Изпростяване на протеста | webcafe.bg
Webcafe

Изпростяване на протеста

Калин Руменов, в."Новинар"
23.11.2012, 16:18 (обновена 23.11.2012, 17:06)
Доматен протест

Да купиш няколко домата от пазара и да тръгнеш да ги отпечатваш не по човешки физиономии, а по фасади на сгради – освен отчаяно изглежда и отчайващо.

Николай Колев–Босия, идентификацията с него в социалните мрежи, похвалите, с които е затрупан във форумите – съжалявам, ако ви разочаровам, но са символи на идейна, творческа и най-вече на криза на смисъла в bg протеста. Върху него може би трябва да се наложи безсрочен мораториум, докато не се разберем помежду си какъв трябва да е той и за какво да се бори.

Нищо против доматите като форма на себеизразяване, но когато с тях целиш например парламента – само ще изцапаш опаковката, без да причиниш на никого личен срам. Би било различно, ако разсипеш конкретен нов костюм, защото конкретният депутат в него е взел конкретно решение или е предложил конкретен законопроект.

Да обстрелваш обаче сградата на Народното събрание означава да отричаш институцията по принцип. Тогава алтернативата е да я разпуснем и да обявим или пълна анархия, или военно положение. Другият вариант е да се откажем от държавна независимост и да гласуваме за чужд парламент, в който чужденци пишат българските закони.

Същото е и да хвърляш домати по съдилища, защото намираш съдебната система за корумпирана. Отиди и замервай конкретен съдия, пуснал на свобода конкретен бандит. Отиди и замервай даже не с домати, а с истински лайна съдията, пуснал под домашен арест доказан изнасилвач, за да може той да изнасили още една жертва. Някаква пълна отрепка, която няма парите на бандита, за да си купи толкова благоразположено правосъдие, и това прави нещата напълно необясними. Но когато хвърляш напосоки, можеш да уцелиш и съдия, издал доживотна присъда на убиец. А такива има и те едва ли го заслужават.

Ако големият проблем не са хората в системата, а самата система – какво тогава трябва да се промени. Да я отречем напълно и всеки сам да раздава правосъдие. Или да се върнем към доказано бързите практики от миналото – към Народния съд, към военно-полевите съдилища на Стамболов. Ако пък по някакъв начин успеем драстично да променим сегашната система, но в нея останат същите хора – това новото ще работи ли по-качествено.

Когато отричаш нещо, е добре да имаш готов вариант, с който да го замениш. Иначе си е обикновен хейт, иначе ще заприлича на обикновена пънкария. Може би и затова, когато си говорим за протести, най-често даваният пример е гръцкият. В него се работи малко, стачкува се много и все още се успява да се намерят пари отнякъде.

Ние харесваме как живяха гърците и искаме да живеем като тях, без да ни интересува евентуалната цена на този живот. Даже си измислихме виц, който обичаме да разказваме в моменти на самоунижение – че на протестите в Атина вдигали плакати „Тихо, да не събудим българите”. Вицът можеше и да е друг – че германците сутрин, когато отиват на работа, пазят тишина, за да не събудят нищо непроизвеждащите българи. Но за такъв виц нямаше как да се сетим, тъй като германският пример никога не сме го намирали за симпатичен. В него се работи повече, стачкува се по-малко и не се чака отникъде да паднат едни пари.

Ако искате, хвърлете и по мен домат, но при една равносметка на последното десетилетие и оставяйки настрана неизбежните изключения от правилото, замесените в bg протеста ще се окажат или пълни откачалки, или лъжци на системата. Такива, които не искат да я променят, а само да я превъртят, за да станат част от нея. И, разбира се, да се видят вечер по телевизията, да се постнат във Facebook.

Между другото, има нещо много абсурдно и едновременно практически полезно в доматения бунт на Босия. Ако не го бяха арестували, според манифеста си той трябваше да замерва и сградите на БНТ и БНР, „защото с нашите пари те обслужват една малка шайка от политически престъпници и мафиоти”. БНТ и БНР отдавна не са Телевизията и Радиото, но това съвсем не означава, че има някакъв медиен напредък от времето, когато бяха. Някъде се написа, че 40 полицаи и жандармеристи са били специално мобилизирани, за да арестуват един протестиращ с домати.

А после тази информация без кадри или поне снимка беше цитирана и мултиплицирана от останалите медии без минимално замисляне. 40 ченгета за един-единствен човек, при това с очила – наистина ли ви звучи сериозно, дори и вие да сте измислили тезата за сегашната полицейска държава. От друга страна, не може да не се признае, че това вероятно е протестът с най-малък бюджет, постигнал повече от отличен медиен резултат спрямо инвестицията си.

