Човек, дори и добре да живее, все един ден... | webcafe.bg
Webcafe

Човек и добре да живее, все един ден...

Миa2442
28.04.2011, 11:21 (обновена 29.04.2011, 08:57)
заек

Снимка: © Getty Images

Заек ли? Вижте му очите - същински Дракула!

Ако още се колебаете какъв домашен любимец да си изберете, горещо ви препоръчвам - всякакъв, но не и заек! Нищо, че е годината на Заека и било много късметлийско!

И като ви кажат, че това е „една малка, пухкава топка", не им вярвайте - пухкава и сладка топка е само първата седмица, а после е голям, тлъст, вилнеещ разбойник.

Но да почна подред.

Първият ни домашен любимец беше едно вълнисто папагалче - Попи. Щерката твърдеше, че трябва да се „социализира" и го оставяше да лети по цял ден. Вследствие на това зрънца просо и курешки имаше на най-невероятни места. Но дъщеря ми го тренираше да говори, да прелита през препятствия и Попи беше едно много дружелюбно същество - кацаше на раменете и главите на гостите, кълвеше от чиниите им и каканижеше от 5 сутринта.

Следващият хулиган беше Марти - морско свинче. Ако някой ви каже, че морските свинчета са безшумни - не се лъжете! Още щом Попи почнеше да крещи, Марти почваше да цвърчи - издаваше едни високи, пискливи ултразвуци и нищо освен храна не го караше да спре. Съответно и Марти се „социализираше" - така щото търчеше и гризеше де що свари, а няма да ви казвам за миризмата.

Някъде по това време дойде и Джери - ловджийско гонче! О, бедната аз!

"Мамо, нямай грижа, аз ще го извеждам!" - уговори ме щерката. Колкото вие сте го извели, толкова и тя. Джери имаше нужда да тича по десет километра дневно, но понеже беше злобен и се хвърляше на хора, тичаше само „на каишка". Познайте кой беше на другия край на каишката! Сняг, студ, тъмно - но аз като една луда обикалях блока с Джери напред!

Ах, да, Джери също се социализираше - тапетите в антрето са наръфани и издрани до човешки бой. И рано сутрин си беше купон - щом Попи и Марти почваха да крещят, Джери започваше неистово да лае! А когато тръгвахме за море, начеваше атракцията - дори някой да се съгласеше да гледа папагала, Марти и Джери висяха отвсякъде.

Последва един относително щастлив период - без домашни любимци. Но какво ми стана миналото лято - съгласих се да вземем зайче. О, заблудена аз! Цялата предишна менажерия не се равнява и на една стотна от белите на този Дракула.

За името му имаше разнобой - аз предложих Максимилиан, щерката - Октавиан Августус, но Цезар отпадна, защото „той не е имал щастлива съдба" - както каза дъщеря ми. Не знам за Цезар, но този заек определено има щастлива съдба - вместо да бъде направен с картофи и ориз, той ни тероризира ежесекундно.

Като за начало ми прегриза зарядното на GSM-a и то го прегриза на няколко равни места, така че да не може да се залепи - "Е, какво толкова - трябва да се социализира!" - каза дъщеря ми. Дръдонките навсякъде не ги броим - но Зайо прегриза де що имах китка, цвете и растение. Изкопа сандъчетата на терасата, наниза сушени чушки също изяде, а накрая прегриза кабела на тонколонките.

Разбира се, много е сладък, когато търчи напред-назад и прави пируети във въздуха или със засилка си отваря вратата и помръдва доволно уши. Но от няколко дни е хвърлил поглед на кабела на интернета - гризва го за малко и бяга. Така че, ако скоро ме „заотняма" във Фейса - да знаете - не че не ви обичам, но просто нямаме кабел вече. Така и така надъвка вестник "Уикенд", дето имах публикувано стихче, ама сега съвсем ще ми спре социалния живот - да му се не види и социализирания заек!

Затова, приятели, не слушайте старило, а... агрххх... какво се случва с интернета... ужас... може би кабела..., а?

Oще: домашен любимец  заек  куче  папагал 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

26 Многознайковица | 06.05.201123:12

.....се жениии/омъжвааа...а вие за домашни любимци си говорите Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2010, 18:13

25 Ekaterina Kasabova | 02.05.201121:22

Miia, точно това лицемерие липсва при животните. Те не могат да бъдат лицемерни - голям недостатък Усмивка)))))))) Не мразят, не завиждат, не се правят на нещо, което не са, не играят роли с цел признание или облага. Не се опитват да доказват нищо - те просто са! Не съм и очаквала, че ще разбереш, какво и защо съм написала и че ще се смееш заедно с менУсмивка Колкото до самотата, като "състояние на духа" (клише) Усмивка пожелавам ти творчески успехи! - това е в духа на твоите пожелания!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2010, 08:35

24 Mia2442 | 02.05.201106:21

Катя, прочетете пак коментара ми – в него няма лични нападки нито към Вас, нито към когото и да било! Смятам, че е доволно добронамерен и някак не разбрах реакцията Ви.
А що се отнася до Самотата – тя е състояние на духа и за мен винаги е била много творчески период!
Успешна седмица и много любов!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2010, 18:13

