Стивън Хокинг: Няма рай - това е само приказка... | webcafe.bg
Webcafe

Стивън Хокинг: Няма рай - това е само приказка...

Webcafe.bg , По The Guardian
16.05.2011, 14:45 (обновена 20.05.2011, 10:45)
Стивън Хокинг

Снимка: © БГНЕС

Хокинг: "Живея с мисълта за ранна смърт последните 49 години. Не се боя от нея, но и не бързам да умра..."

Убеждението, че след смъртта ни очаква рай - или живот в отвъдното, е "вълшебна приказка" за хората, които се боят от смъртта, казва Стивън Хокинг.

В стремежа си да отрече твърдо всички религиозни утехи, най-прочутият британски учен заявява, че няма нищо отвъд момента, в който мозъкът спре да работи.

Хокинг, който на 21 години е бил диагностициран с амиотрофична латерална склероза, споделя своите възгледи в ексклузивно интервю за The Guardian.

Когато живееш в очакване на смъртта, няма как да се боиш от нея

Заради утежняването с годините на симптомите на неизлечимата болест, се е очаквало тя да доведе до ранната му смърт. По думите на учения, на младини тази мисъл го е накарала да се обърне към музиката на Вагнер, но впоследствие той се е научил да се радва повече на живота, въпреки черния облак, надвиснал над бъдещето му.

"Живея с мисълта за ранна смърт последните 49 години. Не се боя от нея, но и не бързам да умра. Има толкова много неща, които бих искал да направя преди това", споделя той. "За мен мозъкът е като компютър, който ще спре да работи, когато компонентите му дефектират.

Няма рай или живот в отвъдното за счупени компютри - това е приказка за хора, които се боят от тъмното", добавя той.

Последните коментари на Хокинг отиват доста отвъд написаното в книгата му "Великият дизайн" (2010), в която той заявява, че няма нужда от Създател, за да бъде обяснено съществуването на Вселената.

Книгата провокира отрицателна реакция на много британски религиозни водачи - като главния равин Лорд Сакс, който обвини Хокинг в изпадане в "елементарни заблуди" на логиката.

Бог е утешителен метафоричен образ

Разсъжденията на физика очертават рязка граница между употребата на Бог като метафора и вярата в един вездесъщ създател, в чийто ръце е разположена цялата вселена.

В своя бестселър от 1988 г. "Кратка история на времето", Хокинг се опира на любимите идеи на Айнщайн, когато описва какво би означавало за учените да създадат "теория за всичко" - набор от уравнения, които обясняват съществуването на всяка частица и сила в цялата вселена.

"Това би бил великият триумф на човешкия разум - защото по този начин бихме познали разума на Бог", пише той.

Книгата е продадена в 9 милиона копия, които осигуряват на физика моментална слава. Неговият успех води до гостувания в "Семейство Симпсън", "Стар Трек: Следващото поколение" и "Червеното джудже". Едно от най-големите му постижения в областта на физиката е теорията, която обяснява защо черните дупки излъчват радиация.

Съветът на физика: осмислете живота си, докато съществувате

В интервюто си Хокинг отрича идеята за живот след смъртта и подчертава необходимостта да реализираме потенциала си на Земята, като използваме добре живота си. На въпроса как би трябвало да живеем, той отговаря просто: "Трябва да се стремим към възможно най-голямата стойност на нашите действия".

На друг въпрос той отвръща с описание на прелестите на науката, като сложната двойна спирала на ДНК в биологията, или фундаменталните уравнения на физиката.

Хокинг отговаря на въпроси преди лекцията си на срещата на Google Zeitgeist в Лондон, на която той ще обясни "защо съществуваме". В речта си физикът излага тезата, че миниатюрните квантови флуктуации в ранната вселена са се превърнали в семена, от които са се зародили галактиките, звездите - и в крайна сметка човешкият живот".

Науката предсказва, че много различни видове вселени ще бъдат създадени от нищото, от само себе си - въпрос на шанс е в коя се намираме ние, твърди той.

Според Хокинг със съвременните космически инструменти като мисията "Планк" на Европейската космическа агенция може би е възможно да открием следи от древността в светлината, останала от най-ранните моменти на вселената - и да разберем как е възникнало нашето собствено място в космоса. Речта му се концентрира върху т.нар. M-теория, широка математическа рамка, която обхваща струнната теория, смятана от много физици за най-добрата надежда за създаване на "теория за всичко".

Какво всъщност би могла да гласи "универсалната теория за вселената"

M-теорията изисква вселена с 11 измерения, включително измерение на времето и трите познати пространствени измерения. Останалите са свити и са твърде малки, за да ги видим. Доказателства в подкрепата на M-теорията може да дойдат и от Големия адронен колайдер в CERN, европейската лаборатория за физиката на частиците край Женева.

Една от възможностите, предсказани от M-теорията, е за суперсиметрия - идея, според която фундаменталните частици имат тежки - и засега неоткрити - близнаци с интересни имена като селектрони и скуаркове. Потвърждението на суперсиметрията би било стимул за M-теорията и би помогнало на физиците да обяснят как всяка в силите, действащи във вселената, е възникнала от една свръхсила в зората на историята.

Друго голямо откритие в Големия адронен колайдер - това на неуловимия бозон на Хигс, който се смята, че придава маса на елементарните частици, може да бъде не толкова добра вест за Хокинг, който отдавна е заявил, че издирваният бозон никога няма да бъде открит в лабораторията.

Хокинг ще се присъедини към други лектори на лондонското събитие, сред които са финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн и нобеловият лауреат, икономистът Джоузеф Стиглиц.

