Хитър Петър или дали искаме да възпитаваме деца тарикатчета | webcafe.bg
Webcafe

Хитър Петър или дали искаме да възпитаваме тарикатчета

Лора Попова, доц. по културология
01.02.2014, 11:59 (обновена 03.02.2014, 19:49)
хитър петър

Положителен герой ли е Хитър Петър

Нов поглед към Хитър Петър или искаме ли да възпитаваме деца тарикатчета? Обичани от малки и големи, приказките за Хитър Петър и Настрадин Ходжа са широко популярни в България.

Докато Настрадин Ходжа е фолклорен герой на много източни народи, Хитър Петър е изцяло локален - в европейските страни подобен герой липсва. И това може да бъде обяснено с отношението към хитростта - за българите хитростта е почти синоним на остроумието, докато останалите народи я равняват с измамата.

Трябва ли обаче Хитър Петър да се изучава в училище? Става въпрос за произведения, които са в програмата за възрастовата група 7-12 години, точно когато се гради ценностната система на човека. Искаме ли да учим децата, че хитростта е добродетел, а измамата полезно умение?

Когато една институция и то образователна внушава, че хитростта и измамата са добродетел, това е не само опасно, но и вредно. Пораженията върху съзнанието са трайни и по-късно няма как да се придобие нетърпимост към подобни прояви.

Логично обществото се изправя пред явления като Веселина Тенева (предложена - и оттеглена - за главен съдебен инспектор на инспектората към Висшия съдебен съвет) и до трудността да се обясни защо не е добре кандидати за обществени постове да са хитри - Танева е добър пример за хитро заобикаляне на законите и пестене от данъци.

В цитирания случай става дума за прехвърляне на имоти под формата на дарения между нея и възрастната й майка на силно занижена стойност. Това положително отношение към хитростта в българското общество е откроено още от Алеко Константинов в "Бай Ганьо": "Когато в другите народи думата "хитър" е синоним на лукав, вероломен и прикачена на някое лице, би го понижила в мнението на обществото, у нас с епитета хитър се кичат като с най-почтена декорация: "Бреей! Хитро момче излезе, да е живо на баща си, всинца ни измами! Не можахме да го излъжем. Ашколсун! Браво!".

Хитростта е съчетание от остроумие и измама. Българите обикновено се възхищават на съобразителността, открояват пъргавината на ума, остроумието, докато останалите народи акцентират върху етичната страна, върху измамата и нравствените поражения.

Хитър Петър често се надхитрува с Настрадин Ходжа, който е популярен герой не само в Турция, а и в други ислямски държави - сред иранци, пакистанци, араби. Като етнонационален герой Хитър Петър е въплъщение на българския национален характер и изражение на народопсихологията ни. Изграден е в периода ХV - ХVІІІ век. Настрадин Ходжа е представен като "много прочут с лъжите и шегите си." Той е силен в състезанията по надхвалване, по придобиването на престиж, където хитростта действа чрез словото.

Хитър Петър следва "мерака" си да е над другите. Той е изразител на народопсихологическото съзнание, че да бъдеш хитрец е въпрос на престиж, от хитреца се страхуват. Лъжата дава чувството за превъзходство, произтичащо от съзнанието, че другият не е достатъчно умен, за да я разбере - другият е "будала". Интересни са имената на двамата герои.

При Хитър Петър прилагателното "хитър", назоваващо качество на индивида, се е превърнало в собствено име. Докато при Настрадин Ходжа статусната позиция е станала собствено име. (Настрадин от арабското Несрредин означава "помощ на вярата", а с "ходжа" в мюсюлманския свят се обръщат към духовни лица.) В същината си хитростта е свързаността с някаква зависимост - хитростта например би могла да компенсира липсата на физическа сила.

