Вторични продукти от процеса на дестилация на уиски биха могли да се използват за задвижване на коли и дори самолети, твърдят учени от Единбург. | webcafe.bg
Webcafe

Шотландци създадоха биогориво от уиски

Lifecafe , По Guardian.co.uk
18.08.2010, 16:49 (обновена 18.08.2010, 17:07)
уиски

Снимка: © Getty Images

Разработката придава съвсем ново значение на израза "по едно за из път".

Вторични продукти от процеса на дестилация на уиски биха могли да се използват за задвижване на коли и дори самолети, съобщиха учени от Единбург.

На базата на напитката се разработва биогориво, което осигурява 30% повече мощност от етанола и би могло да се появи в бензиностанциите до няколко години.

Разработката придава съвсем ново значение на израза "по едно за из път".

Използвайки образци от дестилаторната Glenkinchie в Източен Лотиън, изследователите от единбургския университет "Напиър" са разработили метод за производство на биогориво от два от основните вторични продукти в процеса на дестилация на уиски - "питието от казана" (pot ale), което представлява течност от медния казан, и кюспе (draff), което е вече използваното зърно.

Огромни количества от двата остатъчни продукта се произвеждат от шотландската уиски индустрия, която ежегодно носи печалба от 4 млрд. английски лири.

Учените казват, че има реален потенциал за биогоривото, което може да стане достъпно на местните бензиностанции, наравно с традиционните горива. То може да се използва в обикновени коли, без адаптиране на двигателя им.

Екипът от изследователи също така твърди, че става и за задвижване на самолети и като основа за химикали като ацетон, който е важен разтворител.

Новият метод, разработен от екипа, създава бутанол, който осигурява 30% по-висока мощност в сравнение с традиционното биогориво - етанола. Той е базиран на 100-годишен производствен процес, някога създаден за производство на бутанол и ацетон чрез ферментация на захар. Екипът го е адаптирал като начало за употреба на вторичните продукти от производството на уиски - и е подал документи за патентна защита на новия метод.

Предстои създаване на дъщерна компания, която да го лансира на пазара.

Професор Мартин Тангни, който е ръководил проекта, казва, че употребата на отпадните продукти е по-екологично устойчив процес от отглеждането на специални посеви само за производството на биогориво. Той добавя, че това би могло сериозно да допринесе за реализирането на целите, поставени от ЕС, биогоривата да достигнат 10% от общите продажби на горива до 2020 г.

Oще: биогориво  уиски 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.