2014: Годината на конспиративните теории | webcafe.bg
Webcafe

2014: Годината на конспиративните теории

Webcafe.bg, по The Telegraph
27.12.2014, 00:35 (обновена 28.12.2014, 09:38)

1 от 4 снимки Назад Напред

самолет

Извънземни? Илюминати? Световен заговор? Тази година имаше от всичко по малко...

Има един принцип в компютърните науки, който гласи следното: "Не търси зла умисъл там, където проблемът може да се обясни с обикновената човешка глупост".

Да, обаче, в необятните полета на световната конспирация този принцип не е нищо друго, освен оръжие в ръцете на тайните световни повелители, чиято главна задача е да баламосват обикновените хора...

Тук са описани 9 привидно прости новинарски събития от 2014 г., зад които маса любители на конспирацията откриват закодирани секретни "истини, които ще променят живота ви завинаги".

Не търсете логика зад тези теории на глобалното задкулисие. Няма нищо вярно в описаните по-долу неща. Но щом се намират хора, които им вярват... кой знае?

1. Американското правителство е затрупало южните щати с фалшив пластмасов сняг

Още в началото на 2014 г. Съединените щати преживяха тежка снежна буря, по-известна като "полярния вихър", вследствие на който снегът настигна дори традиционно топли райони като Атланта, Джорджия. Но снегът не успя да заблуди всички. Няколко потребители в YouTube решиха, че федералното правителство използва "гео-инженерни" технологии, с които е успяло да покрие южните щати с фалшив сняг.

Имаше видеа, в които блогъри-конспиратори палеха снега със запалки, за да покажат, че той не се топи и на всичкото отгоре - почернява...

Метеоролозите обясниха, че това явление не е ненормално. Снегът често се преобразува директно в газ, когато се нагрее, а бутанът (горивото, с което се зареждат обикновените газови запалки) оставя черни следи. Това, разбира се, не попречи на някои видео-блогъри да предупредят, че снегът оставял токсичен мирис - нищо, че и той се предизвиква от бутана.

2. Дейвид Камерън е забранил да се разработва гигантско нефтено находище в Шотландия и е фалшифицирал референдума

На 22 юли - два месеца преди референдума за независимост на Шотландия - британският премиер Дейвид Камерън и държавният секретар на Шотландия Алистър Кармайкъл правят изненадваща визита на Шетландските острови. Не е разпространена предварителна информация за пътуването, а Камерън е придружен само от няколко репортери.

Твърди се, че само няколко дни по-рано сондите на местното нефтено находище "Клеър" достигнали гигантски залежи от петрол, чиито обеми надвишавали дори прогнозните стойности. Теорията на конспирацията твърди, че веднага щом властта научила за огромното находище, изпратила работниците в принудителен платен отпуск с условието да не се връщат на работа, докато не мине референдумът за отделянето на Шотландия от Великобритания. По "про-правителствената" телевизия BBC няма и една дума по тази тема.

Разбира се, няма и да има, доколкото за гореописаните твърдения няма никакви доказателства. Но това не попречи на шотландските националисти да поемат "новината" като топъл хляб и да я разпространяват във Facebook като неоспорима истина, която трябва да убеди колебаещите се гласоподаватели в икономическата мощ на Шотландия и в злата умисъл на противниците на независимостта й.

Според допитване на YouGov, проведено сред 1084 шотландци - 42% продължават да смятат, че приказното находище в Клеър е "по-скоро истина".

И това не е всичко. След референдума много хора (включително американската писателка и феминистка Наоми Улф) оспориха валидността на вота, като обявиха, че изборът е бил опорочен. Наоми Улф обяви от страницата си във Facebook, че разполага със списък от 500 души, които не получили невалидни бюлетини.

Юридическа група, бореща се за независимостта, наречена Lawyers For Yes, разгледа различните твърдения, описвайки ги като "впечатляваща колекция от недоразумения, конспиративни теории и очевидни лъжи, удобно обобщена от Наоми Улф."

3. Космическият кораб на Virgin Galactic е бил саботиран от НАСА

Всичко започна от безпилотната ракета Antares на НАСА, която се взриви веднага след изстрелването. После дойде катастрофата на суборбиталния космически кораб на Ричард Брансън, при която загина един от пилотите, а вторият беше ранен. Съвпадение? Надали.

В Интернет моментално се заеха да разследват случая. Основната теория на конспирацията гласеше, че Русия вероятно е успяла да изстреля космическо оръжие в орбита, прикрито като шпионски сателит. Неслучайно и двата космически кораба са били унищожени във фазата, в която се задвижват от ракетата, защото тогава са "най-уязвими на лазерни атаки", твърдят любителите-следователи.

