Като за мезе: БАН(ски) старци | webcafe.bg
Webcafe

Като за мезе: БАН(ски) старци

Стоян Йотов
11.11.2011, 13:40 (обновена 14.11.2011, 13:20)
БАН - служител от Института по хидрология и метеорология

Снимка: © БГНЕС

На БАН се гледа като на БДЖ - като на търговска фирма

Впечатленията от проектобюджет 2012 г. са, че той с почти нищо не се отличава от този за 2011 г. Което автоматично означава, че нужните промени няма да се осъществят и ще я караме по старо му - раздут бюджет на МВР + ниска ефективност, сакато здравеопазване и липса на актуализация на доходите спрямо инфлацията.

За учените от Българска академия на науките новината за държавната им субсидия бе като парен чук. При ясно изразената позиция, че 59 млн. лева са крайно недостатъчни и институтите вече се чудят как да вържат годината, бюджетът им за догодина е допълнително орязан с 5 млн. лева. 

Финансовият министър е категоричен и неговото праволинейно твърдоглавие вече взе да идва в повече. Ако фразата му "феодални старци" навремето бе приета като смесица от политически гаф и проста дезинформираност, то настоящите му действия и декларирани реформи за aкадемията (включително евентуалното и закриване) открито насочват вниманието към целенасочено подкопаване и саботиране целостта на БАН.

Етикетът "Реформа"

Симеон Дянков е добре оформен продукт на Световната банка. Извличането на печалба от всяка дейност и закриване на губещите звена са в основата на житейската финансова философия. И логично реформите на правителството следват този модел. Като на моменти дори в името на гонения резултат се потъпква морал и традиции.

Случаят с Българска академия на науките не прави изключение. На БАН се гледа като на БДЖ - на губещо търговско звено, в което ежегодно се наливат невъзвращаеми средства и в което досегашните реформи не са донесли нищо удовлетворяващо.

Аналогично с БДЖ, и за Българска академия на науките присъства една генерална Майка на реформите, чакаща реализация. А именно идеята на просветният министър Сергей Игнатов (който сам се издаде, че не знае колко души работят в БАН) науката да се "подели" между Академията и университетите, от което в крайна сметка да произлезе едно хибридно начинание, което да е много икономично на бюджета. 

Проблемът с БАН обаче е фундаментален. Науката не се строи или сглобява, нито е доходна от днес за утре. Академията не може просто да се превърне в едно "печелившо предприятие, произвеждащо наука". Нито да си кооперира с университетите, защото работата на университетски катедри и научен институт има различен характер, а и материалната база във вузовете е или много стара, или направо липсваща. 

Атака срещу науката

С просто око се забелязва, че в твърденията на учените за атака срещу академията и липсата на диалог с управляващите не са неоснователни. 

Финансовият гърч с постепенно орязване на бюджета става все по-брутален със всяка следваща година. Натискът включва намаляване на работните заплати на трудещите се в БАН (средната заплата в Академията е по-ниска от възнаграждението на шофьор от градския транспорт).

И спиране на парно, ток или вода, принуждавайки изследователи и сътрудници да работят при мизерни условия. И всичко на фона, че през 2010г. в БАН бе осъществена реформа, от която 1400 души бяха уволнени, а 27 институти бяха закрити и/или приобщени към други.

Пълен абсурд (и неприкрито лицемерие) е и фактът, че в бюджет 2012 отделените средства за бездомните кучета са колкото за наука - 50 млн. лева. 

Протест след протест

Козовете обаче не са на страната на БАН. Медиите отдавна са създали впечатлението, че в академията само правят прогноза за времето и мерят земетресенията. В тон с всеобщата заблуда Симеон Дянков заяви, че ще взимаме метеорологична прогноза от CNN, ако БАН не функционира (CNN от своя страна взима прогноза от международните институти, включително и БАН).

Обществото не се трогва от протестиращите учени и медиите следват обществения интерес, слабо отразявайки научните достижения на БАН. Някак между другото тази седмица се появи новината, че уред на академията е част от руска междупланетна програма. И за справка, за последните години в БАН има спечелени над 600 проекта с европейско финансиране.

Не на последно място има роля и министър-председателят Бойко Борисов. С оглед на дълбокия конфликт между ръководения от него кабинет и учените, той "отговорно" рита футбол и търси спонсор на "закъсалия" ФК Левски, защото го "боли" от случващото се в отбора. 

Как се прави наука?

Науката е като остров. Инвестира се нужната сума, осигурява се спокойствие и сигурност на хората, отдали се на интелектуалната дейност и се чака. Прогресът в науката се оценява от независими световни структури и на базата доклада им се определя финансиране по приоритети.

Науката се отплаща в дългосрочен период и е показател за еманацията на съответната нация. И преди всичко, науката се твори.

Oще: бан  бюджет  време  институти  инфлация  прогноза  реформа  симеон дянков  старци  субсидия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

24 ivorad | 14.11.201114:56

"Ти драги си обикновен лежач-тунеядец,"

Драги г-н Десен, само да отбележа факта, че изразът "лежач-тунеядец" е традиционен за партийните секретари, които трябва да обосноват със слово репресиите, налагани от свидната Ви БКП на хората от "гнилата интелигенция".
Можете да се пребоядисате в какъвто и да е цвят, но червения си начин на мислене няма как да скриете, както и това, че по навик приписвате собствената си биография на опонента
Хубавата новина е, че в днешни дни това е по-скоро разсмиващо, отколкото трагично!
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

23 ivorad | 14.11.201114:46

"22Десен | 14.11.2011 12:09
Не е работа на държавата да харчи пари за наука!"

