На български ли пишеш? | webcafe.bg
Webcafe

На български ли пишеш?

ема ивановаЕма Иванова
17.06.2014, 21:03 (обновена 09.12.2016, 16:22)

1 от 6 снимки Назад Напред

Кирилица1

Снимка: © cyrillic.bg

Манифестът "за българска кирилица" сравнява начините на изписване на буквите според руската и българската традиции

"В България има българска форма на кирилица. Това е факт, който искаме да популяризираме" - това твърдят Велина Мавродинова и Кирил Златков, двама от инициаторите на инициативата "Манифест за българска кирилица".

Велина е графичен дизайнер, илюстратор и участник, заедно с Милена Вълнарова и Илия Груев в провеждащата се до 18 юни изложба в "Склада" на ул. Бенковски в София. Събитието е част от "празника на шрифта, калиграфията и типографията" Typofest.

Кирил Златков е художник, който се изявява в различни области на визуалните изкуства - графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, калиграфия и шрифт.

Но в случая: "говорим за форма, а не за шрифт". Това бързат да уточнят и двамата, с които разговаряме във връзка с провеждащия се фестивал и тяхната инициатива.

Има българска кирилица

Манифестът беше широко отразен медийно, защото повдига проблем, който не е много известен, а именно че, по думите на дизайнерите, има български вариант на кирилица, която се различава от руската по форма на изписване на буквите. Именно за тази форма, създателите на инициативата твърдят, че ще се борят държавата да стандартизира.

Започваме разговора с молба да обяснят какво точно означава "форма на кирилица, която е българска" и изобщо какво би трябвало да говори това на хората, които все повече използват компютърните шрифтове в ежедневието си.

Разлики и прилики

"Става въпрос за българската кирилица, която е различна от руската. Има принципни разлики, структурни и конструктивни във формата на буквите. Основната разлика е, че в около 90% от руската кирилица, т.е. тази, която е най-разпространена в България (по ред причини) - редовните (малките) букви са умалени варианти на главните. А в българската кирилица не е така: редовните букви имат горни и долни дължини, както е в латиницата."

Кирил обяснява, че дори при буквите, които си приличат: като буквата "б", има конструктивни разлики. "Не е разликата само в горните и долните дължини на буквите. Има и особености при "л", "м", но и при "п". "Ф"-то следва естествената форма на "о"-то в българския вариант."

Особено голяма разлика, обяснява и Велина, може да се види в буквата "т". В шрифтовете, базирани на руската форма на кирилица, малкото "т" е същото като главното "Т", т.е - умалена главна, докато в българския вариант - малката буква е съвсем различна и прилича на ръкописното "т", което е разпространено в повечето шрифтове, които ползваме.

Едно добро начало

"С този манифест на българската кирилица, който ние призоваваме да бъде подкрепен, целим не шрифта, а формата на изписване на букви да бъде по-добре разпознавана. Като целта ни е, на един по-късен етап, тази форма на българска кирилица да бъде въведена официално като стандарт в България" - казва Велина.

"В момента, в който пуснахме манифеста, той предизвика доста силен отзвук. Едни хора ни обвиняват в патриотарство. Втори - интуитивно го разбират. Трети знаят за този проблем. Четвърти казват: "Е, как пък сега българска и руска кирилица, откъде го измислиха пък тия?". Оказва се, че тази инициатива не оставя хората равнодушни. Но манифестът е само байрякът. Следващата ни задача е да осъществим 3-те различни стъпки, обявени в него.

Първата е да популяризираме проблема, така че тези, за които това не е най-голяма грижа, но не са безразлични към темата, да знаят, че има българска и руска кирилица. Втората е да се оргазнизират изложби и конкурси, като идеята ни е да създадем конкурс със сериозна парична награда, за да могат да се мотивират автори на шрифтове."

