Булката беглец | webcafe.bg
Webcafe

Булката беглец

Драго Симеонов
20.02.2013, 11:23 (обновена 21.02.2013, 16:19)
гласуване

Снимка: © webcafe.bg

Обикновено на избори се оказваме все в ролята на булката

Ние, българите, винаги сме схващали изборите като сватба. Едни си падат по думкането на тъпаните, други - по пламенните кумски речи, трети - по безплатните кебапчета; повечето обаче подхождаме с надеждата за по-добър живот и по-подредена къща.

И очакваме от всеки кандидат да предложи именно това в замяна на ръката ни (с бюлетина в нея). "Нова булка, нов късмет" - казва народът, но обикновено ние се оказваме в ролята на булката, нас ни прикоткват със сладки приказки, харизматични юнаци ни смигат закачливо и ние щем-не щем им приставаме.

За да се намерим малко по-късно заклещени в позицията на невести, принудени единствено да изпълняват съпружеските си задължения, защото иначе нахалният домашен дерибей ще ни изостави. Той ще се оправи без нас, дори ще му е по-добре, така твърди, но ние какво ще правим без него.

Изгубени сме; това ни предупреждава всеки управник, чийто стол се е разклатил. Нашият рефрен на недоволството още от зората на демокрацията е „развод ми дай", но само за да сме свободни да си потърсим нов жених, та да се окаже малко по-късно, че и той ни има за вечни прислужници на собственото му благоденствие.

В този смисъл февруарските протести са по-особени. Киселият ни мъжкар разбира се държи да ни обясни, как имаме нужда от него, а на хоризонта няма други реални кандидати за ръката ни. Разумната част от протестиращите ясно си дава сметка, че алтернатива липсва. Неразумната част пък никога за нищо не си давала сметка. Затова и протестът ни е хаотичен и зле неорганизиран.

Това не е развод, защото сме си харесали нов ухажор и чакаме от него цветя и рози. Това е протест на скъсаните нерви, той по презумпция е неразумен; той е еманципацията, която ни изкарва от унизителната съпружеска метафора и поне временно преставаме да се вписваме в нея.

Между енергийният и политическият монопол няма разлика. Дали всички сметки ти минават през безалтернативни ЕРП-та или развитието на страната ти е немислимо без безалтернативните политически ербапи е все едно. Разбира се, че скоро ще ни се наложи да изберем някого, на когото да възложим бляна по подредената къща и домашната сигурност. Така, както и след ЧЕЗ ще трябва някой да ни изчислява тока.

Очевидно в момента няма кандидат, на когото да повярваме безрезервно, че е в състояние да се справи и с двете. Но това не е толкова лошо; напротив, това е важно. Знак е за класата от икономически и политически женихи, които си създадохме, и които свикнаха да ни се изреждат, докато си траем послушно. Знак е за всеки вид монополист.

Този протест показа, че търпението има граници, дори да няма перспектива. Изборите не са сватба, те са наемане на служител. Когато цената на работата му стане твърде висока, ще бъде освободен и в това няма нищо фатално.

Битката със сметките е само щрих от бунта ни към усещането за арогантна незаменимост на властта.

И точно това усещане получи звучен шамар през февруари 2013.

Oще: власт  избори  протести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

8 tytyrytka | 28.02.201310:09

драго,
опитал си се да бъдеш оригинален със сравненията си, но не би...
"Това не е развод, защото сме си харесали нов ухажор и чакаме от него цветя и рози. Това е протест на скъсаните нерви, той по презумпция е неразумен; той е еманципацията, която ни изкарва от унизителната съпружеска метафора и поне временно преставаме да се вписваме в нея."

само да ти кажа,
че българската ЖЕНА винаги има алтернатива, какъв да бъде следващия Й ухажор.
една жена винаги знае, кой е идеалния съпруг за нея! Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

7 koya sam? | 21.02.201311:50

Булка дето мнозина я .... нали знаете как се казва? Ама като толкова и е акъла, ще си пати. Дано и дойде ум в главата най-сетне и да се не дава на всеки хаймана дето я прилъгва Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

6 Manuela Gerenova | 20.02.201319:22

Е, той Станишко е малко по-нежен, така, нали, таковата, но спокойно - бъдете убедени, че ще ни го нахендри до кръста. Тия в Москва сигурно вече получават оргазъм при мисълта какво пак ще настане на любимите им Балкани, а Европа май-май ще го играе пас и този път. Така че, Драго, поезия си е нашето, такава млада булка ще сме напролет, ще цъфнем и вържем, хоро ще играем и всичко, както му е редът. Дотогава имате мегдан да словоблудствате колко са прекрасни протестите и как направо си обра лайката от свобода и гражданско общество. След "сватбата" ще изтрезнеем и тогава не знам само какво ще се правим, но нищо...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 16.07.2012, 15:00

5 Faith_in | 20.02.201314:30

"Ние, българите, винаги сме схващали изборите като сватба."

А медения месец какво представлява?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

4 delight | 20.02.201313:33

Баба ми от алегории не разбира, но казва, че е глупаво да се ожениш и после да се разведеш. Но, казва баба, дваж по-глупаво е да се разведеш, за да се ожениш.
Бабешки приказки, какво да я правя.
В духа на алегоричните фантасмагории, да си призная не схванах последното изречение на статията. Но продължавам да мисля не разбирам
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 20.02.201313:18

Аз, пък, си мисля, че нещата, макар и алегорично казано, (може би това ви е затруднило да го разберете) стоят точно така. То не беше един жених, не бяха двама.
Първо Костов, ни прелъсти, това ни беше първото венчило. Не случихме.
Парясахме го и се хвърлихме на врата на ерген от царски род. И с него не случихме,
Имаше и време, когато имаше многомъжие, батака се увеличи още и тогава се взехме с един юнак от нашата народна черга.
Той окончателно ни вкара в киреча.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

2 Ben Dover | 20.02.201312:58

Ташев,абцолютно!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

1 Georgi Tashev | 20.02.201312:36

Драго, само ми загуби времето. И ти нямаш идея каквбо се случва.
   

оценка

+0 -1