Цигански напеви. Zigeunerweisen | webcafe.bg
Webcafe

Цигански напеви. Zigeunerweisen

Димитри Иванов , в. Сега
21.07.2011, 11:31 (обновена 21.07.2011, 13:59)
роми

Неграмотни циганчета, турчета, помачета ставаха трудоваци; уволняваха се ограмотени и с професия - зидаро-мазач, кофражист, електроженист, шофьор. Това е неоценен подвиг на българските офицери от Трудови войски. Те ограмотяваха и строяха.

Казаха, че в Европа има неграмотни младежи. Най-много в България. Втора била Румъния. Не казаха, че неграмотните деца са циганчета. Те казват роми, аз казвам цигани, понеже си знам руски цигански романси и "Цигански напеви" от Пабло Сарасате.

В България почти нямаше неграмотни. Само старци и старици. Неграмотни циганчета, турчета, помачета ставаха трудоваци; уволняваха се ограмотени и с професия - зидаро-мазач, кофражист, електроженист, шофьор. Това е неоценен подвиг на българските офицери от Трудови войски. Те ограмотяваха и строяха; чак в Африка над река Лимпопо мост построиха. А сега - България първа по младежка неграмотност в Европа.

Част от позора на българската "демокрация" е, че натовски послушковци закриха Трудови войски, нарекоха циганите роми и ги обрекоха на неграмотност.

Има две неща уникално български. Читалищата и Трудови войски.

В моята махала на улица "Латинка" има училище, където хлапетата са по-грамотни от мен с компютрите, мобифоните. Аз на тяхната възраст хабер си нямах от такива работи. Преди да ги разпуснат за лятото, минах покрай училището и те взеха да ми подсвиркват и подвикнат от прозорците: "Чуу-чуу! Чистачката-а-а! Чуу-чуу!"

Отминах, сещайки се, че бях написал писмо, озаглавено "Хоймахалки Чуу-чуу". Хоймахалки били хойкащите из махалата копривщенки. Ама защо ми викаха "Чистачката-а-а.. Чуу-чуу"?

Като се прибрах, видях на предния капак на автомобила ми чистачка. Подарили ми чистачка хлапетата (на старата чистачка й беше отпорена гумената лентичка).

Аз - срам, не срам - ще си кажа, че не съм подарявал, а съм крал чистачки. При един силен дъжд, като видях, че са ми откраднали чистачките, изприпках до най-близкия автомобил и взех неговите чистачки.

Онзи ден някои от хлапетата се явиха на изпит по история. Видях темите. Мен биха ме скъсали по тия теми, макар да съм се интересувал от история още когато бащите на тези хлапета не са били родени. А дечицата - на приемен изпит. Екзаминатори преглеждат какво са написали. После някои екзаминатори разгласяват по медиите "кандидатстудентски бисери". Хайде да им се смеем на децата, щото вижте какви глупости са написали! Много смешно, нали. Аз, да имах власт на върховен цензор, щях да забраня на медиите да публикуват "Кандидатстудентски бисери".

Първите "Кандидатстудентски бисери" излязоха във вестник "Стършел" през шейсетте години на ХХ век. Оттогава продължава това издевателство. Аз си изхвърлих телевизора и не чета вестници, но вие ми кажете, ако и тази година някой се подиграе на децата, че аз публично да заплюя него и дебелашкия му хумор и медията, която публикува "Кандидатстудентски бисери".

"Бисерите" са от изпитите по български език и по история. Изглежда, при естествените науки не е чак толкова смешно да сбъркаш, разкривайки скобите на едно уравнение, или да не знаеш зависимостта между маса и скорост. Екзаминаторите хуманитари са които се гаврят с децата. Не са хуманни тия хуманитари!

Аз да изпитвах децата по история, щях да ги питам колко години е продължила Трийсетгодишната война. Щото телевизии и мобифон-оператори питат децата "Колко кебапчета има в една тройка кебапчета", за да печелят от получените есемеси.

Въпросът за трите кебапчета е творческа находка на български рекламаджии. Те наричат себе си creative editors. "Творческото писане" (Creative writing) го измисли Бредбъри. Не Рей Бредбъри, когото в България превеждахме и с когото Томски се снима прегърнат, а Малкълм Бредбъри, който основа "творческото писане".

Пушкин, Сервантес, Ботев не са учили творческо писане. Сега в България преподават "творческо писане". Навъдиха се един билюк хуманитари, преподаватели по социология, по творческо писане, по Public relations, по не знам какво си, еб* им мамата. Fuck them.

Pardon my French, както казват англоезичниците. Апропо, човек, говорещ английски, англоезичен ли е, или е англоезичник? Кажете ми, щото не знам.