23 Ekaterina Kasabova | 30.04.201122:54

Общо взето, в събота в 22:00, да споделяш мнения тук, говори за САМОТА........
А аз съм с животните Усмивка)))))))))))))) И не го крия, и не давам съвети, без да ми ги искат! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2010, 18:13

22 Ekaterina Kasabova | 30.04.201122:28

@ Mia2442 ли беше?.......
Да, аз имам проблеми в общуването с хората, затова живея с 4-5 котки (нямам спомен точно) Усмивка)))))))) и 2-3 кучета.Абе аутсайдер съм. Оценявам го като мой недостатък, според ТВОИТЕ критерии, но съм щастлива от общуването си с тях Усмивка Те ми се доверяват безусловно и това ласкае моето его Усмивка Но виж, хората са нещо друго, и това ме подтиска - как така не ме обожават?!!!!!! Като моите домашни любимци?! Е това ме ужасява! Усмивка)))))))))))))) Разбирам, че поради моя егоцентризъм, не оценявам "любящите" ме хора, които са най-високо във веригата.....Но аз предпочитам да обичам, това което имам ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2010, 08:35

21 Mia2442 | 30.04.201122:00

Eхе, Катя, кой беше казал тази реплика?
Този текст е написан хумористично и за забавление, но във всяка шега има и малко истина...
Твоя коментар – и не само твоя – ми спомня една теория, че домашен любимец си вземат хората, които имат проблеми в общуването със себеподобни – които търсят безапелационна любов и т.н
Ами не е така! Само широко скроени хора – могат – в напрегнатия делник – да се грижат и за животно – и това не само, че не им тежи /оставяме мрънкането/, но и ги забавлява!Усмивка
Да, разбира се, по-добре тази енергия да е насочена към грижа към ближния – но пък колкото – толкова!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2010, 18:13

20 Ekaterina Kasabova | 30.04.201121:00

"Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животните"! Смее се пий едно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2011, 13:04

19 Misho1944 | 30.04.201116:02

щом като толкова обича да гризе кабели , оставиго малко да погризка кабела на ел. печката или на някой ел. радиатор ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

18 MacAllister | 30.04.201116:01

И аз съм от тия с менажериите, винаги съм живял с животни и ми е криво без малка джунгла в къщи, но понеже не съм чистник не се впечатлявам много освен като ми дойде нагорно с парцала някой път. Който иска минимум бели (без хич не минава) - котки, най-добре две на брой (точно две). Ако човек се отнася с тях с внимание и уважение се социализират идеално, но лошото е че винаги има едно ако - няма друг вид с по-голямо разнообразие на характери (хората ряпа да ядат) - никога не се знае туй дето си го взел в какво ще се превърне. Все пак 90% стават по един или друг начин приятни съквартиранти, но човек трябва да си има едно наум за шанса да попадне на джобен идиот, звяр, крадец или някакво друго дяволско изчадие. Добре е да са две, защото въпреки борбите и бесните препускания си упражняват взаимен контрол, ако са повече обикновено жилището се превръща в миниатюрна карта на балканите през началото на 20-ти век - разделен на територии, за които всеки има собствено мнение кое на кого е, последствията са непредвидими - зависи на какви котки ще попадне човек. Интересното е, че като са две се получава някакъв баланс и териториалните спорове са по-скоро забавление за собствениците на зверовете. Няма животно дето да не обичам, но виж заек в къщи не ща - имах два като малък и ... ами добре че живеехме в къща и измислихме начин да ги изкараме навън ;). С притците, просто няма чисто решение, ако искаш да ги оставиш да живеят със хората - биология, какво да правиш... Ах да ако не сте гледали котки и си вземете малко между 6 и 9 месец (може да има отклонения до половин година от това) скрийте всички кабели - тогава си сменят зъбите и гризят като ненормални, но после им минава Усмивка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

17 иван | 30.04.201109:56

С риск да стана банален, ще напомня, че да гледате животно в апартамет е голяма грижа и отговорност. Кучетата могат да ви създадат големи неприятности със съседите. Не всички породи са подходящи да живеят с вас в апартамент. Някой са много шумни. Да лаят им доставя удоволствие. Всички имат нужда от разходка, големите породи от дълга разходка. Съществува и проблемът, на кого ще го оставите, когато отивате на почивка. И най-важното, според мене. То, кучето, жадува за вашето внимание. Ще имате ли време и сили да се занимавате и с него?

И едно допълнение. Мисля, че Сократ е казал следното:
Според преданието, един млад човек го попитал:
- Сократе, да се оженя ли?
- И да се ожениш, и да не се ожениш,казал му Сократ, все ще се разкайваш.
И още: Когато запитали Сократ защо се оженил за тази опърничава жена, той казал: „Ако мога да издържа на опърничавия характер на моята жена, всичко друго ще мога да издържа“.
   

оценка

+0 -0