Белгия може да стане първата държава в Европа, забранила носенето на бурка на обществени места | webcafe.bg
Webcafe

В Европа се надига вълна срещу бурката

Webcafe.bg
31.03.2010, 16:32 (обновена 01.04.2010, 14:39)
мюсюлманки, жени, бурка

На 22 април белгийските депутати ще подкрепят или отхвърлят забраната на женското ислямско покривало

В Европа отново се надига вълна за налагане на забрана за носенето на бурка на обществени места.  (Бурката е булото, което покрива тялото от главата до петите, като дори очите са поставени зад решетка от плат.)

Белгийска парламентарна комисия одобри днес налагане на национална забрана за носенето на бурка на обществени места, включително паркове, училища, институции, като откри пътя за първата по рода си такава забрана в Европа.

Вътрешната парламентарна комисия на федералния парламент гласува единодушно в подкрепа на предложението на либерали за забраната на всякакъв вид дрехи или покривало, които не позволяват на носещия ги да бъде напълно идентифициран, включително хиджаб или бурка. Властите посочиха, че законопроектът най-вероятно ще бъде гласуван от депутатите на 22 април.

В него са предвидени сериозни глоби за жени, които откажат да свалят покривалото си. За момента и петте водещи партии в Белгия подкрепят законопроекта

Франция проучва въпроса

В същото време френски съвет не подкрепя тоталната забрана на мюсюлмански бурки. Най-висшият административен орган на Франция предупреди вчера, че ако се наложи тотална забрана на покриващите цялото тяло ислямски фереджета на обществени места, има риск забраната да бъде обявена за противоконституционна. Законите обаче, които изискват лицето да бъде открито, могат да бъдат оправдани.

Дори ограничена забрана на фереджетата за цяло тяло би била трудна за налагане, казва Държавният съвет на Франция в изследване на правните възможности за широко приложение на дрехи, издържани в стила на бурката. Изследването бе поръчано от премиера Франсоа Фийон.

Тоталната забрана има риск да наруши френската Конституция и Европейската конвенция за защита на човешките права и основни свободи, констатира изследването, цитирано от британския Financial Times.

Известни са усилията на президента Никола Саркози да забрани покриващите лицето забрадки, след като заяви на французите през юни, че подобно облекло "не е добре дошло" във Франция.

Парламентарна комисия е разглеждала въпроса в продължение на шест месеца м.г., преди да направи 15 препоръки в доклада си през януари. Това изследване се въздържа от препоръчване на забрана върху покриващите лицето забрадки.

Решен да не се откаже, Фийон поиска от Държавния съвет - органът, който определя дали законите съответстват на френската Конституция, да проучи допълнително въпроса - един вид предпазна мярка, за да е сигурно, че какъвто и да е проект би бил законен, дори преди да бъде гласуван от парламента.

Съветът констатира, че "не са могли да бъдат намерени неоспорими правни основания за обща и абсолютна забрана за носене на покриващи цялото лице фереджета". Съветът също така заключава, че забрана за покриване на лицето - без значение от типа облекло, също би се натъкнала на юридически препятствия.

Носенето на покриващи цялото тяло забрадки вече е забранено в някои случаи: за обществени служители по време на изпълнението на задълженията им, в училища и във фирми.

Извън това съветът констатира, че показването на непокрито лице би могло да се изисква и би имало сериозни правни основания в други случаи: включително ситуации, свързани с обществената сигурност; на места, където за продажбата на определени стоки се изисква проверка на възрастта, както и на места като съдилища, пунктове за гласуване, кметства, или на изхода от училища, когато децата биват прибирани от роднини или родители.

Въпросът за носенето на покриващи цялото тяло фереджета предизвиква разногласия във Франция, като много консерватори като Саркози са в подкрепа на идеята за много рестриктивна забрана, докато други казват, че жените би трябвало да имат правото да носят каквито дрехи пожелаят.

Мюсюлманите в Европа са малко над 5% от цялото население на Стария континент. Най-много мюсюлмани живеят във Франция - около 5 милиона.

Oще: белгия  бурка  франция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2011, 02:27

1 Brejvik | 04.08.201102:49

Мюсюлманите вън от Европа! Това е моето категорично мнение!Мисля, че го защитих по безспорен начин ;)!
   

оценка

+0 -0