28 на сто от българите планират почивка през лятото | webcafe.bg
Webcafe

28 на сто от българите планират почивка през лятото

Мила Григорова, ББСС "Галъп интернешънъл"
18.06.2012, 13:22 (обновена 20.06.2012, 12:51)
море, плаж

Морето е най-желана дестинация за почивка през лятото

Над една четвърт от пълнолетните българи у нас заявяват, че имат планове да отидат на почивка на море, планина или другаде в летните месеци на тази година. Данните са от традиционното национално представително проучване на ББСС "Галъп интернешънъл", посветено на летните почивки и отпуските, провеждано по поръчка на вестник "Класа".

Делът на българите, които ще успеят да отидат на почивка това лято, е малко по-висок от измереното в последните няколко години. През годините 2008-2011 делът от населението, което заявяваше, че ще почива, се движеше в диапазона от 23-24%.

Над половината от най-младите пълнолетни българи (18-25 години) - 51%, ще успеят да отделят средства и да се организират за лятна почивка. Подобен е и делът на планиращите отпуска на море или планина и в следващата възрастова група - 26-40 години, като 45% от тях заявяват, че имат намерения да заминат някъде в свободната си част от лятото.

Над половината от висшистите и българите с личен месечен доход над 700 лева заявяват, че ще почиват някъде през това лято. 4/5 от възнамеряващите да отидат на почивка са се спрели на дестинация в България. Почивката в курорти или локации в страната традиционно е най-предпочитаната опция за мнозинството от българите.

Отново традиционна за последните няколко години е тенденцията около една десета от българските отпускари да отидат на почивка в чужбина. Процентът тази година е без значими разлики спрямо измереното през 2011 г. - 12% от запитаните ще отидат на почивка зад граница.

Най-много привърженици на почивката извън страната откриваме сред българите във възрастовата група 41-55 години, както и сред висшистите. Около една пета от представителите на тези две групи имат планове за почивка зад граница.

Морският отдих е най-често избираният вариант за почивка и тази година.

Почти три четвърти (72%) от българите, които планират почивка изобщо, ще го направят на морския бряг. Малко под една четвърт (23%) пък ще изберат почивка в планината. Сред по-сериозните любители на морските почивки са българите до 40-годишна възраст. По-спокойната отмора в планините пък е по-предпочитана от българите над 40 години.

Средната планирана продължителност на почивката (било тя на море, планина или друго място) е малко над 7 дни. Едва 5% от планиращите да заминат някъде ще успеят да почиват повече от 10 дни.

Средната сума, която българите ще могат да отделят за почивката си това лято, е почти същата, както и планираният бюджет за миналата година - средно 787 лв. ще похарчат българите за морската или планинската ваканция тази година.

Значително по-голям ваканционен бюджет имат жителите на столицата, българите между 41- и 55-годишна възраст и висшистите. Представителите на тези групи планират да отделят над 1000 лв. за доброто прекарване на отпуската си.

Изследването е проведено в началото на месец юни, национално представително е и обхваща 1006 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на "Галъп интернешънъл" в България от 1992 г.

http://www.klassa.bg

Oще: българи  висшисти  курорти  лято  море  отпуска  планина  почивка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 23.06.201216:56

Има един немалък процент -които изгонихте на "други морета".
   

оценка

+0 -0