Баскервилското куче | webcafe.bg
Webcafe

Баскервилското куче

Webcafe.bg
22.10.2013, 13:58 (обновена 25.10.2013, 07:53)

1 от 7 снимки Назад Напред

Бежанци

Снимка: © Impact Press Group

Как някои медии гледат на бежанците

Кризата с бежанците разкри няколко неприятни за всички ни истини - като българи, като държава, като медии.

Несправянето със ситуацията, която вече е неделима част от българската действителност, е доказателство, че освен държавата, неподготвени да отразяват кризи - и рискове като тези - са и медиите, или поне част от тях.

За това си има предостатъчно причини.

Новината с изхвърлените от бежанците дрехи в лагера в Пъстрогор раздуха прекомерно медиите на Нова медийна група, но около нея гравитират и други, които, макар и официално да не се водят от "Фамилията", също са й братовчеди.

За медиите

Доколкото лице на тази група са Ирена Кръстева и нейният син - Делян Пеевски, бранен от цялата власт, то по подразбиране такова е и отношението на управляващите. Тези медии са трансмиии на държавническата воля и успехи - и хиени за враговете на властта.

Така в съзнанието на милиони българи беше наложена дамгата, че тези неблагодарни навлеци са изхвърлили на боклука дареното им с такава любов и съчувствие от добрички граждани на приелата ги страна.

Разбира се, че ще бъдат изхвърлени. В стаите, където са бежанците, едва има място за тях и малкото им вещи, камо ли за всичките тези дрехи.

Първо, за съжаление не всички акции с дарения се координират - понякога на едно също място се носят дарения от различни организации през няколко часа. Второ, необходим е труд на доброволци, които предварително да сортират даренията и да връщат ненужните още на място.

Причината за неумението да се отразяват кризи като тази и да се люшкаме между сълзливо  съчувствие и нападателно поведение, типично за националистическите медии, се корени в разнопосочните сигнали, които излъчват институциите ни, и в това, че журналистите нямат практика, нито са обучени.

Заради смяната на собственици и липсата на истински чуждестранни такива - нямам предвид "сламени хора", в големи и авторитетни някога издания бяха спрени командировките до т.нар. "горещи точки" на света.

Не се инвестира и в обучение и допълнителна квалификация. Ако някой от журналистите го прави, то си е за негова сметка.

А поради медийния монопол на българския пазар е трудно да се намерят на страниците/ефира различни гледни точки, дискусии и историите на хората, действително пострадали от войни и конфликти като този в Сирия. Разбира се, изключения има - БНР, bTV и още няколко по-малки медии.

Заради особено кървавия си привкус все пак беше огласена новината как сирийски снайперисти стрелят по бременни жени и за награда получават по кутия цигари (виж вдясно).

Погледнете международните новини. Казвали сме го - сврени на последните страници, или в края на емисиите.

На пакистанската тийнейджърка Малала Юсуфзай, получила наградата "Сахаров", която при това е европейска - на Европейския парламент, за човешки права и свобода на мисълта, американската телевизия CNN посвети специално предаване, както и водещи европейски телевизии.

Повече от час, в зала, пълна с млади хора, водещата - известната журналистка Кристиан Аманпур разговаряше с Малала, простреляна в главата от талибани заради усилията си да образова жените, която беше там заедно с баща си.

Най-големите ни телевизии не отразиха новината, камо ли да разкажат за това невероятно момиче. Но пък всички поканиха глашатайката от "Атака" с предаване в АЛФА Магдалена Ташева, която да повтори и потрети, този път и от техния ефир, защо бежанците са мръсна гад. Само дето не призова да ги изтребим - а водещите й позволиха да се изпразни на воля.

Братоубийствената война, която се води в Сирия от близо две години, "влезе" в големите медии едва преди няколко месеца, малко преди наплива на хора през българската граница, насочвани от турски каналджии. (Кога ли са я открили българските служби, за да прогнозират върволицата през границата ни, можем само да гадаем предвид, че бежанците свариха държавата ни по "бели гащи"...)

За българите

Хората в Казанлък се бунтуват срещу предвиденото настаняване на бежанци в полицейската школа там по същия начин, по който преди няколко години жители на планински села се бунтуваха срещу комуна на наркомани в района. Дори още по-силно - с подписка, открити писма до изпълнителната власт.

Поколението СКАТ, както удачно го нарече един от авторите ни Ивайло Иванов. Сега към СКАТ се прибавя и АЛФА, наред с артилерията на новомедийните - и мълчанието на останалите.

Хората, ограничени поради бедността и ниските си доходи, между телевизора и работното си място, със сведени до минимум социални контакти и то в техния кръг - съседи, неколцина близки и приятели, си купуват "Телеграф" и гледат само българска телевизия. За тях светът е такъв, какъвто им го покажат.

Не знаят езици и нямат създадена потребност да се интересуват какво става отвъд границите на страната, в която живеят, примирени, че все едно, не ги засяга, няма да напуснат селището си, няма да се измъкнат. Но става така, че този свят, който не познават, нахлува при тях.

