Дете на революцията | webcafe.bg
Webcafe

Дете на революцията

мимике
14.02.2012, 11:44 (обновена 17.02.2012, 08:48)
Египетски фен рисува графит на стена

Младите изгубихме надеждата, вярата, че животът ни е в наши ръце

В началото... беше красиво. По градините имаше цветя, огромни червени храсти рози, прясно окосена трева, бели топчета-пуканки... Лято, село, натежала градина и после есен - цветя, сълзи, звън, нова чанта...

Улиците, покрити със сняг, игри до тъмно, пързалки, усмихнати снежни човеци. Това помним ние, децата на революцията, тези, за които първият учебен ден беше последван от дни на бдение по площадите. Деца с широко отворени очи.

Поглъщахме тълпата и бяхме там без да роптаем, знаехме, че се случва нещо значимо. Или просто нещо. Пламъците на свещите в пластмасови чашки грееха в ръцете на родителите ни, но не топлеха.

И все пак бяхме там, много, хиляди, върху раменете на бащите си

Аз виждах всичко, не разбирах, усещах силата на надеждата в тези хора, помня кадрите по тогавашната национална телевизия, помня победата, еуфорията.

И всички вече се досещат: 20 години по-късно. Вече не съм дете, вече разбирам, родителите ми остаряват, отдавна не съм върху раменете на баща си.

Какво се случва сега с нас, младите хора на България? Много често чувам въпроса защо съм тук, защо не съм на Запад? Какво мисля за положението в родината? Какво мога да направя, за да се промени нещо?

Обикновено отговарям "Нищо! Тук съм все още само заради семейството си, защото ги обичам и не искам да живея без тях."

Винаги мога и да допълня и за верните приятели, балканската мъдрост, хубавата ракия и пържената цаца, както и невероятно вкусните селски домати. Критикуват ни, често, че си мълчим, че не взимаме активно участие в политическия живот.

Казват, че сме станали егоисти или се пускаме инертно по времето

Определят ни като неспособни да се борим, като хора без идеали, живи консуматори - продукти на съвременното общество.

Държавата няма нужда от нас, затова или ни принуждава да емигрираме, или ни води към живот на скотове. Съзижда домове на чалгата, издига салфеткови босове, инвестира в силиконови прими. Да, със свалени гащи трудно се мисли.

Всички вече знаем, че някой е предвидил как точно да се развиваме. Младите изгубихме надеждата, вярата, че животът ни е в наши ръце. Ние вече се борим за физическото си оцеляване и някак сме по-мъдри - знаем, че нищо не зависи от нас.

Революциите винаги са били правени с пари, с много пари. Френска буржоазна революция, оранжева революция в Украйна - примери от историята. Зад всяка промяна стоят хора влиятелни в своето време.

И може малцина да разбираме това, но много осъзнаха, че властта е в парите, че светът е корумпиран, че политиката е мръсна, че борбата срещу всичко това е опасна.

Площадите сега са празни, ние вече не им вярваме

Ние сме това обезверено поколение, което видя всичко. Калните паважи поеха надеждата на родителите ни, пръснаха я като пепел по плочите си и позволиха на властта, тогавашна и днешна, да тъпче отгоре.

Научихме се нито да мразим, нито да обичаме, а просто да преживяваме без емоции. Казват, че надеждата не може да умре - клише. И все пак днес имаме нещо, което никой досега не е притежавал - виртуална реалност. За някои това е виртуална самоличност.

Тя няма нужда от храна, нито от вода, с едно клик може да отиде на почивка в райски места. Там в това пространство сме свободни, това е нашата държава, където не зависим от курса на еврото, където необвързани от нищо сме тези, които искаме да бъдем.

Там ние нямаме нужда от пари, за да направим своята революция, защото съществуването там е безплатно и нашето оръжие - словото, не се търгува и е еднакво достъпно за всички. И аз безизвестната, виртуалната мога да споделя сърцето си с вас.

Пак съм тук на площада заедно със съпруга ми и нашето дете на неговите рамене. С нас имаше много хора, които оставиха частици от своята надежда на същия този паваж. Помним.

