Христос, Мохамед и съмнението | webcafe.bg
Webcafe

Христос, Мохамед и съмнението

Александър Андреев , Дойче Веле
22.08.2012, 11:21 (обновена 27.08.2012, 09:56)
карикатура

Миналата година в Дания излиза книга на датския журналист Флеминг Розе с 12 карикатури на ислямския пророк Мохамед и тяхната история

"Да не накърним нечии религиозни чувства!" Това опасение става все по-модерно - доказват го няколко случая от последните седмици. Но защо никой не се тревожи за чувствата на нерелигизоните хора.

Карикатурите с Мохамед отново разтревожиха Германия в края на миналата седмица, когато в Берлин противници на джамиите излязоха на демонстрация. Кипна голямо вълнение, че протестът им с карикатури в ръце ще накърни религиозните чувства на мюсюлманите и ще доведе до сблъсъци.

Различни видове огорчения

Слава Богу, нищо такова не стана. Без съмнение обаче през последните години сякаш навред по света се затвърди нагласата „Сакън, да не накърним нечии религиозни чувства!” Протоскандалът с карикатурите на Мохамед в Дания и протестите в целия ислямски свят беше последван от страхливи политико-културни решения в Германия, където спряха една постановка на Моцартовата опера Идоменей – само защото режисьорът си беше позволил да обезглави Исус, Мохамед, Буда и Посейдон. /Заради Посейдон май никой не се притесни, но заради Исус и Мохамед.../ Ако прескочим още няколко подобни случки, ще стигнем директно до присъдата срещу руските момичета от "Pussy Riot", които огорчиха православните не само в Русия, но дори отвъд границите й.

Нека да сме наясно. Демонстрацията срещу джамиите сама по себе си е нелепа, защото - срещу какво точно протестираш? Срещу една религия? Или срещу архитектурни обекти? Карикатурите на Мохамед в повечето случаи ми изглеждат глуповати и несмешни, с две думи - рисувани само заради провокацията. А пък политическият протест на "Pussy Riot" срещу Путин е свързан твърде косвено с православието, в което се кълне бившият служител на КГБ.

Т.е. във всички тези сюжети човек може да има всякакви, най-вече естетически и политически резерви, може да подлага на съмнения интелигентността или здравия разум на протестиращите. Нелепа и неуместна е обаче драматично-заплашителната реакция на онези религиозни общности и религиозни хора, които в конкретния случай се чувстват засегнати. Какво значи „да накърниш нечии религиозни чувства”?

Във всички изброени конфликти става дума единствено за свободна изява на възгледи и мнения. Въпросните протестиращи /независимо дали срещу джамиите или срещу Путин/ не ограничават ничие право да вярва в един или друг бог, те не настояват нито за репресии, нито за забрани. Но религиозните хора припознават самия този протест като обида. Те казват, с други думи: „Обижда ни всеки, който подлага на съмнение нашата вяра”.

И атеистите държат на комфорта

Да примемем без резерви такъв аргумент обаче би означавало да се откажем от една голяма част от историята на познанието, от напредъка на човешката цивилизация изобщо, защото в основата им е залегнало именно здравословното, търсещото съмнение. Да не говорим, че религиозните хора сами най-категорично отхвърлят възгледите на невярващите. Нима при това положение най-голямата общност на земното кълбо, тази на нерелигиозните, би трябвало да смята своите чувства за тежко накърнени? Кому би дошло наум да пази емоционалния комфорт на атеистите и агностиците от всевъзможните религиозни фундаменталисти по света?

Асиметрията между нагласите на вярващи и невярващи има дълга история и много комплексно обяснение – за него тук няма място. Но те живеят в един и същи свят и би било добре да се търпят взаимно, вместо да си трошат главите. Тоест, недоказуемо е кой има право и кой – не. Тъй че не им остава нищо друго, освен да се понасят и толерират.

