Нали ги видех, "Общественици"* | webcafe.bg
Webcafe

Нали ги видех, "Общественици"*

Александър В. Ничев
28.02.2013, 14:00 (обновена 02.03.2013, 08:27)
Бойко Борисов подаде оставка

Снимка: © Явор Николов

Бягството"на Бойко Борисов показа, че в България политическата отговорност може да се "поема" и носи, но не може да се "понесе

Когато един кораб започне да потъва, плъховете са първите, които го напускат.

"Бягството"на Бойко Борисов показа, че в България политическата отговорност може да се "поема" и носи, но не може да се "понесе". Както винаги, виновни ще са всички, но отговорен няма да е никой. Оказа се, че след премиера "съсел", наред е бил премиер-плъх.

След 23 години политически експерименти, вместо пазарна икономика и парламентарна демокрация, българското общество получи "пазарна демокрация" и "парламентарна икономика".

Пазарна демокрация, изразяваща се в "пазаруване" на гласове и купуване на власт; и парламентарна икономика, характерна с това, че превърна парламента в място, където се коват закони, поръчани от правилните икономически субекти.

Институциите се превърнаха в придатък на партиите, за да може българският модел да работи гладко, ефективно и контролирано.

Тези две "изобретения" на българския политически и икономически елит са причина за бедността и корупцията в българското общество. Бедността е доказателство за това, че икономическите отношения в страната не произвеждат просперитет и благосъстояние.

Корупцията е единствена схема за създаване на частен икономически ресурс и осигуряване на просперитет за най-близкото обкръжение- семейство, фирма, близки и заслужили приятели и съдружници.

Политическият монопол създаде икономически монополи. Парламентарната икономика създаде изкуствена бизнес среда, в която виреят само правилните фирми на правилните хора.

Политическият елит осребрява властта си, като използва бизнес модели, основаващи се на финансиране с държавни и обществени средства. Тяхното поддържане и защита се поемат от държавните и обществени институции.

Страничният продукт от този модел дълго време беше концентриран само в политически контекст - политическа апатия, изборно въздържание, граждански нихилизъм. Последствията в икономически план обаче взривиха обществото.

Хората спряха да вярват в смисъла на икономическата дейност - предприемачество, наемен труд, производство, търговска дейност. Средният, дребен и най-дребен бизнес отдавна са в "изкуствена кома", причинена от т.нар. финансова стабилност на държавата.

Оказва се, че на българските граждани са отказани фундаментални човешки права: правото на политическо представителство и правото на труд и стопанска дейност. Институциите, които тряба да гарантират нормалността на държавата, работят не в полза на обществото, а за интересите на "обществениците".

Дефицитът на работещи институции и правила отвори ниша за създаване на "квази" или неформални институции. В правовата държава България е по-лесно да се обърнеш към телевизионното предаване "Господари на ефира" за съдействие при проблем, отколкото към съответната институция, в чиито задължения е неговото решаване.

Дълго време това "шоу" с реалните проблеми се приемаше повече с усмивка, отколкото с въздишка. Когато обаче премиерът Борисов се превърна в цирков акробат, за да тушира резултатите от неработещите институции, шоуто загрубя.

Борисов се превърна в човека-институция, а представителната демокрация - в неговото представление. "Моделът" опасно много заприлича на пирамида. А не е по силите на никой фараон сам да крепи пирамидата на властта. Рано или късно тя ще се срути и ще погребе много хора.

Сега, след като "Химнът победи герба", повече от нормално е и парламентарната демокрация и пазарната икономика да бъдат "оспорени" от гражданската ярост. Призивите на протестиращите за "неполитична политика", политика без политици, управление на улицата, граждански парламенти и т.н. са именно това: смяна на "провалената" представителна демокрация с пряката демокрация на свободните граждани.

В същото време исканията за "ренационализация" на държавни активи са отчаян зов за помощ на милионите потребители, които "невидимата ръка" на пазара е хванала вече за гушите. Гражданите искат управление от името и "в името на народа" и пазарна икономика, но с "човешко лице". 

Нацията ни се нуждае от РЕ- ВИЗИЯ: ревизия, която да направи възможно "понасянето" на отговорност, дори и post factum, и визия за принципите, около които да се изгради новия обществен договор.

*Заглавието е взето от песента "Колега" на Ъпсурт. Според автора текстът на песента е най-добрата дисекция на българската действителност, правена от жив човек, след Алеко Константинов.Респект!

