Чалгизирането на България | webcafe.bg
Webcafe

Чалгизирането на България

Дойче Веле
19.04.2012, 11:01 (обновена 21.04.2012, 08:51)
Цветан Цветанов в носия

Снимка: © Gerb Sliven

Чалга културата е станала неделима част от културата на новите елити

Кога един политик става чалга политик, с какво се характеризира чалга културата и въобще как се чалгизира едно цяло общество? Тези въпроси повдига Клаус Рот в сборник на германското Дружество за Югоизточна Европа.

В България можете да чуете често как представителите на новата политическа класа биват наричат "чалга политици". Аналогично с "чалга историците" - онези политически много влиятелни "автори на националистически книги и водещи на телевизионни предавания, които разпространяват дезинформации под предлог, че разбулвали тайни от българската история", пише авторът Клаус Рот като цитира българската изследователка на явлението Димана Трънкова.

Културният избор на Изтока

Използването на понятието "чалга" във връзка с определени политици или историци не е никак случайно. С него се изразява точно определен начин на поведение и мислене. Възникнало в началото на 1990-те години като необуздан музикален израз на постсоциалистическите трансформации и на дълбоката обществена и икономическа криза в България, постепенно явлението "чалга" превзе обширни територии и днес вече говорим за цялостна чалга култура. Кои са нейните характеристики?

Най-напред чалгата като стил в музиката има и свое политическо измерение. Една от причините за високата популярност на поп-фолка се крие в това, че той е смятан за собствена балканска музика, макар и с взаимствани елементи от западната поп-музика.

В тази връзка етноложката Радост Иванова говори за "културния избор на Изтока" и извежда термина "самоориентализация", а Ивайло Дичев посочва връзката между поп-фолка и османските поробители. Същото съдържание откриваме и в сръбските и румънските аналози на поп-фолка, съответно турбо-фолкът и манелето (manele).

В този смисъл връщането назад към народните традиции и обвързването им с ориенталското в частност изразяват антизападни и антиевропейски или откровено националистически настроения, пише Клаус Рот.

Понятието "чалга" има и сексуален оттенък - с подтекст, свързан с патриархалното разбиране за разделението на половете. Представяният от медиите образ на фолкпевицата винаги е на секс бомба, на желан обект от мъжа, който има три идеала в живота - богатство, скъпи коли и жени.

Чалга културата пропагандира хегемонията на мъжа в обществото, чиито нови герои са мачо политикът, мафиотът, бизнесменът и спортистът. Бойко Борисов спечели така убедително изборите през 2009 година и заради това, че самият той по един почти идеален начин съчетава в себе си всички тези нови патриархални идеали, се казва в статията.

И още - чалгата изразява възприятия, свързани с бързото и безогледно правене на пари и нарушаването на законите и нормите. Луксът и демонстративното харчене са идеалите на новите мъжки герои, които никой не пита откъде идва богатството им. И не на последно място чалга културата е нарицателно за безпардонното налагане на личния интерес и господственото положение на личните връзки.

Отражението на всичко това върху политиката се състои в следното: новата политическа класа възприе един модел на поведение, стъпващ върху незачитането на законите и неглижирането на личната й отговорност по отношение на обществения интерес. Важно е само това как да се облагодетелстваме лично или в най-тесен приятелски кръг, пише още Клаус Рот.

Селският корен на новите елити

За разлика от западния свят, където поп културата също е важен фактор в обществото и политиката, в Югоизточна Европа чалга културата е станала неделима част от културата на новите елити. Обяснението за това е просто - една голяма част от представителите на новия политически и икономически елит в тези страни е с обикновен социален произход - тези хора идват или директно от село, или принадлежат към класата на "новите граждани" - онази прослойка от обществото, която през последните десетилетия масово се настани в големите градове.

Отделно от това немалко представители на новите елити произхождат от старата комунистическа номенклатура, припомня авторът на статията Клаус Рот. В заключение той казва, че независимо от кого и кога ще бъде написана "политическата антропология на Югоизточна Европа", чалга културата непременно трябва да бъде спомената в този труд като един обществен и политически феномен.

http://www.dw.de

Oще: българия  димана трънкова  елити  клаус рот  корени  лукс  политици  чалга  югоизточна европа 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.04.2012, 15:29

63 Witch | 23.04.201221:23

Хайде де, Прасчо, защо млъкна? Няма ли да си направиш самоописание да те видим колко си смел? Значи или си прекалено горделив и те е срам да го покажеш, или си толкова неотразим, че не можеш да се опишеш с думи, или просто няма какво толкова да кажеш за себе си? В кой ли от трите варианта се вписва най-добре твоята особа?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2012, 15:29

62 Witch | 23.04.201220:08

Да Прасчо, аз съм малоценен човек, от така наречения lower class, който се отъждествява с музиката защото няма самоличност. Хайде сега е твой ред да се опишеш с няколко думи Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

61 deowin | 23.04.201219:29

Без да искаш си ми отговорила на последния въпрос.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2012, 15:29

60 Witch | 23.04.201218:24

61, stop bitching and stfu Смее се Смее се какво ми се обясняваш като не съм ти искала мнение Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

59 deowin | 23.04.201217:41

Едно е със спокоен тон да коригираш грешния (според теб) аргумент, че корените на метъла били селски, съвсем друго е да реагираш като ущипана госпожица. Второто е характерно за хора с комплекси за малоценност, хора, които се отъждествяват с музиката си и с любимия си отбор по футбол, защото нямат истинска самоличност. Ти такъв ли си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2012, 15:29

58 Witch | 23.04.201216:59

Ами Прасчо не може всеки да си твърди каквото му хрумне, айде чалгата е селска музика, ама те пък и метъла и рока вече ги изкараха такива Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

57 deowin | 23.04.201216:37

Само не ми стана ясно защо се обиждате, ако някой намекне, че любимата ви музика се е зародила на село, а не в града.
Корените на джаза, например, няма как да са по-селски, но това е по-скоро повод за гордост сред почитателите му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2012, 15:29

56 Witch | 21.04.201222:52

55, dafaq did i just read Шокиран Шокиран Шокиран Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

55 Оня Дето Го Трият | 21.04.201219:13

Шебек

Напротив - точно хубавото на наште политици е, че не са "националисти" в тоя форумния смисъл. Те друга хубава черта политиците кажи-речи нямат...
Лошото е, обаче че искат да се харесат на простия лекторат "форумни националисти" и ако се напънат да се издръвчат на някой съсед ще е за няколко хълма например в съседна Македония, а не за някое важно газово находище, както румънците.....
Щото ние сме както знаеш - не на шистовия газ, не на шистовия газ смешник
Като ние сме НЕ, румънците ше си го смукнат към тях....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2012, 15:29

54 Witch | 21.04.201216:18

Метъла бил идвал от селото LOL, кефите ме бе хора Смее се Смее се Смее се Смее се четете кво ви пише уикипедията: "Стилът се оформя в края на 60-те и началото на 70-те години в САЩ и Обединеното кралство." Таа от кое американско село по-точно идва да ме светне някой по на ти със стила Плези се Плези се Плези се
В града нямало мотори, затова метъла бил създаден в селата-women logic Смее се
Каква връзка имат моторите с възникването на метъла не се знае Смее се
   

оценка

+0 -0