По-топлият свят означава по-гореща кръв и повече насилие | webcafe.bg
Webcafe

По-топлият свят значи по-гореща кръв и повече насилие

Webcafe.bg, по материали от чуждестранни издания
08.08.2013, 17:47 (обновена 12.08.2013, 14:40)
Либия война

Снимка: © Getty Images

Ако климатичните промени са факт, заплашва ни унищожение

Климатичните промени изглежда са един от факторите, допринасящи за насилието в обществата и между обществата, твърди актуално изследване. Независимо дали става дума за засушаване в Индия, гореща вълна в САЩ или крайно големи промени в дъждовете в Африка, Азия или Южна Америка, резултатът изглежда е един и същ: повече войни, повече убийства, бунтове и домашно насилие.

Дълбоката връзка между климата и взаимодействията между хората отдавна е документирана - и може и да е допринесла за упадъка на империите на китайците и маите, казват авторите на изследването.

В публикувания в сп. Science доклад за резултатите от него, водещият му автор Соломон Ксиян, доцент по публични политики в Калифорнийския университет в Бъркли, и колегите му Маршъл Бърк и Едуард Мигел са анализирали 60 проучвания на климатичните промени и човешките конфликти от различни научни области (като археология, криминология, икономика и психология) и в няколко насоки - от ръст на домашното насилие до срива на цели цивилизации.

"По цял свят в различните общества в съвременния свят, както и в историята, откриваме, че човешките конфликти изглежда са пряко свързани с промените в климата," казва Ксиян.

Въпреки че климатът не е единствената или основната причина за насилието, според учените без съмнение той засилва съществуващото социално и междуличностно напрежение във всички общества, независимо от имущественото състояние или стабилността.

Данните донякъде се потвърждават от анализи на независимата американска организация Climate Central, според която много от конфликтите в последните години са свързани с екстремни климатични условия.

Сред примерите са Арабската пролет, започнала през 2010, както и продължаваща и в момента гражданска война в Сирия. Нарастването на цените на храните от свързаните с климата събития послужи като повод за бунтовете в Тунис и Египет, а сирийските бунтове започнаха след суша и ръст на цените на хранителните продукти.

Изглежда най-изложени на риск са Индия и съседните й държави, където прогнозите за климатичните промени през 2050 вещаят нарастване с между 42% и 56% на риска от гражданска война, бунтове или етнически сблъсъци

Повишаващите се температури имат най-голям ефект върху човешките конфликти; еквивалентът на повишането на температурата с 2-3 градуса в средностатистически американски регион за месец например би увеличила шансовете за актове на насилие между гражданите - от рода на побой, убийство и дoмашно насилие - с около 4%, а риска от гражданска война, бунтове и етническо насилие - с 14 процента.

Силните дъждове и суши също могат да допринесат за конфликти; изследователите са регистрирали пикове в домашното насилие в Индия и Австралия, както и по-високи нива на убийства в крайно различни като социален статус държави - от САЩ до Танзания, плюс полицейско насилие в Холандия, инвазии на земя в Бразилия и други. Гражданските войни в тропическите региони също се оказват свързани с относително малки промени в количествата дъжд или температурите.

Констатациите от изследването потвърждават предишни анализи, свързващи климатичните промени с човешкото поведение. Те предизвикват и опасения за потенциалните последици, които променящите се условия на околната среда ще имат за стабилността на обществата в предстоящите десетилетия.

Повечето прогнози за климатичните промени предричат повишаване с две до четири стандартни отклонения на температурите, дъждовете и сушите през 2050, което според Ксиян дава прогноза за 30% по-висок риск от междугрупови конфликти.

"Откриваме едни и същи модели отново и отново, независимо дали данните за климата, които анализираме, са от Бразилия, Сомалия, Китай или САЩ," твърди Мигел. "Често смятаме, че съвременното общество като цяло е независимо от околната среда, заради технологичния си напредък, но анализите ни оборват тази теза." 

"Климатът очевидно е критичен фактор за поддържането на мира и благополучието в човешките общества"

"Много впечатляващ анализ на досегашните материали по темата, коментира Марк Шапиро, ръководител на хирургическото отделение към медицинския факултет на университета "Дюк" и автор на анализ на връзката между високите температури и насилието, но не участващ в екипа на настоящото изследване.

Високите температури вероятно осигуряват плодотворна почва за междуличностно насилие, като предизвикват по-тесен контакт между хората в търсене на спасение от жегите. Побоищата, изнасилванията и други прояви на спонтанно насилие нарастват с температурата, показват многобройните проучвания.

Дори шумът може да се превърне в предизвикващ повече гняв дразнител, твърдят холандски учени, а изследване от 1994 установява, че полицаи в една и съща програма за симулативно обучение е било по-вероятно да извадят оръжие, ако помещението е неприятно горещо.

На ниво население на държави, климатичните промени имат по-индиректни ефекти за социалната стабилност; с по-лошата реколта заради суша или наводнение например, миграцията може да провокира конфликти, при които общностите се конкурират за по-ограничените ресурси.

Шапиро обаче коментира, че не е напълно ясно дали нарастващите глобално температури задължително ще доведат до непрекъснато ескалиращи конфликти

В по-ранното му проучване е установена пряка, недвусмислена връзка между побои и по-високи температури, но според други изследвания съществува праг, след който насилието започва да намалява.

