Кога ще се оправи тая държавa? | webcafe.bg
Webcafe

Кога ще се оправи тая държавa?

Мирела Иванова, DW
30.01.2013, 08:21 (обновена 01.02.2013, 12:27)
Сянка на българин

Когато се припознаем като нейни граждани, а не като нейни врагове.

Нищо не зависи от нас, тая държава никога няма да се оправи - това е хленчливият лайтмотив, с който възпяваме апатията. Апатията, която ни отчуждава от собствения ни живот. Апатията, заради която не гласувахме в неделя.

Референдумът мина, но за него ще се говори още дълго. Очакват ни няколко месеца, през които всички ще се изкажат по темата - гласували и негласували, политически лидери, прилежащите им политолози и социолози и независимите такива, жителите на Белене и Козлодуй, ромите и националистите, предводителите на подписки и инициаторите на антиподписки.

Парадоксалното в случая е, че тъкмо встрастеното до запененост или аналитичното до скодоумие говорене издават всичката многолика апатия, превзела от години българското общество. Демотивацията да се участва в референдума е същата като останалите, които ни отчуждават от собствения ни живот. Възпяваме я с хленчливия лайтмотив, че няма смисъл, че нищо не зависи от нас, че тая държава никога няма да се оправи.

"Нема пари, нема гласуване"

Защо няма смисъл ли? Защото в основен и единствен хоризонт от години наред и на всички равнища се утвърждават единствено и само парите, те се отъждествяват с авторитета и щастието. При това не кои да е пари, а придобитите с удар или измама, заграбените безнаказано, демонстриращите новобогаташки лукс и дебелашко благосъстояние.

Почтената работа, дори общественополезна, дори свръхквалифицирана и прецизно свършена сякаш не обслужва нито елементарното съществуване, нито представите ни за добра реализация. Все по-често се превръща и в обект на присмех и (само)презрение. Трудиш ли се честно, понякога и на две-три места, за да вържеш двата края, значи си минат, пълен бунак, изпързалян от съдбата. Особено сред младите се разрастват лентяйските нагласи и развращаващите възгледи от типа "Да не съм луд да работя за петстотин лева". Повечето роми го преформулираха на "референдумен език" така: "Нема пари, нема гласуване". Тук някъде, в отпадането на почтеността от всички ценностни скали, е първият източник на апатичните нагласи сред българското общество.

Защо нищо не зависи от нас ли? "Защото всичко е заговор и привидност: пряката и представителната демокрация също" -  убедени са повечето българи. Множеството тиражирани лъжи по време на предреферендумната агитация предопределиха не само ниската избирателна активност, но и усещането за липса на уважение към мислещите аудитории. Недоскалъпеният и рестриктивен закон, приет от предишния парламент, озъбеният интерес на разни енергийни лобисти, петимни да "увиснат и на тая жица" като посредници, и разпространяваните слухове - всичко това сгъсти атмосферата на злорадо ожесточение.

Провеждането на референдума като че ли бе употребено най-вече за взаимонастървяването на хората по политически признак, а крайните резултати от масовото неучастие бяха разчетени от повечето партии като победа над опонента и врага.

Какво се иска от нас?

В дискусионно студио известна журналистка обясни, че не е гласувала, защото чака времето, "в което не само ще бъдем питани, но ще бъдем и чути". Но едва ли има шанс това време да настъпи, ако не съучастваме в него, ако не го предизвикваме активно, ако не го изискваме властно. От нас зависи, дори и да не бъдем питани - последните примери са отстраняването на набедения "анголски професор" от управителния пост на фонд "Научни изследвания" и поисканата оставка на министъра на просветата Сергей Игнатов.

"Тая държава", както наричаме страната, в която живеем и отглеждаме децата си, може да се оправи само ако се припознаем като нейни граждани, а не като нейни врагове. Но с това изречение започва друг наръчник, а не наръчникът по апатии, в какъвто превърнахме референдума.

DW.de

Oще: българия  гласуване  граждани  избори  референдум 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.12.2012, 17:30

20 kateraqa | 31.01.201318:22

Ще се оправим, когато добродетелта и притежателите и станат толкова много ,че да започнат да задушават ,подлостта и поддръжниците и !