Хитрецът е зависим човек - показателно е, че образът на Хитър Петър е създаден през епохата на турското робство. В българското самосъзнание хитростта е придобила измеренията на битова храброст, равна на геройство. Това го срещаме и до ден днешен - българите хитро заобикалят системата например когато слизащите от трамвая подават използваните си билетчета на качващите се.

В интернет е пълно с дребни хитрости как да се излъжат топломерите, така че да се отчита по-малко. Не бяха ли и финансовите пирамиди една голяма хитрост - да се печели без да се работи. Ако се върнем на образа на Хитър Петър, при него срещаме именно такова легитимиране на измамата и лъжата като начин на съществуване сред другите, като средство за надмощие и издигане над тях. Хитър Петър е "етносоциален лумпен, който съчетава в себе си цялата гама от качества, черти и дефекти, която може да се разгърне в едно безвластно и социално неразчленено общество като неговото. Понякога той въплъщава елементи на етническо достойнство, но другаде е просто мошеник, който не подбира кого да мами...", пише Владимир Трендафилов.

Показателно е, че в двубоите с Настрадин Ходжа Хитър Петър винаги печели, винаги е победител. За хитреца е важна победата, независимо как е постигната, независимо от използваните средства. Това отношение към хитростта остава приоритетно и в следосвобожденската, а и в съвременната литература. Любопитно е също, че в речника на Найден Геров хитростта присъства със значенията "лукавщина, враговщина, измама". Като второ значение са дадени "мъдрост, ловкост, коварство и острота".

От седем изброени, едва две са позитивни. Разговорите за образование винаги са трудни, всички искат добро образование и хубаво време, но когато трябва да се пристъпи към конкретни действия, системата се оказва крайно консервативна и непропусклива.

Резултатът са истерии като онази неотдавна: "Махат Ботев от учебниците", когато всякакви аргументи и контрааргументи потъват в страха да не би да не сме достатъчно добри патриоти. Искаме ли децата ни да са тарикати, или може би е по-добре, съобразно съвременното ни битие на свободни хора, да ги учим на дълг и на достойнство?

Oще: българи  веселина тенева  всс  настрадин ходжа  образование  произведения  училище  хитрост  хитър петър 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.06.2014, 20:32

107 Grozdanka Andonova | 07.06.201420:37

Абсолютно сам съгласна с това че изучаването на Хитър Петър в българските училища трябва да са спре незабавно. Това е изключително пагубно за бъдещето на България. Хитростта, слагането на етикети като Настрадин Ходжа е лош и саморазправата е нещо което се аплодира във всички произведения за Хитър Петър. Това са качесва които могат да съсипят и най-развитата демокрация в света.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2014, 12:16

106 Simeon Garnev | 21.02.201412:41

Признавам, не бях поглеждал "картината" от тази страна. Има голямо количество логика, съгласен съм, но все пак; в крайна сметка всеки сам си избира ценностната система. Мен обаче уважаеми съграждани, едно друго словесно "копие" ме пронизва болезнено, което пак има общо с темата, или по-точно с коментарите под нея... Имало е едно време преди доста години един човек, който е казал нещо за един сноп стрели... Казал е, показал е нагледно, историята показва последствията от неследването на съвета му... Този "филм" го гледаме от страшно много време, мили дами и господа... Питам докога? Докога ще се мразим, обиждаме, надхитряваме (това поне е общо с темата Усмивка ) Страната ни изчезва бавно, но сигурно... В чужбина не е кой знае колко по-различно, имат по високи заплати хората, останалата помия е същата... Да не мислите, че ние сме "изобретили" мафията и корупцията... Сега е времето да се сетим пак за онзи сноп стрели приятели, но е и време за действие. Под действие визирам, да започнем да си помагаме взаимно, да започнем да се обичаме един другиго, понеже всички сме в този кюп така или иначе... ВСИЧКИ сме в този кюп!!! Крайно време е да започнем да се държим като народ... Иначе... възможността прекрасната ни страна да изчезне от картата, е огромна... И да Ви кажа, ако след толкова много векове "упражнения" върху предмета "Единство" , все още продължаваме да повтаряме... То напълно логично е да изчезнем като страна. Затова Ви умолявам, помислете, моля Ви!!! Изход има, ключът е в нас самите, винаги е бил там, винаги ще бъде.
Благодаря Ви за вниманието! Усмивки и щастие пожелавам на всички Ви!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 21:20