Зная инженери и лекари с по-широки от моите интереси в музиката, изкуствата. В сравнение с тях аз не съм интелектуалец и си го казвам. Като ме канят да се подпиша под писмо на интелектуалци, казвам, че не съм интелектуалец и да ме оставят на мира. Като ме врънкат да ми издадат "есетата" в книга, казвам, че есета е писал Монтен, мен да ме оставят на мира.

Аз не съм писател. Аз съм читател. И цензор. Сериозно. В понеделник отивах в издателство "Народна култура" и връщах на Вера Ганчева книгите, които бях прочел, казвах "тая да се преведе", "онази не" и нарамвах нова торба с десетина книги от световния междуиздателски книгообмен, които да прочета до другия понеделник. Плащаха ми за мнението плюс левче на всеки сто прочетени страници.

Повечето от прочетеното в тези стотици книги го забравих, естествено. Спомням си една мисъл, че демокрацията е да спечелиш на своя страна по-голямата част от глупаците (Mark Twain, 1884, Хък Фин).

Циганите са по-музикални от нас и са по-непукисти от нас. Живях с цигани в Катуница; Катуница идва от катун. Сега циганите знаят за какво гласуват. За кебапчета и за двайсет лева. Ами ти, читателю любезни, знаеш ли за какво гласуваш?

В сянката на едни големи каваци срещу моя прозорец циганите катунари си разпъваха на колци козяковите чергила като палатки и аз все край техния огън киснех. Те лошо не правеха. Е, ще изчезне някоя кокошка или пуйка от курника, но чак без хич може ли?

Това вече съм го разказвал, но не ми пука, че се повтарям, понеже няма да си издам писмата в книга, че да се боя от повторения.

Някои форумци ми казват, че четат само коментарите под писмата ми, никога не четат писмата ми, понеже вторият параграф от последното писмо е като петия абзац на писмото отпреди пет години и два месеца. Аз също не ги чета. Моите мнения си ги знам, по-интересни са ми чуждите.

Забелязах, че форумът има критична маса, след която се разпада. Станат ли мненията повече от сто, последните форумци не са чели постингите на първите, повтарят вече казаното.

Тези мои писма са интересни само дотолкова, доколкото са предизвикали съгласия и несъгласия във форума. Невъзможно ми е да публикувам стотици писма с десетки хиляди мнения под тях. Язък ще е за дърветата, отсечени и направени на хартия.

Това не значи, че достъпът до писмата ми е забранен. Пиша под тях copyright, за да престанат да им посягат издатели и медии. Те ме мамят с популярност и пари. Но аз не съм толкова суетен, колкото те си мислят, ами съм по-суетен. Да не издаваш книги е по-голяма суетност, отколкото да издаваш. Пък който иска да прави пари, да прави друго, не каквото аз правя. Затова така я карам. От ден за ден по цигански. Няма да векуваме на този свят я.

PS: В YouTube има забележително изпълнeние на Сарасате на пловдивчанката Божидара Кузманова и виенски филхармоничен оркестър на "Цигански напеви". Zigeunerweisen.

Oще: катуница  неграмотни  трудови войски  цигани  читалища 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

9 Frida | 23.07.201100:57

съжалявам, но авторът е нацист, расист, деградирал левак-
интелектуал, или просто безгласен снобар-егоист, чел книги за левче, по поръчка на партията, с главно пъ.
той, ленин е казал някои неща за такива, като него.
само че не е оставил поколение, последният де. уф, не последният, ленин, владимир илич, исках да кажа Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

8 Thea Atanasova | 22.07.201123:27

Хора романи ли ще пишем или коментари?? не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

7 иван | 22.07.201122:41

@ greenstreet
Съжалявам, че забележката ми ти е прозвучала пренебрежително. Не съм го искал, но твоята критика беше дотолкова безапелационна, че бях предизвикан. Далече съм от мисълта да ставам адвокат на Димитри Иванов. За него ще свидетелства неговото творчество – на преводач и публицист.

Много хора, такива като мене, на които голяма част от живота премина в тоталитарното време на откъснатост от света, хора като него ни отваряха прозорец към свободния свят. И да знаеше човек западни езици, съвременната (за онова време)западна литература беше недостъпна. Благодарение на преводачите от английски, като Димитри Иванов ние можехме да четем Хемингуей, Фицджералд, Моам, Селинджър, Стаинбек .........

Предговорите към тези преводи бяха много важни за нас, защото бяхме тотално откъснати от свободния свят, а те ни даваха така необходимата фонова информация. В тази връзка бих ти препоръчал и предговора на Димитри Иванов към Избраните творби на Съмърсет Моъм в 3 тома.

