиционно се вари ракия. Селата са обезлюдени, със средна възраст над 70.

Ракията се вари от любители с малки казани. За тях законът си затваря очите - да се тровят сами с любителската си продукция. Но основното количество са предприемчиви казанджии, които варят ракия за продажба, с казани по 1000-2000 литра капацитет, които конкурират малък винпром.

И как я варят и от какво?

Поправката в закона им забрани да варят ракия между 31 декември и 30 юни, освен със специална заявка в митницата. Това беше посрещнато с възмущение.

Един от протестиращите казанджии обясни пред камерата какъв е проблемът - като се изцеди гроздето за вино, остатъкът се слага в бидони и каци, налива се вода, слага се захар, но понеже вече става декември, студено, не може да ферментира и тогава изваряват от това ракия напролет, като се стопли.

Тоест, обясни каква менте ракия правят и как изваряват каша със зле контролирана ферментация (нещо много важно за здравето) - както стане, когато се стопли.

Но казанджиите не обясняват още какво изваряват през зимния период, като няма плодове - стари компоти, захарни хранителни отпадъци и др. Това производство от големите казани над 500 литра не е малко, а конкурира продукцията на малък винпром. Някои цигански фамилии имат по 30 такива казана.

Продукцията се продава нелегално с бидони, пластмасови шишета по пазари, битаци, с етикета „Карабунарска", „Сунгурларска", „Бургаска". От така преварен спирт се прави с есенция джин, бренди, водка, уиски и се продава наливно в заведения...

Всеки, който си има малък казан вкъщи, много добре разбра, че поправките в закона не го засягат. Не засягат и селската ракиджийница, а само големите казани над 500 литра. Само журналисти не го разбраха и продължаваха да дезинформират.

Всичките тези жертви на ракията са от простотията на обществото, и на репортери и редактори по медиите, които не могат да разберат елементарни неща и разпространяват лъжлива информация.

Случаят е за изучаване как медиите тотално заблуждават аудиторията. Телевизии в репортажи бранят домашната ракия. Вестник „Труд" съобщи: "Удрят ракията от домашните казани". Онлайн изданието „Дневник" обяви: „Малките казани за ракия ще бъдат контролирани като големите". И уточнява:„...Изменението предвижда казаните с вместимост до 500 литра да се контролират от агенция "Митници" и да работят само от 1 юли до 31 декември, а през останалото време да не се използват." Пълна лъжа.

Поправката в закона поставя под контрол казани с капацитет над 500 литра, не под 500, както пише „Дневник". Това не са домашни казани, както пише „Труд", а след това репортерки от телевизиите го чуруликат прилежно от екрана. И поправката не е лобистка, в интерес на един производител, както обяснява в. „Капитал". В интерес е на всички производители, и на малки, и на големи, и в интерес на потребителя, защото ограничава ментето. Но това в много медии им е сложно да го разберат.

И допреди 2006 г. година казаните над 500 литра бяха под контрол и плащаха пълен акциз.

Кой и защо е пробутал лобистка поправка, която позволява и на казани до 1000 литра да работят като малки домашни казани, не е ясно.

Сега, по искане на лозаро-винарите законът върна ограничението. Казани с  вместимост до 500 л са малки и ще плащат половин акциз, като изваряват джибрите на частни стопани. Второ - казаните под контрол, тоест над 500 литра, няма да имат право да варят ракия между 31 декември и 30 юни, освен със специална заявка в митницата. Защото през зимния период просто няма плодове. И каквито и сложни обяснения да дават тези производители, няма плод, само компоти и хранителни отпадъци и отпадъци от производство на вино.

И това съмнително производство си намери очаквани и неочаквани защитници.

В Комисията по бюджет и финанси в парламента остро се е обявил против тази поправка бившият финансов министър Чобанов, сега депутат от ДПС. Да се ненадяваш, че точно финансов министър ще лобира за казаните до 1000 литра да нямат контрол. Човек да се чуди кое е лобистко...

С типични за популистка партия изявления се намеси Валери Симеонов, лидерът на Патриотичния фронт. Той отлъчи от парламентарната си група депутатката Поли Карастоянова, защото подкрепила поправките в закона. Това били българските традиции, а тя защитавала едрите производители на алкохол. Българските традиции според популиста Симеонов са да се вари некачествен алкохол без контрол. И става дума за контрол само на казани над 500 литра. Това е лобизъм, облечен в популизъм.

Като черешка на тортата се появи и Мая Манолова. Омбудсманът обяви, че ще сезира Конституционния съд за поправките в закона, които слагат под контрол казаните над 500 литра и ограничават варенето на ракия само от 1 юли до 31 декември. Мая Манолова едва ли е чак толкова правно неграмотна, да не знае, че Конституцията не може да регулира и казаните за ракия, нито може да се превърне в наредба за алкохол. Правото на частна собственост не означава да си вари всеки когато и каквато ракия си иска, без никакъв контрол. Защото сега тези казани наистина са без никакъв контрол.

