Мир | webcafe.bg
Webcafe
Калин Терзийски , сп. Либерален преглед
13.04.2012, 22:19 (обновена 12.11.2017, 14:59)
пари

От години се опитвам да изградя у себе си един мироглед, в който материалното не е особено важно; парите не са прекалено любими; любовта е пред златото, поезията - пред срочните влогове

Текстът е премахнат.

Можете да го намерите в сп. Либерален преглед.

Oще: банкя  духовно  къща  магазини  материално  поколение 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

7 ot4eto | 16.04.201215:50

Г-н Терзийски, имате под ръка световната литература - увлекателно занимание за няколко човешки живота, без грам материалност в него. Не е нужно да се обръщате към въображаемия си приятел за спасение, помощ и добродетел. Сами го можете и тази история е доста по-красива от това да коленичиш на невидим небесен диктатор. Не изкормвайте от съдържание думата духовно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 12:11

6 Dimo Vasilev | 15.04.201213:04

На 27 съм, все още. И държа да отбележа, че напълно съвпада гледната ми точка с тази на автора.
Това, което виждам и смятам за нередно не смятам да живея с него и да го възприемам като нещо нормално или пък да не му обръщам внимание, да го подминавам с усмивка и хармооония.... както казва един от коментарите. Нередностите за мен са неща, които не са редни и трябва да се изчистят, променят, изкоренят. Всеки се сеща за нередностите, които в ежедневието си подминава с лека ръка, гледа за тях по телевизията, слуша от колата си докато изчаква някакви протестиращи да пресекат улицата... и ги подминава, и си казва "какво пък?", "какво ли мога да направя?"...

Блеенето на овцете не ги спасява от вълка!

Направете поне едно стъргало! Това можете да направите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

5 My Majesty | 15.04.201211:43

Цитат: "както би казал някой изкушен от Баналността (ах, тази малка сестра на Глупостта!) писател."

Странно е, че след като господин Терзийски е прозрял това, продължава да пише банално. не разбирам
И твърденията ми не почиват саво върху този текст. като се почне от "изнасиления" и претенциозен "Алкохол" и се стигне да маниерните му разкази, в които уж иска да е добър, а се и все същия егоцентрик.
Ама нищо. Да е жив и здрав!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.10.2010, 08:38

4 ludoduh | 15.04.201210:22

МаргаритА исках да кажа Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2010, 08:38

3 ludoduh | 15.04.201210:09

леле!!! само заводи са ти в главата, майсторе, и панелки, а Маргарите?!

в България има и Рила, и Пирин...

а в магарешките тръни какво лошо намираш, - не знам. Растение като всяко друго. Въобще, драма те тресе, и метафора. Заводите, и нови да са, не са най-прекрасната гледка, поне за мен. Не се сещам за човек, който си е окачил картина или снимка на завод в хола.

За мен България, подмина ли новата хижа на Седемте езера, за да не ми вади очите скапаният лифт, си е рай. Просто трябва да слезеш от магистралата, да влезеш в гората, да походиш пеш. Има какво да се види. Или се разходи около Стомана в Перник, ако предпочиташ. Можеш да видиш как социално слабите постепенно отнемат металните скелети на развалините, бетонът се рони и обраства и всичко се връща в естественото си обрастнало състояние. Очаквам едно положително парче от теб на тема обрастващите заводи. Помисли също, че само преди 1000 години на територията на сегашна България се е ширела невероятна многовековна гора. Цялата Тракийска низина, плешива в момента, е била гора.

За изсулването и свинете не искам да коментирам. Тъпо. И вълците се изсулват така, и котките, и кучетата. Просто го пропускат този момент с благодарностите.

Отказът ти от много неща е за собственото ти спокойствие, както моят е за моето. Иначе, извън нас, той няма кой знае каква стойност, освен ако не го предадем на следващите.

Общото впечатление от твоя литературен издих е, че се отпускаш в обобщения. Аз съм на 40 и не живея в къщата на моите родители. Бих могъл да напиша нещо, от което читателите да останат с впечатлението, че всички от нашето поколение са като мен - емигранти цял живот, живеещи по квартири по света. Което също няма да бъде вярно. Обобщенията са кофти нещо. Не съм и във война с предишното поколение, нито със следващото. Да си във война с поколение ми се струва невъзможно.

И накрая, ако искаш да си спокоен и за хартията, и за горите по поречието на Амазонка, решението е просто - интернет. Публикувай си книгите само в интернет, не на хартия. Вече е възможно Усмивка Всъщност - от години.

И живей в мир. И с поколенията, и със свинете, и с дърветата, и с магарешките тръни. От сърце ти го пожелавам. Можеш да воюваш с лифта до Седемте езера Усмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

2 Frida | 14.04.201220:10

А не искам да я напускам...Жалко е. Така се изсулват - от бедна трапеза - без да благодарят, като обиждат сготвеното и готвачите - само разни свине. Не искам да съм от тях.
---------
ами да, построени са от нашето поколение и младост и люлин и пр. - по прословутия закон - ангария 800 часа в строителството за няколко точки в плюс при -раздаване- на жилище - двустайно обикновено. не къщи-вили в Банкя. с дворчета. та така за уж безплатните трапези - бедни и не толкова, които някои -свине- имали наглостта да напуснат.
но нека е Мир - една от трите последни благословии в ежедневните молитви в моя Храм.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 14.04.201218:53

Страхотен текст!!! ДА!
Трябва да бъдем по-работливи, мързелът ни пречи на нашето поколение. А и това, че дъртите ни слагат спирачки. Те го правят, защото ги е страх. Живели са в комунизъм, а комунистите са ги избивали и са си правили каквото искат. Затова хората са станали толкова страхливи.
   

оценка

+0 -0