Писмо от чужбина: Липсвате ни. Обичаме ви | webcafe.bg
Webcafe

Писмо от чужбина: Липсвате ни. Обичаме ви

Ния
18.12.2011, 15:10 (обновена 20.12.2011, 12:55)
Национален флаг

Ние, Българите в чужбина, обичаме да се завръщаме

Тази статия посвещавам на онези шест милиона Българи, избрали да останат в родината си...
защото изкуството не е в това да избягаш зад граница, а в това да успееш в България.

Това е писмо от името на всички Българи, избрали живота в чужбина. Извинявам се пред онези, които не биха пожелали да се подпишат под текста в знак на несъгласие.
Сигурна съм, че ги има, но са безумно малко.

Ние - Българите в чужбина - не сме щастливи!
Избягахме, защото бяхме слаби и глупави.
Не намерихме работа тук, заради твърде ниската си квалификация, а и искахме всички на село да разкават в удивление за живота ни зад граница.
Ние също разказвахме... лъжи!
Казвахме ви, колко е хубав и цветен този живот "там някъде"... а той беше толкова сив и самотен.
Снимахме се тъжно усмихнати пред лъскави молове и по известни площади, а всъщност залъгвахме най-вече себе си, че бягството си е заслужавало.

Твърдяхме, че владеем добре чужди езици, а в действителност думите да изразим истинските си чувства никога не стигаха.
Плачехме тайно, когато нямаше с кого да споделим празниците и красотата наоколо.
Преглъщахме сълзите си, когато отново се сипеха подли обиди над нас и бяхме унижавани.
Пиехме по много, защото това бе единственото ни спасение... макар и за кратко.
Живеехме в спомените за времето, когато бяхме част от вас - Българите в България - защото толкова много ни липсва.

Но никога не намерихме сили да изкрещим на глас грозната истина.
Искахме поне във вашите мисли да живеем щастливо.

Ние - Българите за граница - разбираме, че постъпката ни е израз на слабохарактерност, егоизъм и заслепеност и се срамуваме от това.

Отказваме да го признаем (нали сме слаби) и ви оставяме да вярвате, че сме много силни и напористи... защото толков много ни се иска да бяхме такива.

Преструваме се на обидени от страната си, а все четем вашите български вестници, гледаме само вашата телевизия, слушаме само вашите песни, летим всеки петък над нощта и сме щастливи, че не сте ни забравили.

Ние - Българите в чужбина - обичаме да се завръщаме в къщи, макар да сме объркани къде точно е домът ни; 
макар и да чувстваме, че не принадлежим нито на родината си, нито на страната мащеха;
макар и да усещаме, че сякаш няма място за нас на тази Земя.
Обичаме да се завръщаме, защото виждаме колко много вие - Българите в България - сте направили, докато нас ние нямало.
И дори да не го признаваме, безкрайно ви се възхищаваме... защото изкуството не е да избягаш зад граница, а да успееш в България!

Благодарим ви, че простихте слабохарактерното ни предателство и ни приемате във вашата, била някога и наша страна.

Липсвате ни и ви обичаме!

Oще: българи  българия  живот  истина  лъжи  мъка  работа  родина  чужбина  щастие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.12.2011, 21:45

145 Polina Mihaylova | 23.12.201122:02

Всеки се хваща за някоя дума или израз от цялото това писмо!!!Жалко,че не виждаме истината около нас!!!Всъщност дали и самите българи си знаем историята???Хората в чужбина знаят истината закакво са си тръгнали от България! Ето ти голата истина човек е щастлив там ,където са хората които те обичат и ти обичаш.Пари????Те какво са можеш ли да си купиш щастието и здравето с тях независимо къде си!Май отговора е отрицателен!!!Всеки има право на избор не съдете за да не бъдете съдени!!!! Бъдете щастливи всички и се обичайте!!!Весели празници!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.12.2011, 02:57

144 Petrov | 23.12.201104:50

Спомних си едно друго писмо аз....от студентите за господина Бойко....та този господин доста ни посрами по света и сега като не може да въведе пенсиите на Бг в Европата-драпа със заби и нокти да ни върне под светлото си управление.Господине...Бойко,другарю...не казвам комунисте,защото те,комунистите ги утепаха още 40-50-te години, а ти,както и аз сме продукт на светлото бъдеще,на което гледаме да не обричаме децата си в нашата велика държава.Разбирам изконната ти мечта да угасиш огъня в душите български,ноооо май си забравил-не се гаси,туй,що не гасне......И преди някой да ме приобщи към някоя партия-съжалявам,аз съм от 92-ра година навън,пиша с кирилизатор и ще се възползвам от великия Алеко,казал го е човека-Те всички са маскари ... и нашите мили управляващи бързат всеки ден да го доказват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.12.2011, 02:57

