Ще арестуват ли Бенедикт XVI във Великобритания? | webcafe.bg
Webcafe

Свещеници искат оставка на папата заради педофилски скандали

Webcafe.bg , по Times и CNN
14.04.2010, 15:40 (обновена 14.04.2010, 16:32)
Бенедикт XVI

Снимка: © Уикипедия

Папа Бенедикт XVI се опитва да се справи със скандалите, които избухват в различни страни, за сексуалните злоупотреби с деца от свещеници-католици

Телефоните не спират да звънят в енорията "Сейнт Майкълс", където отец Джеймс Скахил призова в проповед миналия уикенд папата да подаде оставка след скандала със секуални злоупотреби от деятели на църквата.

Бенедикт XVI се оказа замесен в скандала, след като през март стана известно, че преди 30 години, когато е бил още архиепископ, е одобрил настаняването в неговата енория на свещеник, обвинен в сексуална злоупотреба с деца, така че свещенослужителят да премине през лечение.

Свещеникът, чието име не се съобщава, е бил освободен от църковни служби през 2008 г. според представители на църквата в Германия.

"Ако той не може да поеме последиците от това да каже истината по този въпрос, почтеността му би трябвало да го накара - за благото на църквата - да се оттегли и да остави конклава от кардинали да избере папа със съзнанието, че избраният папа ще има желание да се заеме с този въпрос, а не просто да дава обещания," каза Скахил.

Църквата му е получила повече от 100 мейла и дузина обаждания, от които само две са били негативни, каза сестра Бети Броган.

Скахил, който отдавна е сред критиците на сексуалните злоупотреби в църквата, казва, че Ватиканът е отговорен за деликатната ситуация - и смята, че е погрешно да бъдат обвинявани медиите, че отразяват скандала.

"Срещал съм се с безброй жертви на злоупотреби. Познавам хора, с които мога да свържа случилото се, а знаете, че всеки с поне грам интелигентност знае, че не медиите са създали този скандал," заяви той. "Църквата го стовари върху себе си."

Свещеникът поздрави църквата за нейните програми за по-добра защита на децата през последните осем години, но добави: "Последното изкушение, най-голямото предателство, е да постъпиш правилно по погрешни причини." Църквата е предприела мерки след години на сексуални злоупотреби единствено защото събитията са били разкрити чрез масмедиите, каза Скахил.

Въпреки че е получил голяма подкрепа от жителите на своята енория, той признава, че му е било трудно да говори срещу църквата и папата: "Изобщо не ми действа добре. Изпитвам силен стрес, но смятам, че истината трябва да бъде казана, и смятам, че хората искат да чуят истината."

Междувременно дясната ръка на папата - кардинал Тарсизио Бертоне, държавният секретар на Ватикана, обвини хомосексуалистите за скандалите със сексуални злоупотреби в римокатолическата църква. Кардиналът отрече да има каквато и да е връзка между педофилията и обета за безбрачие на свещениците.

По време на посещение в Чили Бертоне каза: "Много психолози и психиатри са показали, че няма връзка между безбрачието и педофилията. Но много други са показали, както са ми казвали напоследък, че има такава - между хомосексуализма и педофилията. Това е истината. Там е проблемът."

Изявленията му логично предизвикаха бурни реакции от гей-организации. "Няма връзка между педофилията и хомосексуалността," обяви Роландо Хименес, председателят на Движението за интеграция на хомосексуалните в Чили. "Йерархията на католическата църква в някой момент ще се наложи да се извини за това извращение, за злобното отношение на този представител на Ватикана. Нито Бертоне, нито Ватиканът имат моралния авторитет да поучават някого на тема сексуалност."

Питър Татчъл, борец за правата на гейовете и говорител на кампанията "Протестирай срещу папата", казва, че кардинал Бертоне "на практика е обвинил гейовете свещеници за педофилския скандал". Той описва кардинала като човек, който се стреми безсрамно да изкриви истината и възмутителен хомофоб... Неговите злостни клевети срещу гейовете хвърлят срам и позор върху църквата. Ватиканът се опитва да отклони отговорността си за сексуалните престъпления на католическите свещеници, като обвинява гейовете."

Коментарите на Бертоне идват след като друг католически прелат намекна за ционистка конспирация зад обвиненията в сексуални злоупотреби. Джакомо Бабини, пенсионираният епископ на Гросето, Италия, бе цитиран от италиански католически сайт да се оплаква от ционистка атака над църквата. В интервю той е описал евреите като "естествени врагове" на католицизма. "В общи линии, ако говорим в исторически план, евреите са богоубийци," е заявил той.

Докато бурята набира скорост сред висшите църковните деятели, домът, където е роден папа Бенедикт XVI в немския град Марктл ам Ин, през нощта е бил нацапан с боя и със съобщението "F*** yourselves" с половинметрови сини букви.

В Малта, където папата ще пристигне на посещение този уикенд, билбордовете за визитата му са били надраскани с изображения, посветени на сексуалните злоупотреби в католическата църква.

Ватиканът се опита да дистанцира папата от скандалите, но нови обвинения от Германия пак го замесват в тях. Независим доклад, поръчан от католическата църква на Бавария, съобщава, че повече от 100 деца са били "садистично измъчвани и са били обект на сексуална злоупотреба" - в пансиона на манастира "Етал" в продължение на няколко десетилетия до 1990 г.

Бенедикт е ръководил между 1977 и 1982 г. архиепископията на Мюнхен и Фрайзинг, където е разположен и манастирът "Етал". Петнадесет монаси и трима учители без духовен сан са обвинени във въпросния документ, азпространен тези дни със закрити имена - за защита на евентуалните жертви и насилници.

Педофилските скандали заплашват да помрачат пътуването на Бенедикт до Малта. На него му предстои да посети още Кипър, Португалия и Великобритания до края на тази година.

Ватиканът се опита да игнорира заплахите, идващи от Великобритания, че папата ще бъде арестуван по обвинения за престъпления срещу човечеството, когато пристигне в Обединеното кралство през септември. Адвокатът Джефри Робъртсън и юристът Марк Стивънс все още преценяват дали биха могли да поискат от британската прокуратура да стартира криминално разследване срещу папата, да стартират собствен граждански процес или да го извикат пред международен съд. Те подлагат на съмнение дали папският престол е суверенна държава, както твърдят от Ватикана, и дали папата разполага с дипломатически имунитет.

Главният говорител на папата - отец Федерико Ломбарди, описа идеята като оригинална и странна. Той коментира, че тя очевидно е ориентирана към общественото мнение, но смята, че "те би трябвало да се заемат с нещо по-сериозно и конкретно, преди ние да можем да отговорим на твърденията им".

Oще: бенедикт xvi  папа  педофили  скандал  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.