Съществува обаче алтернативна версия. "Либералните управници във Вашингтон съкратиха бюджета на НАСА", коментира анонимен потребител, "след което поддържащите ги компании, предвождани от технологичните гиганти, навлязоха космическата надпревара. По всяка вероятност това е саботаж".

4. Мисията на "Розета" била да направи връзка с извънземните

В продължение на три дни през ноември светът следеше със затаен дъх как сондата "Розета" достигна кометата 67P Чурюмов-Герасименко - но тъкмо в най-интересния момент внезапно изгуби сигнал от кацащия модул. Летателният апарат Фила отскочи при кацането и се попадна в сянката на кратер, където слънчевите му панели не можеха да улавят светлината.

Но дали Фила нямаше тайна цел?

67P изобщо не е комета, твърди се в имейл, за който се смята, че е изпратен от информатор от самата Европейска космическа агенция. Не е комета, а извънземен обект - вероятно космически кораб - с "машиноподобни части" и "неестествен терен".

Според уфолога Скот Уоринг (човекът, публикувал мейла) обектът е излъчвал съобщения в продължение на години, а изследователската мисия на "Розета" всъщност е била таен опит за осъществяване на контакт.

Без да иска - самата Европейската космическа агенция подхрани спекулациите, като обяви, че кометата "пеела" със звуци, наподобяващи писуканията на делфините...

5. Вирусът Ебола бил биологическо оръжие, с което Обама искал да въведе военно положение

Скоро след избухването на епидемията от ебола, либерийският вестник Daily Observer излезе със статия, в която се твърдеше, че вирусът е бил оръжие, проектирано от САЩ като средство за заличаване на голяма част от човечеството. Скоро обичайните заподозрени започнаха да твърдят, че Американският център за контрол и превенция на заболяванията е патентовал вируса - и се готвел да направи огромна печалба, като пусне специална ваксина против ебола.

Луис Фарахан, лидер на "Ислямска нация", заяви, че вирусът е бил проектиран специално да убива цветнокожи хора: "Ако си черен, си нарочен за унищожение". Междувременно проф. Франсис Бойл, учен, специализиращ в биологичната война и международното право в университета в Илиноис, обяви: "Това изобщо не е нормална ебола. Смятам, че тя е генетично модифицирана... мисля, че хората по върховете знаят. Вероятно и Обама също."

Най-странното в тази конспиративна теория е, че идеите й бяха възприети от Републиканската партия.

Стив Стокман, конгресмен от Тексас, твърди, че Обама умишлено поддържа висока уязвимост от ебола в Америка, за да може при криза да поиска "специални правомощия и да узурпира икономиката".

Радиоводещ на име Рик Уайлс пък обяви, че президентът на САЩ щял да използва ебола, за да "изолира патриотите" и да създаде "лагери за превъзпитаване".

Почти толкова достоверни бяха твърденията на писателя Морган Британи, който се опитваше да добие популярност с тиражирането на слухове за Обама, който уж "тихомълком трупа пластмасови ковчези на стойност 1 млрд. долара". Същият писател твърди следното:

"Опасявам се, че епидемията е била организирана от самото начало. Вероятно президентската администрация си е търсела повод, за да се въведе военно положение, да се изземе оръжието на американците и да установи контрол над населението. Ако това се случи - край на играта!"

6. MH17 и MH370 са били един и същ самолет

Свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии предизвика притеснително изобилие от конспиративни теории. Въпреки че в масовото съзнание вината за катастрофата се свързва с намесата на руските въоръжени сили, обстоятелствата около разбиването на самолета бяха достатъчно неясни, че да родят милиони измишльотини.

Една от въпросните теории гласи, че катастрофата е "операция под фалшив флаг" - тоест брутален акт, извършен от едната воюваща страна, която обаче прехвърля вината на другата сила в конфликта, за да я натопи незаслужено. Главният заподозрян се оказа... САЩ.

Други пък се концентрираха върху сходства между MH370 и официалния президентски самолет на Владимир Путин (и двата Боинга са бели с червени и сини ивици), който уж летял по същия маршрут в този момент. Идеята беше, че САЩ или украинското правителство са се опитали да убият самия Путин, но са объркали самолета и са решили да обвинят врага за катастрофата.

Но най-креативната теория гласеше, че "този самолет е онзи самолет", т.е. полет MH370 на Малайзийските авиолинии, който изчезна над Индийския океан през март. Според авторите на тази конспирация MH370 не се е разбил в океана, а е бил отвлечен и свален на остров Диего Гарсия, на който има американски военни бази.

Няколко месеца по-късно самолетът бил използван в Украйна, а около труповете били разхвърляни фалшиви паспорти. За целта теоретиците разпространяваха снимки, на които се виждат чисто нови документи "от местопрестъплението", както и твърденията на украинските сепаратисти, според които "някои от телата били мъртви от доста време". Особено проницателен конспиролог заяви, че "илюминатите може да са замесени", защото и двата самолета са били Боинг 777.

