Кървавите ръце на сирийската опозиция | webcafe.bg
Webcafe

Кървавите ръце на сирийската опозиция

Webcafe.bg, по материали от TIME
19.09.2012, 15:42 (обновена 21.09.2012, 13:37)
Гражданската война в Сирия

Снимка: © Wikimedia Commons

Екзекуции, мъчения и нелегални арести - вече и от двете страни на фронта в Сирия

Седмици наред в европейските столици се чудят как да помогнат на противниците на сирийския президент Башар ал-асад, с който те вече водят пълномащабна война. При 23 000 убити и над милион изгубили дома си (по данни на ООН), мнозина твърдят, че пасивността на Запада сама по себе си е равносилна на геноцид. Въпреки това, някои нови факти показват, че не само проправителствените сили са си позволявали жестокости.

В новия доклад на Human Rights Watch се посочват случаи на мъчения, незаконни арести и убийства без съд и присъда, извършвани от опозиционните милиции под шапката на Свободната сирийска армия. Според организацията, в някои случаи може да се говори за военни престъпления, а, ако бъде доказан голям мащаб на звествата, те може да бъдат определени и като престъпления срещу човечеството.

Разбира се, в доклада са намерили място само дузина екзекуции, шест доказани случая на мъчения и известен брой нелегални ареста и те бледнеят на фона на констатираните от ООН „грандиозни нарушения на човешките права", извършени от режима в Дамаск. Въпреки това, бунтовниците трябва по-отговорно да спазват човешките права, за които твърдят, че се борят, посочи зам.-директора на Human Rights Watch за Близкия изток Надим Хоури.

Когато от организацията са представили на опозицията доказателства за екзекуциите, от Свободната сирийска армия са посочили, че убитите са били най-големите престъпници и са заслужавали своята съдба. Освен това, от опозицията са посочили, че не смятат ударите по петите на пленените войници (т.нар фалака) за мъчение, тъй като не предизвикват дълготрайни контузии, макар да са болезнени.

Двама бойци от опозиционен батальон в Латакия разказали пред HRW, че са арестували около 40 души, след като са превзели полицейски участък в Хафа през юни. „Бяхме инструктирани да не ги мъчим сериозно. Беше ни разрешено да използваме единствено фалака и да не ги удряме по лицето, гърба или другаде. Обикновено ги удряхме по петите по около час на ден, за да издадат информация.Вършеше работа", разказали бойците.

Human Rights Watch дебело подчертават, че не искат да дискредитират опозицията или да вземат страна, като в документа си цитират думите на бунтовнически лидери, които са поели ангажимент да спазват правата на военнопленниците и да прекратят издевателствата с тях.

Случаите на нарушения на човешките права демонстрират нуждата от по-стриктен контрол в момент, когато външните сили застават все по-ясно зад бунтовниците. „Декларациите са важни, но истинската проверка е как опозиционните сили ще се държат на бойното поле", посочи Хоури.

Всяка държава, която въоръжава сирийската опозиция, трябва да бъде сигурна, че с нейните оръжия няма да бъде застрашен живота на цивилни. За това е категоричен Михаел Шаих от организацията „Център за цивилни в конфликт". Той допълни, че е важно опозицията не само да спазва правилата за водене на война, но и да гарантира необходимото спокойствие за всички цивилни, в това число и малцинствата в страната. Шаих направи този коментар, след като се върна от Северна Сирия. Там, по думите му, е станал свидетел на това как невъоръжени алевити (какъвто е и Башар ал-Асад - бел.ред) са обвинявани без причина в шпионаж и арестувани.

Според някои анализатори, проблемът е вътре в самата Свободна сирийска армия. Тя няма ясно командване, а много от войниците са млади момчета, които просто са се добрали до оръжие. В нейната структура притеснително важно място заемат още обикновени престъпници, организирани ислямисти, както и дезертьори от същата тази армия на Асад, за която се смята, че е избила хиляди невинни.

Лоалу ал-Мокдад, координатор по логистиката на Свободната сирийска армия в Турция и нейно лице пред медиите защити бойците: „Ние избягваме въздушни удари и междувременно пазим хората. Как очаквате да имаме пълен контрол над всички групи, когато дори нямаме начин за връзка". Мокдад беше категоричен, че той и съратниците му искат по-добро обучение за отрядите, но това не може да бъде постигнато без западна помощ.

Oще: асад  екзекуции  сирия  човешки права 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.05.2012, 16:06

2 Emilia Slavkova | 07.10.201221:54

Тези анализатори, явно, не искат да кажат, че точно това е роганизирането на ССА - да изглежда като самоорганизирана и не централизцирана. По-удобно е. Чдно ми е дали няма накакво ново разпореждане по медиите - и електронни, и тв, и други, от няколко дни започнаха да говорат, че имало и други "злодеи", не бил Асад само.Ама те не били организирани. Ами Турция не смогва на фсички фронтове, пък САЩ, Сауд. арабия и катар са по-настрана. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

1 greenstreet | 21.09.201200:06

Открихте топлата вода - това щеше да е първата война в историята, в която едната страна е невинна.
   

оценка

+3 -0