По думите на Ксиан, данните му все пак демонстрират, че човечеството в исторически план се е доказало като неспособно да се справя с климатични промени - и е възможно да продължи да става жертва на влиянието, което по-високите температури и по-големите дъждове имат върху стабилността на междуличностните и социалните взаимоотношения.

"Трябва да разберем защо климатичните промени предизвикват конфликти, така че да помогнем на обществата да се адаптират към тези събития и да избягват насилието," заключава той в изявление за медиите.

Здравият разум подсказва, че промените в климата като цяло нарушават стабилния ход на човешкия живот - примерно фермерите, изгубили реколтата си, са стресирани и потенциално гневни, което допринася за конфликти. Научната обосновка на причините за възникването на конфликтите обаче е по-трудна.

"В момента се намираме в същата ситуация, в която лекарите са били през 30-те години: те са виждали ясни статистически доказателства, че тютюнопушенето е вероятен причинител на рак на белите дробове, но конкретното обяснение защо това се случва се появява много години по-късно," казва Ксиян.

"По същия начин сега сме почти стопроцентно уверени, че климатичните промени предизвикват конфликт, но засега сме далеч от намирането на отговора защо."

Oще: взаимодействие  връзка  климат  насилие  общество  промени  температури  цивилизации 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

15 Harry | 13.08.201311:35

От вън харесват Америка, от вътре - червени, уж демократи и либерали, а си останали марксисти! Много щастлив
Ще намерят идеалната система, под вещото ръководство на сатанисти? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

14 abductor | 13.08.201311:22

Брей, аз все си мислех, че по Южна Америка, Африка, Индия и прочее престъпността е висока заради всеобщата мизерия, пък то от глобалното затопляне било Усмивка Наскоро бях на Канарските острови, и там беше бая жега, пък хората едни такива спокойни бяха, чудна работа, изглежда това глобално затопляне само тук-таме стъпва Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

13 Frida | 13.08.201309:47

отбелязвам едно интересно явление през последните бурни месеци в беге
като кажеш нещо срещу путинска русь и се отприщва егати юдофобията. аре поспрете се малко с простотията и североизточния православен нацизъм. знаем чия школа сте карали, щом с шамари ви водят, където си пожелаят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

12 pepe | 13.08.201301:52

Абе Хари, и злото и доброто са в хората, те са човешки категории, значи няма как да е иначе, не може да са нито в движението на планетите, нито в положението на звездите, които просто следват пътищата си и не им пука за човешките разбирания. Така че голямо откритие направи - че злото е в хората. Само допълвам, че и доброто е също там /просто щото няма къде другаде да бъде/. Съответно една "система" е толкова "добра" /в случая "добра" означава чисто и просто работеща, не "добра" в моралния смисъл/, колкото успява да поощрява едното и да канализира другото във форми, ако не полезни за общото благо /защото истината за моралното понятие "добро" е, че то просто означава полезно за групата/ на групата хора /семейство, род, народ, нация/, то поне максимално безвредни /като например спорта/. Някой "системи" са по-добри в едното, други в другото. При положение, че все още не сме открили съвършената "система", това, което можем да направим е просто да изберем по-доброто от наличното /докато не измислим следващото по-"добро"/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

11 Harry | 12.08.201300:02

Комунизмът е не е нищо от изброеното, комунизмът е само идеология на злото, една от многото, но злото вирее на всякъде.

Не ви харесва комунизма? Моля ето ви демокрация, заповядайте! А злото се е притаило и там, и вие скачате на него като на противопехотна мина. А злите измамници ви казват: Ами вие го избрахте, от какво сте недоволни?

Тънката измама е че злото е в хората, не в системите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

10 Бобо | 11.08.201319:54

Хари, добре разкри че Фрида е защитник на Борисов! поклон поклон поклон
На мене ми е по интересно комунистическото начало е :
а) Климатично обусловено?
б) Генетично обусловено?
в) Религиозно обусловено?
г) Обусловено върху сифилистично изродените умствени отклонения на руски евреи, родени, но неживеещи (времено) в Русия, искащи да я заграбят и окрадат? пуша Отегчен Плези се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

9 Harry | 11.08.201310:32

А Фрида им симпатизира... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

8 Harry | 11.08.201310:30

"Много по-уместни биха били проучвания ЗАЩО РАЗУМЪТ НА ЧОВЕКА ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА ОВЛАДЕЕ АГРЕСИВНОСТТА МУ."

Коварна грешка! Човекът не е такъв или онакъв, има такива или онакива хора!

Агресивните хора са отделна генетична линия, знае се даже кога се е появила в човешката история, да, генетиката може чудеса.

Трагичното е че агресивните дегенерати се размножиха прекалено и човечеството е в опастност. Споменатите професори, техните поръчители, елитите, конвергирали под натиска на СССР и Америка, корпоративния бизннес...

Бойко Борисов е типичният представител на тази група агресивни и бездарни индивиди с хипертрофирали мераци да са ни господари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

7 Frida | 11.08.201310:03

оф, миле, Израел е незначителна част от земната \земната ли?| суша, докато русия е съществена територия и е непростимо да не се включи в сериозно изследване.
що се отнася до бивши руски и съвецки граждани - харесва им тук. прав си. особено край морето- все едно си в сочи. Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 11.08.201309:36

фрида има само за руснаците в израел... вероятно представителна извадка.
вероятно включва и халуцим идиотите muhihihihi
   

оценка

+0 -0