Ние не вярваме вече на тези протрити плочи, но няма да спрем да се опитваме да ги променим. Все още сме тук, демокрация няма, но истинската свобода е в избора да воюваш за нея.

Oще: бащи  деца  поколение  революция  родители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.02.2012, 11:03

36 Емо Беров | 16.02.201211:49

До Bichkiiata - 28

Много добре знам за какво говориш. Живял съм 12 години във Франция и честно да ти кажа предпочитам европейския модел (особено шведския) пред американския.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2012, 11:03

35 Емо Беров | 16.02.201211:36

До Fedar,

"не те знам какъв адвокат си, но ако и в съдебната зала основният ти аргумент, както и тук, е "не си прав, щото си дървена глава", тогава бая ще си погладуваш. Ама, всъщност, ако се съди по убежденията, най-вероятно си някое синче на бивша номенклатура и колкото и да си некадърен все ще ти намерят работа."

Елементарен си. Сигурен бях, че плахият ми опит за разяснение е обречен на неуспех, тоест и ненужен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

34 lele male | 16.02.201210:35

Хубава статия... Казва и много и нищо... т.е. можем да се замислим много, а може и само тъжно да въдъхнем...
Да, понякога наистина нямаме вина, но не винаги или всеки път.

Лошото на нас - българите е, че страдаме от „синдромът на изкупителната жертва“. За това много хора се вкараха в състояние на летаргия и отегчение. Защо да правиш, какво й да било след като утре ще станеш, ще се блъскаш с навалицата в градския транспорт, ще отидеш на работа, където шефът ще те смъмри и денят ще завърши в обратния път, по който е поел в началото. Ехоооо!Животът е твой – дали ще го изживееш в летаргия или ще направиш сивото цветно зависи от теб! Има само три прости правила:
1.Първата стъпка към промяната е желанието за промяна;
2.Втора стъпка към промяната е действието;
3.Трета стъпка – не забравяй първа и втора;

Трябва да спрем да обвиняваме другите за неуспехите и резултатите си, а да поемем отговорност за действията си. Изборът винаги е наш... А най-хубавото е, че винаги имаме право на избор. Нали?! Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.07.2011, 12:02

33 Rohanbg | 16.02.201210:32

Fedar Живял съм 6 години в Германия и знам много добре какво говоря. За тези години съм бил свидетел на провеждането на два национални избора и съм участвал и в студентски стачки, така че съм доста наясно какви са нагласите на по-младите. Тези младежи които ти визираш, са леви радикали и анархисти и може и да са пенери, но на първи май именно от тях се страхува мизерната група на неонацистите в Германия. Левите идеи в Германия и Франция, а дори и Великобритания, имат идеи и традиции, които ти никога няма да разбереш, просто защото мислиш твърде ограничено. В интерес на истината много важавам личността Уинстън Чърчил, въпреки омразата му към България. Но не мисля, че това което е казал, за да оправдае преминаването му от либерали към консерватори е най-заслужаващото внимание в него. И в днешно време има политици, които скачат от партия на партия, а Чърчил го е правил два пъти. По добре харесвай твърдата му позиция срещу нацистка Германия още от самото начало, отколкото консервативните му идеи, защото там е твърде непоследователен- консерватор, лейбърист, после пак консерватор.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

32 Dimitar Stamboliyski | 16.02.201209:48

дА де, ама не е революция и повечто са си чисти статисти...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2012, 21:58

31 Рая Христова | 15.02.201221:47

20 Fedar | 15.02.2012 16:19

Смисълът на демокрацията е да имаш свобода на словото и свободата да си разпространяваш идеите. И да работиш за реализацията им. Или да не работиш, ако искаш - демокрация е все пак Усмивка

По-разкрепостените твърдят, че в съвременен Китай има своеобразна демокрация, но я разглеждат като вътрешнопартийна.

