Калифорния отхвърли легализирането на марихуаната и Арнолд Шварценегер | webcafe.bg
Webcafe

Калифорния каза "не" на марихуаната

Webcafe.bg
03.11.2010, 16:10 (обновена 03.11.2010, 16:46)
марихуана

Снимка: © Getty Images

Дебатът все повече е не дали да се легализира марихуаната -а как точно това да бъде направено, смятат поддръжниците на идеята за изваждането на канабиса на светло

Калифорния отхвърли легализирането на марихуаната и Арнолд Шварценегер. Искането за легалния канабис спечели 43% от бюлетините срещу 57 на сто, които гласуваха срещу него. Но пък демократите, за разлика от съкрушителната си като цяло загуба на изборите на 2 ноември, спечелиха утешителна награда - техният кандидат Джери Браун ще управлява щата. Арни се оттегля след последния си по закон мандат.

Т.нар. Proposition 19, посветено на легализацията на употребата на марихуана за медицински цели, не получи одобрение в Калифорния. Предложението щеше да разреши отглеждането, употребата и облагането с данъци на наркотика в Калифорния - ако бе прието.

Поражението, макар и неочаквано, все пак е разочарование за мнозина от хората, които се бориха упорито за мярката, която спечели доста подкрепа по тема, някога смятана за политическо табу. Движението на поддръжниците на легализацията беше базирано в Окланд, около Сан Франциско - и ръководено от Ричард Лий, основател на Oaksterdam University - канабис бизнес-школа, която процъфтява около вече законната търговия с марихуана за медицински цели.

Вместо честване, траурно бдение

На парти, замислено като честване на победата, но превърнало се в траурно бдение, Лий предложи движението за легализация на наркотика да продължи борбата. Стискайки чувал пъпки марихуана, Лий, който е в инвалидна колича, заяви, че Prop 19 е само част от дългосрочна битка, която няма да спре. "Необходимо е да си свършим по-добре работата по изграждането на организация на щатско ниво, за да просветим гласоподавателите, че забраната е вредна и за тях самите," обяви той.

Поне в Калифорния това може и да не се окаже твърде трудно. Индустрията с марихуана за медицински нужди вече е превърнала лекия наркотик в нещо ежедневно в големи части от щата, където той е масово достъпен по лекарско предписание и се продава в кафенета. Макар формално да е само за медицинска употреба, контролът кой получава рецепта и за какво е доста ограничен. Тревата дори се предлага под формата на съдържащ марихуана сладолед.

В самия Окланд няколко квартала от града минаха през цялостно реновиране заради Oaksterdam и многобройните тематични магазини за подаръци и кафенета, които го заобикалят. Бизнесът също така носи ежегодно стотици хиляди долари в закъсалия местен бюджет под формата на местни данъци.

Властта не допуска "Мери Джейн" на светло

И все пак пълната легализация поне засега е отхвърлена. Не на последно място сред причините е и фактът, че правителството - в лицето на главния прокурор Ерик Холдър, се зарече да преследва по наказателен път какъвто и да е процес на легализация, използвайки федералните власти.

Лий твърди, че тази позиция е направила кампанията в подкрепа на Prop 19 изключително трудна. "Трудно е, когато се налага да заставаш срещу собственото си федерално правителство и главния прокурор," коментира той. "Много е тежко да се бориш с такова нещо."

Той допълва, че високото ниво на подкрепа на Prop 19 би трябвало поне да помогне в каузата да се прекратят присъдите като тъмничен затвор за употребата, отглеждането или продабата на наркотика: "При 45% от хората, гласували за него, е затруднително да пъхаш хората в затвора за това".

Настроенията сред активистите не са изцяло на отчаяние и меланхолия. Те твърдят, че преди всичко процесът е бил с цел начало на дебат. "Вече спечелихме поне в областта на просветата. Ние излагаме тезата, че забраната на марихуаната е нещо вредно и погрешно - и хората в крайна сметка ще стигнат до същото убеждение," казва доброволецът в борбата за пълната легализация Розалинда Паласиос.

На същата позиция е и Итън Наделман - изпълнителен директор на Drug Policy Alliance, една от основните организации, борещи се за реформиране на законите за наркотиците в САЩ: "Prop 19 издигна и легитимира обсъждането на политиката към марихуаната по-добре от всички усилия до този момент.

Това е първият път, когато големи избираеми фигури в политиката, профсъюзите и организациите за защита на гражданските права демонстрират подкрепа към предложение за легализацията на марихуаната. Дебатът все повече е не дали да се легализира марихуаната - а как точно това да бъде направено," заявява той.

Сред официалните поддръжници на кампанията бяха фигури като финансиста Джордж Сорос, който дари $1 млн. в последните дни на борбата за каузата на легализацията.

Директорът по политиката към наркотиците в Белия дом Гил Керликовски изрази одобрението си към резултатите от днешния вот: "Администрацията на Обама ясно изрази своето неодобрение за легализацията на марихуаната, тъй като изследванията показват, че употребата на марихуана е свързана с доброволно постъпване в клиники за лечение от зависимости, фатални инциденти, причинени от дрогирани шофьори, психически заболявания и постъпване на пациенти в спешното отделение на американски болници," заяви той.

Въпреки че гласоподавателите в Аризона, Орегон и Южна Дакота също обмислят мерки срещу марихуаната за медицински цели утре, вотът в Калифорния по легализацията на тревата със сигурност привлече най-голямо внимание.

За и против легализацията

Според поддръжниците на каузата, легализацията би сложила край на това, което те определят като лицемерна забрана на наркотик, който според тях е по-малко вреден от алкохола. Според тях това би намалило разходите за налагане на обществен ред, би повишило приходите от данъци и би направило по-трудно за децата снабдяването с марихуана.

Сред подкрепящите предложението са калифорнийското поделение на Националната асоциация за развитие на цветнокожите в САЩ, щатските представители на Американския съюз за граждански свободи, Асоциацията на младите демократи на Калифорния, Републиканският комитет по свободите, калифорнийският Съвет на църквите и няколко големи профсъюза.

Според противниците Prop 19 е заплаха за обществения ред, нарушава федерални закони и правила да не се употребяват наркотици на работното място - и не би осигурило особено високи доходи от данъци. Основните борци против предложението са Асоциацията на майките срещу шофирането в пияно състояние, повечето групи за защита на обществения ред и борба с престъпността - както и всички основни кандидати на щата за губернатор и сенатори, плюс Калифорнийската лига на градовете.

Oще: избиратели  калифорния  канабис  легализация  марихуана  наркотици  референдум 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.