Третата стъпка, според манифеста, засяга ролята на държавата. "Идеята е някоя държавна институция да прегърне идеята и да помогне. И крайната ни цел е всички документи, които излизат от тази държава да имат един стил, което неимоверно много ще повиши външния вид на документацията. Но да се използва българския вариант на кирилица."

"Българската кирилица има много по-голямо богатство на формите, което дава възможност на окото да разпознава по-лесно и бързо думите, отколкото в шрифтовете, базирани на руската кирилица" - обяснява Велина Мавродинова.

"Това не е проблем, пак подчертавам, който се отнася само до конкретен шрифт, а засяга именно онези, които правят шрифтовете. Ние целим те да правят за България българска кирилица. Проблемът е, че нашата страна е нищожен пазар и когато някоя западна компания разработва шрифт, тя иска да използва руския пазар, а съответно и руския стандарт."

Защо да живеем в 2 форми на кирилица?

"До голяма степен, когато разглеждаме формите на буквите, всеки стига до заключението че това е тясно професионален проблем. Но този тясно порфесионален проблем рефлектира от една страна върху идеята за идентичността, а от друга страна върху онова възприемане на текста, което се случва несъзнателно. Представете си ако примерно утре в руската кирилица се смени тяхната форма на редовна буква "т" с нашата форма - там ще стане революция. На 300 милиона души да им смениш буквата! Защо тогава, ние в България, може да живеем в 2 форми, след като това не е принципно или функционално необходимо, ами само поради инертността ни в отношението ни към стандарта за печатна кирилица."

Според Велина и Кирил, има опасност, както един език може да изчезне, така и доста по-лесно да изчезне една все пак популярна форма на изписване на азбуката.

Всъщност и двамата признават, че много харесват руската типография и че руснаците имат велики майстори в областта.

"Абсолютно е много важно да не ни сметнете за русофоби или опълченци срещу руското.

Нашият фокус е нашата идентичност.

Има ли идентичност, тя трябва да бъде запазаена. Нас ни занимава нашия характер, а не чуждия. Ето, разполагаме с нещо измислено в областта на типографията, което е наложено. И само по причини на незнание, мързел, инерция и невъзможност да се осмислят иначе прости неща, трябва да ползваме чужда форма на изписване на буквите. Това е срамно." - смята Кирил.

Доколко манифестът, който така разбуди духовете, ще бъде успешен, ще видим. Едно е сигурно: основният принос на цялата тази инициатива е, че събужда любопитството към малко известни факти за българската писменост. А човек заинтересува ли се веднъж от начина, по който буквите се изписват, никога повече няма да спре да се пита: а аз на каква кирилица пиша всъщност?

Oще: българия  велина мавродинова  кирилица  манифест  русия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

29 Specifier | 20.06.201919:03

ЕЙЙ, РУСОФИЛИТЕ (а може би АБпФК-ейците) ПОДЛУДЕХА!

Споко бе! Никой нема да ви разделя от матушката. Просто предлагат хората, при това най-учтиво и възпитано. Какви са тия крясъци и попръжни, не се намирате в Северната кочина, нали?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

28 scuba | 02.12.201621:32

На тия двамата май основният въпрос е-колко дявола могат са се съберат на върха на една игла.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

27 Bozo Kosmev | 02.12.201614:52

Тия яко са преписалио от босненците:
"Основната разлика между босанчицата и другите южнославянски варианти на кирилската писменост се открива в графиката на буквите."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

26 Dear Ivan | 02.12.201608:59

Заглавието направо кърти Много щастлив Не, пишем на монголски. Не сте ли виждали монголски текстове? Потърсете и вижте. Ето това е - пишем на чист монголски език. Не знам защо звучи като български Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

25 Dear Ivan | 02.12.201608:50

Защо има толкова много назойливи идиоти?!

Тия горе тримата пак са някакви недоучили.