Вместо да събираш хора от цялата страна, да им наемаш автобуси, да ги извозваш, да им пишеш плакати и да им мажеш сандвичи – понякога и няколко домата могат да вдигнат същия шум. Което също е част от изпростяване на bg протеста като цяло.

Всъщност изпростяването съвсем не е местна тенденция, а нещо като световна пандемия. Например Западният свят с развита демокрация продължава да оплаква човешките права на трите мърли от Pussy Riot. Но когато тези дни в Газа цивилни цели се обстрелват не с домати, а с нещо далеч по-разрушително и по-убийствено, това се нарича „ескалация на напрежението”.

htt://novinar.bg

Oще: домати  николай колев - босия  протест 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

91 koya sam? | 29.11.201213:41

Не е обида, а само констатация. Той е за революция определено. Но не става ясно кой ще управлява след революцията Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

90 John Smith | 29.11.201212:17

Анархист-революционер , обида ли е или лъскаш Хейтъра?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

89 koya sam? | 29.11.201212:11

Като се разправим един път зверски с тях и те няма да посмеят повече...Смеят, уви. Властта и парите ги карат да забравят бързо. Те привличат като магнит такива хора. И все една и съща пиеса се играе...
Наивно, за това не съм го приела за сериозен аргумент. Е, аз няма да сипя обиди по теб както ти направи с мен. Всеки вярва и се надява на нещо си. И така трябва. Това, че някой греши не е страшно. Страшното е да си пълен непукист.
Иначе, какво, да лягаме и да мрем...или да бягаме оттук.

Поне си изяснихме позициите. Ти действай по твоя начин, аз по моя. Целта е една Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

88 Хейтър | 29.11.201212:01

Ето, копирам ти къде трябва да го търсиш, но толкова, повече не ми отговаряй, няма смисъл! Ако щеш се обиждай, ама с овце или интересчиски подлоги не ми се спори!


"Пределно ми е ясно, че след каквато и да е промяна отгоре изплува тинята. Но ти, като учен и уж чела история, би ли ми казала коя е тази държава, която се е оправила с безкръвна революция и домати? Ясно е, че пак боклуци ще яхнат вълната, то човешкия род по принцип си е боклучав и не трябва да съществува, но ... тези, които ще управляват после ще имат страх от народ, който би ги избил, ако се гаврят с него! Разликата тук е, че те се гаврят и ни подлагат на геноцид, а ние си ги харесваме. Човека разбира само от ботуш. Докато всички престъпления му се разминават, ще става още по-нагъл. Докато ходите с домати и листчета с искания, и разни тъпи петицийки, ще става все по-зле! На тях точно такъв тъп народ им изнася! Брюксел ..... Пхахахаха, караш ме да се смея ... и ти си учен?!? Това предполага да имаш някакъв интелект, ама къде е той в случая? Ти сериозно ли вярваш, че Европа не знае какво се случва тук и това се случва не само с тяхна благоволия, но и по тяхно нареждане? "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

87 koya sam? | 29.11.201211:50

Хейтър, когато нещо го няма, как да го намеря? Мисля, че и на теб не ти е ясно как да стане след това. Ти си анархист-революционер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

86 John Smith | 29.11.201211:42

Е.Р.А.
Еволюция-Революция-Анархия
Проблема ,че още не сме еволюирали за революция Усмивка

ps

Няма нужда някой да ни управлява .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

85 Хейтър | 29.11.201211:37

Като не ти става ясно какво съм писал, прочети ми писанията пак. Ако трябва и пак, и пак, та докато откриеш това, което пропускаш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

84 koya sam? | 29.11.201211:17

И като казваш, каква е ползата от разни петицийки и медиен шум, ето по отношение на науката:
http://www.nature.com/news/funding-protest-hits-bulgarian-research-agency-1.11902

Тези, които се занимават с наука, пък и не те знаят какво авторитетно издание е "Нейчър". Сега цял свят знае за нашите проблеми и може да разчитаме на подкрепата на международната научна общност. Освен това, планира се визита у нас на еврокомисаря по науката и образованието. Скоро.

Това, с методите на демокрацията. А Хейтър да изложи революционните методи. Може да има добри идеи, които да ни помогнат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

83 koya sam? | 29.11.201211:08

Ами нали точно това те питам: какво очакваш да постигнеш? Хич не става ясно от писанията ти. Иначе, да трепем, а после какво - диктатура, соцреализъм, що ли? Как ще се гарантира, че точно качествени хора ще ни управляват? Това е главния ми въпрос.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

82 Хейтър | 29.11.201209:52

Това е действието, не ефекта. Аз ти казах, че няма смисъл да споря с теб!
   

оценка

+0 -0