Фактите развенчават мита за трудолюбието на българина | webcafe.bg
Webcafe

Фактите развенчават мита за трудолюбието на българина

Лъчезар Богданов, "Индъстри Уоч"
05.03.2014, 13:50 (обновена 05.03.2014, 14:32)
Безработни

В България заети са едва 59% от хората на възраст 15-64 г., в ЕС са 64%, в Холандия - 75%

Ако перифразираме една стара поговорка, днес тя ще звучи така: "Който не работи, не трябва да яде, а който не учи, остава безработен и гладен". По време на предизборната кампания миналата година с колеги решихме, вместо да правим анализи на платформи, да се опитаме да насочим вниманието на граждани и политици върху важните проблеми в икономиката чрез прости и разбираеми факти и данни. Около една четвърт от тях бяха свързани с пазара на труда. 

ФАКТИ ЗА РАЗМИСЪЛ 

В България заети са едва 59% от хората на възраст 15-64 г., в ЕС са 64%, в Холандия - 75%.

У нас 51% от мъжете на възраст 55-64 г. имат работа (в Швейцария - 80%, в Германия - 68%). 

В България едва 1% от младежите 15-24 г. работят почасово, в Холандия - 49%, в Дания 36%, в Швеция 19%.

В България 4.7% от студентите учат точни науки и ИТ, в ЕС са 9.3%, в Германия - 12%.

В България работа имат 82% от хората с висше образование и само 27% от хората с основно и по-ниско образование.

У нас 18% от хората работят в събота, в ЕС - 27%, във Франция 29%.

Само 1.5% от българите участват във форми на "учене през целия живот" - при 9% средно за ЕС.

На един зает в България се инвестират годишно 2800 евро в основен капитал, в Германия - 12 000, в Швеция - 17 000.

Между 2000 и 2012 г. (въпреки кризата) частният сектор у нас добавя 500 хил. работни места.

Ако сближаваме доходите към средното за ЕС, както през последните 15 г., ще ги стигнем след най-малко 40 г.

.................................................................................

Малко предистория. Противно на легендите за трудолюбивия българин, у нас работят малко хора и трудовият живот е кратък. Коефициентите на заетост - т.е. какъв дял от хората на възраст 15-64 години се трудят - са по-ниски от средните за ЕС. В началото на ХХI век едва половината българи в тази възрастова група бяха заети, при около 64% средно за страните от Западна Европа.

Благодарение на редица реформи, на макроикономическата стабилност, на значителния инвестиционен поток и на благоприятната международна конюнктура икономиката ни успя да създаде нови 550 хил. работни места до 2008 г., и то в период на активна емиграция. Така коефициентът на заетост почти догони средните стойности за ЕС, макар и да остана по-нисък.

После "дойде кризата", икономиката загуби 400 хиляди работни места, и то продължително - чак до 2012 г. Сега пазарът на труда изглежда относително стагниращ - заетостта не спада, но и не расте. 

Първият въпрос, който трябва да си зададем, е защо работните места са толкова по-малко от 2007-2008 г., а коефициентът на безработицата е над два пъти по-висок, при положение, че икономическият растеж вече компенсира спада от кризата

Разбира се, виновна е демографията - просто трудоспособното население намалява. Но това не стига да обясни коренната промяна на пазара на труда само за 5 години. Трябва да добавим и процеса на преструктуриране на технологични, управленски, административни параметри както в частния, така и в публичния сектор.

Най-видимото е навлизането на електронни решения, заместващи чиновници, гишета, хартия, опашки. Инвестициите в машини и оборудване също пестят човешки труд. Същевременно конкуренцията и навлизането на нови бизнес модели допълнително разместват пазарното търсене на труд. Постепенното нарастване на доходите пък сложи своеобразен "таван" в създаването и разширяването на производства като текстилната индустрия, които разчитаха на многоброен, но евтин персонал. 

Принос има и спецификата на възстановяването след кризата. То бе движено от експортно-ориентирани индустрии, докато строителството и част от услугите, насочени към вътрешния потребител, продължават да се свиват или да стагнират. А успешните и конкурентните индустриални предприятия могат в краткосрочен план да увеличават продукцията без наемане на нови хора, а в средносрочен и дългосрочен - да инвестират в машини и технологии, повишаващи производителността (вместо да увеличават персонала).

Така съвсем логично, след като ръстът бе в капиталоемки, а не в трудовоинтензивни дейности, заетите са по-малко, а безработните повече. Ако трябва да направим макроикономическа догадка, за България е нужен поне 1.5-2% реален ръст, за да има увеличаване на работните места при тази структура на икономиката.