105 Ampeli Kuku | 08.02.201416:36

Скапани мижитурки. Дотук ли се докарахте бе платени, антибългарски ебалници??? Смее се Смее се Смее се
В устенцата ви необразовани да го набутам. СОПОЛИВ!!! Плези се
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

104 Boicho Boichev | 04.02.201418:29

Ма вие сериозно ли?"Който иска морал-да върви на Запад".Там, в обетованата западна земя няма престъпност, няма измамници, няма корупция.Бърнард Мадоф е роден в Ресилово, и Енрон е името на селска река в Хасковско.Наистина ли сте ТАКИВА идиоти?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

103 Крив Макарон | 04.02.201416:31

Ще пренеса една статия на Красимир Иванджийски озаглавена "Глупакът е по-опасен и от атомната бомба". Там се разглеждат различни случаи от деградация, като в 5-ти закон за глупостта се разглежда поведение, типично за Хитър Петър. Т.е. поведението на бандитите, водещи до загниване на обществото. В българия, обаче, глупаците са адски разпространени, и по тази причина те се възхищават ма хитреците. А хитреците настройват глупаците да мразят умните. И моделът на Хитър Петър става популярен.
Статията е на базата на разработката на Карло Чипола, формулирал 5-те основополагащи закони на глупостта:

http://en.wikipedia.org/wiki/Carlo_M._Cipolla


"Глупакът е по-опасен и от атомната бомба

Шествието на идиотизма и дебилизирането на България е тържествено и всеобщо.

Но глупостта има и своите икономически измерения, на което отдавна са обърнали внимание историците и специалистите.

Въз основа на широк анализ на природата на глупостта бяха формулирани пет универсални закона, работещи във всяко общество. Тук България е в челните редици.

С една дума, глупостта е много по-опасна, отколкото сме свикнали да мислим за нея, а глупакът е по-опасен и от ядрената бомба.

Първи закон за глупостта

Човек винаги недооценява количеството идиоти, които го обкръжават. Постоянно се сблъсквате със следните случаи:

човек, който обикновено изглежда умен и рационален, се оказва невероятен идиот;
глупаците постоянно проникват в най-неочакваните места, в най-неподходящото време, за да разрушат вашите планове.
Втори закон на глупостта

Вероятността човек да е глупак не зависи от другите негови качества.

Човекът си е глупак по същия начин, по който яде или има първа кръвна група. Той така се е родил, по божията воля си е глупак.

Образованието няма нищо общо с вероятността от наличието на определено число глупаци в обществото. Това беше потвърдено и от многобройни експерименти в университетите с пет групи – студенти, офисни служители, обслужващ персонал, сътрудници на администрацията и преподаватели. Оказа се, че делът на глупаците във всички групи, в това число и при професорите, е един и същ.

Експериментите бяха потвърдени и при носителите на Нобелова награда. Те разкриха суперсилата на природата – същото количество нобелисти бяха пълни глупаци. Освен това глупачките сред жените не са повече, отколкото глупаците при мъжете. Железобетонна истина е, че навсякъде ще се сблъсквате със същото количество идиоти, които (според първия закон) винаги ще надвишават вашите очаквания.

Трети закон за глупостта.

Глупакът е човек, чиито действия водят до щети за друг човек или група хора, като не носят полза на самия действащ субект или носят вреди и на него.

Третият закон предполага, че всички хора се делят на 4 групи – просяци, умници, бандити и глупаци.

