Може да имате всичко. Какво, ако не е перфектно | webcafe.bg
Webcafe

Може да имате всичко. Какво, ако не е перфектно

Webcafe.bg, по материали от чуждестранни издания
31.08.2012, 15:19 (обновена 03.09.2012, 08:50)
Сянка

Снимка: © Getty Images

Несъвършеният баланс между работа и живот

След години наблюдения на индивидуалните битки на хората да достигнат до перфектния баланс между работа и личен живот - както и на просветените компании да го осигурят - няма как да не достигнем до извода, че големият проблем тук е нереалистичната представа за съвършенството. 

Със сигурност институциите не улесняват баланса между работата и другия ни живот

Това особено важи за САЩ, където почивките са къси, хората рядко остават без работа през уикенда, училищните часове не съвпадат с работното време, а работещите родители скалъпват собствени начини за издръжка на семейството.

Но освен всичко това, американската култура поддържа митове за съвършенството - перфектното тяло, перфектната работа, перфектното дете, перфектната ливада пред къщи - които изискват много време, пари и внимание. Това влияе на всички, ала най-вече на жените - кандидатки за престижна кариера.

Някои експерти заемат страна в спора между Ан-Мари Слотър от Принстън и Шерил Сандбърг от Facebook, чиито мнения са на двата полюса. Слотър публично обяви решението си да напусне престижната си държавна работа, за да се върне към семейния живот и децата си, защото, както посочва самата тя, в статия за The Atlantic: "Жените просто не могат да имат всичко".

Изтощителната й професия налага чести пътувания между Вашингтон и Ню Джърси. И все пак това съвсем не е типична професия. За разлика от нея Сандбърг, чиято кариера като главен оперативен директор на Facebook също е доста взискателна, в много от публичните си речи окуражаваше младите жени да имат високи амбиции и да открият работата, която харесват, преди да имат деца, за да запазят кариерата си, докато семейството им се увеличава.

Ако не се стремим към нереалистично съвършенство, можем да бъдем по-щастливи

Сандбърг е достойна за подкрепа в своето търсене на зона, лишена от вина, в която хората разполагат с по-голям избор и не превръщат размяната в непреодолима трудност. Един начин да постигнем това е да престанем да търсим съвършенството и да се примирим с нещо, което е достатъчно добро, или пък не съвсем добро.

Това не означава да се отказваме от високите стандарти. Ала лидерите, които се опитват да интегрират работата си с живота, предпочитат да оставят някои неща да им се изплъзнат тук или там, за да се фокусират върху по-важни аспекти.

Те избират своите области на усъвършенстване за сметка на други. Една позната мениджърка никога не пие кафе (и никога не е знаела как да го приготвя!), така че успява да спести много часове през годините, отказвайки да възприема ролята на "бариста" в кариерата си. Вкъщи тя предпочита да говори с децата си, докато някой друг прави кафето.

Митовете за съвършенството разполагат с типичен "направи си сам" привкус. "Направи си сам" моделът може и да работи при хобитата, ала всичко останало успелите да съчетаят работата с личния живот хора делегират по всякакви начини. Стига ресурсите им да го позволяват.

Книгата на Арли Хошилд "Да аутсорснеш себе си" разказва за хора, които с готовност плащат за услуги като разхождане на кучетата или гледане на деца. Основната идея е, че, с изключение на някои базови човешки взаимоотношения - като роднина, постъпил в болница или стратегически решения, които сами трябва да направим, всеки друг аспект от живота ни може да бъде извършен от хора, които сме наели за дадена услуга и които запълват празнините. Само фермерите, които се препитават от собствената си продукция, правят всичко сами.

Разделението на труда е една от основите на модерното общество 

Понякога нещата, за които се предполага, че съставят съвършенството, могат да се окажат непродуктивни. Бебетата, държани в стерилна среда, пазени от цапане и каквато и да е мръсотия, са по-болнави, когато пораснат.

Колегите, които се сближават след работа на по бира и пица, не е задължително да образуват по-добри екипи, макар да карат останалите да си мислят това. Компаниите, които отлагат лансирането на даден продукт, докато всеки един детайл в него не бъде изгладен, не винаги имат най-продаваните продукти - те могат да пропуснат правилното време и шанса да получат обратна връзка от потребителите, за да направят бързи подобрения.

Липсата на съвършенство е ценена традиция в някои религии. Традиционните завивки на амишите например умишлено се изработват с дефекти, заради разбирането, че само Господ прави нещата съвършени.

