Русия сътвори свой Мандела | webcafe.bg
Webcafe

Русия сътвори свой Мандела

Webcafe.bg, по BBC
18.07.2013, 12:38 (обновена 18.07.2013, 13:13)
Алексей Навални

Скалъпената присъда срещу Алексей Навални го направи мъченик в очите на народа

Руски съд току-що произнеде една от най-значимите присъди след встъпването във власт на Владимир Путин, осъждайки лидера на опозицията Алексейн Навални по обвинение в корупция.

На пръв поглед това е незначителен процес за незаконно обогатяване в малък град, провеждащ се в регион на Русия, най-известен с горите си и приказните си истории. Дело срещу бивш съветник на губернатора на Кировския регион, обвинен, че е искал неофициално комисиони за договори с държавна фирма за дърводобив. Съветникът не е бил на заплата.

И все пак процесът срещу Алексей Навални е нещо много повече

От няколко години Навални е трън в очите на руския политически елит, като води ожесточени кампании срещу всеобхватната корупция и е лансирал израз, описващ управляващата партия "Единна Русия", който се е наложил в съзнанието на всички - "партията на измамниците и крадците".

В годините на избори (2011/12) влиянието му се увеличи дори още повече, тъй като той се превърна в неофициален лидер на протестното движение, извело десетки хиляди хора на улиците.

Тогава се проведоха най-големите антиправителствени демонстрации за целия мандат на Путин.
И точно тогава старо, изоставено разследване срещу краткия престой на Навални като съветник в Киров изведнъж бе претоплено от московската централа на руския еквивалент на ФБР - руския Следствен комитет, наричан още "Следком".

Голяма мишена

"Следком" е сериозен играч в преследването на участниците в протестите - и Алексей Навални е сред най-големите му мишени до момента. Досега той е бил арестуван, освобождаван под гаранция, разпитван неколкократно, след което му бе заявено, че делото срещу него ще се води в Киров - на около 800 км разстояние от дома му в Москва.

За всеки етап от процеса той досега се е налагало да пътува в продължение на 12 часа с влак, за да присъства в съдебната зала.

И двете страни в процеса положиха много усилия да защитят позициите си, и в заключителното си обръщение към съдията Навални не демонстрираше разкаяние. "Ще разрушим това феодално общество, което ограбва всички нас," вилнееше той.

"Ако някой е смятал, че заплахата от шестгодишна присъда ще ме накара да избягам в чужбина или да се скрия, греши. Не мога да избягам от това кой съм. Нямам нищо друго освен името си - и не искам да правя нищо друго, освен да помагам на страната си. И да работя за сънаръдниците си."

"Това не може да продължава безкрайно," заяви той. "Ситуация, в която 140 милиона души в една от най-големите и богати държави в света са поробени от шепа безполезни чудовища. Това дори не са олигарси, които са натрупали богатството си чрез хитрост или мъдрост. Те са просто шепа бивши комсомолски активисти, самообявили се за демократи, самообявили се за патриоти, които се опитват да заграбят всичко, до което достигат ръцете им."

Само една стратегия

Лилия Шевцова, анализатор в "Карнеги център" в Москва, коментира, че без съмнение процесът е политически.

"Целият процес срещу Навални се приема от Кремъл като предупреждение към обществото. Владимир Путин иска обществото да приеме новите правила на играта, а новите правила са: 'Трябва да се подчинявате на нас и да демонстрирате пълна и абсолютна лоялност. Нямате право да имате амбиции, нямате право да се борите за власт. Лоялността е основният принцип на вашето поведение'."

Кандидат за кмет на Москва

Само преди седмица Алексей Навални подаде документи за първия си опит за навлизане в реалната руска политика. През септември той ще е кандидат за кмет на Москва. Въпреки че няма достъп до правителствените телевизионни канали, смята се, че има сериозни шансове да бъде втори - след подкрепяния от Кремъл титуляр Сергей Собянин.

В централния офис на организаторите на кампанията на Навални в Москва, интернет предприемачът Леонид Волков - човекът, който организира младите доброволци, казва, че кампанията ще продължи, независимо от присъдата на Кировския съд.

"Опитваме се да бъдем готови за всякакви сценарии," казва той. "Всъщност обаче сме готови да продължим кампанията до самия край, каквото и да решат в Киров. Нашият кандидат е единственият кандидат, който се радва на подкрепата на младите московчани, и вероятно това ще компенсира донякъде евентуалното отсъствие на кандидата от улиците на Москва.

"Трябва просто да изкараме повече доброволци на улицата. Това е единствената ни стратегия. Взехме категорично решение, че кампанията ни няма да приключи. Дори и той да се окаже в затвора, няма да бъде изключен от избирателната надпревара, тъй като е необходимо известно време апелативният съд също да се произнесе."

