Неприятни изненади в Рилския манастир | webcafe.bg
Webcafe

Неприятни изненади в Рилския манастир

Константин Павлов-Комитата
27.08.2011, 10:23 (обновена 29.08.2011, 13:47)

1 от 9 снимки Назад Напред

rilski manastir

Снимка: © Константин Павлов-Комитата

Най-големият български манастир се комерсиализира като църквите в Гърция.

Времето в София трябваше да е горещо, а на Рилския манастир - около идеалното (24-26 градуса). Това предопредели и дестинацията.

За последен път ходих там през 2008-ма година и тогава нямаше много промени в сравнение с началото на 80-те години да речем. Затова пък сега има доста и всичките в неприятна посока.
Вече е забранено качването по страничните сгради (или поне аз не открих отворено стълбище). Има и табелки. Късо подстригани момчета следят за реда в църквата.

България имаше едно малко предимство пред Гърция - сравнително по-свободния режим за влизане в църквите и сравнително слабата им комерсиализация. Е, нашите попчета в най-големия български манастир не лапат мухите, порядките вече са почти като в Гърция.

Има цял поменик как не бива да влизате в църквата - например забранени са раниците (като богохулни?). Жените ги опаковат в едни мръсни полупрозрачни шалове, ако са с голи рамене.  За снимки и видеокамери няма какво да говорим - няколко свещеници събират догарящите свещи и бдят някой да не извади фотоапарат. В интерес на истината, забраната за раниците не се спазва много строго - май забраняват категорично само на хората с големи туристически раници. Аз оставих моята на входа при охраната.

Входът за Хрельовата кула е 5 лв на възрастен.

Пещерата на св. Иван Рилски изглежда измамно близо на картата, но сигурно е на поне 5 км от манастира. Някакъв чичо екскурзовод, който говореше на японски, ни заблуди, че разстоянието е около 500м - 1км. Вървяхме час, докато я стигнем, а по пътя от един момент нататък - нито вода има, нито може да си купиш нещо за ядене. Затова горещо препоръчвам да си заредите раничката, ако решите да правите този подвиг.

Печелившата стратегия е да оставите колата на някой от паркингите преди манастира, защото на самия манастир няма смисъл - 4лв на час е.

Може да се помотаете по манастира, да си купите мекички, хлебче, нещо от супермаркета (в сградата на хлебарницата) или да хапнете в някой от ресторантите, след това да се качите на колата, да идете с нея до паркинга под пещерата и да се качите до горе. Пътеката е стръмна, но не е трудна за човек без двигателни проблеми.

Пейзажът много ще ви хареса. По пътя има много чудесни места за пикник и въпреки че беше фрашкано с хора, имаше тук-там и свободни площи.

Къмпинг „Зодиак" е последното цивилизовано място преди пещерата. Там обаче може да се яде само в ресторанта, няма магазинче или будка. По милост може да ви продадат сладолед.

След два остри завоя пътят влиза в гората и по паметната плоча отляво и тълпите можете да познаете пътеката към пещерата.

Отдясно на църквичката, в която се намира гробът на св. Иван Рилски, е входът към пещерата, в която е живял.

„Защото златото и среброто са големи врагове на инока и подобно на змия ухапват оногова, който ги има", пише там. Администрацията на манастира е ухапана вече.

Палят се свещи там, където св. Иван Рилски е спал. Който успее да изпълзи от комина на пещерата в дъното, значи е успял да се очисти от греховете. Имах идея да съгреша повечко преди да вляза в пещерата, за да мина по-евтино с опрощаването, ама не остана време... Изпълзях някак, бутайки раничката пред себе си.

Последната спирка е аязмото над църквичката. В цепнатините между камъните са напъхани желанията на туристите, написани на хартийки. И ние го направихме.
Връщането беше по-късметлийско, защото успяхме да си изпросим да ни качат на стоп и бързо-бързо се оказахме пак до манастира.