Малко ще го разберат ,а малцина ще повярват ,че само така може да се получи!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

19 паяка | 31.01.201316:25

Благодаря, Джорджи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

18 паяка | 31.01.201316:23

Човек, летящ на въздушен балон, установил, че се е загубил. Той се спуснал по-ниско и забелязал на земята човек. Спуснал се още и се обърнал към него:
- Простете, можете ли да ми помогнете? Аз се разбрах с един приятел да се срещнем още преди час, но не знам къде се намирам сега.
- Вие се намирате на въздушен балон н
а 3 метра от повърхността, между 40 и 42 градуса северна ширина и между 59 и 60 градуса западна дължина.
- Вие сигурно сте програмист?
- Да, как се досетихте?
- Вие ми дадохте абсолютно точен отговор, но аз нямам никаква представа какво да правя с тази информация и все още съм се загубил. Откровено казано, вие с нищо не ми помогнахте.
- А вие навярно сте мениджър?
- Да, и как се досетихте?
- Ами не знаете къде се намирате и накъде отивате. Издигнали сте се дотук благодарение на въздух под налягане. Дали сте обещание, което нямате представа как да изпълните, и очаквате хората, стоящи по-ниско от вас, да решат вашите проблеми. И накрая, намирате се в същото положение, в което бяхте преди да ме срещнете, но неизвестно защо, за него се оказах виновен аз.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

17 Georgi Tashev | 31.01.201316:22

+1 с голям респект към паяка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

16 паяка | 31.01.201310:39

Идея

http://www.nenovinite.com/news.php?action=view&ID=2400
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2012, 11:29

15 The Idol of Perversity | 31.01.201309:45

Цял свят знае, че България е комуноидно-мафиотска държава управлявана от червените генерали от ДС и МВР и техните марионетки( "олигарси", бивши и настоящи мутри, политици, магистрати, шофьори и хомо любовници на партийни величия и т.н)...Създадоха си групировки, създадоха си партии , които само се сменят за заблуда на широката публика и на света, че уж има демокрация.Докато кукловодите и техните креатури са живи, България бял ден няма да види... разгневен
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

14 koya sam? | 30.01.201322:48

Абе може. Ама се иска повече кураж. А не само да си хортуваме по форумите. Вижте какво направиха младите учени.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

13 chacha | 30.01.201318:05

Можем , можем да се оправи всичко в България, но Конституцията трябва да се барне, която в момента и да я нарушиш никой няма да те закачи.
Народния преставител да се избира със задължителни отговорности, и ако ги наруши, да си ходи. И да не избират други институции а да пишат само закони.
Президента да се избира пряко и да назначава правителство, правителството изпълнява законите независимо и отговорно.
Съдебната власт да се избира пряко от народа и наистина да е независима.
Тези дето нямат основно образование да нямат право да гласуват.
Има и други неща, но това е в основата на нашия разпад като общество.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

12 lele male | 30.01.201317:03

оооохх... DW, толкова ли не разбрахте, че в България всичко е в пълен хаос, само престъпността е организирана Удивителна
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 03.01.2013, 16:05

11 Conqurer | 30.01.201316:21

Лично за себе си мога да кажа, че не гласувах по 3 причини:
1) Въпросът не беше ясен.
2) На всяка едно изказване излизаше и контра изказване и в крайна сметка не разбрахме по-евтин ли ще е тока, колко в крайна сметка ще струва и т.н.
3) Най-важното - не мисля че България може да си позволи с тази икономика строеж на атомна централа. Това е все едно да питам жена ми искаш ли да си купим Бентли при положение че мога да си позволя най-много Пежо.

И да, в крайна сметка конкретно за този референдум нищо не зависеше от нас. Дори и при 100% "Да" могат да не построят централа и при 100% "Не" могат да я построят. Това си бяха чисто и просто едни безмислено изхарчени милиони.

П.С. Ако референдумът беше за цигарите щях да гласувам.
   

оценка

+2 -1