Бойкова зима след Бойковото лято... | webcafe.bg
Webcafe

Бойкова зима след Бойковото лято...

Webcafe,bg , Ясен Бояджиев, Дойче веле
02.08.2010, 17:30 (обновена 03.08.2010, 18:38)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Борисовите "илюзии или мечти"...

Първата годишнина на правителството бе отбелязана от самото него с висока оценка за свършеното и с оптимизъм за предстоящото, коментира Дойче веле. Покриват ли се самооценките и оптимизмът с действителността - гледната точка на журналиста Ясен Бояджиев от трибуната на Дойче веле.

"Както е редно при толкова много и толкова независими медии, за пет дни премиерът успя да даде пет пъти едно и също интервю. Всъщност, не точно интервю, а по-скоро добре заучен монолог, пропит от чувство за незаменимост.

"Изпълнихме всичките си ангажименти. Много твърдо, много праволинейно вървим напред", каза премиерът и твърдо и с нескрито раздразнение отхвърли всеки въпрос, допускащ нотка на съмнение в досегашните и бъдещите успехи на правителството.

Векторът на реалността

"С една дума, илюзии или мечти, които никой за тези 20 години не си е мислил, че ще се случат", определи той успехите. Оптимизмът му бе продължен в представената от вицепремиера рамка на бюджета за следващата година, крепяща се изцяло върху прогнозата за ръст на икономиката от 3.6 на сто. Мнозина „недоброжелатели" я определиха като „илюзия или мечта", която няма как да се случи.

Хубаво е човек да мечтае и да преследва мечтите си в живота. Самонапомпването и мъжкарските закани към противника пък сигурно помагат понякога в спорта. В икономиката обаче нереалистичните допускания са рисковани. Доказа го и първата година на това управление.

Бюджетните прогнози например за една година се разминаха няколко пъти с действителността и се наложи да бъдат коригирани от балансиран бюджет до няколкопроцентов дефицит. Основаната върху тези прогнози първостепенна цел за влизане в еврозоната вместо да се приближи се отдалечи за неопределено време.

Реформите, към които управляващите бяха готови да пристъпят незабавно, година по-късно продължават да са на недоизяснено идейно ниво. Бодро поставяните срокове за изход от кризата отминаваха, кризата си остана и в много публични и частни сфери клони към разпад.

Приходите всеки момент щяха да започнат да нарастват, вместо това нарастваха разходите. За сметка на топящите се резерви. Дали и докога обаче резервите ще стигнат, за да покриват разминаването между очаквано и реално?

За разминаванията, разбира се, има и обективни причини. Но така или иначе векторът на събитията обикновено сочеше в посока обратна на оптимистичните прогнози.

Предчувствие за катастрофа

Попитан "ще дойде ли Бойковата зима", с макар и неизречена препратка към "Виденовата", премиерът отговори: "Сега е Бойковото лято, хората са на почивка, радват се".

"Как сте, ще ходите ли в отпуска?", попита ме тези дни стара позната. И без да дочака отговора ми продължи: "Ние се каним през август. Макар че можем и утре да тръгнем".

Защото бизнесът им бил рухнал, нямали никаква работа, стоели и чакали да не би случайно да се обади някой клиент. "Върнаха ни в първи клас", каза тя и заговорнически добави, че всъщност положението било доста по-зле отколкото ни го представят. А най-лошото било, че за разлика от 97-ма сега няма алтернатива.

Побързах да се сбогувам, за да не се поддавам и аз на лошите предчувствия. Само дано най-после оптимистичните прогнози на управляващите да започнат да се сбъдват. 

Oще: бойко борисов  зима  лято  правителство  управление  успехи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.