Хапнахме царски по една пъстърва и по една салата на цени над софийските и изведнъж всичко наоколо придоби много приятелски вид. В хлебарницата продължават да правят прекрасен хляб и мекици, автоматът пуска кафе... ех, блаженство.

Като цяло беше едно чудесно пътуване, с една сянка, която оставят прекаленото комерсиализиране и ограничения в манастира.

Казват ми, че то не било за туристи, а за поклонници. Именно де, като не е за туристи, защо е толкова комерсиализирано?!

Oще: комерсализация  пещера  поклонници  религия  рилски манастир  св. иван рилски  туристи  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.11.2017, 16:43

61 Зари М..324946544575607 | 09.11.201716:52

Ти си малоумен РЪБ! Трябва да направят забрани за такива като тебе на подобни места... "Ограничения"? Толкова ли костваше на празноглавата ти приятелка да си наметне едно парцалче? Толкова ли ти костваше на тебе да си свалиш потните дисаги от косматия гръб? Можеш да трошиш стотици левове за смартфони ежегодно, но 5 лева за вход в исторически паметник ти досвидя да дадеш! Можеш да блъскаш безмозъчно в осмърдяно помещение, наречено "фитнес", но ти се видя много да извървиш един километър пеша в гората! Нямам думи просто... Един прост потребител, това си ти и целия ни народ за съжаление... Нямало магазин по пътеката в гората?! Ти ненормален ли си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 14:18

60 Vencislav Nikolov | 29.10.201620:40

С две ръце съм за спазването на благоприлично поведение в храма. Която иска да си показва прелестите да не го прави там ( има дастатъчно места за тази цел)
3. Искам да знаете още, че глава на всеки мъж е Христос, а на жената глава е мъжът, на Христа пък глава е Бог.
4. Всеки мъж, който се моли или пророкува с покрита глава, засрамя главата си;
5. и всяка жена, която се моли или пророкува гологлава, засрамя главата си, защото все едно е, като да е обръсната;
6. ако жена не иска да се покрива, нека се стриже; ако пък е срамотно за жена да се стриже или бръсне, нека се покрива.
7. И тъй, мъжът не бива да си покрива главата, защото е образ и слава Божия, а жената е слава на мъжа.
8. Защото не мъжът е от жената, а жената е от мъжа;
9. и не мъжът е създаден за жената, а жената за мъжа..
Има неща, които не е позволено да се внасят в храм. Много голям грях ще е също да се събори някоя икона в храма по нивнимание с раницата или с раницата да се внесе месо или нещо друго.
Правило 3. Епископ или презвитер, който въпреки Господнето установление за жертвата донесе в олтара някакви други неща: мед, мляко, или вместо вино някакво питие, приготвено от нещо друго, или птици, или някои животни, или овощия, противно на установленията, освен нови класове, или грозде в надлежно време, да бъде низвергнат от свещен чин. Впрочем да не се позволява да се донася в олтара нещо друго, освен елей за кандила и тамян във време на светата служба.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.09.2014, 19:45

59 Светла Андонова.1021237495 | 22.09.201419:55

Абсолютно и категорично...по такива места трябва да се спазват някакви правила! Който е посещавал азиатски храм, някъде по света /а и не само азиатски!/ знае, че голи крака и деколтета не се допускат! Стига сте "ревали"...и без това в България всичко е чалгализирано...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

58 tytyrytka | 04.09.201110:17

комерсилизация... няма връщане назадТъжен( Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

57 Rose Mary | 04.09.201101:03

"Жените ги опаковат в едни мръсни полупрозрачни шалове, ако са с голи рамене."

Заради тази информация си бях взела наметка с къс ръкав (до лакътя). Оказа се недостатъчна. Докато купувах свещи в църквата, до мен изникна един младеж, който ми връчи нещо, което ми е трудно да опиша - да кажем, нещо с набор, което се вързва на кръста и изглежда като пола. Уведоми ме, че трябва да се покрия с него - роклята ми беше с дължина до над коляното точно, не бих могла да я нарека минижуп. Деколтето си също трябвало да загърна. Опитах се, в интерес на истината - и не успях, наметката ми няма копчета. В това време погледът ми попадна на млад мъж в бермуди с дължината на моята пола, който съвсем безпрепятствено се разхождаше из църквата. Тогава реших и си тръгнах.