Oще: бедност  бойко борисов  българия  власт  гласове  демокрация  елит  избори  икономика  институции  корупция  протести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.09.2010, 22:51

10 panopsihikum | 10.03.201301:50

*Заглавието е взето от песента "Колега" на Ъпсурт. Според автора текстът на песента е най-добрата дисекция на българската действителност, правена от жив човек, след Алеко Константинов.Респект!
******
Респект, да бе. Първо прочетете "текста" на тая хуйня. И така наречената статия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2012, 14:10

9 Селски бек | 03.03.201319:43

koce | 02.03.201308:12
Каченият на върха на протестната вълна в София Ангел Славчев, ляв екстремист ... БЛЯ, БЛЯ, БЛЯ...
=======
Другарю ЦвЦв, напомня ме Ви, че използването на "зания" придобити с помощта на СРС-та е опасна игра!

Че "начело" на протеста стоят в повечето случай "странни субекти" е повече от ясно, но ако се доверим на историческите писания, то и съвременна Америка е създадена от "каймака" на тогавашния ъндърграунд...
Страшното е, че у нас този "бърз завой" ще сработи вероятно за втори път през последните две десетилетия...
През '89 довчерашните преподаватели по политикономия, "усетили се" партийни секретари и т.н. забравиха партийния билет в стария костюм и навлякоха спортни пуловерчета за да се абонират "пожизнено" за дУПЕтатини. Бързо решиха, че под "версачето" гарнирано с ролекс, навущата не се виждат... и доказаха, че само замяната на едни съкращения с други им гарантира народната любов за вечни времена
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2013, 16:21

8 джЕнерала | 02.03.201310:09

Браво на статията! Без фанатизъм, само факти. Евала!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

7 koce | 02.03.201308:12

Каченият на върха на протестната вълна в София Ангел Славчев, ляв екстремист с „богата биография” на войнстващ съветофил, вече се изживява като „национален водач”. Развива бурна дейност по съставяне на „правителство в сянка”.

“Започнаха да работят експертни групи и в момента сформираме правителство в сянка, което да започне да генерира експертни мнения и да дава решения, а не само да иска. Обичайно, за да обслужат някои кръгове, започнаха да обясняват, че не знаем какво искаме. Напротив! Ние знаем какво искаме и сега ще покажем!”, откровеничи той пред БНР.

От устата на този „модерен младеж” , както сам се определя в услужливия ефир на Би Ти Ви, звучи като закана обещанието сега да ни покаже…

Защото вече ни е показвал. На организирания на 10 януари 2010 г. с негово участие незаконен контрамитинг срещу митинга на привърженици на демонтирането на съветския окупационен паметник в центъра на София, другарят Славчев не просто присъства на сборището на екстремистите със знамената на масовия убиец Че Гевара, но и е …”разконспириран” от лидера на другарите чегеваристи, днешен вожд на протестите в Пловдив Павел Иванов (него пък го интервюират в качеството му на нещо като „литератор”, който пишел книга).
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 02.03.201302:19

Пичеве, другари, българи и българки, не се ли откине поне една депутатска глава и кърваво да се търкулне по стъпалата на народното събрание, тез изобщо няма да се впечатлят от никакви мирни протести. Казвам го в в буквалният смисъл , трябва жестоко наказание за да се уплашат. Тях ги натискат мутренските комунистически монополи които наистина ползуват тези методи на сплашване: бой с метални тръби и бухалки, чупене на крака и ръце, рязане на уши и пръсти, отвличания и ако не стане куршум в депутатската или министерска глава. Е оня кмет на Елин Пелин така го "излекуваха" като отказваше техните правила и се съобразяваше с просперитета на градът и хората дето са го избрали. Така, че протестите са им през оная работа работата трябва да опре до момента до който са уплашени за физическото си оцеляване.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

5 Meteora | 01.03.201322:25

А Първанов "търка кунки" и оседлава белия кон...

Що ли ми звучи като веднъж преживяно!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

4 Vasil | 01.03.201321:06

смешна държава с много просто народ Удивителна
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

3 Vasil | 01.03.201318:58

добра е статията да - евалата на пича който я е писал - по - добре едва ли може да се каже Удивителна

другарите от БКП - ДС така режисираха прехода че изиграха всички и най-вечче окрадоха всички ....
кукловодите , освен един, си седят в сянка безнаказани вече 23 години - изгоряха само бушоните и машите а балъците продължвата зда гласуват Смее се
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

2 Arsen Lupin | 01.03.201311:22

смислен и изчерпателен коментар, надявам се да бъде разбран и осмислен от читателите!
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

1 Ben Dover | 01.03.201308:47

Некои курви направИха много пари.. Смее се
   

оценка

+5 -0