Oще: адронен колайдер  наука  приказка  рай  смърт  стивън хокинг  теория 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.01.2013, 21:36

185 Бай Брадър | 20.01.201321:37

Вселената е Енергопроизводна

Според екипа на Сфера ИЛ Вселената е енергопроизводна. Т.е. фундаментът на нашия свят е енергийният кват, а не микрочастиците, както твърди квантовата физика.
В своята енергетична теория те твърдят, че има само две фундаментални сили - Ентропия и Гравитация, а относителността е обърната.
Според сферистите Време-Пространството е абсолютно, а енергията и материята са относителни спрямо него.
В последната си статия те твърдят, че микрочастиците продуцирани от цялата колайдърна индустрия са производни на реакцията, а не съставни на изходните частици.
Сферистите продължават развитието на енергетичната си теория и смятат, че тя решава фундаментални физични проблеми, като двойнствения характер на енергийните кванти, обединението на фундаменталните сили, менажерията от микрочастици и др.
Статиите на Сфера ИЛ са на адрес: http://research.zonebg.com/pubs.htm
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

184 Ицо | 26.11.201215:44

Стивън Хокинг е обладан от Сатаната - затова говори такива неща.

То е видно че Господ го е наказал. ... какво повече да кажа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.05.2011, 20:45

183 Gentle Smile | 22.05.201122:41

Човек е устроен, така че да вярва в нещо дори и атеистите ВЯРВАТ, че няма рай. Смъртта е неизбежна така или иначе. Всеки знае обаче, че в природата нищо не се губи. Според мене не би трябвало тук да има изключение. Гледайте филма 21 Grams филма със Шон Пен - странен, интересен и каращ те да се замислиш ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

182 boris | 20.05.201116:10

Стивън Хокинг: Няма рай - това е само приказка..
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ще си формулирам моя светоглед, по най ясният и разбираем начин:
Приказките, може да са измислени, но поне учат хората на нещо, научните теории, поне в последно време, са самоцелни и на нищо не учат хората.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

181 boris | 20.05.201114:32

Stupid
---------------------------
Според християнството Бог няма име, обръщението е "Отче наш" , ще рече тоест татко. За да се именува нещо то трябва да се дефинира - тоест да се затвори в някакви граници. Също като Дунавската равнина - за да я назовеш трябва да кажеш - тя е от тук до тук и това е Дунавска равнина. Именно заради това е трудно да спорят вярващи и невярващи- защото всеки задава въпроси, но не иска просто отговор, а отговор по разбираем за него начин. А това е невъзможно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

180 ivorad | 19.05.201119:41

"Thea Atanasova | 19.05.2011 12:15

Къде го видяхте този "войнстващ атеизъм"?? "

Ами например ето в такива постове се виждат добре очертанията на това особено тъпо животно:

"След това ми писна да образовам хората, щото видиш ли те чакат Бог да им свърши задълженията за които се изискава поне малък образователен напън.
Та когато всички тия , чакащи на Бог, почнат и те да полагат поне минималните изисквани от тях усилия – ще разберат че май-няма нужда да чакат на Бог, защото те самите могат да постигнат това за което му се молят. "

Вие не сте ги видяли? Е, не всички имат добро зрение, за добро четене да не говорим....
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 17:11

179 Stupido | 19.05.201114:14

между другото...

в тези 'коментари' забелязвам една тенденция - че май си говорим за различни неща.

като се споменава Бог/Господ - кого имаме в предвид: Яхве(Йехова) или некой/нещо невидимо (нещо като бай-брадър)?

питам защото много често от атеистите се споменава за ноо лоши неща които са описани в стария завет където до колкото си спомням се споменава и името на яхве (евреите са първите(?) които приемат монотеизма и техния бог се казвал Яхве - поправте ме ако греша)...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

178 boris | 19.05.201112:19

Книгите, които се занимават с история на научните открития, започват с забележкато " че историята на науката, така както историята на изкуството, трябва да се изучава и познава добре, за да можем да оценим, един или друг принос. Ако не го направим, въпросът "Че какво толкова е постигнал този?", ще се задава често от съвременните хора. Това е така, защото истински гениалните прозрения, изглеждат много просто и съвсем очевидни, тогава когато са ни вече известни!"
Та не си мислете, че моралът е бил просто "узорпиран" от религията, която само му е придала някакво мнимо свръхестествено произхождение. Ако човек познава добре историята и нравите в древният свят и в частност в Римската империя, ще забележи, че моралът на повечето атеисти си е чисто християнски без те да осъзнават това. Роден в тази исторически формирана среда на днешна Европа, човек приема много неща за даденост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

177 Thea Atanasova | 19.05.201112:15

Къде го видяхте този "войнстващ атеизъм"?? По тази логика аз мога да кажа, че виждам войнстващи християни, защото колкото ви напада Никой толкова го нападате и вие. Ако не и повече...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

176 ivorad | 19.05.201111:40

"Вие нямате свое мнение, а изпълнявате мнението на вашият бог. И затова, (моля ви се), се смятате за по-възвишени, по-морални от тези които спазваме морал без да ни е наложен от някой, който да ни заплашва, а просто го спазваме по собствено мнение, защото имаме такова. Смях на парцали. "

Наистина - смях на парцали: "изпълнявате мнението на вашия бог". Пълна инфантилност, за глупостта, вложена в подобно съждение, не си струва да се говори. Вие сте стопроцентово доказателство за това, че войнстващият атеизъм се основава на две неща: нисък интелект, съчетан с огромен мерак за доминация.
Комедия!
Много моля интелигентните и морални хора, които просто са избрали да не вярват, да не се засягат от последните ми думи - те не се отнасят до тях. Моите уважения на всеки почтен и интелигентен човек тук, независимо от вяра/невяра!
   

оценка

+0 -0