Меркел, Саркози и Медведев на брейнсторм за сигурността | webcafe.bg
Webcafe

Меркел, Саркози и Медведев на брейнсторм

Webcafe.bg , По EU Observer
20.10.2010, 11:46 (обновена 21.10.2010, 15:19)
дмитрий медведев

Снимка: © БГНЕС

Меркел и Медведев през юни съвместно предложиха създаването на нов орган - Комитет по политика и сигурност на ЕС и Русия.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози проведоха "брейнсторм" с руския лидер Дмитрий Медведев по теми, свързани с противоракетната отбрана (ПРО) и проточили се конфликти, след искането от страна на Москва да бъде по-ангажирана с въпросите на европейската сигурност.

Двудневната среща във френския курорт Довил е донякъде насочена към разпръскване на руските опасения от щита за противоракетна отбрана, който ще бъде одобрен от НАТО на среща през следващия месец. На нея е поканен и руският президент Дмитрий Медведев - знак, че Европейският съюз се опитва да "въвлече" Москва в новите решения за европейската сигурност.

Срещата в Довил ще бъде "упражнение по брейнсторминг, със сигурност не троен директорат," обявиха от Елисейския дворец. "Русия гледа все повече към Запада - и Довил би могъл да бъде повод да възприемем тази положителна еволюция."

През 2003 г. лидерите на Германия, Франция и Русия се срещнаха в същия формат, за да изразят критичното си отношение си към войната в Ирак - въпрос, който раздели лидерите на континента. Последната среща на тримата държавници беше през 2006 г. в Компиен, където Меркел се срещна с бившия френски президент Жак Ширак и настоящия руски премиер Владимир Путин.

Саркози би могъл да очаква срещата в Довил да отклони вниманието на медиите от проточилите се стачки и обществено недоволство около пенсионните му реформи.

Междувременно в Берлин канцлерът Меркел заяви, че основната цел на събитието е тримата да "разговарят за възможностите Русия и НАТО да си взаимодействат по-добре, тъй като времето на Студената война е свършило веднъж завинаги."

Москва досега усилено се противопоставяше на американските планове за изграждане на защитен противоракетен щит в Европа. Руските мотиви са, че ПРО е насочен срещу Русия, вместо срещу така наречените "несъобразяващи се държави" като Иран или Северна Корея. С тези аргументи първоначално екипът на Буш, а впоследствие - и на Обама, мотивира необходимостта от щита.

(Междувременно българският военен министър Аню Ангелов потвърди, че България ще участва в противоракетния щит - като още не е ясно дали тук ще има разположени елементи на системата, или ще участваме с малка сума пари. Бел.р.)

На срещата в Лисабон на 19-20 ноември съюзниците от НАТО възнамеряват да одобрят свързването на съществуващите европейски системи за противовъздушна отбрана с настоящия американски щит - и да поканят да се включи към него и Русия (по какъв начин - все още не е известно).

Медведев е канен в Лисабон, но още не е дал своя отговор дали ще присъства. Лидерите на Германия и Франция направиха опити да го убедят, че новият противоракетен щит не е възраждане на антируски тактики от епохата на Студената война, а част от нова "архитектура на сигурност" - от далечния Ванкувър, чак до Владивосток, както наскоро я формулира генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Идеята за общ пакт за сигурност от Канада до Русия е един от любимите проекти на Медведев - и със сигурност е бил обсъждан и в Довил. Но никоя европейска страна, нито пък САЩ, не се е изказала в полза на нов основен договор с Москва.

"Бихме желали Русия и Европейският съюз да бъдат в състояние да взимат съвместни решения," коментира посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов пред International Herald Tribune в интервю в навечерието на срещата в Довил. "Не очаквам да присъствам на всяка сесия на комитета по политика и сигурност на Европейския съвет, но би трябвало да има някакъв механизъм, който да ни позволи да действаме съвместно."

Меркел и Медведев през юни съвместно предложиха създаването на нов орган - Комитет по политика и сигурност на ЕС и Русия. Новият комитет ще бъде съставен от външните министри от двете страни и ръководителя на външната политика в ЕС Катрин Аштън.

Проточилият се конфликт в Транснистрия - регион на Молдова (в превод - Левият бряг на Днестър, бел.р.), би могъл да бъде повод за свикването на специален форум, обявиха двамата лидери тогава.

Европейският посланик в Молдова Калман Мисей наскоро заяви, че Русия трябва да прекрати съществуването на военната си мисия в Транснистрия и прикани ЕС и САЩ да се ангажират изцяло в договарянето на примирие. ЕС и САЩ в момента имат само статут на наблюдатели в провежданите с посредничеството на ООН мирни преговори в Транснистрия.

Oще: медведев  меркел  нато  саркози  сигурност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.