Защо откъсването на ледника Ларсен C в Антарктика е важно | webcafe.bg
Webcafe

Защо откъсването на ледника Ларсен C в Антарктика е важно

Webcafe по Rolling Stone
16.07.2017, 22:53 (обновена 19.07.2017, 09:28)
ларсен с, леден шелф, айсберг

Снимка: © Getty Images

Разчупването на ледниковия шелф е важно събитие, но не в аспекта, в който бихте очаквали

След месеци, в които учените наблюдаваха разширяващия се разлом в антарктическия лед със сателитни камери и разузнавателни самолети, леденият шелф с територия 5700 кв. км, наречен Ларсен C, най-после се откъсна и сега плава в Южния океан.

Като се има предвид, че Антарктика съдържа достатъчно лед, за да вдигне морското равнище с около 65 м, откъсването на „Ларсен C" определено е важно събитие. Такова вдигане на морското ниво би потопило крайбрежните градове и превърнало на пръв поглед безвкусния научнофантастичен филм "Воден свят" в мрачно пророчество.

Едно идеално медийно събитие

Една от причините Ларсен C да е обект на голямо внимание, е че това е идеален за медийно отразяване разлом, който се случва по видим, драматичен начин в последните месеци и седмици. Разломът в леда е лесен за фотографиране, лесен за разбиране и лесен за предизвикване на притеснения.

Също така той се случва в особено подходящ в политически план момент. Ларсен C се откъсна само около месец след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли участието на САЩ от Парижкото споразумение за климата, когато хората по света се питат колко точно време ни е останало, преди климатичните промени да станат неконтролируеми - и какво да се прави по този въпрос.

Статия в New York Magazine за това как климатичните промени буквално "сваряват" планетата предизвика много дебати за ползата от страха за предизвикването на политически промени. Междувременно отговорността за откъсването на Ларсен C се приписва на компании: климатични активисти стартираха кампания за преименуване на вече отделния Ларсен C ледников шелф на айсберга "Exxon Knew 1".

И все пак откъсването на ледената планина само по себе си не е нещо, което да предизвиква истерични писъци за края на света и глобални катаклизми. Като начало, 5700 кв. км лед може и да звучат като нещо огромно, но сравнени с Антарктика, която е с размерите на САЩ и Мексико, взети заедно, това е континенталният еквивалент на загубата на нокът на пръста.

Второ, ледниковият шелф вече е плавал, така че когато се откъсне и в крайна сметка се разтопи, той няма да допринесе чак толкова много за повишаването на морското равнище, точно както ледът в чаша вода не вдига много нивото на течността в нея, когато се разтапя.

Сухоземните ледници зад ледниковия шелф са от по-голямо значение - той служи като контрафорс, удържащ ледниците от падане в океана - но в случая с Ларсен C, те не са чак толкова големи, така че дори и да започнат да се плъзгат в морето, въздействието им върху морското равнище няма да е огромно.

Всъщност дори не е ясно дали откъсването на Ларсен C е свързано с климатичните промени - ледниковият шелф се разраства и руши непрекъснато. Това е част от естествения ритъм на растежа и еволююцията на ледените пластове.

Това обаче не означава, че отчупването на Ларсен C ще мине без последици. Ако сте загрижени за бързото затопляне на климата и промените, до които то ще доведе в планетата ни, като потопи струващи милиарди недвижими имоти и инфраструктура и създаде многомилионна климатична бежанска вълна, то Антарктика е едно от най-страшните места на Земята.

Преди няколко месеца медиите описаха риска от бързо разпадане на ледниковите пластове в Антарктика в материал за ледника Туейтс в западна Антарктика. Динамиката на случващото се с Туейтс е много по-комплексна от това, което виждаме в момента с Ларсен C.

Но ако Туейтс наистина започне да поддава, ни очаква бъдеще с високи 1800 м ледникови шелфове, падащи в окена, и драстично повдигане на морското равнище с до 3 метра. Както коментира експертът по ледници от университета в Охайо Йън Хауът: "ако наистина се случи климатична катастрофа, тя вероятно ще започне от Туейтс".

Живеем в страшен период, във време, когато дори най-добрите учени се затрудняват да установят колко бързо и драстично може да се промени светът. Може би най-добрият начин да мислим за Ларсен C е като прелюдия към предстоящата катастрофа, като призив за действие в последния момент.

„Ларсен C е предупредителен знак от природата," коментира полярният изследовател Робърт Суон на годишния форум на Sun Valley Institute миналата седмица. "Това е начинът природата да каже: „Обърнете внимание какво причинявате на планетата, на която всички ние живеем".

Oще: антарктика  влияние  глобално затопляне  климат  ларсен с  ледници  морско равнище  световен океан  споразумение за климата  туейтс  учени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

2 ImaIma | 19.07.201711:26

Трябва да си поръчам едно кану и плавници, а може и на уроци на плуване да тръгна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

1 Люба6а | 17.07.201717:01

Хм...и ко викат комунетата и техните чифутски ментори по въпросЪ? Бесен
   

оценка

+0 -0