143 Petrov | 23.12.201104:25

По-елементарна политическа поръчка отдавна не бях чел.Целта е ясна-Нашенче,за бога,брато- не излизай навън,че няма кой да ни робува....Страхуват се много от Компартията....Ама не могат да скрият истината....пропуква се като магистралите тази стеничка-жалко само за народеца.Здраве да е-тя ,историята съди...и децата гледат,но ние работим по въпроса,не дремем....защото в едно е права,другарката-в БГ сте много смели и силни да живеете в това положение,но нали си знаете- смелостта си е понякога чиста проба лудост....а колкото до толерантността-наистина,който е навън -първо трябва да свикне,че не е чак толкова велик.Но пак твърдя-ние сме силен народ и оцеляваме винаги.Госпожо авторка-вие сте за съд,ще видя какво можем да направим за един колективен иск срещу вас,защото обидите,които сипехте-си бяха направо за дело.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

142 Bobby_gBG | 22.12.201107:47

Нее свинчо, просто руския не го споменавам защото ми се е смъкнал до ниво "гледане на дискавъри", и ако се наложи аз да го говоря понякога се получат доста смешни сценки, особено в случаите когато думам и иде на английски а не на руски, правя опит да се сетя и да я кажа на руски, и в крайна сметка я казвам на.... немски Смее се


Иначе ако нямам избор - сигурно ще мога за месец сред руснаци да го подкарам на нормално ниво, ама без принуда - ставам само за слушател.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.12.2011, 16:01

141 gundi | 21.12.201123:03

На индивида написал статията му предлагам да се прегледа при психолог,ако няма полза да опита с втори. Раздраниме това че говори в множиствено число. Аз НЕ съм от клошарите за които иде реч. Бях си в БГ през октомври,не защото съм се затъжил за мизерията,а за да взема майка ми и да и подаря една топла зима.
Болно ми е за България и за изстрадалия народ който не живее а преживява.
На всички българи пожелавам да са живи и здрави,без значение къде са.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

140 deowin | 21.12.201117:20

>Оооо, курво, пак ли вадиш думички от контекста и сменяш смисъла на казаното?

Това:

>>владея 3 езика освен българския, немския и английския

Означава, че владееш 3 езика освен българския, а именно - немския и английския. Три, цифром и словом.
Ако си искал да напишеш това:

>>владея 3 езика освен българския - немския и английския

Би означавало, че владееш 6 езика. Което, доколкото разбирам, не е така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.12.2011, 11:21

139 Mariana Yaneva | 21.12.201112:02

разбрах още, че съм един най-обикновен "слаб,глупав,нискоквалифициран,заслепен,объркан,пиещ по много предател".

Една ощипана госпожица Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.12.2011, 11:21

138 Mariana Yaneva | 21.12.201111:27

олеле, ей сегичка ще взема да се завърна, защото разбрах какъв слабохарактерен,егоистичен,лъжлив и т.н и т.н урод съм била Смее се Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

137 Bobby_gBG | 21.12.201108:05

146 MuTaKa | 20.12.2011 23:33

2. въпроса беше за родината, кого виждаш както враг и как се бориш против него ...
--------------------------------------
Това е проблема, че няма очеваден враг. Навремето българите са се обединявали против очевадния враг - окупатора. Но сега няма такъв. Всичките са временни, идват и заминават, и използват принципа "разделяй и владей", съответно всеки се оправя сам...

Най-големия който може да се впише като враг си остават просто 2 те антибългарски партии ДПС и БСП, но пък има толкова малоумници и пенсионери дето ги подкрепят, че и там важи пак принципа на "разделяй и владей" защото хората не могат да се обединят срещу общия враг, ами всеки се е разделил на своя си лагер, и мисли само за себе си...


Мога сега да тегля и една политическа реч как врагове са корупция, шуробаджанащина и т.н. ама просто няма да тръгна да го правя...
Ще кажа само че ако след 2 години се види че ДПС е успешно неутрализирано, държавата трябва да се съсредоточи върху следващия по важност проблем (всъщност най-важния, но ДПС активно пречи за разрешаването му, така че първата стъпка е тоталното изтръгване на властта от ДПС), а този проблем са циганите.

И по-точно пълната липса на образование при тях, както и текущите от това проблеми - кражбите и раждането на деца на килограм. Чрез закони може да се реши раждането, като им се спрат социалните помощи при раждане на деца на килограм без образование, но срещу кражбите които ще последват след това, ако няма подготвени трудови лагери на принципа на строителни войски - държавата просто няма достатъчно затвори, нито средства да издържа 300 000 мангала дето ще трябва да влязат в затвора, след като почнат да крадат ако държавата им спре всичките безплатни екстри дето ги ползват вече 20 години да висят на наш гръб...

А вътре на пълен работен ден от 8 часа тези цигани ще трябва да избират - или да учат 8 часа, или да бачкат 8 часа. Да не седят там като на пансион, защото за циганина затвора си е като почивка - все едно е на курорт. Седи на топло, безплатна храна, че и телевизия евентуално.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

136 Bobby_gBG | 21.12.201107:56

145 deowin | 20.12.2011 23:25
На мен особено ми ареса това обаче:

>владея 3 езика освен българския, немския и английския

Три ти казвам. Смех!
---------------------------------------
Оооо, курво, пак ли вадиш думички от контекста и сменяш смисъла на казаното?

То вярно пък и че си забравил българския, защото щеше да знаеш и за останалите значения на запетайката.
   

оценка

+0 -0