Ако лицето "Х" предприеме действия, с които понася загуби, но носи изгоди за лицето "У", то се отнася към простаците.

Ако лицето "Х" прави нещо, което носи изгоди и на него и на лицето "У", той е умник, защото е действал умно.

Ако действията на лицето "Х" носят изгода само на него, а лицето "У" страда, то лицето "Х" е бандит.

И накрая, ако лицето "Х" е глупак, се намира в минусовата зона и на двете оси.

Не е трудно да си представим какви поражения нанасят глупаците, попаднали в управленческите органи и придобили политически и социални пълномощия.

Отделно обаче трябва да се уточни какво именно прави глупака опасен.

Глупавите хора са опасни, защото рационалните хора много трудно могат да си представят логиката на неразумното поведение. Умният човек е способен да разбере логиката на бандита, тъй като бандитът е рационален. Той само иска да получи повече облага, но не е достатъчно умен сам да си ги изработи и действа по бандитски. Бандитът е предсказуем, тъй като срещу него може да се изгради защита.

Да се прогнозират действията на глупака е невъзможно. Той ще ви навреди без причини, без цел и без план в най-неочакваното място, в най-неподходящия момент. Вие нямате начин да предвидите кога този идиот ще ви нанесе удар. В конфронтацията с глупака умният човек напълно се предава на глупака, което е някакво същество, действащо без понятни за умника правила.

Атаката на глупака винаги е изненадваща. Даже когато става очевидна, срещу нея е трудно да се защитавате, тъй като тя няма рационална структура. "Срещу глупостта са безсилни даже боговете" – е писал Шилер.

Четвърти закон за глупостта

Неглупаците винаги недооценяват разрушителния потенциал на глупаците.

Неглупаците винаги забравят, че около тях е пълно с глупаци във всеки момент, на всяко място и при всички обстоятелства. За тази грешка плащат много скъпо.

Простаците обикновено не могат да разпознаят опасността от глупаците, което не е изненадващо. Изненадващото е, че глупаците са недооценявани и от умниците и от бандитите. В присъствието на глупаците те се отпускат и се наслаждават на своето интелектуално превъзходство, вместо да се мобилизират срещу вредите, които глупакът ще им нанесе.

Разпространеният стереотип, че глупакът вреди само на себе си е погрешен. Не трябва да се бъркат глупаците с простаците. Никога не се съюзявайте с глупаци, въобразявайки си, че може да ги използвате в своя полза. Ако така постъпвате, не разбирате нищо от природата на универсалната глупост. Сами предоставяте поле за действие на глупака, на което той може да се разхожда и да вреди безнаказано.

Пети закон за глупостта

Глупакът е най-опасният тип личност.

Глупакът е по-опасен и от бандитите. Съчетанието на глупака и бандитите е непобедимо.

Резултатът от действията на идеалния бандит е простото преминаване на благата на един човек към друг чрез грабежа или мародерството. На обществото като цяло от това няма да стане нито по-топло, нито по-студено. Ако всички членове на този социум са идеални бандити, то тихо ще си загнива. Цялата система ще се свежда до трансфера на богатствата в полза на онези, които предприемат за това действия. И тъй като идеални бандити ще с
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