А споменатите по-горе страхуват тези хора. Че, видите ли, сега бежанците ще ги оберат, а може би ще изядат и децата им. Защо видни арабисти и познавачи на ислямския свят у нас, а не новоизлюпени "експерти по тероризъм", не излязат в големите медии, за да обяснят, че хората от Сирия едва ли биха откраднали, освен ако не са много гладни.

Те идват от традиционно патриархално общество, религиозни хора са и кражбите почти не са познати за тях. Впрочем, както и за районите в България, където преобладава мюсюлманското население - битовата престъпност е ниска.

Но страхуваните хора, смачкани, нещастни и гневни, както ги обрисува и един руски анализатор, но говорейки за пълния с нелегални мигранти московски район Бирюлево, са готови да слушат призиви и националистически вопли за джихадисти и прочие репертоар.

За тях бежанците са нещо като Баскервилското куче - страховитото черно създание с пламтящи очи, което броди из милата им родина, (а всъщност е обикновено куче, боядисано с фосфоресциращи бои) и сее ужас.

За държавата

Професорката по синтаксис Мариана Георгиева, която по стечение на бюлетините в урните - и познанствата, е министър на спорта, обяви сМешни мерки "за облекчаване приема и интегрирането на бежанците в страната". Всички те почиват на евентуални добри намерения -доброволческият подход в тях е преимуществено застъпен.

"1. Студентите - арабистика, медицина, филология и психология, да се включат като доброволци съобразно професионалната им квалификация - за превод, ограмотяване и подпомагане в комуникацията; 2. Реализация по проект "Младежта в действие" за подкрепа на бежанците в София. Участие на млади хора от Египет, Тунис и Йордания - за 28. 10. 2013 г.; 3. Провеждане на съкратен курс за ограмотяване по български от младите доброволци; 4. Проект "Младежка академия" за популяризиране на действията в подкрепа на бежанците; 5. Събиране на дарения за бежанците чрез студентски структури в университетите и организиране на спортни мероприятия с благотворителна цел; 6. Закупуване на спортни пособия от ММС за младите хора в бежанските лагери - ракети за тенис на маса, топки и др.; 7. МВР и Агенцията за бежанците да осигурят достъп на младежите-доброволци и организациите, предоставящи услуги на младите емигранти в бежанските лагери; 8. Кратки сесии и беседи с наши младежи на тема "Толерантност".

Големият въпрос е: "Колко са доброволците". И кой ще координира тези мерки, кой ще комуникира с ВУЗ-овете, кой ще ръководи тези хора и ще организира бежанците в лагерите. Иначе е просто глуповато съобщение, особено в частта му как МВР "трябва да осигури" достъпа.

Бюджет, който да гарантира известно заплащане на студентите, които биха се отзовали, би свършил със сигурност повече работа.

Безмозъчността, демонстрирана от някои институции, личи и в темите за... военното обучение. Някой от обучаващите някога майките и бащите на днешните хлапета е поизтупал от праха досадните лекции, изхвърляйки само маршируването.

В страна, крайна граница на ЕС, намираща се точно между Запада и Изтока, пенсионирани военни ще каканижат за: оцеляване при терористични актове, задължения по отбраната на страната, спасителни и евакуационни дейности, оказване помощ на населението при кризи от военен характер. Това за 9 клас.

В 10-и темите са: история и настояще на въоръжените сили, въоръжение и екипировка на военнослужещите, мисии и задачи на армията, военна служба и служба в резерва и др. Съвършено непотребни "знания" в държава, обявила при това постепенно намаление на числения състав на армията си.

Мигрантите от други държави и взаимодействието с тях отсъстват изобщо от темите. Но виж, целите и задачите на резерва на БА са от особена важност за тийнейджърите...

Все още не е късно

Разбира се, че покрай бежанците - хора, изстрадали и копнеещи за спокоен живот, подслон и препитание, в България навлизат както криминални престъпници, и такива, свързани с радикални ислямистки групировки. Шефът на ДАНС Писанчев обяви, че 12 сирийци вече са подготвени за експулсиране. Да не забравяме още, че в Алжир не се води война и хората оттам подлежат на връщане.

За съжаление, институциите не се стараят да внушават ясно разграничение на едните от другите, нито пък ни успокояват с действията си, че си знаят работата и няма да допуснат опасните да заживеят в България.

В същото време политическите ни партии - и управляващи, и така нареклата се опозиция ГЕРБ, се пъхат под чаршафа с националистите. След като "Атака" успя да прокара мораториума върху продажбата на земя на чужденци до 2020 г., подкрепен освен от ГЕРБ и от част от социалистите, а ГЕРБ опипват почвата с евентуален вот на недоверие по темата за бежанците.

Един от депутатите-социалисти, Атанас Пъдев, обяви, че лагер за бежанци в Казанлък няма да има. Що? Ще оберат розите ли? В чисто икономически план, ще се вдигнат оборотите на местните фирми.

Все повече започва да кристализира усещането, че кризата с бежанците се използва като инструмент  за дестабилизация на България.