Дали тази система от вярвания прави по-лесно приемането на ограниченията и размените? "Изборът да правиш нещо не означава, че можеш да правиш всичко," коментира президентът на колежа "Бърнърд" Дебора Спар в отговор на гореспоменатата статия на Слотър.

Тези, които успеят да избегнат капана на съвършенството, имат безброй начини да открият повече време, а оттам - и баланс

"Най-доброто е враг на доброто," казват хората. Промяната в нагласите с цел избягване от капана на съвършенството може да освободи време, през което да работим за по-големите промени, които са ни необходими, за да съчетаваме работата и живота си по-добре.

Oще: баланс  деца  добро  дом  жени  живот  кариера  комфорт  работа 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2012, 00:08

10 Elinoir | 05.09.201200:10

Ako ste kradete blog postove ot Harvard Business Review pone ne prevejdaite bukvalno. Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

9 паяка | 03.09.201213:30

Усмивка Бичи, да ми пишат, че са менИджъри и се занимават с менИджмънт, ама " менАжират"?

Изгледах препоръчания от теб СИНГЪЛ МЕН. Впечатлих се. Много красива музика, особено цигулките.

http://www.youtube.com/watch?v=mOmdNNJ_64Q&feature=share
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

8 Vankata_820 | 02.09.201222:05

Аман от еманципатки!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 01.09.201220:12

От текста в дясно: "Микроменажирам отдалеч..." глупчо , менажерия е различно от мениджмънт, не се научиха преводачите, ей! смешник

паяк

Това е така нареченият българо цигански френски глаголът е взет от фреснки и поциганен с българско окончание. В контекста е използуван правилно и няма връзка с менажерия ( колекция от екзотични необичайни животни)
от френски :
mеnager Prеparer, organiser. Ex Mеnager une entrevue ( махнал съм "е-тата" с острите ударения, че ще излязат маймуни)
, a на английски еквивалента е management
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 01.09.201220:02

Паяк

Поздравления за филма.
Когато бях първи курс в колежа докато учех индустриален дизайн правихме презентация на сапунерка създадена за веригата на хотелите Хоилдей Ин.
Дойде време за мен, аз я бях направил от неръждаема стомана щампована във формата на риба той ме пита кое е било водещо, аз му казах за мен основно е да напраявя един продукт, функционален, eternel "вечен" осъществим и естетичен. Даскалът беше доста изненадан от думата вечен. Това са моите принципи и до сега.
Слава богу работя във фирма, чийто продукти са подчинени на тези принципи, вярно една панта за автобус или камион не може да бъде особенна наслада на окото но са направени да издържат поне 50 годинина тежка индустриална употреба.
Доста са нещата които след като съм ги поправил са увеличили поне 10 пъти животът си.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

5 паяка | 01.09.201216:08

Гледали ли сте това? Предлагам ви първата част, ако ви е интересно , вижте и останалите 4.

http://www.youtube.com/watch?v=Agr89PUwdsMhttp://www.youtube.com/watch?v=Agr89PUwdsM
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 01.09.201216:00

Всяка фирма,която произвежда ново и ефективно лекарство срещу тежко заболяване е осъдена на смърт.Колосални по своята икономическа мощ фирми,произвеждат масово илачи,които помагат,НО НЕ ЛЕКУВАТ!Защото ако можеха да лекуваха,щяха за дълго да премахнат болести като Туберкулоза,
СПИН,Рак и т.н.Надбягването за пари мачка всичко-здравеопазване,храни,дрехи,
козметика и т. н.Дано кризата покаже,че принудителната работа е изключение,
на което робуват само мравките,пчелите и НАСЕКОМИТЕ...с работодатели. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

3 koya sam? | 01.09.201214:18

Да, перфекционизма също е опасен капан...Трябва да можеш да прецениш колко усилия и време да вложиш в една работа като при това продукта да е качествен. Младите, които кипят от енергия и ентусиазъм по-често попадат в този капан. Поради това и работодателите търсят млади и амбициозни - че да ги работят на тази струна и да изцедят каквото може от тях Намига С времето, когато енергията почне да намалява човек почва да се замисля над това. Това обикновено става след 35-40 годишна възраст.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 01.09.201213:48

От текста в дясно: "Микроменажирам отдалеч..." глупчо , менажерия е различно от мениджмънт, не се научиха преводачите, ей! смешник
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2012, 22:35

1 upliftinGKhai | 01.09.201210:46

Усмивка пуша
   

оценка

+0 -0