Не знам за вас, но аз останах с обида и с горчивия вкус за неясен проблем на църквата с "нежната" част от човечеството. Не, не откривам топлата вода, за първи път се почувствах по този начин, когато разбрах, че на 40-тия ден след раждането на майката се чете "очистителна" молитва. Очистване от какво? От плода на един не само граждански, но и църковен брак? Моля, ако може, нека някой ми обясни.

Имам и друг въпрос. Дали, ако някой път в ежедневието, облечена в тази рокля, реша да отпратя няколко думи наум към моя Бог (който и да е той) - дали той ще остане глух за тях, защото съм неподходящо облечена? Сериозно се питам.

Но - ОК. Не е в мой стил да се натрапвам. Сигурна съм, че църквата ще си живее достатъчно добре и без мен. Този път наистина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.09.2010, 15:08

56 Perrin | 03.09.201116:45

Преди няколко седмици мой познат не го пуснаха в манастира с фанелка на Металика, под предлог, че е сатанист... Най-странното в цялата ситуация беше погледа на послушника, който крещеше срещу него - много би подхождал за някой пациент в психиатрична клиника, а не "божий човек". Иначе там комерсиализацията отдавна е унищожила всичко духовно... Няма да забравя как преди 15-на години ставайки рано сутринта, след като бяхме пренощували в манастира, тръгвайки към Рилски езера се натъкнахме на следната гледка - двама монаси изкарват около 100-на празни шишета от ракия!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2011, 11:36

55 ivaylo | 02.09.201100:52

към Тсомбан : Бате горещо ти препоръчвам да ходиш да се прегледаш на психиатър , психолог , психоаналитик или там каквото си избереш а може и на всичките да ходиш. Не си добре брат !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2011, 14:26

54 Tsombain | 01.09.201113:05

Значи, като е за поклоници, трябва да направят входа за манастира по 10 лева, а за кулата по 30. Нали да поклонници, да плащат. На мене лично кракът ми няма да стъпи в това свърталище на религиозни фанатици.
Ще си оставяте раницата на входа? Ми те другата седмица ще решат и черни раса да ви дадат да се разхождате вътре като малоумници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2011, 11:36

53 ivaylo | 31.08.201111:46

Към автора написал статията : Първо се оплакваш от комерсиализацията а след това че пътя до пещерата бил дълъг и нямало нищо по пътя да си купиш било за хранене или за нещо друго . Това не е ли комерсиализация да се угоди на твойте капризи . Комерсиализацията е неизбежна ! Потокът от туристи ще се увеличава през идните години. Всеки иска да се докосне до красотата и истината. Остави свещениците да си вършат работата , те са се заклели пред Бога и страшно ще отговарят пред него ако са съгрешили с каквото и да е. Ти си никой за да ги упрекваш в каквото и да било ! Проблема е в личната култура и възпитание на идващите посетители. Намери грешките и красотата в себеси и тогава бъди "съдник" други му. Аман от пишман журналисти !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 00:58

52 Shash | 29.08.201120:11

Много жалко, че авторът е останал разочарован от посещението си на манастира. Аз ходих там само преди месец и мога да кажа, че бях доволна. Резервирахме си хотелче, което беше на сравнително добра цена, хубава стая, вкусна храна в ресторантчето. Беше точно на 2 крачки от манастира. В близост имаше също магазинче за хранителни стоки, разни катми... Не липсват основните неща.
В манастира много ни хареса музейната експозиция, беше интересна. Подразни ни, че беше забранено качването по етажите на манастира, но какво да се прави. А това с фотоапаратите не мисля, че е проблем, във всяка църква в България е забранено да се снима.
Колкото до разходката до пещерата, ние така и не стигнахме дотам. Не обичаме тоя тип разходки, а и нямахме екипировка.
   

оценка

+0 -0