7. "Ислямска държава" е съвместен проект на Израел и ЦРУ, а лидерът й всъщност е евреин под прикритие

Да, не сте прочели погрешно: лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, дори не е мюсюлманин, а актьор от еврейски произход на име Елиот Шимон, обучен от "Мосад" и ЦРУ.

Поне така гласи теорията. Според несъществуващи документи, за които се твърди, че са били публикувани от Едуард Сноудън, ИДИЛ е творение на британски, американски и израелски разузнавачи, които са имали за цел да създадат "терористична организация, способна да централизира всички екстремистки действия по света."

Твърди се, че полза от всичко това имал Израел, защото "единственото решение за запазване на еврейската държава е да си създаде враг до границите си". Планът бил да се привлекат всички ислямски терористи в света под едно общо знаме и после да бъдат избити накуп с помощта на дронове .

Има дори (фалшиви) снимки на среща между Ал Багдади и американския сенатор Джон Маккейн. А що се отнася до клиповете с обезглавяванията, всичко е ясно - фалшификати, заснети от актьори и специални кино-ефекти.

8. Риана, Джей Зи, Кание Уест и Бионсе са илюминати

Истинските илюминати са тайно общество, основано през 1776 г. от един професор по каноническо право, недоволен от контрола на църквата над образованието. Идеята е била да направи имитация на масонска ложа (но без огромните им финансови средства), която да прокарва светска просветна програма във всички области на обществения живот. Така или иначе, обществото на илюминатите е било ликвидирано през 1780 г. Ами ако продължава да съществува?

Символът на илюминатите е око, вписано в пирамида. Шон Картър, още известен като Джей Зи, е възприел пирамидата като лого на своя звукозаписен лейбъл Roc-A-Fella Records. Съпругата му Бионсе също обича да прави жест с ръце, наподобяващ пирамида. Същото се отнася и до Риана и Кание Уест. Да не говорим за бебето, Блу Айви (IVY - I.V.Y. - Illuminati's Very Youngest - "най-младият от илюминатите"?) СЪБУДЕТЕ СЕ, ХОРА!

Всъщност тази теория ни бе споделена от някои много впечатлителни тийнейджъри, убедени, че са открили скритата истина зад попкултурата...

Oще: барак обама  биологично оръжие  вирус  ебола  епидемия  заговор  измислици  илюминати  катастрофа  конспирация  манипулация  параноя  референдум  русия  русия и украйна  сащ  световен заговор  теория на конспирацията  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 27.12.201415:14

Да живее империята на доброто.Тя методично и безкомпромисно налага своето виждане за демокрация и морални ценности по света.Пример–Ирак,Либия,Сърбия на мушка е Сирия и Русия чрез Крим–а бе тези хора се взеха за богове.Но бог не прощава на тия които вземат неговите правомощия–отговор е Халифата.Смаян съм как някои не разбират че със зло и насилие не се постига справедливост.С уважение.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.10.2014, 01:00

2 tonkich | 27.12.201412:16

БАННЕТЕ ТОЗИ ЧОВЕК КАК СМЕЕ ДА ТВЪРДИ ТАКИВА БЕЗУМНИ РАБОТИ ДА ЖИВЕЕ САЩ! Бесен
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 27.12.201409:11

„Свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии предизвика притеснително изобилие от конспиративни теории. Въпреки че в МАСОВОТО СЪЗНАНИЕ вината за катастрофата се свързва с намесата на руските въоръжени сили, обстоятелствата около разбиването на самолета бяха достатъчно неясни, че да родят милиони измишльотини.......”

МАСОВОТО СЪЗНАНИЕ, международната общност....... Лай. лай, кучка.......

И децата знаят, че САЩ са похарчили стотици милиарди долари за спътникова шпионска мрежа и че и на тъмно нищо, случило се в този така плътно наблюдаван в момента на катастрофата регион, не може да им убегне, да не говорим за пътнически самолет.....

Комспиративните теории са специално изфабрикувани,за да замажат една неудобна за САЩ истина, така че:

„Една от въпросните теории гласи, че катастрофата е "операция под фалшив флаг" - тоест брутален акт, извършен от едната воюваща страна, която обаче прехвърля вината на другата сила в конфликта, за да я натопи незаслужено. Главният заподозрян се оказа... САЩ.”

не е теория а ми си е действителност.

Някой да се съмнява, че за Русия един такъв варварски акт би компроментирал подкрепата й за руските сепаратисти, докато за САЩ ....., всеки се се сеща какво е за САЩ.
   

оценка

+3 -2