Данните от последното тримесечие на 2013 г. илюстрират ярко сериозните структурни проблеми на пазара на труда и образователната система. Като цяло спадът на заетите спрямо година по-рано е минимален, даже заради намаляването на работната сила коефициентът на заетост не спада.

Намалението при жените обаче е 3 пъти по-голямо от това при мъжете. В отделните възрасти разликите също са големи. Заетите млади (до 24 и особено 25-34-годишните) намаляват с над 50 000, но това изцяло се дължи на намаляване на активното население в тази група. Значително се активизират хората във възрастовата група 35-44 г., а в предпенсионната възраст (55-64 г.) отчитаме частично увеличение на активността.

Като цяло обаче България остава сред страните в Европа с изключително ниска активност както до 30 години, така и над 50. Един от факторите е липсата на достатъчно гъвкави форми на временна заетост, подходящи за ученици, студенти и хора без особен опит. Другата продължава да бъде "рехавата" пенсионна система, даваща множество възможности за ранно пенсиониране.

Любопитен факт е, че работодателите и самонаетите се увеличават с близо 30 000 за година, а наетите спадат с 44 000. Интересно е също, че в обществения сектор се попълват над 9000 нови работни места от дами - мениджъри и специалисти, докато нискоквалифицираните позиции се свиват.

При мъжете наред с ръководните постове се увеличава и заетостта за техници и приложни специалисти. В строителството продължава съкращаването на мъже. Мъжете в търговията, транспорта, логистиката се увеличават. За жените има видимо по-малко заетост в преработващата индустрия, но се увеличават работещите в административни и спомагателни дейности, здравеопазване и социална работа. Всичко това потвърждава хипотезата за големи структурни различия на пазара на труда.

В индустрията се освобождават от ръчния труд, особено извършвания от жени, докато местата за специалисти и висшисти нарастват. Подобни тенденции виждаме и в данните за безработицата. Спрямо последното тримесечие на 2012 г. се увеличават регистрираните безработни с ниско образование и в селата. Това увеличение вероятно се дължи и на активиране на различни социални програми, за включването в които е необходима регистрация в бюрото по труда.

Забелязва се ръст на регистрираните безработни на възраст 55-64 г. Очевидно има активизиране на търсещите работа. Увеличението на безработните се дължи основно на лица, завършили временна или сезонна работа. Това все пак са частично успокояващи данни - те показват приключване на някои публично финансирани схеми за заетост, както и активизиране в търсенето на работа на хора, които преди това са били трайно безработни. Същевременно съкратените и уволнените дори намаляват спрямо година по-рано.

Общо погледнато обаче, картината на заетостта в България не вещае добро бъдеще, ако икономическият растеж дори се ускори. Виждаме, че и в момента хората, завършили университет, имат работа (при тях заетостта е над 81% - сравнима с данните за ЕС). Обратно, при хората с основно образование заетите са едва 28% (при 45% в ЕС), а с начално или никакво - около 16%. На практика неграмотните в България нямат шанс на пазара на труда. Също така е видно, че активно работят хората в един относително тесен възрастов диапазон - младите навлизат сравнително късно, докато заетостта след 55 години започва да спада много по-бързо, отколкото в най-успешните страни от ЕС.

Част от причините са в неспособността на образованието да обхване значителен брой деца, които излизат на пазара неграмотни. Друг проблем е промяната на профила на търсените работници, която трябва да бъде адекватно посрещната с програми за учене и преквалификация за възрастни. Ниската активност на младежите може да се обясни и с недостатъчно развитите и позволени възможности за почасова и други форми на гъвкава заетост.

www.segabg.com

Oще: българи  заети  заетост  икономика  пазар на труда  трудолюбие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

26 Оня Дето Го Трият | 06.03.201421:36

Точно така - социални придобивки
Някой се бъхта да ги изкара за да ти ги дава да си развяваш пършивия мустак Лош или много луд
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2013, 17:56

25 pf | 06.03.201420:38

>Българина трябва да се бори за повече и по-високи социални придобивки.