Има една кирилица и тя е българска, защото е създадена от св. Климент Охридски! Каква друга може да бъде?! Всичко друго са национални азбуки - набори от отделни знаци от пълната българска кирилица - и шрифтове.
На Петър І не му харесвало оформлението на буквите и поръчал на шведски художници да направи шрифт, в който те да са като техните - редовните букви да са като главните и да са равни. Пак не е станало съвсем, но повече отколкото е било. Някои в Русия смятат, чули-недочули, че тяхната азбука я е създал Петър І. Не, просто е поръчал нов шрифт, каквито сега ги има десетки хиляди.

Разликата е чисто шрифтова. Горе на първата снимка отляво е руското начертание, а отдясно е българското. И наистина и у нас, създателите на кирилицата, повече се използва руското, защото е по-четливо и по-хигиенично за очите за големи текстове. Българското начертание е подходящо за заглавия и за кратки рекламни текстове, текстове към снимки в албуми и други подобни. По-художествено е, но е по-тежко и не се чете добре.

Никой нищо национално не си е пренебрегнал. Дори има фирма, която прави шрифтове само с българското начертание - "Хермес Софт". Но една голяма книга от 400-500 страници ще измъчи човека, ако е с техните шрифтове.

Затова използваме руското начертание. У нас най-хубави са шрифтовете на фирмата "Софт Плюс", с руско начертание повечето, но има и с българско. Руснаците нямат много собствени шрифтове, но пък много кирилизират западни шрифтове и някои също им стават много хубави.

Въпросът изобщо не е национален, а художествен. Няма как да има друга кирилица освен българска. Виж, национални азбуки може. И македонците пишат на българската кирилица, но националната им азбука има разлики от нашата. Например под сръбско давление са си турили едно J, само и само да не е Й Усмивка

Това е. Всичко горе са някакви измислени национални фантазии, вижте ни колко сме българи. Ако горните бяха завършили графичен дизайн или шрифт, а не илюстрация, щяха да ги знаят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

24 sim4o | 02.12.201606:58

qhasper | 22.06.201412:26 "Но тука е доста под нивото ми"

Въпреки това не можеш да се спреш .. щото те тресе логореята и имаш комплекс за малоценност...
--------------------
1.Абсолютен комплекс имам! ДА!
За това - малоумни тъпанари .. ми идвате като мехлем!
Ей така обичам да показвам, какъв съм знаещ , а вие - какви сте задръстени тъпаци!
Ей така - като ви изложа незнанието и идиотщината на повечето събрани идиоти тукана .. и комплексът ми за малоценност се пооправя!

2.То не е лесно да си тъп .. ама айде да помогна с повтаряне на писаното тука от колегите..
Стана дума за кирилица, глаголица .. за възрастта им, за историята им , та споделих интересни теории - с факти и данни!

Който иска-да взема отношение .. ама аргументирано!
Който пък само повтаря: "ама това са тъпотии" .. без да е отворил и прочел и разбрал - ще му се отговаря стереотипно : "ОТ тъп идиот го чуваме" .. и така!

Айде, малоумните гъзове .. я се опитайте нещо да ми напишете, ама малоумно тъпо - както само вие умеете .. та да си ви нахраня и да ми се пооправи малоценността !