Грешите - всички нормални държави се грижат в определена степен както за науката, така и за много други социално значими дейности! Психиатрическата помощ, например.
От тези обстоятелства спокойно можете да се възползвате.
Успех!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 01:15

22 Десен | 14.11.201112:09

Не е работа на държавата да харчи пари за наука!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 01:15

21 Десен | 14.11.201112:08

@ 16 ivorad
Мушморок, я кажи в коя страна от маргиналния свят на ЕС и запада съществува подобна схема на финансиране на академия на науки?
Какво правят в тая академия след като няма ВАК?
С какво право издават титли днес?
Мълчиш като пръднал заек в люцерна по "скритото" финансиране, нали?
Мълчиш и откъде да се намерят парите за БАН?
Също ще мълчиш и защо лабораториите към БАН да не минат към съответните университети, нали?
За сметка на това даваш мнения кои бил маргинал и дървар.
Аз пък ще дам и аз такова, да си позволя лукса.
Тиу драги си обикновен лежач-тунеядец, обикновен лозунгар. Предполагам си бил пионерче и комсомолски секретар и цял живот не си изработил нищо за пет стинки. Айде стига от призиви дайте да дадем. Като искате - дайте вие. Аз пари за феодални старци нямам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

20 Оня Дето Го Трият | 13.11.201120:20

Ми като има кадърни хора издърпайте ги в отделна структура и закриите останалото!
Не е ли логично решение?
А сори ако звучи мегаломански, но се обзалагам, че имам по-дълбок поглед по темата от теб Намига
"Наука" не винаги е нещо положително.... понякога може да е равно и на чиста разсипия Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

19 ivorad | 13.11.201120:14

"Под тая тема коментират хора, които едва ли са виждали наживо кадър на БАН някога.
Моля, не бъркайте БАН с НАСА.
Звучи като оксиморон, но ако искаме да имаме наука, БАН трябва да се ЗАКРИЕ НА СЕКУНДАТА! "

В БАН има много плява, това е извън всякакво съмнение.
Само дето, освен плявата, там работят и много кадърни хора.
Фактът, че говорите за хората в БАН като за стопроцентови некадърници означава само едно - нямате никаква конкретна представа от реалната ситуация в институацията. Нищо ново под слънцето - полуграмотен мегаломан раздава акъл на килограм....
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

18 Оня Дето Го Трият | 13.11.201119:57

Под тая тема коментират хора, които едва ли са виждали наживо кадър на БАН някога.
Моля, не бъркайте БАН с НАСА.
Звучи като оксиморон, но ако искаме да имаме наука, БАН трябва да се ЗАКРИЕ НА СЕКУНДАТА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

17 strawsPulledAtRandom | 13.11.201119:23

ivorad, все повече ми харесват мненията ти ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

16 ivorad | 13.11.201118:48

"Докато съседите ни стават в 5 за да идат да продават вестници, ние се бъхтим по фирмите за по 500-600 лв на минимално осигуряване, практиката че БАН си остава практически нереформирана институция, без никакъв финансов контрол е направо потресаваща със своето безхаберие."
Ако някой е в почуда защо "десните" у нас са маргинално явление - насладете се на убеждението на това дървено изделие по-горе, че наука има само тогава, когато учените стават в пет сутринта, за да се надбягват по улиците с продавачите на вестници и бъхтещите работяги из фирмите.....Пролетарски псевдодесен кретенизъм в чист вид .....
Жалко за дясното!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

15 ivorad | 13.11.201118:41

"Какво значи пари за наука.Абсолютно нищо.Навсякъде по света правят конкретни проекти и искат фианансиране дали от държавата дали от висши учебни заведения или чаастни фирми. "

Ще си позволя да възразя на убеждението Ви за "навсякъде по света". Да твърдите, че учените в развитите страни живеят единствено от парите за проекти означава само едно - нямате никаква представа от системата на финансиране на публичните научни организации. В които държавата осигурява между 30 и 60% от финансирането / и тези пари са АБСОЛЮТНО ДОСТАТЪЧНИ, ЗА ДА ПРЕЖИВАВАТ УЧЕНИТЕ/, а останалото идва по проекти, било то частни или публични.
Изобщо казано - изключително впечатление прави фактът, че под лупа се гледа дейността на една организация, която получава приблизително / записвайте!/ ПЕТ ПЪТИ ПО-МАЛКО ПАРИ, ОТКОЛКОТО Е МИНИМУМЪТ НА ЕВРОСТАНДАРТИТЕ, а в същото време финансирането на МВР и МО, които получават приблизително ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ, ПАК ПО СЪЩИТЕ СТАНДАРТИ, изобщо не се подлага на подобен политически дебат или публично обсъждане.....Сякаш полиция и армия се справят блестящо със задълженията си, сал БАН остана да се оправи! Само дето БАН го "лекуват" с недояждане, а полицаи и военни - с прехранване....
Е, когато се съобрази, че начело на държавата стоят деривати на славната милиция, нещата си идват на мястото. Не мога, обаче, да разбера защо нормалните граждани се връзват на тези милиционерски номера, това е обидна ситуация за нацията!
   

оценка

+0 -0