Лондон ще регулира пресата | webcafe.bg
Webcafe

Лондон ще регулира пресата

Glasove.com
19.03.2013, 10:22 (обновена 20.03.2013, 10:26)
Рупърт Мърдок

Снимка: © Getty Images

Скандалът с таблоида на Рупърт Мърдок ще доведе до регулация на вестниците във Великобритания

Великобритания ще въведе най-стриктния контрол върху печатните издания, който съществува в демократичния свят.

Това стана ясно от споразумението, което постигнаха трите основни британски партии - да създадат нов регулаторен орган, който да решава проблеми, свързани с медийната етика и да има правото да налага глоби в размер до 1 милион паунда. До този момент печатните издания във Великобритания се саморегулираха.

Препоръката за създаване на независимия регулаторен мандат, който да бъде уреден със закон и да защитава и независимостта на медиите, е на комисията "Левисън", създадена от премиера Камерън заради скандала с таблоида на Мърдок.

До това решение се стигна след серия скандали, в които се озоваха британските медии в последните години, в това число и замесването на част от тях в подкупване на полицаи и подслушване на политици.

Установено беше, че таблоидът на Рупърт Мърдок "Нюз ъв дъ уърлд" се е добирал до сензационни истории чрез подслушване, шпиониране, изнудване и подкупи. Журналистите се оказаха в подозрително близки отношения с политиците, които би следвало да описват и коментират. Това на свой ред постави под въпрос обективността на голяма част от пресата.

Неприемливите методи и цели на вестниците, които търсят сензации, бяха публично разплитани на фона на цялостен медиен скандал, обхванал всички видове средства за масова информация, в това число и регулираните.

Неотдавна медицинска сестра в Лондон се самоуби, след като се остави да бъде излъгана по телефона от австралийски журналисти и предостави информация за здравословното състояние на принцеса Кейт.

Месеци по-рано полицията установи, че обществената телевизия Би Би Си е закриляла в продължение на 40-годишен период педофил и изнасилвач, прочут като легендарен водещ на авторитетната телевизия.

На вълната на последните събития правителството на Дейвид Камерън създаде комисия, оглавявана от съдията Брайън Левисън. Тя трябваше да установи кое е довело до медийните злоупотреби, като разследва етичните и професионални практики.

Разследването на Левисън продължи 18 месеца и доведе до 2000-страничен доклад, в който се съдържаше и следния извод: медиите са разполагали с всички възможности да се саморегулират успешно, като охраняват етиката и задълженията си към аудиторията, но са се провалили в тази задача и са се превърнали в заплаха за обществото чрез някои от своите практики. Този извод позволи на комисията да предложи въвеждането на регулаторен орган за пресата за първи път в нейната история.

За да няма противоречие с принципа за свобода на изразяване, слово и печат, трите партии отхвърлиха възможността за гласуване на Закон за печата, но го заместиха с идеята за административно създаване на друг орган, който не съдържа думата "преса", нито думата "печат" в името си.

Беше договорено и това, че посредством отделен закон този нов регулатор ще получи правото да разследва печатни издания, да ги задължава да се извинят в случай на нужда и да им налаги големи глоби в размер до 1 милион паунда, която да предоставя на засегнатите от пресата лица.

Коментаторът на Би Би Си Ник Робинсън определи това като игра на формули, чрез която с едно административно решение се създава не нов административен орган, а нов закон.

По думите му това ще позволи на премиера Камерън деа си измие ръцете, като заяви, че той не е участник в създането на нещо толкова критикувано като закон за печата.

Сутринта в понеделник Дейвид Камерън коментира новината по точно този начин - като каза, че преговорите били предотвратили най-голямата опасност - да се създаде "закон за пресата". "Никъде няма да се казва какъв е новият регулатор, какво точно ще прави и какво няма право да прави, какво е допустимо и какво - недопустимо, в дейността на пресата. Съвсем правилно този въпрос е държан далеч от парламента".

Формалният път, начертан след преговорите в Лондон, е следният. Новият регулатор ще бъде създаден с административно решение, наричано "кралска харта" и с поправка в закона за реформа на предприемачеството и регулациите. Промените в него ще могат да се гласуват само с 2/3 мнозинство на парламента.

Пресата ще може да излъчи свой представител в новия орган, но няма да може да определя останалите членове. Вестниците ще участват в написването на етичен кодекс на пресата, но няма да имат право да следят за изпълнението му, тъй като това вече ще бъде правомощие на новия орган.

Той е този, който ще преценява дали има нарушение на стандартите в печата, дали и как да се поднася извинение и дали да се плаща глоба от страна на изданието. За писането на етичния кодекс ще бъде определена комисия, където само 1/3 от членовете ще бъдат журналисти или излъчени от вестниците членове.

Oще: брайън левисън  великобритания  вестници  етика  журналисти  медии  нюз ъф дъ уърлд  подкупи  политици  преса  рупърт мърдок  скандал  скандали  таблоид 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 20.03.201303:10

Големия брат те наблюдава!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.02.2013, 12:16

1 Пчеличка | 19.03.201321:21

Те това е законодателство по английски, пример за демократичност...Много щастлив

Един оран, който ще регулира пресата, без да се споменава пресата изобщо, прието е не като закон , а като кралска харта, и нямало да регулира ами да кара пресета, опа извинете не трябваше да я споменавам, да се извинява и да я глобява...
Я пак да поканим английска компания за консултант в България, ако не искаме някоя работа да се свърши изобщо. Палав
   

оценка

+0 -0