Дойче Веле

Oще: берлин  джамия  религии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 24.08.201216:44

Чарли Шийн, преди да коментираш, не би било зле да прочетеш това, което казах. Струва ми се, че в изблик на негодувание си пропуснал да го направиш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2011, 13:15

16 Чарли Шийн | 24.08.201216:22

Какво ми сравняваш Исус с Мохамед?

Исус нито е чукал 8 годишна "жена", нито се е прехранвал 20г с грабежи, убийства и търговия с поробени жени.

Животът на Мохамед е чудесно документиран и техните "хадити" си казват нещата директно - ама да има кой да чете.
Има точни описания нападенията над кервани, заробването на хора, за масови екзекуции... и тези неща са описани от първа ръка на неговите хора.

Докато за Исус какво знаем? Че е проповядвал ненасилие, че е лекувал хора...
Аз общо НЕ виждам.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 23.08.201221:39

>къде го слагате Христос със мохамед. Нямат нищо общо

Всъщност, имат доволно много общо.

Трите най-разпространени монотеистични религии - християнство, ислям, юдаизъм - са Авраамически религии, вярват в един и същи бог, същия мит за сътворението, признават си религиозните текстове, купчината пророци и прочие, и се различават в разни дреболии от рода на това кой е истинсткия божи пророк - Христос, Мохамед или още-не-е-дошъл. Доста дреболии, вярно, но все пак дреболии.

Мюсюлманите, например, наричат изповядващите която и да било от трите Авраамически религии 'хора на писанието'.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 23.08.201221:18

>Кому би дошло наум да пази емоционалния комфорт на атеистите и агностиците от всевъзможните религиозни фундаменталисти по света?

Според жена ми би трябвало религиозното проповядване на публични места да се третира точно като тютюнопушенето - вредно за околните минувачи и, следователно, подлежащо на забрана.

А това, което статията не засяга, е че простият факт, че някой си бил обиден от нещо си, не му дава нито морално, нито законово право да изисква каквото и да било. Дава му единствено право да се чувства обиден, да се тръшка и тюхка, и да говори глупости - същите права, които така или иначе всички хора имат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

13 fata morgana | 23.08.201216:39

Петре, грешиш много.
1. Арабския халифат се е простирал от Китай до Атлантическия океан и по това време те са асимилирали знания от всички завзети територии, но това не е специфика на исляма, защото една държава като Турция подхваща своята индустриализация едва след идването на Кемал Ататюрк тъй като ислямът е бил толкова назадничав, че според него индустриализацията е била „гяурска работа” и дело на Шейтана, следователно много опасна.
2. Между 700-та и 1492 наистина процесът на обмен на знанията е спрял, но точно за това принос имат арабите, които са завзели цялото Средиземно море и на практика държавите от Римската империя не са имали възможност да контактуват по между си, защото и търговията и обмена на знания се е извършвал по море.
3. Средните векове акценът в науката се е изместил към теологията, но точно това е спомогнало за узряване на християнските идеи, които по нататък са станали основа на Европейската цивилизация. Харта за правата на Човека. Благотворителност. Чувал ли си някъде в Азия да е имало фондове за подпомагане и къде първо се премахва робството? Всичко това са идеи, които те са взаимствали от нас. Т.е. технически постижения е нямало, но съзряване на идеи – да.
4. В България християнството е имало положителна функция през цялата ни история. Дай, ако обичаш поне един пример, когато в България или Гърция или въобще източноправославния свят, Църквата да е играла негативна роля.
5. Това с Бог Один е много забавно. Но има хора, които искрено вярват на такива дивотии:

-Не трябва да се дават пари за лечение в чужбина на болния, защото всеки си носи своята карма и, ако му помогна, ще поема част от неговите грехове и карма.

-Духовният ми учител казва, че с позитивна енергия всичко се оправя, за това проблемите ще си минат, без да правя нищо, достатъчна е силата на позитивната ми мисъл.

-Трябва да се срещаме с позитивни хора. За това няма да се видя с Пешо, защото са го налегнали проблеми, колкото и да ми звъни!