102 Xaoc | 04.02.201416:01

Ей, много омразен този Хитър Петър, бре! Четох доста и излиза, че народа е хитър, пък е прецакан и че хитреците все се наиграват, защото били глупави. А кредитните милионери (хитреци) не са ли българи? Дали са се прекарали? А онези, които направиха частни фирми още в началото на 90те? Те са хитри и пак са българи. Все пак говорим за държава с пречупен морал. Който иска морал, да ходи на Запад, но да не се оплаква. Там не е необходимо да си хитър, за да успееш. Там работа не се търси предимно с връзки, не се купуват цигари на черно, не се вари ракия, не се точат фирми, не се дават рушвети на полиция и държавни служители, защото там държавата не е абдикирала. И защото там държавата не се управлява от Хитър Петър!
Но тук нещата са различни - за Хитър Петър са добре, защото е свикнал, но той не си признава, а за Ханс са ужасни и той го крещи с пълно гърло, но никой не му обръща внимание.
От друга страна, парадоксалното е, че самият Хитър Петър мрази другия Хитър Петър, защото му е конкуренция. И затова само най-хитрите успяват. И е напълно нормално да имаме и износ на хитреци - хакери, крадци(на коли, на банкови сметки..), сутеньори, и др. И пак ще кажа - най-малко са виновни Хитър Петър, Алеко Константинов, учителите или образователното министерство. Виновниците за всичко това са онези, от които се взима пример - управниците, държавните служители и обществото. Ако искате Хитър Петър да се превърне от положителен в отрицателен герой, сочете го с пръст, където го видите - в общината, на улицата, в магазина. Посочете го пред съдията, пред съседа, пред детето си. Но ако Хитър Петър е навсякъде, където се обърнете и нямате толкова пръсти, че да го посочите, тогава го оставете, защото вече е победил.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

101 Оня Дето Го Трият | 04.02.201412:19

Абе тая поговорка "Хитрата сврака с двата крака" откъде ли е дошла? Чуди се
Да не би да е от някой, който се е мислел за Хитър Петър, па да са го преебали леко......и така хиляди хиляди пъти докато се превърне в народна поговорка Много щастлив
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

100 Бягащ Вълк | 04.02.201412:18

Струва ми се, че между хитрост, т.е. лукавство и ум, в смисъл на интелект, разликата е сериозна Много щастлив Нямам против целият народ да е невероятно хитър, лъжовен, че и с огромен интелектуален потенциал, ама ... да ме прощавате Много щастлив

Оня, дето да търкат, не могат да го изтрият - то само пирамиди, фараони и подобни хилядолетни структури ли бяха?! Хващаш се на работа - измамиха те с осигуровките; отиваш при адвокат за оформяне на сделка - гърчат те с таксите и хонорарите, бегаш у чужбината - някой хитрец те прекарва с комисионната и квартирата... Много щастлив Лукав, хитър народ, бря-бря, как са излъгани комшиите Много щастлив Нещо тази хитрост как излиза през зад...ника! За да правиш бизнес в страната пък, навсякъде чакат подкупи Много щастлив Хитри хора, брей!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

99 Manuela Gerenova | 04.02.201410:47

Странно противопоставяне - хитрината срещу примиренчеството. Можеш да си много хитър и пак да си мижитурка. Можеш да си много хитър, но да си тарикат на дребно. Можеш да си много хитър, но това да не те докара до никъде в живота.
Според някои хора, включително и мен, хитростта не е положително качество, напротив. Самочувствието, че си голям тарикат обикновено компенсира за мързел и липса на достатъчно амбиция.
Реално погледнато няма лошо да имаме един такъв забавен персонаж във фолклора си. Може би проблемът идва от липсата на антипод...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

98 Оня Дето Го Трият | 04.02.201408:29

Роуън

Абе Роуън, като е толкова хитър тоя Петър, демек толкова умен, което май цели да ни поласкае, че и ние сме умни покрай него, защо сме сигурно първи по измамени от пирамиди или телефонни измамници на глава от населението в цялата галактика сигурно?
Май не е чак такава национална черрта да сме много умни или хитри, но толкова ни се иска, че друго може да не е, но това искаме да се набива на дечурлигата от ранна детска възраст вместо нещо по-практично. Колко е яко да преебеш някой държавен служител в блатото или да надприказваш комшията.
А в останалото си време сме един народ от будали, които са доказали че и магарета могат да си сложат за премиери. Хитър Петър е някакъв недостижим блян!

А понеже си от Варна, изследвай случая с пирамидите и защо духа на Хитър Петър го няма никакъв там Намига
   

оценка

+3 -1