БиволЪ разкри порочната схема | webcafe.bg
Webcafe

Дюнигейт или как ГЕРБ довършва сделки на тройната коалиция

Биволъ
07.01.2013, 11:31 (обновена 08.01.2013, 09:51)
Студент

ГЕРБ просто довършва сделките с терените, които тройната коалиция не успя да приключи

Сайтът БиволЪ продължи публикациите си за скандала с имотните далавери с държавни земи в Несебър и разкри ролята на шефа на Българския футболен съюз (БФС) за сделката с дюните. (Със съкращения.)

Продължаващото разследване на Биволъ за скандала за имотните далавери с държавни земи в Несебър се натъкна на неопровержими доказателства, че това не са инцидентни актове, а добре разработвана организирана система за държавно ограбване. Всичко е действало като добре смазан механизъм за облагодетелстване на хора, свързани с властта и преди и сега.

Единствено разкритието на Биволъ за конкретните параметри на сделката по продажбата на 29 дка дюни между Несебър и Равда предизвика обществена колизия и принуди управляващите да спрат продължаващите процедури. Буквално въпрос на часове е било подписването и окончателната финализация на поредица от други продажби на терени от държавния горски фонд по морето.

Подписите не са били положени, защото скандалът с дюните набра взривоопасна популярност, но папките стоят на бюрата на служителите на МЗХ с приключени преписки.

Министър Мирослав Найденов не пожела да откликне на призива ни от преди седмица да оповести и останалите чакащи за подписване сделки, както и новозапочнатите процедури от правителството на ГЕРБ. Вместо това той предпочете да заяви публично, че преотредителните сделки са били спрени след 2009 г., а нови не са започвани.

След като стана ясно, че това не отговаря на истината земеделският министър обясни, че според новия Закон за горите е длъжен "по дефиниция" да приключи всички подобни порочни продажби, защото в него имало такава клауза. Защо тази клауза е приета и гласувана от ГЕРБ, които бяха вносители на промените в закона, министърът не отговори. Това обаче достатъчно красноречиво казва, че икономическите и корупционни интереси никак не са се променили със смяната на правителствата.

Верен на своето обещание, Биволъ положи усилия да свърши това, което обществото очаква, а управляващите явно имат интерес да прикриват. А то е схемата за това как се приватизират най-прекрасните кътчета на България и как се превръщат в бетонни гета, за да извличат огромни печалби родните неофеодали.

Малко по-малко ние разкриваме нови и нови подобни спекулативни сделки, в които изплуват неизменно свързани фирми, или лица с хора от висшите етажи на властта в страната. Публикуваните по-долу данни и документи не са цялата истина, но са един допълнителен пример за цялостната ситуация.

В продажбата на 29 дка дюни до Несебър от които тръгна всичко, излезе името Димитър Петров, който се оказа тъст на шефа на БФС Борислав Михайлов. Пред медиите Петров се възмути, че името му се свързва с Михайлов, защото тази сделка нямала нищо общо с футболния бос. Документите, до които Биволъ успя да се добере, обаче говорят нещо съвсем друго.

Шефът на БФС Боби Михайлов е подал заявление да придобие 7 декара държавна гора в Несебър през 2007 г, по същото време когато неговия тъст пожелава скандални 29 декара дюни. В един и същи ден - 3 август 2007 г. кметът на Община Несебър Магдалена Мандулева подписва одобряване подробните устройствени планове (ПУП) на имотите на Михайлов и на тъста му (Димитър Петров е баща на съпругата на Михайлов Мария Петрова, която е една от някогашните ни известни гимнастички - бел.р.).

Самата Мандулева е бивш служител на РДГ Бургас и директор на несебърското ловно стопанство. Михайлов заплаща 90000 лева, за да извади от горския фонд апетитния имот, намиращ се между Слънчев Бряг и Свети Влас. Футболният бос обаче не е влязъл във владение за разлика от своя тъст, който успя да придобие 29 декара на цена 580 000 лв. на 27 ноември 2012 г. и още на следващия ден да го препродаде на цена 4 млн. лева.

Едновременно с Михайлов заявление е подал архитект Калин Тихолов. Той е автор на ПУП-овете за всички тези държавни имоти - гори и дюни, които се превръщат в урбанизирана зона. Същият Тихолов е автор и на скандалния ОУП за Царево, заради който България ще бъде осъдена от Европейската комисия. Като "награда" той трябва да получи 18 декара гори, в съседство с терена от 7 декара на Боби Михайлов.

Терените на Михайлов и Тихолов пък са съседни на терените продадени през 2010 г. на фирмата "Крим 2002", собственост на Илиян Балабанов, който е автор на ОУП на Община Несебър, върнат заради несъвместимост с екологичната оценка. "Крим 2002" през 2011 г. препродава земята на фирмата "Форт Нокс", която е имала общ бизнес с фирмата на президента Плевнелиев "Линднер имобилиен", а като регионален министър той лично ходи да прави първа копка на техен общ обект.

Михайлов и Тихолов просто нямаха късмет, защото "Дюнигейт" избухна преди техните сделки да бъдат финализирани с министерски подпис.

Земи само за членовете на профсъюза

Версията на властта, че законът връзва ръцете на министерството, защото то е длъжно да се съобрази и да изключи терените от горския фонд след като постъпи заявление от инвеститор, също издиша. От публикуваното писмо на областния управител на Бургас до кмета на община Несебър, датирано от 18 юни 2007 г. се вижда, че порядъкът е обратен.