25 Емо Беров | 15.02.2012 16:57
"Rohanbg говори за леви идеи, а не за комунизъм или поне за комунизъм като идеал, а не в тоталитарния му вид... Приравняването на левите идеи с тоталитарния комунизъм е най-малкото нелепо." ДА!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

30 Fedar | 15.02.201221:41

26 Rohanbg | 15.02.2012 17:49
......Има и друг интересен факт- в цяла Европа мнозинството от младите хора, или прогресивно мислещите, са с леви убеждения. Не казвам комунисти. И това е нормално, по-възрастните и по-богатите са по- консервативно настроени.
------------------

Би ли ми казал откъде точно имаш тази информация и колко години си живял в "цяла Европа" и в кои точно страни? Защото аз още от тийнейджърска възраст заминах за там и имам доста опит от няколко различни държави и мога да кажа смело и обективно, че говориш пълни глупости, които не се базират на никакви реални наблюдения, а на това как на теб ти се иска да бъде. Истината е, че младежите с леви убеждения в Западна Европа, са преди всичко едни дългокоси и вмирисани момчета, които живеят на социални помощи и висят по цял ден на групи пред жп-гарите с бира в ръка, коз в джоба и няколко улични кучета за компания. В Германия им казват "пенери" и ги считат за най-ниското стъпало в социалната йерархия. Хора, които нямат един работен ден в живота и се издържат от социални помощи и събиране на празни бирени бутилки. Доста далеч от моите представи за "прогресивни" хора.

Младежите в Западна Европа имат преди всичко либерални възгледи. И издигат в култ предприемчивостта, технологиите, частната собственост и свободната инициатива. Сред много от младежите се надигат все повече десни и националистически настроения, което лесно можеш да разбереш като видиш електоралната разбивка на гласувалите за съответните партии.

И последно - Чърчил беше прав за времето си, че ако си млад и не си комунист, значи нямаш сърце, а ако не си млад и си все още комунист, значи нямаш акъл. Ти, другарю, имаш още няколко години да се оправдаваш със сърцатостта си. След това ще остане само другата хипотеза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

29 Fedar | 15.02.201221:32

Емо Беров,

не те знам какъв адвокат си, но ако и в съдебната зала основният ти аргумент, както и тук, е "не си прав, щото си дървена глава", тогава бая ще си погладуваш. Ама, всъщност, ако се съди по убежденията, най-вероятно си някое синче на бивша номенклатура и колкото и да си некадърен все ще ти намерят работа.

Иначе тия приказки за това как "нямало истински комунизъм" в България (като говорим за престъпленията му, иначе като трябва да хвалим "онова време", естествено веднага комунизъмът си става истински) и как той, представи си, говорил за идеи, а не за практики, ходете да ги пробутвате на филанкишията. Онзи объркан момък ме провокира да се включа в дискусията с изказването с:
"Ти си дете на контрареволюция! Ти си дете на реставрирания капитализъм! Правим опити да опровергаем теоретиците на научния комунизъм за колелото на историята!.....Империализмът настъпва"

Ти къде виждаш тук прогресивни леви идеи от Франция и Швеция?! Аз виждам отчаян човек, който плаче по пропадналия строй преди 20 години. И най-накрая се разберете - това било ли е комунизъм или не е било. Щото не може, когато ви е изгодно, да е било, а в другите случаи - да не е било.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

28 Bichkiiata | 15.02.201218:43

Емо Беров

Понеже 1989 аз бях на 22 и имам реална база за сравнение в Канда е си е баш развитият социализъм посят в почвата на северноамериканският див капитализъм. Е малко последните 4-5 години ред нековете от западната част на страната си избраха проамериканският консерватор Харпър, ма ще го гътнем ние него на следващите избори в името на коминтерна и левите идеи. Обаче да ти кажа честно 40% от заплатата ми отива за социалните придобивки на федерацията, не че се оплаквам, но да знаете за да се подготвите за реалният социализъм. Това с данъците не се отнася при големите капиталисти. За тях над определена 7-8 знакова цифра закони няма, просто така се строи немъркащо ( или по-точно леко мъркащо) равноправно социално общество.

До детето на революцията

Липсват ми вицовете за бай Тошо и ченгетата , какви вицове имаше едно време ей, изтънчени, хапливи, чалгата сега унифицира всичко. Зарад' туй стой си у виртуала
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

27 John Smith | 15.02.201218:04

Другари...... видно е с просто око,че Федар и Оня са идиоти Идея Много щастлив
   

оценка

+0 -0