Без масова подкрепа

Анализаторът Лилия Шевцова предупреждава, че младите поддръжници на Алексей Навални вероятно ще са силно разгневени, ако той в крайна сметка лежи в затвора. "Навални се превръща в очите на руснаците в мъченик, в нов руски Нелсън Мандела," коментира тя. "Естествено, те ще са готови да се конфронтират с властите в бъдеще."

Същевременно обаче тя казва, че подкрепата за него е все още недостатъчно масова, за да се превърне настоящата присъда в решителен политически момент за него. "Няма опасност за момента това да премине в огромна протестна вълна. Като цяло настроенията сред народа са доста спокойни.

Има осезаемо обезсърчение, раздразнение и разочарование - и руснаците определено вече не харесват Путин. Но твърде малко хора виждат ясна алтернатива. Навални не изглежда герой за всички хора, които са разочаровани от статуквото."

"За да се превърне в реална политическа фигура, а не само в социален активист и бунтовна фигура в Интернет, Навални трябва да има зад себе си масово политичесо движение - и ясен дневен ред, който да е много по-сложен и всеобхватен от простата борба с корупцията."


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.08.2012, 19:08

7 Използвам главата си по предназначение | 21.07.201309:15

Статията е написана от БиБиСи!!!Повече да коментирам ли?Цитира се института Карнеги,който е еврейски и се намира в САЩ.Само се радвам,че повечето коментиращи знаят истината и има само един платен еврейски трол,който обвинява всички останали,че са платени.Каква ирония само.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

6 Бобо | 19.07.201318:53

Мандела е човек-кауза. Човек сменил световно статукво.
Горният сульо е платен от америка опозиционер на путин. слаб играч с познати ходове.
По важно е че руснаците показват воля да отхвърлят положенито в което ги постави загубата на студената война- политически, икономически и финансово.

За разлика от нас където страхът ми е че влезнахме в перманентна криза, която ще доведе до фактически разрушаване на статуса ни като държава и превръщането ни в област. За съжаление у нас няма кой да изрита не само американските, но и руските мекерета илилащите им. Шокиран Шокиран Шокиран
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 19.07.201316:44

След тоталната разруха и мизерия от ерата на Елцин, обогатил единствено фамилията си и създател на руските олигарси, до един евреи, Путин въведе някакъв ред, повдигна стандарта на живот на обикновения руснак, накара света да се съобразява и уважава Русия, сега от него по-лош диктатор няма.
Защото вкара най-зловредните олигарси в затвора, които по случайност са евреи, на другите озапти кражбите, прогони Отворените Общества на Сорос, му организират тези "опозиционери" платени с пари пот вън, като Пуси райът или Навални.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

4 edin slep | 19.07.201314:08

Хубаво заглавие и правдиво сравнение, Мандела става това, което е именно в затвора. Дано обърканата и нерешителна коалиция се обедини зад Навални и пребори лошите.

Впрочем, нашата борба с властта е аналогична на тази, която водят руснаците. За жалост тук също няма фигура зад която да застанем, дори и по-малка фигура като Навални липсва. А лошите са от същия тип, каквито са и там - комсомолски секретари, комунисти, агенти на ДС, милиционери и други по-дребни мошеници и нагаждачи.

Но, ще ги победим, сега, по-късно или когато му дойде времето, но ще.

п.п. Тролчета, трудите се пред чужда публика, но когато си на заплата правиш каквото ви каже шефа. Има думи за дребни продажни душици, да започнем с мерзавци.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 19.07.201309:46

Навремето Рузвелт беше казал за диктатора Сомоса: „Сомоса е кучи син, но наш кучи син!”.

Това важи и за Навални, „наше куче” е, къде са тръгнали да го съдят!

Колкото за сравнението с Мандела – само олигофрен може да го измисли.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 19.07.201300:21

Алексей Навални вероятно е евреин, те все се бунтуват, протестират, революционерстват и като осерат всичко и живота се скапе, тръгват за Обетованата земя, най-често стигат до уредените държави на Западна Европа или САЩ.
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 18.07.201315:33

Тоя пък какво реве,че руснаците били поробени и т.н.

Истината е че средния руснак живее много по-добре от средния българин.
Този висок стандарт на живот го достигнаха при Путин и неговата банда бивши и настоящи КГБ "чудовища".
Всяка монета има две страни- ясно е че запада предпочита слаба Русия с пияница за президент и Путин не им харесва, но резултатите и фактите са на лице.
Русия отново е силен международен играч за разлика от преди 15 години.
Нито с тъпи статии като тая нито с Навални нито с Пуси нещо си нито с подобни провокации западните служби не могат да променят фактите.
   

оценка

+3 -2