Милиардерът Ричард Брансън подари остров на лемури | webcafe.bg
Webcafe

Ричард Брансън подари остров на лемури

Webcafe.bg
21.04.2011, 14:09 (обновена 29.04.2011, 15:19)
Ричард Брансън

Сър Ричард Брансън предизвика скандал сред еколозите с плановете си да внесе лемури в Карибския залив

Сър Ричард Брансън предизвика скандал сред еколозите с плановете си да внесе лемури в Карибския залив - на няколко континента разстояние от естествения им хабитат - Мадагаскар. Британският предприемач-милиардер обяви, че пръстеноопашати лемури ще бъдат транспортирани и освободени в тропическите гори на притежавания от него остров Москито - част от Британските Вирджински острови.

Заради обезлесяването лемурите са обречени на изчезване

Брансън твърди, че иска да помогне за запазването на вида, застрашен заради обезлесяването в Мадагаскар. Политическият хаос в страната води до масирана незаконна сеч в острова, намиращ се на брега на Индийския океан.

"Реализирахме проект за лемурите в Мадагаскар в последните години и установихме, че положението се влошава, така че се замислихме дали да не им намерим безопасно убежище. Доведохме експерти от Южна Африка на остров Москито и те коментираха, че условията там са перфектни", обясни Ричард Брансън.

Други експерти обаче твърдят, че пренасянето на чужд вид от 13 000 км разстояние би могло да навреди и на лемурите, и на местната дива природа. Комисията по запазване на видовете към Международния съюз за защита на природата изказа становище, че проектът нарушава кодекса за преместване на живи видове - и че вредите от прехвърлянето на лемурите на острова надвишават ползите.

Трудно е да се прогнозира как ще се впишат маймуните в биосферата на острова

Специалистите са раздвоени - някои са на мнение, че е твърде рано да се прецени. "Това би могла да бъде блестяща или ужасна идея, но просто все още не знаем," казва Пинелъпи Бодри-Сандърс, основател на базираната във Флорида Фондацията за запазване на лемурите, която поддържа сходен резерват в Мадагаскар.

"Нямаме представа какви патогени ще донесат лемурите на Карибите - или какви патогени могат да им въздействат там. Чудесно е, че г-н Брансън проявява загриженост, а и той от доста време се слави като човек, който не действа безотговорно - но имаме нужда от повече информация. Просто няма как в момента да се произнесем по този въпрос."

Брансън от своя страна твърди, че лемурите на острова ще бъдат доставени от зоопаркове в Канада, Швеция и Южна Африка, а не от Мадагаскар, както и че е извършена оценка на екологичното въздействие от заселването им на Москито, част от архипелаг от 60 острова. На територията му от 50 хектара там живеят анегадската земна игуана, коничноопашатият гекон и геконът-джудже, както и други влечуги.

И да има несъгласни, преселението вече е започнало

В случай че лемурите успешно се заселят на Москито, надеждата на Брансън е впоследствие част от популацията им отново да бъде пренесена на Мадагаскар. Милиардерът е купил острова през 2007 г. за 10 млн. британски лири и е поел ангажимента да го превърне в най-екологичния курорт в света.

Властите на Британските Вирджински острови вече са одобрили плана и първите 25 пръстеноопашати лемури ще се заселят на острова след броени седмици. Очаква се да ги последват червенокосмести лемури, като вероятно на острова скоро ще се заселят и други примати - сифаките.

Бодри-Сандърс коментира, че червенокосместите лемури, които са изложени на най-голям риск от изчезване в Мадагаскар, вероятно трудно ще се приспособят към условията на Карибите, но пръстеноопашатите вероятно биха се адаптирали добре.

Жителите на Британските Вирджински острови обаче са притеснени, че местните растения и диви животни, особено насекоми и птичи яйца, биха пострадали от "опортюнистични хищници", които умеят добре да скачат, имат остри нокти и апетит за подобна храна.

Според милиардера няма риск лемурите да навредят на местните видове

Критици обвиняват властите на островите, че правят отстъпки пред влиятелния инвеститор. Брансън не отрича, че съществуват известни рискове, но се позова на мнения на експерти, според които опасностите са минимални в сравнение с плюсовете да бъде "спасен един вид, който в момента отмира".

По думите на милиардера опасенията за геконите на Москито са неоснователни: "Лемурите се хранят основно с ядки и растения. А ако по изключение изядат някой гущер, на острова има десетки хиляди гекони."

Брансън е поел ангажимент местните видове да бъдат защитени, ако се окаже, че са наистина застрашени от новите "заселници". "Ще трябва да преценим обстоятелствата на място. Ако идеята се реализира успешно, ще внесем още видове лемури и в крайна сметка се надявам да намерим по-голям остров за тях."

Oще: гекони  еколози  лемури  мадагаскар  маймуни  москито  остров  преселение  ричард брансън  хабитат 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 25.04.201117:28

Абе какво ти пука. Давай да се обявяваме и ние за лемури, да идва да ни спасява и нас. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 24.04.201120:28

Лемурите не са маймуни, маймун е неподготвения преводач на статията. Малка справка ненаправена - излагация поредна.
   

оценка

+0 -0