Колкото до Трудови войски, разбира се, че това беше, както ти казваш, експлоатация. Но тук става дума за нещо друго. Младежите от цигански произход биваха откъснати от своята среда, поставени в други условия, много по-цивилизовани от тези в катуна. Хранеха ги по три пъти на ден с топла храна, спяха, вярно на сламеници, но с чаршафи и калъфки на възглавниците. Държеше се на външния им вид и се приучваха към лична хигиена. За тези две години те освен професия, нещо изключително важно за да се реализират в бъдеще, придобиваха в някаква степен трудови навици.
Да го коментираме ли? Вместо да лежат на гърба на обществото като паразити, те работеха и се грижеха за семействата си. Разбира се имаше и изключения, но циганите като цяло не бяха сериозен, неразрешим проблем за обществото, както са сега.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

6 greenstreet | 22.07.201121:17

Иване, условията еднакви с вас, които сте минали само от там (от 2 години служба ти си се смлял там бе - 2 месеца Много щастлив ), а работа - тройно. Затова и говоря, мерси че потвърди за дизеловия 4ук, дето после три дена не можеш да се чуеш к'во говориш, макар че него само го зяпаш, той сам си работи...Виж, циментът си иска бъркането. И да - тези, които са можели да четат преди това, са можели и след това Чуди се
Млад човек съм да, не разбирам пренебрежителната забележка - като си млад не може да си чел ли... или да имаш филологическо образование? Може и да е талантлив човекът, нищо против, само че не е написал нищо специално по горе. А да ми го хвалиш с предговор на чужд труд, сега как да имам мотивация да прочета нещо негово Много щастлив Дасакалът ми по лит. едно време пишеше предговори без спирка - това автор ли те прави?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

5 иван | 22.07.201108:25

Служил съм в редовната армия, но бях командирован за два месеца в поделение на трудови войски (заедно с един дизелов чук – машина за набиване на пилони при дървени мостове). Основно войниците бяха цигани имаше и българи, но бяха се уредили като началници. Условията при които живееха (това беше през 60-те години) бяха като нашите, храната също. Изброих тези неща, защото мога да свидетелствам като очевидец, не съм го чул от баща си.
Работата им беше тежка, но дисциплината беше сериозна и ги научаваха не само на някаква професия, но и на трудови навици, както и на минимална хигиена. Не съм ги изпитвал, но съм ги виждал да пишат писма на близките си, така че предполагам, че или са били преди това грамотни или в Трудови войски са ги ограмотили.

Колкото до критиката на „статията ти (или есето ти)”, както е в твоя текст, явно е, че наистина си още зелен. Ако си млад човек, това ти е простено. Ако наистина искаш да прочетеш нещо, за да придобиеш представа за Димитри Иванов, бих ти препоръчал да прочетеш предговора му към превода на книгата на Пърсиг „Зен или изкуството да се подържа мотоциклет”. (Зен вместо Дзен, но така е преведено). Там се говори за квадратните хора, които живеят в квадратни къщички и за квадратните им мисли, за груви, за конформизъм и други интересни неща. Можеш да го намериш в chitanka.info.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

4 greenstreet | 21.07.201120:22

"Това е неоценен подвиг на българските офицери от Трудови войски. Те ограмотяваха и строяха" Смее се Не те слуша главата щом пишеш такива слабоумия. Не съм бил в трудови войски, но баща ми е бил (заради младежки прегрешения) и ми е разказвал достатъчно. На бъркане на цимент при -15 градуса с минимално възнаграждение в днешно време му се вика експлоатация на човешки труд. И ако наистина смяташ, че от там се е пръкнал дори 1!!! ограмотен циганин, значи състоянието ти е тревожно.
Що се отнася до статията ти (или есето ти Шокиран ), мисълта ти скача от тема в тема като уплашено животно и в желанието си да се изразиш остроумно си забравил, че не е важна само опаковката. Това си е мое мнение. Аз не съм цензор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 21.07.201119:29

"...Забелязах, че форумът има критична маса, след която се разпада. Станат ли мненията повече от сто, последните форумци не са чели постингите на първите, повтарят вече казаното..."

Гениално!Идея Идея Идея
Точно същото се случва вече и с Уебкафето...
Когато имаше по 20 коментара под всеки текст всяка дума си тежеше на мястото...
Ееех, носталгия Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 16:40

2 Venko Grigorov | 21.07.201117:39

Ако трябва да бъдем точни - нямаше неграмотни в българската статистика. Иначе в България неграмотни винаги си е имало.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2011, 11:34

1 Dimitar Atanassov | 21.07.201116:37

Имаме проблеми с ромите, които сами произвеждаме. Факт е, че нещо трябва да се направи, защото дори в Европа сме приемани не като себе си, а като място, генериращо хаос и разграждащо всички правила. Тук обаче ромите не са виновни, те просто са част от системата.
Линк към един доста по-дълъг и различен текст за ромите, реда, имижда на българите, подправен с лични впечатления оттук-оттам: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2010/09/15/roma-bg/
   

оценка

+0 -0