Точно така.
Държавата ще отпечата нови пари и ще ги плати с тях.
Толкова е просто, ама тъпите политици не го правят напук на народа!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

24 Dian Dorev | 06.03.201419:12

Който не работи, не трябва да яде....Егати простотията,насаждана с години...
Отдавна машините работят ,а хората консумират...В развитите страни важи правилото-Аз не съм богат за да работя.....А тука -работещи бедни...ХАХАХа
п.п
Българина трябва да се бори за повече и по-високи социални придобивки. Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

23 DonTsetsi | 06.03.201418:58

O, ако имах 100k, веднага почвам бизнес... в чужбина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

22 Крив Макарон | 06.03.201416:05

Borracho,

ами, виждаш ли, преди всичко просто описвам културната среда. Нали разбираш, че и ти, и онзи, който избира да живее с парите от пенсията на баба си и дядо си имате своето право на избор, и то в подобна културна среда никак има основание.
На темата как да се променят нещата няма да се задълбочавам. Не желая да звуча твърде морализаторски. Моя личен избор е просто да си върша работата, и в свободното си време да се занимавам с любмите си дейности. Затварям вниманието си към тях, защото сблъсъка с външния свят ми причинява истински ужас. Но понякога подобни статии ме карат да генерализирам впечатленията си, и въпреки, че знам, че ще засегна някого си казвам мнението. Пък който се припознава... ами, нека ако желае вместо да търси оправдания, да потърси начин да ползва по-пълноценно потенциала си.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

21 Borracho | 06.03.201415:14

Крив Макарон

Те хората че са с глупаво мислене е едно на ръка. Можем ли обаче да пренебрегнем и страха от това, че освен нормалния бизнес риск има един още по-голям риск - парите ти да бъдат чисто и просто откраднати по престъпен начин и да ги загубиш завинаги без дори държавата да накаже крадците?
Щото ако си купя джип и ми го свият - почти сигурно застрахователя ще ми го плати. А ако ме измамят с някоя престъпна схема - нито ще има заловени, нито наказани. Тея примерни 100К кво да ги правя? На инвестиционен фонд ли да ги дам (та те май всичките са собственост на големи престъпни организации), бизнес начинание ли да започна в условията монополна мутро-конкуренция с неработеща съдебна система? Като сметнеш рисковете в България май черния джип, апартамента или държането в банка не са токова лоши решения.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

20 Оня Дето Го Трият | 06.03.201414:49

ванка

Прави каквото искаш щом те прави щастлив. Само е някак жалка история за незнам колко време регистрация тук да имаш един-единствен коментар непосветен на мен.
Нека психолозите се изкажат какво означава това, аз не се наемам не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

19 Крив Макарон | 06.03.201414:44

"Първият въпрос, който трябва да си зададем, е защо работните места са толкова по-малко от 2007-2008 г., а коефициентът на безработицата е над два пъти по-висок, при положение, че икономическият растеж вече компенсира спада от кризата"

Имам малко по-различна гледна точка по този въпрос. Разглеждам субективния факор, а не за обективни статистики, така, че това е изцяло лично мое мнение.
Една от причините за ниската заетост е простотията на българите. Защото ако се намерят едни 100 000 лева в повече те ще отидат за черен джип, които да те прави малко по-така. Докато грамотните хора в западните общества ще потърсят начин да насочат свободните си капитали към взаимно спомагателни инвестиционни фондове, които влагат тези пари в нови работни места и производство. Но тук става въпрос за култура, доверие и образование. Тези качества липсват на типчетата със скъпи черни возила, и са подменени от арогантност и безочие. И като следствие се появяват много хора, които гръмко заявяват, че е по-добре да и седиш в къщи да те хранят баба и дядо с пенсията, от колкото да им работиш на ония...
Начина на мислене е толкова животински, което личи и култа към яките бицарки и пищните дадености, че графиките и статистиките просто могат да служат за забавление на ума, но не и да помогнат за подобрение на производителноста.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

18 vanko | 06.03.201413:59

"ПС: ванко, поздрав батенце. Първия ти коментар в тоя сайт непосветен на мен." Да, първият за... днес Смее се Смее се Смее се Хайде, от мен да мине...

Онзиии, къде си бе, Безделник!!!

Мислех да напиша някои неща, но видях, че този път си ми спестил забавлението - "Аз съм прост драскач във форуми." ДА!

За финал пак ще те разочаровам... Аз не те коментирам, не те обсъждам, нито те бъзикам. Аз ти се П-О-Д-И-Г-Р-А-В-А-М! глупчо
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

17 паяка | 06.03.201413:24

начиии... какво значи трудолюбие?
Да обичаш близките си, разбирам. Да обичаш да се забавляваш - също. Ама да обичаш да се чанчиш?
А на стъкмистиката това й е работата да смята процента на обядвалите със свинско със зеле.
   

оценка

+4 -0