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2014, 13:29

23 Акрипс | 23.06.201414:49

Да, пиша на български, и то на БДС, който познавам от дете от пишещите машини отпреди Девети.
А преди БДС е имало БИН, също като ДИН (според орбитата, в която сме се въртели).
Глупост на глупостите! Поне като сърбите, да си направим буква "дж", да възвърнем мекостта на "сольта", да идем на "пазаръ" и да четем от "букварь".
И като Иванчо, да поспорим за йотата, има ли тя място в бълг. език или не.
Затова ли учите насред София бе, главанаци? Едно време в един вестник по един повод се появи карикатура с надпис "О, ВИИ-Й Николай Павлович!"
От дете невръстно познавам курсива (сега му викат "италик") и удебеления шрифт (сега - болд). А в техническия ни шрифт малките и, й, а, б, п, ш, т, в, г, д, у, ц, щ винаги са били близки до ръкописното изписване.
И сега имате нахалство ли, невежество ли, тепегьозлък ли (на чист неславянски български език) да ни давате акъл за руска и българска азбука. Правилно някой ви беше написал, че сте написали и отляво и отдясно все българската азбука! Ёлки-палки, как говорят ония, дето пишат с букви, наречени "Гражданка". Петър І и Велики е почитан и до днес там, в Ротердам, като Питер де Гроот. Хванал е холандски и руски гравьори да изтипосат кирилицата така, че да влиза в "компютрите" на европейските тъпанари. Е, остават разни фитюци, ятове и други знакове. И ние, и сърбите, и един куп истински и измислени народи вземаме набор букви, които да ни
вършат работа (румънци, монголци, азери и всякакви други. Е някои си сменят азбуката от време на време и не им пречи).
Хора, бдете! - беше написал в Reportáž psaná na oprátce (репортаж, писанс примка на шията) един чех. Вижте с какви букви и диакритика. А големият и все пак славянски писател Сиенкевич с какви букви е написал "Камо грядеши?" Те като пишат по четири начина "ч"? Ами англичаните, дето нямат нито диакритика, нито нищо, само 26 букви. Ами италианците като нямат дубъл ве? Ами като не са правили разлика между "U" и "V", та и ние, славяните, от торлашко нататък, та словенци, словаци, украинци и белоруси ги каращисваме. Ами пак поляците, дето иман едно "Л", което ние го имаме за дефект на говора или висша форма на образование в софийски ВУЗ (Аре ве, копеуе, да те водя по Ръкси у ВИТИЗ на бала на художниците) - що си не направят азбука, хем са толкова горд народ?
Драги художници-дизайнери-почти вълшебници, така е, като нямате работа, а сте много. Я попитайте по-старите си професори да ви поразкаже за Стефан Кънчев, но да не казва "лого", а да говори в изявително наклонение за този майстор. Но той имаше работа, и на нашето обединение е направил графичната запазена марка, да не говорим, че и сега отвсякъде ни гледат негови "лога". Знаете ли, че имаше книга "Шрифтът през вековете"? Няма да ви уча на художество (надявам се, че можете и да рисувате поне като площаден художник в Созопол или Пловдив), но ви моля, осъзнайте се!
Първо, в руската азбука има още еры, е абаротнае, е с две точки (не е задължително за руснаци, но го използват за неруски деца докато научат къде е се чете за йе, къде за йо. А къде е "И", остава тайна. Можете ли да напишете "еще" (още) с четири грешки, а? При това фонетично правилно.
Второ, и в руските, и в българските написания на главните и малките букви има разлика. Сами си ги намерете примерите. А да пишеш с еднакви малки и главни букви е похват на всички езици, още отпреди компютрите.
И тпето, наистина не разбираме (не само аз, а и доста други в кафенето) дали куче лае, или некой гине? Темно ви е като в катраница! Ако е да не сме със СССР, него го няма (двойно допълнение като на македонски език) отдавна. Ами ако бяха дали от Вапцаров "Селска хроника", а на "Кино"? Та и вие сега, кажете си, къде ви сърби, къде боли и какво ви се яде.
И не ни правете на идиоти. Вярно, че вече сме малко, идат бодри калпазани, със нож и вилица в ръце. То не беше гордост от гейството, то не беше да не си нито мъж, нито жена, а просто човек, то не беше произход едва ли не от Бога на Боговете, изхранване, покръстване и образоване на цяла Евразия, че и Аляска покрай Чукотка, не беше календар, красота и мощ, съчетана с дързост. Сега и азбука. Понеже е финикийско изобретение от А до края, вероятно добре ви плащат с финикийски знаци за това, което се опитвате да измрънкате. Че то сте по-зле и от Волен и Бойко, взети заедно, с още някои за черешки отгоре на тортата!
Излезте наяве, покайте се и си признайте!
Язък само, че програма "Христо Ботев" ви дава форум. Не беше по ботевски, хора от Артистичния ефир, да знаете от вашия приятел № 12 по членска карта от октомври 2013. И добре, че следобед го обърнахте на адажия, че с тая веселяшка (макар и поозаптена и тематично подбрана) естрада от сутринта ...
Хайде на бригада ... по дерета, речни корита и бунища!
Кой ли ги чете тия работи, освен хора без работа? Я да си ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

