Мегапроектът "Люлин" се оказа заченат в грях, но цялата истина лъсва прекалено късно. Сега може само да бдим схемата за източване да не се повтаря | webcafe.bg
Webcafe

"Люлин" - най-скъпата магистрала

Марин Божков , в. Сега
28.06.2011, 12:37 (обновена 28.06.2011, 21:21)
Люлин

Снимка: © БГНЕС

През 2005 г. започна активна кампания колко нужна е магистрала, свързваща промишлената северна част на София с индустриалния сателитен град Перник (истина) и колко труден е теренът между тях (лъжа)...

Рязането на ленти е любим стар ритуал на управляващите политици - и у нас, и по света. Станишев дори режеше ленти на неоткрити обекти (въображението му явно далеч изпреварваше реалността). Първанов реже ленти по заявка на приятели и спонсори.

Най-запомнящ се обаче е Бойко Борисов. Нерядко сегашният министър-председател държи ножицата с такава кисела физиономия, с каквато родител плаща комарджийските дългове на непрокопсан наследник. За да не тънем в неведение, Борисов се оплаква, че плаща "златни" пътища, "гьолове", "паметници на глупостта и алчността" и т.н., като хвърля камъни в двора на опозицията.

Всъщност Борисов има право да се ядосва - понеже се оказва омотан в наследени схеми за източване на стотици милиони национални и европейски пари чрез безсмислено сложни и излишно скъпи обекти. Примери колкото щеш, но най-очевиден е

"Люлин" - най-скъпата магистрала

През 2005 г. започна активна кампания за това колко нужна е магистрала, свързваща промишлената северна част на София с индустриалния сателитен град Перник (истина) и колко труден е теренът между тях (лъжа). Самата "планина" всъщност е голям единичен хълм, а най-високата му точка - връх Дупевица, се намира едва около 600 м над заобикалящите го полета.

Този хълм е прорязан през средата от удобен пролом, през който върви и старият път, използван за дискретно прибиране през нощта от подпийналите перничани. Най-удобното трасе е през Бучинския проход, който се "извисява" не повече от 200 метра над околния терен и по всички критерии е сравнително лек за прокарване на път. Да, но не и за кабинета "Станишев", който иска сложна магистрала и я получава.

Проектирането се възлага на SPEA - международно призната италианска компания. Италианците пък си наемат подизпълнител - "Пътпроект" ЕООД, София, - също много авторитетен български проектант. Не е чудно, че италианците се насочват към "Пътпроект". Това е организацията, планирала навремето всички български магистрали. Сред тях е и "Хемус" с най-високите виадукти на Балканите (в прохода Витиня) - европейски образец за преминаване на висок и тежък терен.

Кой, ако не "Пътпроект" познава българските условия и възможности? Но важно е какво иска възложителят - и проектантът прави такава магистрала, каквато очаква от него правителството.

И така - ражда се уникално сложен проект за 185 млн. евро, в който

трасе от 19 км се сдобива с 26 моста и 3 тунела

Да се чуди човек за Алпите ли става дума, за Хималаите ли, или за възвишението Люлин, проходимо във всички посоки пеша, на кон, а и с мотоциклет, защото до най-високия му връх води удобен асфалтиран път. Защо тогава поникват всички тези мостове и тунели? Ами въпрос на политика и на бизнес.

Наскоро препоръчвах на пътен строител нов евтин и траен материал за запълване на дупки, а той ми каза: "На мен не ми трябва евтино и здраво - трябват ми скъпи и чести ремонти!" Ясно, но магистрала "Люлин" се финансира с европейски пари - защо Брюксел не е видял очевидното разточителство? Навярно е бил респектиран от участието на световноизвестния италиански проектант.

След одобряването на уникалния проект бе избран и изпълнител - турският консорциум "Мапа Ченгиз". Първи копки, банкети, пресконференции, изляха някой и друг пилон и спряха. Казаха, че теренът е много тежък и искат още пари. За всеки случай отцепиха трасето (по което не се мяркаше жива душа), за да не им вижда никой резила, и потънаха в зимен сън. Министър Асен Гагаузов също заспа. Като наближиха изборите, наложи се Сергей Станишев да открива въображаема магистрала. И той я откри.

След изборите "Мапа Ченгиз" пак поиска пари. Новото правителството обаче нямаше излишък в бюджета, а дефицит. Затова се опита да минимизира щетите. Но удари на камък. Оказа се, че препроектирането е мисия невъзможна - строежът бе толкова напреднал, че нямаше как лентата да се върне назад.

Иначе проверките потвърдиха известното - големи закъснения в строителния график и отсъстващ контрол. И още - масови нарушения на трудовото законодателство, довели до няколко злополуки със загуба на човешки живот.

Строителите от "Мапа Ченгиз" се обидиха от недоверието и тъй като

договорът очевидно бе писан по-удобно за изпълнителя

и по-неудобно за държавата възложител, магистралата поспря да почине край облия баир. България обаче се оказа пред реален риск да загуби 100 млн. евро европейско финансиране поради неспазване на сроковете за строителството. Последваха разбори, заплахи за съд и двустранни компромиси, след което "Мапа Ченгиз" се захванаха на работа.

И тогава се видя, че тунелите се правят по открит способ - демек първо правим обикновено шосе, а после му слагаме покривче и го поръсваме с пръст. Видя се също, че през по-голямата си част трасето е на пилони със скромна височина (3-4 метра), а трудните планински наклони хич не се усещат, защото ги няма.

