Топ готвачи хранят бедните с остатъци от олимпийското меню | webcafe.bg
Webcafe

Топ готвачи хранят бедните с остатъци от олимпийското меню

Webcafe, по Huffington Post
19.08.2016, 11:05 (обновена 20.08.2016, 17:16)
масимо

Вкусната идея за подпомагане на хората в нужда с остатъци от храната на олимпийците е на известния италиански шеф-готвач Масимо Ботура.

От началото на Олимпийските игри в Рио двама топ готвачи на звездите заедно със своя екип събират напълно годни за консумация остатъци от храна от олимпийското село, които иначе са предвидени за изхвърляне.

Работата им в кухнята цели да бъдат приготвяни ежедневно около 5 000 ястия за бездомните и други хора в нужда, съобщава "Ройтерс".

Готвачите в олимпийското село използват около 250 тона продукти за едно хранене на всичките 18 хиляди атлети, треньори и официални гости.

Вкусната идея за подпомагане на хората в нужда с остатъци от храната на олимпийците е на известния италиански шеф-готвач Масимо Ботура.

Миналата година по време на Експо 2015 в Милано Ботура поде сходна инициатива, която целеше да предотврати изхвърлянето на годна за употреба храна, останала от събитието.

В партньорство с Ватикана и около 60 признати готвачи той направи кухня за бедните и нуждаещите се в града, която предлага храна, изцяло приготвена от остатъците от изложението.

За целите на проекта, подпомагащ бедните в Рио, Ботура си сътрудничи с друг голям бразилски топ готвач - Дейвид Херц, който е инициатор на още една добра кауза - да бъдат научени социално слабите на занаят, а именно - готвене.

Ботура споделя, че неговата кауза не е просто да оползотвори огромното количество храна, която иначе би била изхвърлена от олимпийското селище, но и да отвори очите на хората към похабяването на храната в глобален мащаб, което се е превърнало в истинска криза.

Около една трета от храната в световен мащаб се разваля или изхвърля преди да е достигнала до хората според Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Само на олимпиадата в Лондон през 2012 година огромни количества храна са били похабени.

През 2014 година Бразилия беше извадена от световната карта на глада на ООН, заради драстичното намаляване на броя на недохранени бразилци през изминалите 10 години.

Въпреки това проблемът с бездомните и гладни хора далеч не е решен и инициативата на Ботура го доказва, като придава изключителна стойност на нещо, което иначе е приемано като обикновен боклук.

Нещо повече - нуждаещите се наслаждават на професионално приготвени и дори изискани блюда oт италианската кухня.

"Основно се надяваме да се превърнем в пример за останалите" - споделя Ботура пред Huffington Post.

"Нашата работа помага за по-голяма социална интеграция чрез насочване на вниманието към прекомерното и опасно похабяване на ресурси. Ще ни се да видим как проектът ни среща приемственост и идеята ни се разпространява по целия свят" - допълва той.

Oще: бедност  ватикана  глад  глобална криза  експо 2015  изхвърляне на храна  италия  кухня за бедните  масимо ботура  милано  олимпийско село  шеф-готвач 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.