Година по-рано (предложението е от 31 май 2006 г.) е набелязан апетитния терен от горския фонд и Министерството го е трансформирало от изключителна държавна собственост в частна държавна собственост. За това обаче не научава никой, освен подбрани "инвеститори", които подават заявления, за да придобият земите през законовата вратичка, без търг и прозрачна публична процедура.

Красноречив е фактът, че заповедите за одобряване на ПУП за терените на Боби Михайлов, на неговия тъст Димитър Петров, на архитект Калин Тихолов и на "Крим 2002" са подписани в община Несебър в един и същи ден - 3 август 2007 г. и дори носят поредни номера. 590 - за 29-те дка на тъста на Борислав Михайлов, 591 на Калин Тихолов за 11 дка, 592 на самия Борислав Михайлов за 7 дка, 593 отново на Тихолов за 7 дка.

Заповедите на бившия шеф на ДАГ Стефан Юруков (назначен от квотата на БСП при тройната коалиция - бел.р.), с които се дава ход на процедурата също са подписани в рамките на два дни. Това ясно показва, че преписките се движат в пакет и става въпрос за системно и организирано разграбване на държавния ресурс от страна посветените, приближени на властта, а не за индивидуални изключения на случаен принцип.

И преди, и сега...

"Дюнигейт" показа черно на бяло, че схемата наследена от Тройната коалиция не само, че не е прекратена, но при "ремонта" на Закона за горите са оставени специални текстове, които задължават държавата да финализира започнатите от предишното правителство сделки.

Освен това в новия Закон за горите, приет през 2011 г., е оставена вратичка за нови сделки на същия принцип. Публикуваме отново документите, които доказват, че съдружниците на кумеца на Цветанов вече са се възползвали от тях през 2011 г. Вижда се датата на заявлението от СЛЕ Груп: 30 юни 2011 г., на което РДГ-Бургас отговаря на 12 септември 2011 г. Тази преписка е за съседен терен, разположен също върху дюните, в посока към морето.

Разрешения за един ден

Така и никой не обясни как така шефът на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев е издал и подписал за 1 ден разрешение на "СЛЕ груп" за екологичната съвместимост. Важно е да се подчертае, че община Несебър е отхвърлила въпросното решение на РИОСВ от 2007 г., цитирано от зам.-министър Евдокия Манева. Това означава, че предишната екосъгласовка не е призната.

Сегашната управа на екоинспекцията е имала идеална възможност да се съобрази с новите обстоятелства, присъствието на терена с дюните в Натура 2000 от 2008 г. и да поиска съсвем основателно екооценка.

Ако това беше направено, не би било възможно да се стигне до строително разрешение на името на "СЛЕ груп". Вместо да направи всичко това обаче сегашният началник на РИОСВ не само потвърждава, че екооценка не е необходима, но и завишава драстично с 4 пъти броя на сградите и обитателите в бъдещия комплекс. Без проект за пречиствателна станция, съответната подходяща инфраструктура и т.н.

Кое и как го е мотивирало да направи подобен акт, трябва да установява бъдещата прокурорска проверка. Действията на сегашните кадри на ГЕРБ обаче не се дискутират, а вместо това се търсят виновници далеч в миналото, или общински служители, които "да операт пeшкира".

Oще: биволъ  боби михайлов  борислав михайлов  герб  горски фонд  дюни  дюнигейт  имоти  мирослав найденов  море  натура 2000  продажби  терени  тройната коалиция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

3 AlahAkbar | 07.01.201315:39

На където и да погледнеш - само гадини ... И няма кой да ги претрепа Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 07.01.201313:54

Умият като мутантът Рокстеди премиер дойде на власт като размахваше юмрук към тройната коалиция и викаше "Ще ви покажа аз!". Сега бившият пожарникар, забравил за своите думи от преди 3,5 години, се извива като глист под ударите на скандала за дюните. Скоро ще почне да плаче, че неговите хора са го изоставили, може би.
Истината за неговото безсилие все повече лъсва, както и че е обграден от слузести медузи, с които е влезнал в симбиоза. Тя се изразява в зависимостта му да ръководи прости и нагли хора, а те да остават безмълвни пред неговата воля. Няма човек на света, който да е в състояние да управлява по-умни от него, а пожарникаря е толкова тъп, че дори тъпаци с които се е обградил не може да управлява.
По същество скандала за дюните не е жизнено важен за крайбрежието и станата ни, но е прекрасен индикатор за това, що за неграмотници са събрани в герб. Опитът им да си посипят главата с пепел с уволнението на шефът на Държавната агенция по горите Бисер Дачев, предизвиква насмешка, при положение, че министърът на земеделието, забъркал се в поредния за него скандал, ще остане чист като сълза. Същата намешка предизвиква и опитът на герб да изплува като стъпи на раменете Георги Станишев, и се опита още по-надълбоко да натисне комунистите.
С нетърпение очаквам развитието на скандала, но съм със смесени чувства. От една страна виждам как гербавите потъват, от друга страна как цялостната картина в страната все повече се влошава.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 07.01.201312:23

Ще спра да чета и да гледам новини вече. Само разочарования от тоз цигански, балкански кенеф! Да гръмне АЕЦа или да го думнат арабите най-накрая, че да се затрие тва циганско семе Лош или много луд
   

оценка

+3 -0