Изводите са очебийни. Тежкото трасе е мит. Съседният Лот 1 на автомагистрала "Струма" - от Даскалово до Долна Диканя - минава през абсолютно същия релеф със същата денивелация и е само с 1.3 км по-къс (17.7 км). Но по цялото му протежение няма нито един мост и нито един тунел. Затова 17.7 км на лот 1 на "Струма" струват само 50 млн. лв., а 19-километровата "Люлин" - 150 милиона.

Неизбежността на тунелите също е лъжа - тунелите са по-скоро излишни. Те стесняват пътното платно и в този си вид даже представляват пречка и заплаха за безопасността. Освен това не само строителството е ненужно оскъпено, но и поддръжката - защото всеки от 26-те моста и всеки тунел и занапред ще гълта периодично пари заради задължителните процедури по преглед и поддръжка.

С мостовете е същото. Върху идентичен терен съседният лот 1 на "Струма" е изграден на насипи. Минус на мостовете е, че вятърът ги вее двустранно и в студените сезони се заледяват много лесно, а това в комбинация с опасността от излитане от моста прави магистралата потенциално и ненужно опасна.

Така стигаме и до отговора на началния въпрос - защо Бойко Борисов отряза лентата на магистрала "Люлин" със смесени чувства. Защото е бил принуден да довърши схема, начената от предното правителство. Защото след въвеждането на магистралата в експлоатация лъсва нещо, скривано досега - ненужното проектиране на скъпи съоръжения, които са създали сложен, тройно по-скъп и по-опасен път.

Разказвам цялата история не за друго, а защото България има да строи още много магистрали. Това поставя всяко правителство пред изкушението да одобрява най-скъпите варианти, защото това гарантира по-високи рушвети и комисиони за възложителите и по-високи печалби за изпълнителите - за сметка на българските и европейските данъкоплатци.

www.segabg.com


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2010, 17:33

14 Nukem | 29.06.201114:21

Ми няма наказани както винаги, как виаплан издъни Лот4 на АМ."Тракия" който се оказа без геология и сега се чидят как да се оправят с поскъпналото строителсто, данеби АПИ да им взе лиценза или да им взеха правоспособностите/ и на 4-те човека дето работят там Смее се /, защо ненамерят адвокатите/консултантите, който са подготвяли неизгодните договори за АМ."Люлин", защто не питат какво стана с генералния план на София за който общината даде над 7 мил.лв на Трансконсулт, и после фирмата като ги пита какво трябва да им предадат общината не знаят! Въпрос
Защо не питат АПИ защо сега при търговете за рехабилитация на участъци от Тракия първите 2 фирми бяха дисквалифицирани/тя едната е Виаплан това е разбираемо/ ама защо махат и Трансконсулт който има разлика с Пътпроект/който печелят/ само няколко хиляди, и защо са приели икон. обосновки и на 3-те фирми като е ясно че на такава цена качествен проект няма да стане! И още може да се пише до безкрай, но отговора е един "Липса на административен капацитет и пенсионери навсякъде и във фирмите и във институцийте.", това ме навежда на една случка, отиваме да подаваме една оферта в АПИ и чакахме 30мин да ни обърне внимание една пенсия която пишеше явно някой важен документ обаче използваше само един пръст и търсеше буквите по-клавиатурата, е за каква производителност на труда говорим!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

13 sake | 29.06.201111:58

Лени,че кой министър живее от заплатата си и дори успява да спестява?! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2011, 12:31

12 Лени Димитрова | 29.06.201111:38

Много добър анализ! И съм напълно съгласна с автора. Наистина неминуемо изниква и въпроса защо при толкова злоупотреби и нарушения, сегашното правителство не подведе никого под отговорност...Явно защото и те са се облажили от схемите и далаверктие, подети от техните предшественици...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 15:46

11 Haha | 29.06.201110:26

Всъщност не се казва "Люлин", истинското й име е "Голфстрийм" Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

10 sake | 29.06.201110:13

Как защо бе Теа?Ами ,да не им заемете местата. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

9 Thea Atanasova | 29.06.201109:24

Нукем във всяка сфера положението е същото. Дъртите се опитват по всякакъв начин да спънат младите. Защо го правят обаче?? Аз лично не знам... не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

8 Bdedger Geregh | 29.06.201100:16

Калоянчо | 28.06.2011 14:35


За проектите с европейски пари се грижи олаф. Щом те не са реагирали това означава, че няма нарушения. А истерията тук е смешна. ЕС ти казва, че всичко е ОК, а червените боклуци реват. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2010, 17:33

7 Nukem | 28.06.201118:05

В пътпроект/нарчно с малка буква Смее се / има много кадърни хора, но и много пенсий който си мислят, че още живеят в комунизма, дано младите колеги се спасят по-скоро!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

6 Чинчифон | 28.06.201118:04

Люлин е толкова магистрала,колкото Банкя е град.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

5 Гризли | 28.06.201115:52

Браво на автора за статията, много е добра!
Но за съжаление това няма да промени нещата... Парите са дадени и взети, виновни както винаги няма... И защо няма?!
Ами много ясно - защото всички играят в същата схема! Може да не са взели конкретно пари от тази магистрала, но пък нали ще направят същото със следващите... Затова и си траят сега, за да може следващите управляващи (които вече няма как да са ГЕРБ) също да не питат много и да не разследват...

Както е казал народът:
"Гарван гарвану око не вади"
   

оценка

+0 -0