- Учителят Карлос Кастанеда твърди, че пушенето на определен вид наркотици води до духовни прозрения. За това, смело към духовността!

- Майката Земя Геа е нашата богиня и живо същество и за това женското начало превъзхожда мъжкото.

- Врачката каза, че той ми изневерява с приятелката ми.
......
Не подозираш колко интелигентни хора залитат по такива учения и подреждат живота си според тях
Никой не ги критикува, защото на това се гледа като на невинна игра, но всъщност са стигнали до там заради нужда от духовност.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 21:14

12 Петър Найденов | 23.08.201215:19

Лудагора ще ти кажа че ти трябва малко повече четене и по-малко разговори в кръчмата...християнството през средновековието не прави нищо друго освен да потиска в социално и културно отношение населението, има една епоха преди християнството която се нарича от повечето хора Древност и благодарение на която християнският свят достига превъзхождащото си ниво в края на Ренесанс. доказателство за вредната роля на християнството през средновековието е именно мюсюлманският свят където религията никога не заеме позиция срещу науката а напротив насърчава я. едва когато трудове от древността, като този на Аристотел са преведени и идеите в тях стават ВСЕОБЩО известни, така нареченият християнски свят тръгва малко по малко напред. В свят, в който църквата е монополист в образованието и където християнството е прост инструмент за контрол хората изпадат в културна и научна дупка за повече от шест века. Причините европейската цивилизация днес да е доминираща по света, са съвсем други. Мога да ти изброя някой за да не кажеш че съм голословен, например; както вече казах навлизането на класическата култура и достижения през ренесанса, откриването на новият свят и огромните ресурси които потичат към Европа в резултат на това, икономическият успех на феодалната система която въпреки огромните си недостатъци при липса на друга конкуренция през късното средновековие дава в ръцете на малко хора огромни ресурси и още технологичната конкуренция в условия на ограничени военни конфликти благодарение на която европейците разполагат с най доброто оръжие за разлика от Китай където това никога не се случва и още много други.... с няколко думи Европа днес е силна заради хиляди неща но не и заради християнството а така наречените "Хубости" които днес хората идват да гледат са плод не ненормално тежък човешки труд, който не е бил доброволен нито заплатен и ако се върнем назад във времето предполагам че ти и няколко поколения от твоето семейство бихте работили за без пари години наред за построяването на катедрала която накрая би била всичко друго но не и нещо хубаво за теб Усмивка
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

11 stizi | 23.08.201215:16

Поклон пред синът на Один! Палав
По отношение до вечния спор с псевдо-патриото-интелектуалци, колко сме били велики християните-европейци (направо пичовете на историята). Малко история на света прочетете, минете и периода преди раждането на Христос и тогава пишете.
Статията е добра именно защото си позволява да каже това. Да религията за мен, е като езикът, флагът, гербът, обичаите и всичко останало присъщо за една група хора. Всеки може да се шегува с тях, хората с по-лошо чувство дори може и да се гаврят. Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

10 Pavur Pezev | 23.08.201210:25

лудагора е прав-ако има пичи бунт в синагога,ша ги метнат по параграфа за холокоста и ша го обяват за проява на неофашизъм.И няма да реват че имало диктатура.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

9 Manuela Gerenova | 23.08.201210:24

"Нима при това положение най-голямата общност на земното кълбо, тази на нерелигиозните, би трябвало да смята своите чувства за тежко накърнени?" - това е все едно да кажа, че мен като месояден човек вегетарианците тежко ме накърняват. Велика глупост!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 26.09.2011, 10:32

8 crazyforest | 23.08.201210:17

Няма такова животно, като атеиста. Всеки вярва в нещо.

Нека го кажа по-точно.

Всеки вярва СЛЯПО в нещо и критикаря, който уж вярва в науката, ВСЕКИ.

Европа е забравила от къде е тръгнала.
   

оценка

+1 -1