Така че жестът на Мая Манолова е популизъм по силата на позицията й на омбудсман - тя ще се покаже бяла и добра защитничка на права. На правото да се прави отровна ракия.

Текстът е публикуван в сайта e-vestnik.bg

Oще: домашна ракия  етилацетат  казани  казани до 500 литра  как се вари ракия  контрабандна ракия  менте  менте ракия  метилов алкохол  опасна ракия  ракия  свинска сватба  смърт от ракия  сода за хляб в ракията  якоруда 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

20 Harry | 01.01.201611:57

Свинчо, ти "за" легализиране на "меката дрога" ли си ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 31.12.201522:09

Интересно как всички вие въртите, сучите, и неминуемо стигате до извода, че проблемът е в моята личност. Какво общо имат мнимите ми лични проблеми с истинността на фактите, които изнесох, и защо ви е толкова нужно да говорите за тях - все още изобщо не е ясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

18 Bichkiiata | 31.12.201521:21

deowin

върнах се назад прочетох и стигам до извода, че твоя проблем изобщо не касае ракията, твоя проблем е, че си сам, и търсиш внимание като дърпаш опашката на котката ... приятно изкарване

Родриго, моите извинения, ти па си обяснил преди мен за метаболизма.... излизам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 31.12.201521:13

Bichkiiata, заблудата ти е разбираема предвид това, че влизаш късно в разговора за ракията. Погледни коментари 4, 6, 19 тук: http://www.webcafe.bg/id_510490793
Всуе си се пънал да обясняваш в 4 параграфа базисни неща, които отдавна за изяснени, но ти просто си пропуснал да го забележиш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

16 Bichkiiata | 31.12.201521:10

Митак извинявай, не ти четох поста, оказа се, че си обяснил преди мен

п.п.

ЧНГ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

15 Bichkiiata | 31.12.201521:07

статията не я коментирам, писана е по поръчка, всеки който е учил химия поне на ниво средно образование знае, че метанола и етанола имат различна точка на кипене и дори най-нескопосаното дестилиране не би могло да умори пияча.

прасето с ботушите понеже правиш ненужен напън напиши у гугъл:

boiling point of methanol, излиза следната цифра 64.7 °C
boiling point of ethanol съответно излиза 78.37 °C

говорим за чистите съединения, да предположим, че има вода и други добавки които вдигат точката на кипене, което налага течността излизаща от чучура при 100-120 °C и последваащо охлаждане да иде "зад борда", но дори и да не се направи етанола и метанола взимно се неутрализират и максимума при пиене на такава смес е главоболие

тука в случая е пито директно от тубата гепена от фармацевтичен или химичен завод, като метанола е смесена с есенция и оцветител,

навремето докато бачках като прекъснал студент у НИХФИ- Дървеница, в производствената им лаборатория, всички бачкери бяхме или студенти или вече завършили ВХТИ-София инженери, та дойде пратка от Албания, 2 200 литрови варела етанол правен от сливи! е познайте дали изобщо влязоха в производствен цикъл
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 31.12.201517:54

>нима те са по-малко отровни от домашната ракия?

Може би не е зле да погледнеш колко хора са умряли от свръхдоза марихуана през 2015. Броят е доста стабилен през годините.

>И домашната и "винпромската" ракии са еднакво вредни/невредни

Биха били, ако всеки домашен производител на ракия имаше лаборатория за изследване качеството на продукта си и подлежеше на проверки от контролни органи, какъвто е случая с промишлените производители. Мащабът на един промишлен производител му позволява да финансира и осъществява значително по-сериозен качествен контрол, отколкото бай Петър от село Припек, чийто КК вероятно се изчерпва напълно с личното му небце. Освен, че може да си позволи разходите по КК, промишленият производител има и съществено повече какво да загуби от лош КК, което е допълнителен стимул да го прави добре.