22 qhasper | 22.06.201412:26

"Но тука е доста под нивото ми"

Въпреки това не можеш да се спреш да ръсиш простотии, щото те тресе логореята и имаш комплекс за малоценност. Сигурно едно 50% от писанките ти са обяснения колко другите са по тъпи от тебе. Интелигентните хора нямат нужда да тръбят колко са по-по-най... Вади си изводи.


"Нека сей форум, остане като място, където подобни люде , да си комуникират, да споделят за Злите Строители и да участват в - както ти го нарече "мащабни дискусии" - говорене за живота, Вселената и всичко останало."

Това е явно оставката ти от "сей форум". Приема се! Сбогом, Симо! Много щастлив Ако продължиш да пишеш, това ще значи само едно - егото ти в живия живот е толкова накърнено, че хвърляш труд и време напразно тука, да "образоваш" тъпучите. Слизаш на тяхното ниво с всеки свой коментар, само и само да се яви в твойта глава някакво мимолетно чувство за значимост. Не искаш да си на едно ниво с тъпучите, нали така, Симо? Кул


Айде към изхода, мойто момче! Стрелка Стрелка Стрелка Стрелка Стрелка Стрелка Стрелка Стрелка Стрелка Стрелка Стрелка Стрелка Стрелка
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

21 sim4o | 22.06.201406:44

qhasper | 21.06.2014 23:27

Симо, наистина трябва да почнеш да пишеш статии в кафето. .... "
-------------------------
1.Наистина пиша .. има ме из Интернет!
2.Но тука е доста под нивото ми ... да пиша на Оня Ето Го ?? да отправям послание на Фридушенка Рускоговорящая?? .. да се мъча да бъда разбран от Девоин ???
Моята статия , да е редом до някакъв си Божидар Божинов, например , или до М. Фучеджиева?? .. ми познатите ще ме бъзикат яко??!? Много щастлив Много щастлив Много щастлив
3.Много от хората, събрани тукана, имат едно общо нещо - ужасът от Строители ..
Явно, в миналото си , са имали някакво ужасяващо преживяване със строителни работници ...
Нека сей форум, остане като място, където подобни люде , да си комуникират, да споделят за Злите Строители и да участват в - както ти го нарече "мащабни дискусии" - говорене за живота, Вселената и всичко останало.

Поздрави
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

20 qhasper | 21.06.201423:27

Симо, наистина трябва да почнеш да пишеш статии в кафето. Имаш толкова обширен поглед върху толкова теми, тъпучите могат да научат много от тебе. Не ти ли е в крайна сметка това целта - да смачкаш невежеството и да посееш семената на рационалната мисъл и любознателността? Всяка твоя статия ще бъде снаряд срещу глупостта и посредствеността. Ще можеш да докоснеш много по-голяма аудитория чрез статии, вместо с коментари, които за кратко време биват погребвани под тонове безцеремонен спам и платено драскачество на недорасляци като моя милост. Наистина, замисли се сериозно по този въпрос. Имаме нужда от хора с хъс и познания, за да разредим гъстата пихтиеста маса от тъпотия. Може да няма голям ефект, но всяко усилие в правилната посока никога не е напразно. Ще вършиш това свято дело не за аплодисменти, а за хората... твоите братя.
   

оценка

+2 -0