Изглежда, на Цветлин Йовчев ще му се наложи да направи ускорен курс по обучение при кризи на депутатите и някои медии. Всъщност - напразни усилия. Макар че някой трябва да убие Баскервилското куче.

Oще: бежанци  език  медии  отразяване  сирия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

9 asdfsd | 26.10.201323:40

Забава. Обвиняваме други медии за мнението на собствената си аудитория. За жалост теорията за нас (страхуваните простолюди) отпада. Освен, ако... Освен, ако "като толкова си ги обичкате - си ги приберете вкъщи."

delight, успешна манипулация от медия, която се издържа с реклами на Бареков? Ироничното е, че не й липсва самочувствие на 4та власт, щом във фб страницата си, се представят като анонимен контрольор с въдици.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

8 lele male | 24.10.201312:32

Изгубено е куче. Моля, предайте срещу добро възнаграждение.
Лейди Баскервил
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

7 Manuela Gerenova | 24.10.201308:05

Веселин, това е аналогия с бисера на Пеевски - "ГЕРБ ви страхува", мисля, че в Кърджали го беше казал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 24.10.201300:57

Ми Бойчо, и аз да ти задам един въпрос тогава бе душа - що има българи, които без да има война встраната, бягат в страните на Западна Европа, в САЩ, но няма такива, които бягат даречем в Албания, въпреки, че е по-близо?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.10.2013, 16:18

5 Vesselin Stoykov | 23.10.201316:20

Много добре написана статия. Браво! Само, моля Ви не насаждайте лоша езикова култура с изрази като: страхуват ги, вместо плашат ги. Страхувам се от нещо и плаша някого.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 23.10.201315:14

Ми Бойчев нали сте на власт бе, защо нас питаш защо има сириици тука? Шокиран
Аз ли да ги спирам на границата?
Нали ти си дра ризата пред нас толкова време да даваме шанс на Орешарски, а сега защо имало сириици луд!?!?!
Или въри сам ги спирай или искай ОСТАВКА-та на твоя човек
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

3 delight | 23.10.201314:46

"Несправянето със ситуацията, която вече е неделима част от българската действителност, е доказателство, че освен държавата, неподготвени да отразяват кризи - и рискове като тези - са и медиите, или поне част от тях."

Хвала на уебкафето, че са „подготвени” да отразяват. По-тенденциозна и неграмотна статия трудно може да се намери по темата. Хвала ви! И как никой не се осмели да се подпише под това агитационно нещо (имам беден речник, не намирам друга дума за „статията” ви)

"Хората, ограничени поради бедността и ниските си доходи, между телевизора и работното си място..... Не знаят езици и нямат създадена потребност да се интересуват какво става отвъд границите на страната"

Значи осен бедни и прости, българите са и проклети, зли направо. Не искат изстрадалите и копнеещи за спокоен живот и подслон (момент да обърша сълзата) бежанци. Защото сме малоумни маргинали, нали?

Макар че някой трябва да убие Баскервилското куче.

Моля, моля! Ние се учим да строим кучкарници, не да избиваме помиярите.
Написаното от уебкафето е такава потресаваща манипулация, че чак сложих един + на Бойчо. Доживях.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 23.10.2013, 13:30

2 Nedialka Michalva | 23.10.201313:32

и в тези страни има много бежанци, говоря за Йордония защото живея тук и знам, тук са около 1500000 сравнете с 6500 в България
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 23.10.201310:34

Един въпрос по темата с бежанците остава без отговор -защо точно в България?Защо в Европа?Ако са наистина бежанци-какво е това "бягане" през хиляди километри и няколко граници?Защо не в съседните -Ливан, Турция, Йордания?Бежанеца едва спасява живота си да премине границата до съседната държава.Защо не в страните от персийския залив-много по богати от България,където се говори същия арабски език и се изповяда същата религия?Има ли наивници да вярват, че тези хора ей така от само себе си , довчера нечували нищо за България, днес решават да дойдат точно тука?Има ли още наивници да вярват, че тези хора са ако не организирани, то поне насочвани към България?Как се минава нелегално сирийско турската граница, после над хиляда километра турска територия, после още една граница нелегално-турско българската?И как според автора се разричава главореза, търсения от властта военнопрестъпник, терориста, от обикновения бежанец?Пише му го на челото, или по благия и хрисим поглед?Ако беше толкова лесно, никоя държаа нямаше да допусне терористи и атентати на нейна територия.
А за военното обучение- и това и ви се досвидя?да научат, да чуят и българите , че на тоя свят има и армия, въоръжени сили?Знаете ликога българите са били лишени от възможността да имат армия и да носят оръжие-през вековете на турското робство.Явно трябва да сме блеещо стадо готово за заколение без съпротива.За "европейските ценности" веднага ще отгворая, че една страна пример за цивилизованост-Швейцария си има доста сериозна армия и доста сериозно военно обучение, независимо че от векове не е воювала.Ило има нещо лошо малко поне да са подготвени хората ни за действия при природни бедствия или аварий, при катастрофи и пр.
   

оценка

+5 -5