>бил съм на казан толкова пъти, че просто доводите ви не ме интересува

Това звучи точно като аргумента на онзи дядо, който мислеше, че знае всичко за кучетата просто защото отглежда 5. А всъщност дори не знаеше от кой биологичен вид за тези животни.
Може да си бил "на казан" 1000 пъти - как това би ти помогнало да разбереш процесите, които произтичат при ферментацията, и, по-точно, как точно и колко точно метанол се озовава с дестилата?
Това е все едно някакъв селянин да ми разправя, че разбира от ДВГ, защото цял живот е въртял кормилото на трактор. А всъщност няма понятие от елементарна физика, механика, материалознание - за него тракторът е голяма черна кутия, по която той бута разни ръчки и се случват предвидими неща, защото инженерите са си свършили работата добре.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

13 dedogo6 | 31.12.201517:42

Към всичките дървени философи и най вече деовин - нещата които излизат от казан, а не от лаборатория, при наличие на плодове, и ако не си сипал нарочно метил, стават за пиене.Дори най некадърния ракиджия, който обаче вари джибри от плодове, в казан, и не маа някви боклуци, пак ще изкара нещо, което може да се пие, без да те вкара в гроба.Единствено, ако опукаш над кило, може да имаш някакви последствия, като ужасен махмурлък, и/или супер главоболие.
Така че, не ми обяснявайте как всеки , който има казан, е убиец.Тия там в Якоруда са пили чист метилов алкохол с есенция за ракия.Тоя дето им го е продал, вероятно е имал един варел технически спирт, и е решил, че ако го разреди, и там му направи някакви добавки и преваряване, ще става за пиене.Този е убиец, и при това най вероятно е знаел , че има опасност.Затвор до живот, и това е.

Деовин-е - специално към теб - не си пъхай човката в българската традиция за варене на ракия.И бай Тошо не закачаше селските казани.Пий си там пшеничните екстракти, и не се обаждай като на барабан задната клечка.
За твое сведение, съм гледал документални филми как в обичаната от теб държава, в която живееш, ама незнайно що висиш само в български форуми, варят нещо, дето му викат уиски, от царевична каша и захар, което може да отрови и слон.И там шерифите ги гонят такива самобитни майстори, и то предимно не за това, че ще отровят някой, а щото някой трява да плаща акциз.

За тия, дето не им изнася коментара ми - бил съм на казан толкова пъти, че просто доводите ви не ме интересуват.Самия аз не пия от доста време твърд алкохол, но не защото ме е страх, а по друга причина.Домашна ракия съм пил на времето , правена от кой ли не, и съм жив.По някога ме е цепела глава, по което съм разбирал, че тоя дето я е варил, не си разбира от това.

Така че, който каквото да говори - винаги става дума за пари/акциз.Ракиите, дето ги продават по магазините според вас всичките ли излизат от казан?Уауууу, ебаси казаните... .Това е етилов спирт, с малко екстракт от дестилат, и есенция.Водката даже няма екстракт.Тя е чист етил с глицерин и дестилирана вода.За ваше сведение, майката на едно приятелче е енолог (който не знае какво е това - гоогле) и цял живот се е занимавала с технологията на алкохола.Тя ми е разказвала какви ли не ужаси от демократичните времена, а също и технологията на качествения алкохол.Така че - знам.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 31.12.201514:00

Мако, да кажеш "мрете като мухи" на българи е симулация на особен вид свински хуманизъм. Само че, тук е настъпил котето. В случая умрелите са цигани, а към това потиснато невинно малцинство такова отношение е дълбоко политически некоректно. Би трябвало да го издам, но няма нужда, НПО-тата си имат системата ешелон, която сигурно следи и за изявите на мисионерите сред непросветения български народ, те да го мислят.
А за казаните не си прав. Това, което е убило хората от Якоруда не е изтекло от казан, а е чист индустриален спирт. Защо е използвал метилов, а не етилов алкохол, не знам, може би това е имал под ръка. От контакти с лекари-ракиджии съм чувал, че даже и да не се отлее първакът съдържанието на метиловия алкохол е 0.5 до 1 %, което смесено с 50% етилов го прави сравнително безопасен, ако не се изпият промишлени количества. В този смисъл винпромската ракия може да е по-безопасна, но не е ракия. Преди доста години четох една статия, в която един предполагаем експерт твърдеше, че ракия под 12лв литъра (тогава) е индустриален спирт с есенция. Само дето спиртът е гарантирано етилов. всичко се свежда до доверието в доставчика. Аз лично имам по-голямо доверие на хората от които си купувам ракията (доказателството е, че още съм жив, и за годините си здрав) отколкото на готвача, снабдителя и домакина на някой ресторант за произхода, съхранението и обработката на продуктите, които ми сервират.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

11 Mako | 31.12.201513:59

Четирима умряха в Якоруда от ракия менте и трима берат душа в болницата. И без специална експертиза се разбира че е от метилов алкохол, който се получава от лошо сварена ракия.
***************************************

На фона на инфото, че питото от пострадалите е метанол+добавки / т.е. - няма как да е произведено в казан/, твърдението за онова, което "се разбира и без експертиза", може да породи единствено смях. Тъжен смях, защото тази малоумна спекулация се прави на гърба на покойни хора!
   

оценка

+2 -1